7 דברים שלא ידעתם על שמרים

 
קראנצ שמרים של מיקי שמו
קראנצ שמרים של מיקי שמו צילום: יח"צ
 
עודכן 06:34 04/03/2014
אוכל ורק אוכל

הם ממש ממש קטנים, התגלו בטעות, והם אלו שמכניסים את האויר והרבה מהטעם ללחמים ועוגות. קבלו 7 דברים שלא ידעתם על שמרים

 
 
 
 
 
שמרים בקוביה
שמרים בקוביה צילום: Fotolia.com

1. שמרים הם יצורים מקרוסקופיים ממשפחת הפטריות. שמם המדעי הוא Saccharomyces cerevisiae. השמרים כל כך קטנים שאת משקלם מודדים במיליונית גרם.

 

2. בני האדם החלו להשתמש בשמרים לאפייה לפני 4000 שנה בערך, ככל הנראה במצרים העתיקה. הסברה היא שהם התגלו בטעות, כאשר עיסת קמח ומים נשארה בחוץ זמן רב מדי, מספיק זמן לאכסן שמרי בר, בדומה לתהליך בו נוצרת מחמצת.

 

3. שמרים מוזכרים בתנ"ך, אך לא בהקשר של אפיית לחמים, אלא בהקשר של התססה וייצור יין. סביבם נוצרו שני ביטויים אשר עדיין שגורים בשפתינו. הראשון, 'קפא על השמרים' - היסס, פחד, או כמו שכתוב בספר צפניה (פרק א פסוקים יב-יג): וּפָקַדְתִּי עַל-הָאֲנָשִׁים, הַקֹּפְאִים עַל-שִׁמְרֵיהֶם, הָאֹמְרִים בִּלְבָבָם, לֹא-יֵיטִיב ה' וְלֹא יָרֵעַ. וְהָיָה חֵילָם לִמְשִׁסָּה, וּבָתֵּיהֶם לִשְׁמָמָה; וּבָנוּ בָתִּים, וְלֹא יֵשֵׁבוּ, וְנָטְעוּ כְרָמִים, וְלֹא יִשְׁתּוּ אֶת-יֵינָם".

 

הביטוי השני הוא 'שקט על שמריו' - אדם אשר אינו מחדש ומסתפק בקיים, או כמו שכתוב בספר ירמיהו (פרק מח פסוק יא): שַׁאֲנַן מוֹאָב מִנְּעוּרָיו, וְשֹׁקֵט הוּא אֶל-שְׁמָרָיו, וְלֹא-הוּרַק מִכְּלִי אֶל-כֶּלִי, וּבַגּוֹלָה לֹא הָלָךְ; עַל-כֵּן, עָמַד טַעְמוֹ בּוֹ, וְרֵיחוֹ, לֹא נָמָר.

 

3. הראשון לזהות את השמרים כיצורים חיים היה המדען הצרפתי המפורסם לואי פסטר, בשנת 1857, אותו מדען שהביא לעולם תהליכים חיוניים בבטיחות מזון כגון פיסטור.

 

4. אמנם היום שמרים נמצאים בכל מקרר, אבל רק באמצע המאה ה-19 הצליחו לייצר את השמרים בקוביה. עד אותם ימים מאפיות היו משתמשות במחמצות שהכינו וגידלו בעצמן או בשמרי בירה ממבשלות מקומיות.

 

5. שמרים מקבלים את צבעם הבז'י והרבה מריחם הייחודי בזכות השימוש במולסה - תוצר לוואי של עיבוד סוכר, המשמש כמצע הגידול של השמרים הקטנים.

 

6. איך הם פועלים? השמרים אוכלים את הפחמימות שבבצק - בין אן הסוכר שמוסיפים או העמילן שבקמח, ואותו ממירים לפחמן דו חמצני ולאלכוהול. לכן, השימוש בשמרים גם מתפיח וגם משפר את הטעם של הלחמים.

 

7. כדי לבדוק שהשמרים הטריים שקניתם עדיים חיים ופעילים, שמים אותם בקערית עם מים וסוכר. אם אחרי מספר שניות נוצר קצף זה סימן שהם ערים ומוכנים לפעולה.

 

נשארתם עם חשק לאפות? נסו את המתכונים האלו:
לחמניות מקמח מלא ושיפון
לחם יוגורט וזיתים
עוגת שמרים במילוי נוטלה ושוקולד

 
עוד כתבות במדור סודות האפייה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.