סיפור עסיסי: 5 מתכונים מנצחים עם תאנים

 
עודכן 22:02 27/07/2017
עז תלם

החום של הקיץ מביא איתו גם את שיא עונת התאנים: בשלות, מתוקות ומפוצצות בצבע מרהיב וטעם. עז תלם עם 5 מנות שאפשר להכין מהן, מטארט תאנים ונוטלה וסלט תאנים בבלסמי ועד צ'אטני תאנים בהשראה הודית

 
 
 
 
 
טעם משגע וצבע מרהיב. מה עוד צריך בפרי?
טעם משגע וצבע מרהיב. מה עוד צריך בפרי? צילום : Fotolia.com
 

אנחנו בשיא בקיץ, חם, לח, אבל יש גם נקודה של אור: הפירות של העונה החמה, ובראשם התאנה: אחד הפירות העתיקים והשימושיים ביותר שיש. היא עכשיו בשיא העונה, ובשווקים תוכלו למצוא אותה בשלל צבעים וגדלים. למרות שהיא פרי מתוק, התאנה משלבת מצוין לא רק בקינוחים אלא גם בסלטים, רטבים ואפילו בתבשילים. הנה 5 מתכונים שהופכים אותה לכוכבת, מסלטים ועד קינוחים.

 

>> 10 דברים שחייבים לדעת על תאנים

 

(1) סלט תאנים עם מוצרלה, בלסמי ורוקט (2-3 מנות)
מנה ראשונה ממש קלה (אפילו לא צריך לערבב), מרשימה ויפה. זו מנה בה 95% מהעבודה מתבצעת בשוק: עם מעט מאוד חומרי גלם, חשוב לבחור את הטובים ביותר שאתם מוצאים: גבינה טריה, עשבי תיבול רעננים, תאנים שנקנו באותו יום ושמן זית איכותי.

כך תכינו: שמים ½ כוס חומץ בלסמי ו-2 כפות סוכר חום בסיר קטן מעל להבה נמוכה. מבשלים בערך 15-20 דקות, עד שהחומץ הצטמצם בחצי ונהיה סמיך ומרוכז. חשוב לבשל על להבה נמוכה ולא להרתיח. נותנים לבלסמי המצומצם להתקרר (או משתמשים בבלסמי מצומצם שאפשר לקנות במעדניות). חותכים 3 תאנים יפות לרבעים, בוצעים שני כדורי מוצרלה איכותיים לפיסות בגודל אחיד, ומפרידים עלים מ-2-3 גבעולי נענע ו/או בזיליקום. לוקחים צרור אחד של עלי רוקט, ששטפתם היטב וייבשתם, ומניחים אותו יפה על צלחת. מעליהם מפזרים באחידות את עלי הנענע, כדורי המוצרלה ורבעי התאנים. בוזקים מעל הכל מלח ופלפל, מזלפים שמן זית איכותי ובעזרת כפית מטפטפים מעל את שמן הבלסמי.

 

 
סלט תאנים מוצרלה ובלסמי
סלט תאנים מוצרלה ובלסמי צילום : Fotolia.com
 

(2) צ'אטני תאנים (צנצנת אחת)
קונספט הצ'אטני הוא להיט גדול ברחבי הודו וגם בבריטניה, אבל בארץ עדיין מתרגלים לרעיון של ממרח מתוק, חמוץ, מלוח, מתובל ואפילו פיקנטי - מעין קטשופ פירות, אם תרצו. צ'אטני תאנים זו דרך מצוינת להתיידד עם הקונספט, בגלל שהן מתבשלות ממש בצ'יק. התוצאה מפתיעה ויכולה לשמש כתוספת מצוינת לעוף צלוי, שיפודים, צלי בקר וגם לפלטת גבינות מיושנות אם אתם בקטע צרפתי.

כך תכינו: קוצצים בצל בגודל בינוני לקוביות קטנות. מעבירים לסיר בגודל בינוני עם מעט שמן ומזהיבים על להבה בינונית נמוכה תוך כדי ערבוב, בערך 10 דקות. מוסיפים פנימה ¼ כוס חומץ יין לבן, מיץ וגרדה מחצי לימון, בערך 4 תאנים מיובשות חתוכות לקוביות קטנות, כפית שטוחה בהרט, חתיכה קטנה של ג'ינג'ר מגורר, קורט נדיב של פלפל שחור גרוס ו-1/3 כוס סוכר חום. מביאים לבעבוע עדין ומבשלים על להבה נמוכה (בלי לכסות) בערך 20 דקות, כשמדי פעם מערבבים. מוסיפים בערך 5 תאנים טריות ויפות, חתוכות לרבעים, ומערבבים היטב. מכסים את הסיר וממשיכים לבשל, עד שהתאנים מתרככות. מסירים את המכסה ומבשלים על להבה בינונית אגב ערבוב, עד שמתקבל מרקם ריבתי וסמיך. נותנים לתערובת להתקרר לפני שמעבירים לצנצנת נקייה. הצ'אטני נשמר במקרר כשבועיים.

 

 
צ'אטני תאנים - תוספת נהדרת לבשר
צ'אטני תאנים - תוספת נהדרת לבשר צילום : Fotolia.com
 

(3) תאנים צלויות (6 מנות כתוספת)
אם במתכון הקודם יש שפע של טעמים ותבלינים, עכשיו נשאיר את זה פשוט. מתייחסים לתאנים כמו את אנטיפסטי, ומקבלים תוספת מעניינת שהולכת מצוין עם כבדי עוף וחזה עוף, נתחי טלה או אפילו עם פטריות מוקפצות.

כך תכינו: מחממים תנור ל-160 מעלות. חוצים 12 תאנים טריות לאורך, ומניחים על תבנית עם נייר אפייה עם הצד החתוך כלפי מעלה. מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס ושמן זית ומעבירים לתנור. אופים 15 דקות, או עד שהתאנים שינו צבע והתרככו אבל לא יותר מדי. מוציאים ומגישים או שומרים בקירור שלושה ימים.

 

 
גאלט תאנים - אפשר לפזר אבקת סוכר בהגשה אם אוהבים
גאלט תאנים - אפשר לפזר אבקת סוכר בהגשה אם אוהבים צילום : Fotolia.com
 
 

(4) גאלט תאנים עם אגוזי לוז (8 מנות)
עוברים לקינוחים. גאלט בצרפתית או קרוסטטה באיטלקית הוא סוג של טארט רק נטול תבנית, מה שהופך את הכנתו לקלה במיוחד. תום פרנץ הכין איתי פעם (ליתר דיוק: כאן) גרסאות למאפה עם אפרסקים ושזיפים, ועל בסיס המנה שלו קבלו כאן גרסת תאנים למנה, עם טעם של אגוזי לוז קלויים שיזכירו לכם נוטלה.


כך תכינו: מכינים בצק פריך - שמים במעבד מזון כוס ורבע קמח (175 גרם), 125 גרם חמאה קרה מאוד שחתכתם לקוביות, 3 כפות סוכר, קורט מלח וכמה טיפות תמצית וניל איכותית. מעבדים בפולסים עד שמתקבלת תערובת פירורית, ואז מוסיפים בהדרגה 2-3 כפות מים קרים וממשיכים לעבד, עד שנותר כדור בצק. מכסים בניילון ומעבירים למקרר לחצי שעה לפחות.

באותו מעבד מזון (אחרי שטיפה) טוחנים לאבקה 1/3 כוס אגוזי לוז קלויים (אפשר לקלות במחבת יבשה או בתנור על חום בינוני עד שהם זהובים). חותכים לרבעים (לאורך) בערך 6 תאנים גדולות ויפות. מרדדים את הבצק בין 2 ניירות אפייה לעיגול בקוטר של 30 ס"מ. מפזרים מעליו עיגול של אגוזי לוז (שימו לב להשאיר שוליים) ועליו מניחים יפה את התאנים. בוזקים מעליהן 2-3 כפות סוכר חום, מקפלים את השוליים ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ- 40 דקות או עד שהבצק מזהיב. נותנים למאפה להתקרר מעט לפני שאוכלים.

 

 
טארט נוטלה תאנים
טארט נוטלה תאנים צילום : Fotolia.com
 

(5) טארט תאנים נוטלה (תבנית טארט בקוטר 22)
אם המתכון הקודם הזכיר לכם נוטלה, עכשיו לא מזכירים אלא משתמשים!

כך תכינו: מכינים בצק פריך כמו במתכון הקודם, רק שמחליפים ¼ כוס קמח בשקדים טחונים ואת המים בחלמון ביצה - זה יניב בצק אגוזי וזהוב יותר. נותנים לו להתקרר עטוף בניילון נצמד חצי שעה לפחות. משמנים תבנית טארט בקוטר 22 ומחממים תנור ל-180 מעלות. מרדדים את הבצק לעיגול בקוטר 26 ס"מ ומהדקים לתבנית. מעל הבצק שמים נייר אלומיניום או נייר אפייה עם שעועיות או כל דבר אחר שיפעיל עליו משקל. אופים 40 דקות, עד שהבצק הזהיב (זה נקרא אפייה עיוורת). מוציאים ונותנים לבצק להתקרר לחלוטין.


למילוי, מערבבים מיכל וחצי (375 מ"ל) שמנת מתוקה (היי, לא אמרתי שזה דיאטטי) עם ¾ כוס נוטלה וקורט מלח בסיר מעל להבה בינונית. לפני שמוסיפים את כל השמנת לסיר, לוקחים 4 כפות ממנה ומערבבים עם 2 כפות שטוחות של קורנפלור. כשהשמנת והנוטלה התאחדו, מוסיפים להם את תערובת הקורנפלור ומביאים לרתיחה. מבשלים עד שהתערובת מבעבעת ומסמיכה. יוצקים אל הבצק האפוי ונועצים בו 4 תאנים חתוכות לאורך לרבעים (במרווחים שווים, שיהיה יפה). מעבירים לקירור של 3 שעות, עד שתערובת השוקולד התייצבה לחלוטין.

 

לעוד מתכונים מצוינים לקיץ במדור טופ 5:
5 מתכוני שזיפים
5 מתכונים עם אבטיח
5 מתכונים עם עגבניות שרי

 

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.