עם בוא הסתיו: 5 מתכונים טבעוניים עם סלרי

 
עודכן 07:29 23/10/2014
עז תלם

עז תלם מקבל בברכה את הימים הקרים עם מתכונים למרק סלרי קרמי מ-4 מצרכים בלבד, מרק עדשים וסלרי, סלט וולדורף קלאסי, נשנוש פריך שם ants on a log ועוד

 
 
 
 
 
סלרי - מגיע לשיאו כשמזג האויר מתקרר
סלרי - מגיע לשיאו כשמזג האויר מתקרר צילום : fotolia
 

סלרי הוא אולי אחד מהגיבורים השקטים ביותר שתמצאו אצל הירקן. הוא בן למשפחת הסוככיים המפורסמת, שבין חבריה תמצאו את הגזר, השומר, הפטרוזיליה והכוסברה, והוא ייחודי בקרב הצמחים מכיוון שהוא היחיד שמשרת 4 פונקציות קולינריות שונות:

1. ראש הסלרי (שמבחינה טכנית אינו שורש אלא גבעול מעובה) משמש כעמילן, ויכול להסמיך ולתת טעם אדמתי עמוק למרקים לנזיקים, להחליף או להצטרף לתפוחי אדמה בפירה משובח, והוא נצלה מצוין בתנור.
2. הגבעול הוא ירק - נהדר חי בסלטים, מצטיין בהקפצות מהירות ומהווה בסיס לתבשילים ומרקים.
3. העלים הם על תקן עשבי התיבול, שאפשר להוסיף רעננים לסלטים (טאבולה למשל) או לסיום ועיטור רטבים. 
4. זרעי הסלרי הם תבלין לכל דבר, שמשמשים כבר שנים לתיבול משקאות ואף יש להם גם תכונות בריאותיות מרשימות.

 

הנה 5 מתכונים שעושים בו שימוש:

 

 
סלט וולדורף
סלט וולדורף צילום : fotolia
 

(1) סלט וולדורף קלאסי (2-3 מנות)
שילוב טעמים מנצח שנוצר במלון וולדורף אסטוריה בניו יורק לפני יותר מ-100 שנים, והפך לאחד הסלטים המוכרים ביותר בעולם.

כך תכינו: פורסים דק 2 גבעולים עבים של סלרי (אפשר גם את העלים), מגלענים וחותכים לקוביות 2 תפוחים ירוקים מזן גרני סמית וקוצצים גס חופן קטן של אגוזי מלך (או פקאנים). מניחים בקערה ומעל שמים כף שטוחה של מיונז שעורבב עם כפית מיץ לימון. מערבבים היטב ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לאתר The Kitchen Coach

  

 
מרק סלרי קרמי
מרק סלרי קרמי צילום : fotolia
 

(2) מרק שורש סלרי בשלושה מרכיבים (4 מנות)
הסתיו והחורף הם זמניו היפים של שורש הסלרי, שמספיק המון טעם ומרקם. את מלאכת הקילוף כדאי לעשות בעזרת סכין קטן (לאזורים בהם הקולפן מתקשה להתמודד). אם טעם הסלרי חזק מדי עבורכם, ניתן לעדנו על ידי הוספת 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות, בתחילת הבישול כמובן (או מעט פירה לא מתובל בסוף).

כך תכינו: קולפים 3-4 יחידות שורש סלרי יפים וגדולים. חותכים לקוביות, מעבירים לסיר וממלאים במים כמעט עד כיסוי. מתבלים במעט מלח גס, מביאים לרתיחה ומבשלים בכיסוי חלקי 20-30 דקות, עד שהקוביות רכות לחלוטין. מעבירים את הקוביות בעזרת כף מחוררת לבלנדר גדול, מזרזפים פנימה 2-3 כפות שמן זית וטוחנים עד שמתקבל ממרח חלק. מוסיפים בהדרגה ממי הבישול של הסלרי, עד שמקבלים מרקם מרקי סמיך אבל לא מדי. מחלקים לקערות ומגישים מיד, אפשר לקשט עם גבעולי טימין.

 

 
מרק סלרי עדשים
מרק סלרי עדשים צילום : fotolia
 
 

(3) מרק עדשים, סלרי וגזר (4-6 מנות)
בלי ציר ובלי קשקושים, פשוט מרק טעים שיחמם אתכם בערבים הקרים. אם אתם רוצים אפשר להוסיף גם ½ כוס גריסים למנה.

 

כך תכינו: משרים 1/2 1 כוסות עדשים ירוקות/חומות במים קרים כשעה (רק כדי שיתבשלו יותר מהר, אפשר לדלג על ההשריה אם אין זמן), בזמן זה שוטפים היטב 1 כוס עדשים כתומות, קולפים וחותכים לקוביות 2 בצלים, 1 שורש סלרי ו-3 גזרים, חותכים לפרוסות דקות 2-3 גבעולי סלרי, 5-6 עלי סלרי ו-5 שיני שום קלופות. מחממים מעט שמן זית בסיר, מוסיפים את כל הירקות (שומרים חופן קטן מעלי הסלרי להגשה) ומטגנים על להבה בינונית גבוהה בערך 6 דקות, עד שהתרככו. מוסיפים את העדשים הירוקות (אחרי שסיננתם אותן ממי ההשריה כמובן). מכסים במים 3-4 ס"מ מעל הירקות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עם כיסוי כ-15 דקות. מסירים את המכסה, מוסיפים את העדשים הכתומות, ושוב מכסים ומבשלים 15-20 דקות נוספות בכיסוי חלקי, עד שכל העדשים והירקות התרככו לחלוטין. מתבלים במלח ופלפל ובהגשה מקשטים בעלי הסלרי הקצוצים שנותרו.

 

 
בלאדי מרי
בלאדי מרי צילום : fotolia
 

(4) בלאדי מרי (מנה אחת)
בלאדי מרי הוא אחד מהקוקטיילים המוכרים בעולם. בו לא תמצאו מטריות, ליקרים זרחניים וגם לא גרם של מתיקות, אלא תערובת של מיץ עגבניות, וודקה ומיני תבלינים. במתכון כאן נעשה שימוש במלח סלרי שאפשר למצוא בחנויות טבע, ניתן להחליפו במלח רגיל.

 

כך תכינו: בתחתית של כוס זכוכית גבוהה (high ball) שמים כמה טיפות של רוטב טבסקו או סרירצ'ה, טיפה או שתיים של רוטב ווסטרשייר או רוטב דגים תאילנדי (כן!) וקורט פפריקה חריפה או מעושנת. מוסיפים 45 מ"ל של וודקה איכותית, 90 מ"ל מיץ עגבניות ו-15 מ"ל מיץ לימון. מניחים בכוס גבעול סלרי יפה, בוחשים בעזרתו היטב ואז שותים.

 

 
צימוקים כאלגוריה לנמלים. ants on a log
צימוקים כאלגוריה לנמלים. ants on a log צילום : fotolia
 

(5) נמלים על בול עץ (4 מנות)
טוב.. זה לא ממש מתכון, אלא יותר דרך מקורית להגיש סלרי. את המנה הזאת תמצאו באופן קבוע בתיקי ארוחת הצהריים של מיליוני תלמידי בית ספר בארצות הברית (שם שמה הוא ants on a log), וזאת דרך מצוינת להכיר את הילדים לטעם של הסלרי.

כך תעשו: בוחרים 4 גבעולי סלרי, הכי גדולים שאפשר למצוא (חפשו סלרי אמריקאי בסופר). מסירים את העלים וחותכים כל גבעול ל-3. את השקע שבגבעול ממלאים בחמאת בוטנים (משהו כמו 1/4-1/2 חבילה, אני אוהב את אלו עם שברי הבוטנים) ומקשטים בצימוקים שחורים.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לאתר The Kitchen Coach

 

לעוד מתכונים מצוינים במדור טופ 5:
5 מתכוני נענע
5 מתכונים עם חצילים ובשר טחון
5 מתכונים עם עגבניות שרי  

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.