מהפלאפל למרק: 5 מתכונים עם חומוס

 

לכבוד יום החומוס הבינלאומי, עז תלם נותן כבוד לקטניה השובבה עם חמישה מתכונים: מסלט עם שעועית ועשבי תיבול, דרך מרק עם ארטישוק ירשלמי ולימון ועד חטיף פריך וממכר. ויש גם מתכונים לפלאפל וחומוס

 
 
 
 
 
גרגרי חומוס
גרגרי חומוס צילום : Fotolia.com
 

חומוס היא אחת הקטניות הפופולריות ביותר בארץ, כזו שיכולה להשתלב במגוון רחב של שימושים קולינריים טעימים: מסלט ומרק, דרך תבשילים ומיני קציצות, מאפים מלוחים כמו סמבוסק וכמובן בחומוס ופלאפל. היא אפילו יכולה להפוך לחטיף פריך וממכר. הנה 5 מתכונים ששמים את החומוס במרכז הבמה.

1. מתכון לחומוס ביתי בסיסי (6 מנות)
הגרסאות לחומוס נפוצות כמו מספר האנשים שמכינים חומוס בבית. זה אוהב עם יותר לימון, זה שם שום, אחד מוסיף יותר טחינה, של אחד סמיך ואחר דליל. בהתאם, תרגישו חופשי לשחק עם הכמויות של הלימון, המלח והטחינה לטעמכם. יש כאלו שטוחנים את גרגרי החומוס בעודם חמימים ויש כאלו שנותנים להם להתקרר. שתי הגרסאות טעימות אז גם עניין זה נתון לשיפוטכם.

 

 
השריה ארוכה, שימוש בסוד לשתייה והחלפת מי בישול - הכל שלבים בדרך לחומוס
השריה ארוכה, שימוש בסוד לשתייה והחלפת מי בישול - הכל שלבים בדרך לחומוס צילום : Fotolia.com
 

כך תכינו: לוקחים כוס אחת של גרגרי חומוס קטנים, עדיף מזן הדס או זן בולגרי. שמים בקופסה עם הרבה מים ומשרים במקרר למשך הלילה. בבוקר מחליפים את מי ההשריה ומשרים שוב ל-5 שעות נוספות, ואל מי ההשריה האלו מוסיפים חצי כפית סודה לשתיה. מסננים ממי ההשריה, מעבירים לסיר, מכסים שוב בהרבה מים עם חצי כפית סודה לשתייה ומביאים לרתיחה. מסירים את הקצף שעולה לפני השטח. ממשיכים לבשל על להבה בינונית (גרגרי החומוס צריכים 'לקפוץ' בתוך הים (להיות בתנועה מתמדת) בערך שעה וחצי או עד שהם ממש ממש נימוחים: כשלוקחים גרגיר אחד ושמים אותו בפה הוא יהיה רך מספיק להימעך למגע הלשון.

 

מסננים את החומוס ושומרים כוס ממי הבישול. מעבירים לקערת מעבד מזון ומוסיפים 1/2-2/3 כוס טחינה גולמית, מיץ מלימון גדול וקורט מלח. טוחנים היטב, משהו כמו 2-3 דקות, עד שהתקבל ממרח חלק. מוסיפים בהדרגה ממי הבישול ששמרתם, עד שהחומוס מגיע לדרגת הנימוחות האהובה עליכם. טועמים ואם רוצים מוסיפים עוד לימון או תבלינים. מגישים עם שמן זית מעל ומעט פפריקה.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לאתר The Kitchen Coach

 

 
פלאפל שומשום
פלאפל שומשום צילום : Fotolia.com
 

פלאפל עם שומשום (4-6 מנות)
כמו ממרח החומוס, גם לפלאפל יש גרסאות שונות וטעימות. אם טיגון זה לא הקטע שלכם (שלי בטוח כן), אפשר לסדר את הכדורים בתבנית, להבריש בשמן (או להיעזר בספריי שמן) ולאפות בתנור שחומם ל-210 מעלות בערך 10 דקות או עד לקבלת צבע זהוב יפה. כדי לבדוק שהתערובת טחונה מספיק טרם הטיגון, לוקחים חופן ממנה ומהדקים ביד - אם נשארת צורת אחידה ולא מתפוררת אתם בעניינים. לתערובת אפשר להוסיף גם עשבי תיבול קצוצים גס.

 
כך תכינו: משרים כוס וחצי גרגרי חומוס (הפעם הזן פחות משנה) למשך הלילה בקופסה גדולה עם שפע מים. מסננים. מעבירים את הגרגרים לקערת מעבד מזון, מוסיפים 1/4 כפית אבקת אפייה, כפית בהרט, 1/2 כפית מלח ו-6 כפות שומשום. טוחנים היטב בפולסים, עד שמתקבלת תערובת גרגרית ואחידה (אם מעבד המזון אינו מספיק גדול, טוחנים חצי מהגרגרים בנגלה אחת, ואז את השאר, ביחד עם שאר המצרכים בפעם השנייה, ומאחדים בין השתי הנגלות). מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר קטן. לוקחים כף מהתערובת, מהדקים אותה היטב עם היד (ובאותה הזדמנות אפשר לעצב לצורה עבה או דקה יותר) ומניחים בזהירות בשמן. כך מטגנים 3-4 כדורים בכל פעם, בערך 1-2 דקות או עד הזהבה יפה. מוציאים לנייר סופג ומכדררים ומטגנים את שאר התערובת. מגישים ביחד עם חומוס, טחינה, רטבים וסלטים שאוהבים.

 

 
גרגרי חומוס קלויים
גרגרי חומוס קלויים צילום : Fotolia.com
 
 

גרגרי חומוס קלויים (קופסה גדולה גרגרים מוכנים)
לא ברור למה לא רואים גרגרי חומוס קלויים בכל מקום. זה קל, זה בריא, וזה ממש טעים.

כך תכינו: משרים 2 כוסות גרגרי חומוס מזן בולגרי (הגרגרים הגדולים) למשך הלילה בכלי עם הרבה מים. מוציאים ומסננים. מעבירים לקערה ביחד עם 4 כפות שמן זית, כפית פפריקה מעושנת וכף סולת או קמח תירס. מתבלים במעט מלח ופלפל שחור גרוס ומערבבים. מעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות וקולים 20-30 דקות, עד שהגרגרים מתייבשים ומזהיבים מעט. כדאי לערבב את הגרגרים במהלך האפייה. מוציאים ונותנים להם להתקרר לחלוטין לפני שמנשנשים. שומרים בקופסה אטומה את מה שלא נאכל.

 

 
מרק חומוס וארטישוק ירושלמי
מרק חומוס וארטישוק ירושלמי צילום : Fotolia.com
 

מרק חומוס וארטישוק ירושלמי עם לימון וכורכום (6 מנות)
מרק חורפי וכיפי עם טעמים שפשוט עובדים. במתכון הזה כדאי להשתמש בציר מוכן, אם אין ציר פשוט תוסיפו למרק 3 גבעולי סלרי, פרוסים דק, 2 גזרים, קלופים ופרוסים דק ובצל נוסף פרוס דק בתחילת הבישול.

כך תכינו: קולפים 600 גרם ארטישוק ירושלמי (בוחרים פקעות יפות, קשות ובהירות) ופורסים אותו דק. מחממים 2-3 כפות שמן זית בסיר, מוסיפים פנימה 1 בצל בגודל בינוני, פרוס דק, את הארטישוק הירושלמי, 4 שיני שום פרוסות דק וכפית גדושה כורכום. מטגנים אגב ערבוב כ-3 דקות, ואז מוסיפים 2 ליטר ציר ירקות, כוס גרגרי חומוס מבושלים (כמו במתכון הבא או קנויים קפואים) ומלח ופלפל. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה 40 דקות, עד שהארטישוק הירושלמי התרכך לחלוטין. סוחטים פנימה מיץ מלימון אחד, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך ומגישים - אפשר לעטר את המנות ביוגורט אם רוצים.

 

 
סלט חומוס ושעועית
סלט חומוס ושעועית צילום : Fotolia.com
 

סלט חומוס וכל מיני שעועיות (5 מנות)
סלט נהדר לארוז למשרד ליום עבודה. לסלט צריך כוס אחת של שעועית כלשהי - אפשר סוג אחד, שני סוגים, ואפשר שלושה. זמני הבישול וההשרייה זהים. בחנויות טבע וברשתות השיווק אפשר למצוא מארזים של מספר סוגי שעועית מעורבבים, מה שחוסך קנייה נפרדת של כל סוג. תרגישו חופשי לגוון בעשבי התיבול כאוות נפשם.

כך תכינו: משרים למשך הלילה בקופסה עם הרבה מים חצי כוס חומוס ספרדי (גדול) וכוס של מיני שעועיות (לבנה, שחורה, אדומה, מנומרת). בבוקר מחליפים את מי ההשריה ומוסיפים חצי כפית סודה לשתייה. מסננים, מעבירים לסיר בגודל בינוני ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית כשעה ורבע, או עד שכל הקטניות התרככו אבל לא מדי. מעבירים למסננת, נותנים לקטניות להתקרר מעט ומעבירים לקערה. מוסיפים 1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה דק (עם הגבעולים!), עלים מ-5 גבעולי בזיליקום או נענע, חתוכים גס, חופן קטן זיתים מגולענים וקצוצים, קורט נדיב של סומאק, 5-6 כפות שמן זית (אפשר פחות), מיץ מחצי לימון וכף חומץ. מערבבים היטב, טועמים, ואז מתבלים במלח, פלפל ועוד מיץ לימון או חומץ לפי הטעם. אם הסלט לא חוסל מיד לאחר ההגשה ועבר לילה במקרר, שימו לב לטעום ולאזן מחדש טעמים לפי הצורך.

 

לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לאתר The Kitchen Coach

 

לעוד מתכונים מצוינים במדור טופ 5:
5 מתכוני נענע
5 מתכונים עם חצילים ובשר טחון
5 מתכונים עם עגבניות שרי  

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.