שומר הכבוד • 5 מתכונים עם שומר

 
עודכן 06:37 08/07/2015
עז תלם

החורף הוא זמנו היפה של השומר. פקעותיו פריכות, רעננות ומלאות בטעם. עז תלם מקדיש לו 5 מתכונים שיכולים להרכיב ארוחה מלאה: החל מסלט עם תפוחים או סלק, אפוי בתנור עם פילה סלמון וטימין או מבושל במרק עם אפונה מיובשת

 
 
 
 
 
שומר
שומר צילום : Fotolia.com
 

שומר הוא אחד הירקות המרגשים של החורף. מזג האויר הקריר הופך אותו לפריך ומלא טעם. נכון, הוא נראה מאוד תמים, ולא כולם מתחברים לטעם האניסי העדין שלו, אבל ברגע שמכניסים אותו למטבח מגלים חבר אמיתי שמתאים למגוון רחב של מנות.

 

הנה חמישה מתכונים שעושים בו שימוש:

 

 
סלט שומר וסלק
סלט שומר וסלק צילום : Fotolia.com
 

(1) סלט סלק ושומר (2-4 מנות)
מהסלטים שקל להתחיל לאכול אבל קשה להפסיק.

כך תכינו: שמים 2 סלקים בגודל בינוני בסיר ומביאים לרתיחה. מבשלים מכוסה על להבה נמוכה 30 דקות או עד שהתרככו אבל לא מדי. בזמן זה חותכים לקוביות 2 פקעות שומר קטנות. מעבירים לקערה, מוסיפים כפית מלח דק, ומשרים 15 דקות. שוטפים היטב את השומר, סוחטים את הנוזלים ומעבירים לקערה - הוא יראה מעט שקוף ורך יותר. קולפים את הסלקים וחותכים גם אותם לקוביות, ומוסיפים לקערה. מוסיפים 1/2 גבעול בצל ירוק, פרוס דק, חופן קטן זיתים שחורים וקצוצים גס, מיץ מ-1/4 לימון, כפית חומץ בלסמי ו2-3 כפות שמן זית. מערבבים היטב ומתבלים במלח, פלפל ועוד חומץ לפי הטעם. מגישים. אפשר גם להוסיף לסלט קטניות מבושלות כמו חומוס, שעועית או עדשים.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לאתר The Kitchen Coach

 
סלט תפוחים ושומר
סלט תפוחים ושומר צילום : Fotolia.com
 

(2) סלט תפוחים, שומר ואגוזי מלך (2-4 מנות)
לסלט זה כדאי להשתמש במנדולינה, שמוציאה פרוסות דקות ואחידות. אם אין, פורסים בעזרת סכין חדה לעובי הכי דק שיכולים.

כך תכינו: מכינים קערה עם הרבה מים, קרח וקצת מיץ לימון. פורסים דק 3 תפוחים ירוקים (מוציאים את הליבה לפני כמובן) ו-2 פקעות שומר טריות. שמים את הפרוסות במי הקרח ומשהים ל-10 דקות (מה הופך את המרקם שלהם לפריך במיוחד). בזמן זה מכינים את הויניגרט: בצנצנת קטנה שמים כפית חרדל (גרגרים או חלק), כפית חומץ, כפית דבש או סילאן, כפית מיץ לימון ו-3 כפות שמן זית. סוגרים ומשקשקים היטב עד שהמרכיבים מתאחדים, ואז מתבלים במלח ופלפל. מסננים היטב את השומר והתפוחים מהמים והקרח ומניחים על מגבות נייר לייבוש מהיר. מעבירים לקערה, מוסיפים חופן קטן אגוזי מלך קצוצים גס ואת הויניגרט. מערבבים ומגישים.

 

 
מרק אפונה ושומר
מרק אפונה ושומר צילום : Fotolia.com
 
 

(3) מרק שומר ואפונה (4-6 מנות)
שומר ואפונה מסתדרים מצוין ביחד. אם אין לכם זמן להשרות את האפונה המיובשת, מוסיפים 15-20 דקות לזמן הבישול של המרק.

כך תכינו: משרים 1/2 1 כוסות אפונה מיובשת בשפע מים בקערה במקרר למשך הלילה. מסננים. מחממים 3-4 כפות שמן זית במחבת. מוסיפים 1 בצל קצוץ, 2 פקעות שומר, חתוכות לקוביות קטנות ו-4 שיני שום פרוסות. מטגנים על להבה בינונית 4 דקות, עד שהירקות מתחילים להיראות שקופים, ואז מוסיפים את האפונה המושרית. מכסים ב-4 כוסות מים, מביאים לרתיחה ומסירים את הקצף שעולה לפני השטח. מבשלים מכוסה על להבה נמוכה 40-50 דקות, עד שהאפונה התרככה. טוחנים למרקם חלק בעזרת בלנדר ידני ואז מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. מגישים ביחד קרוטונים וגבינת פרמז'ן מגוררת.
 

 
סלמון עם שומר
סלמון עם שומר צילום : Fotolia.com
 

(4) פילה סלמון עם שומר אפוי (4 מנות)
מנות דגים בכלל וסלמון בפרט נהנות מאוד מהשומר העדין.

כך תכינו: מבקשים ממוכר הדגים 4 פילטים יפים של סלמון, במשקל 150 גרם כל אחד, בלי אדרות ובלי העור. כשמגיעים הביתה, מייבשים היטב את הפילטים עם מגבת נייר. חותכים 6 פקעות קטנות שומר לרבעים, מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל וקורט נענע מיובשת או רוזמרין קצוץ דק, מעבירים לתבנית ואופים 20 דקות, עד שהשומר התרכך והתחיל להזהיב. מוציאים מהתנור. מחממים מחבת מעל להבה גבוהה, וכשהיא לוהטת מוסיפים מעט שמן. מניחים עליה את הפילטים של הסלמון, עם הצד שעליו היה העור כלפי מטה. מטגנים בערך 3 דקות או עד הזהבה, הופכים ומטגנים דקה נוספת מהצד השני. מוציאים, מניחים על גבי השומרים ומחזירים לתנור ל-4 דקות או עד שהסלמון מבושל לחלוטין. מגישים ביחד עם שעועית מאודה ופלחי לימון. 

 

 
עוף עם שומר וכרישה
עוף עם שומר וכרישה צילום : Fotolia.com
 

(5) עוף עם תבשיל שומר וכרישה ביין לבן (4-6 מנות)
מנה בהשראה צרפתית. את העור אנחנו משאירים בשביל הפריכות, ואת העוף אין צורך להמליח כי הוא מגיע מומלח בעקבות הכשרות.

כך תכינו: מפלפלים היטב 4 כרעי עוף, מחולקות לשוק וירך (אין צורך להמליח). מניחים על גבי תבנית רשת וממקמים במרכז תנור שחומם מראש ל-190 מעלות. בתחתית בתנור מניחים תבנית נוספת שתלכוד את השומן. אופים 50 דקות, עד שהעוף זהוב ויפה. בזמן שהעוף בתנור, מחממים 3 כפות שמן זית בסיר רחב ושטוח. מוסיפים אליו 2-3 כרישות, שטופות היטב ופרוסות לעובי 1 ס"מ בערך, 3 פקעות קטנות של שומר, פרוסות דק ועלים מ-4 גבעולי טימין. מתבלים במלח ופלפל ומאדים על להבה בינונית אגב ערבוב כ-10 דקות. מוסיפים חצי כוס יין לבן שאוהבים ומבשלים ללא כיסוי 5 דקות נוספות, עד שהיין התאדה. מוסיפים חצי כוס מים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 10-5 דקות נוספות, עד שהשומר והכרישה התרככו לחלוטין. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. כשהעוף מוכן מגישים אותו ביחד עם השומר והכרישה ומקשטים במעט פטרוזיליה קצוצה.  

 

עז תלם הוא האיש מאחורי בלוג האוכל The Kitchen Coach, בו מסביר איך ולמה מתכונים עובדים

 

לעוד מתכונים מצוינים במדור טופ 5:
5 מתכוני נענע
5 מתכונים עם חצילים ובשר טחון
5 מתכונים עם עגבניות שרי  

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.