איפה באמת חוגגים כריסמס בישראל?

 
עודכן 22:46 24/12/2014
נועה רוזין

מה אוכלים ערבים נוצרים בחג המולד בארץ הקודש? ביקור בעיר נצרת, שמתגאה בעץ אשוח ענקי במרכז העיר, גילה טעמים חגיגים, השפעות גליליות וטוויסט אמריקאי בקינוח

 
 
 
 
 
צילום : אפיק גבאי
 

"הפעם הראשונה שהבנתי שיהודים לא יודעים שיש ערבים שהם נוצרים הייתה באוניברסיטה" מספרת לין מנסור (37) בעלת "מאמא-קפה" בנצרת. "כשהמרצה למשפטים נתן דחייה להגשת העבודה בשביל חנוכה, ואני ביקשתי את אותה דחייה כמה ימים לאחר מכן בגלל חג המולד, כולם חשבו שאני צוחקת". היום, כשהיא מספרת על זה, היא באמת צוחקת. מנסור, עורכת דין במקצועה, היא הבעלים הגאה של בית קפה אירופאי בכיכר המרכזית של נצרת. שולחנות קטנים שפונים לכנסיית הבשורה (ולעץ אשוח ענק), קפה בטייק-אוואי, עוגות בוטיק שמעטרות את הוויטרינה ועיצוב צעיר הם רק חלק מהקסם של המקום הלא-שגרתי הזה בעיר העתיקה. "גם אני לא באמת יודעת אם ערבי הוא נוצרי או מוסלמי, אלא אם יש לו סממן חיצוני בולט. וכן, גם בנינו יש סכסוכים. כמה כיף אם פשוט לא הייתה דת, נכון?"

 

 
לין מנסור וניזאר ג'ראסיה
לין מנסור וניזאר ג'ראסיה צילום : אפיק גבאי
 

צמוד לקפה מאמא שוכנת מסעדת "דנטה". דנטה אליגריי היה משורר ופילוסוף, פחות או יותר כמו השף של המסעדה - ניזאר ג'ראסיה - שבנה תפריט שלא ראו כמוהו בנצרת: פירות-ים, בייקון, נגיעות של קארי וחומרי-גלם נוספים שלא מזוהים בדרך כלל עם המטבח הערבי. הוא חזר לנצרת אחרי 12 שנים שבישל במסעדות תל-אביביות (כולל סטאז' אצל אביב משה במסעדת "מסה") עם רעיונות חדשים. הוא התחיל בקטן: הזמין 100 איש לארוחת טעימות שהתקיימה כמה פעמים בחודש, רשם הערות, שינה, הוסיף - עד שהבין שהחך הערבי מוכן גם לכיוון אחר. לאחרונה נכנס ג'ראסיה כשותף ב"מאמא קפה", ובקרוב יפתחו השניים קייטרינג משותף.

 

 
 

ערב חג המולד וכיכר המעיין בעיר העתיקה של נצרת מעוטרת בעץ אשוח ענק שנישא מעל כנסיית הבשורה האורתודוקסית. נצרת מתכוננת לחג לבן עם שלל מתנות וארוחת ערב גדולה וחגיגית שפותחת את החופשה המסורתית. שולחן החג הערבי-נוצרי מושפע מהמטבח הגלילי ומאמץ בברכה גם את המנהגים האמריקאים. "כשהייתי ילדה קטנה אמא שלי הייתה מזמינה כריסמס-קייק במיוחד מאמריקה לכבוד ארוחת החג" מספרת לין בזמן שהיא מעטרת עוגיית ג'ינג'ר-ברד בצורת פתית-שלג. "אין לנו קינוח ערבי אותנטי בחג-המולד, המסורת באה לידי ביטוי במנות הראשונה והעיקריות".

 

 
כיכר המעיין, נצרת
כיכר המעיין, נצרת צילום : אפיק גבאי
 

ג'יראסה ומנסור הכינו עבורנו שולחן חגיגי עם המנות שהם יאכלו בערב החג: צוואר כבש במילוי פריקה ברוטב בלסמי, רולדת שוק טלה במילוי אורז, עוגיות ג'ינג'ר-ברד בצורות שונות ו"כריסמס קייק" - עוגת חג המולד עם פירות יבשים בניחוח ברנדי. הוא על המנות הראשונות והעיקריות, היא על הקינוחים והקישוטים מסביב:

 

מנה ראשונה: קובנייה

קובנייה
קובנייה צילום : אפיק גבאי
 

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה: 10 דקות | זמן כולל: 30 דקות | 6 אנשים | רמת קושי: קל

 

מצרכים לקובנייה:

 

1/2 קילו בשר כבש טחון פעמיים, כתף אחורית


חופן נענע


חופן פטרוזיליה


חופן בצל ירוק


1/4 בצל סגול


1/4 בצל לבן


4 כפות אריסה


2 כפות שמן זית


1/2 קילו בורגול דק, מושרה במים


מלח, פלפל


 

למילוי:

 

1/2 פילה מדומה מספר 6, טחון


1 בצל לבן, קצוץ דק


מלח, פלפל


אגוז מוסקט


פלפל אנגלי


בהרט


שמן זית


 

אופן הכנת הקובנייה:

  • טוחנים במעבד מזון את הנענע, הפטרוזיליה ושני סוגים הבצלים עד קבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים את האריסה, שמן הזית והבורגול ומעבדים שוב עד קבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים את הבשר הטחון, מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומערבבים בפעם האחרונה לקבל תערובת אחידה.
  • מעבירים למקרר עד הרכבת המנה.

הכנת מילוי הבשר:

  • במחבת רחבה מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל עד הזהבה.
  • מוסיפים את בשר הבקר ומתחילים לבשל עד שהוא משנה את צבעו.
  • מתבלים במלח לפי הטעם, מעט אגוז מוסקט, פלפל אנגלי, בהרט והרבה שמן זית.
הרכבת המנה:
  • מכינים בעזרת הידיים כדורים בינוניים-גדולים מהקובנייה ובעזרת הבוהן עושים שקע גדול.
  • ממלאים את השקע במילוי הבשר.
  • מקשטים את הצלחת בכל מה שעולה על רוחכם.
 

מנה ראשונה: טחול ממולא

טחול ממולא
טחול ממולא צילום : אפיק גבאי
 

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה: 15 דקות | זמן כולל: 35 דקות | 6 אנשים | רמת קושי: בינוני

 

מצרכים:

 

12 טחולים של כבש


זר של פטרוזיליה


זר של כוסברה


בצל לבן, בינוני


מלח, פלפל


שן שום


1/2 גזר


אגוזי מלך


שקדים קלופים


אפשרות: 1/2 פלפל חריף


 

אופן הכנה:

  • בעזרת סכין דקה וחדה יוצרים כיס קטן למילוי בכל טחול. עושים את הפעולה בעדינות כדי לא לפצוע את הדפנות.
  • במעבד מזון טוחנים את הפטרוזיליה, הכוסברה, הבצל, השום, הגזר, אגוזי המלך והשקדים.
  • מתבלים במלח ופלפל ונותנים ערבוב אחרון לאחידות.
  • מעבירים את התערובת שהתקבלה לשק זילוף וממלאים כל טחול כמעט עד הסוף.
  • מחממים מחבת רחבה עם שמן זית ומטגנים את הטחולים 2 דקות כל צד.
  • מוציאים את הטחולים מהמחבת ומעבירים למקפיא ל-10 דקות.
  • מוציאים מהמקפיא, פורסים בעדינות לפרוסות יפות ומגישים.
שימו לב: לא ניתן לפרוס את הטחול כשהוא חם. אם תנסו, הוא יתפרק לגמרי.
 

מנה עיקרית: צוואר כבש במילוי פריקה ברוטב בלסמי

צוואר כבש ממולא
צוואר כבש ממולא צילום : אפיק גבאי
 

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה: 10 דקות | זמן כולל: 25 דקות | 6 אנשים | רמת קושי: בינוני

 

מצרכים:

 

400 גרם צוואר כבש (חתיכה שלמה)


100 גרם פריקה


1 בצל לבן, קצוץ


מלח גס


פלפל שחור


1 גזר, חתוך גס


1 בצל לבן, חתוך גס


50 מ״ל בלסמי


150 מ"ל מים


 

 

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-220 מעלות.
  • דופקים היטב את הבשר עד קבלת סטייק דק בעובי של 1/2 ס"מ.
  • מפזרים על הסטייק מלח ופלפל משני צדדיו.
  • מאדים בצל לבן קצוץ במחבת רחבה עד הזהבה.
  • מוסיפים את הפריקה, מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים את המים.
  • כשהתערובת מוכנה, מניחים אותה על הסטייק ומגלגלים בצורת רולדה.
  • קושרים היטב בחוט עמיד בחום לאורך ולרוחב.
  • מחממים מחבת עם מעט שמן זית וצולים את הרולדה שהתקבלה מכל הכיוונים עד קבלת צבע קרמלי.
  • בתבנית גדולה בעלת דפנות גבוהות מניחים את הגזר והבצל החתוכים.
  • מניחים את רולדת הכבש מעל הירקות, מוסיפים 1 כוס מים, מכסים בנייר אלומיניום ומכניסים את לתנור למשך 45-60 דקות.
  • 10 דקות לפני סיום הבישול בודקים אם הנתח מוכן, במידה וכן - מוציאים מהתנור ומכינים את הרוטב:
  • מעבירים את הנוזל שהתקבל מהצלייה למחבת ומצמצמים לחצי.
  • מוסיפים את הבלסמי וממשיכים בצמצום עד לקבלת רוטב סמיך.
  • גוזרים את החוט, חותכים את הנתח, יוצקים עליו את הרוטב ומגישים.
 

מנה עיקרית: רולדת שוק טלה במילוי אורז

רולדת שוק טלה במילוי אורז
רולדת שוק טלה במילוי אורז צילום : אפיק גבאי
 

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה: 15 דקות | זמן כולל: 25 דקות | 6 אנשים | רמת קושי: בינוני

 

מצרכים:

 

שוק טלה קטן 1.5-2 ק״ג ללא עצם


400 גרם אורז


חופן אגוזי מלך


2 בצל לבן, חתוכים לריבועים בעובי 2X2 ס"מ


2 גזר, חתוכים לריבועים בעובי 2X2 ס"מ


4 ראשי פטרוזיליה חתוכים לריבועים בעובי 2X2 ס"מ


מלח ים + פלפל גס


חופן טימין או זעתר טרי


100 גרם דבש


 

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-250 מעלות.
  • משרים את האורז במים עם אגוזי המלך במשך 10 דקות ומסננים.
  • ממלאים את שוק הטלה בתערובת האורז, ממלחים ומפלפלים ועוטפים היטב בנייר כסף.
  • חותכים את הירקות לריבועים שווים ויפים ומניחים במגש תנור.
  • מפזרים מעל טימין, מניחים מכל את השוק הממולאת ומכניסים לתנור.
  • כעבור שעה מוציאים את המגש מניחים את הירקות שורש המוכנים בצד, מסננים את הנוזל שנוצר מהירקות והבשר ביחד ומניחים בצד.
  • משחררים את הנתח מנייר הכסף ומחזירים לתנור להשחמה עד קבלת צבע קרמלי.
  • את הרוטב שהתקבל מעבירים למחבת ומצמצמים ל-1/3.
  • מוסיפים דבש, חופן של פלפל גרוס ומנמיכים את האש עד לקבלת נוזל סמיך.
  • חותכים את הבשר לטבעות של 250-300 גרם לכל סועד.
  • מזלפים רוטב ומגישים.

 

קינוח: עוגיות ג'ינג'ר ברד

עוגיות ג'ינג'ר ברד
עוגיות ג'ינג'ר ברד צילום : אפיק גבאי
 

סוג מתכון: חלבי | זמן הכנה: 15 דקות | זמן כולל: שעתיים | 20-30 עוגיות | רמת קושי: בינוני

 

מצרכים:

 

3 כוסות קמח לבן


1 ו-1/2 כפיות אבקת אפייה


3/4 כפית סודה לשתייה


1/4 כפית מלח


1 כף ג'ינג'ר טחון (אבקה)


3/4 כפית קינמון טחון


1/4 כפית ציפורן טחון


6 כפות חמאה


3/4 כוס סוכר חום כהה


ביצה גדולה


1/2 כוס סילאן


2 כפיות תמצית וניל


 

אופן הכנה:

  • בקערה גדולה מערבבים את כל המצרכים היבשים: הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, המלח, הג'ינג'ר, הקינמון והציפורן.
  • בקערה נפרדת מקציפים יחד את החמאה והסוכר עד לקבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים לתערובת את הביצה, הסילאן ותמצית הוניל ומערבבים היטב.
  • מעבירים את התערובת לקערת המצרכים היבשים ומערבבים היטב בתנועות קיפול עד קבלת בצק.
  • מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים בטמפרטורת החדר כשעתיים.
  • מקמחים משטח עבודה נקי ומניחים עליו את הבצק. מרדדים עד הגובה הרצוי.
  • מחממים תנור ל-180 מעלות.
  • בעזרת קורצנים בצורות שונות יוצרים עוגיות בגדלים וסוגים שונים.
  • מעבירים את העוגיות לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור.
  • האפייה לוקחת בין 8 ל-12 דקות, תלוי בתנור וברמת הפריכות הרצויה לכם.
  • מקשטים בצבעי מאכל - אותן ניתן לקנות בחנויות מתמחות.

 

קינוח: כריסמס קייק

עוגת חג המולד
עוגת חג המולד צילום : אפיק גבאי
 

סוג מתכון: חלבי | זמן הכנה: 15 דקות | זמן כולל: שעתיים | תבנית 23 ס"מ עגולה | רמת קושי: בינוני

 

מצרכים לעוגה:

 

125 גרם חמאה רכה


225 גרם סוכר חום כהה


275 גרם קמח לבן


2 כפיות אבקת אפייה


1/2 כפית סודה לשתייה


קליפת לימון מגוררת


קליפת תפוז מגוררת


2 ביצים


2 כפות ברנדי


450 גרם תערובת פירות יבשים


 

לתערובת פירות יבשים: (עדיף להכין יום מראש)


150 מ"ל שרי/ברנדי


9 כפות קונפיטורת תפוז


9 יחידות משמש מיובש


9 יחידות תאנים מיובשות


150 גרם צימוקים בהירים


150 גרם צימוקים כהים


1/4 כפית אגוז מוסקט, מגורר טרי


1/4 כפית קינמון או מקל קינמון


אגוזים או שקדים, לפי הטעם


 

לקישוט:

 

אגוזים


צנוברים קלויים


אבקת סוכר


עלי נענע מטוגנים


כף מתערובת הפירות היבשים


 

אופן הכנה:

  • מתחילים עם תערובת הפירות היבשים: מכניסים את כל המצרכים לקלחת בינונית ומבשלים עד לתחילת בעבוע.
  • מחממים תנור ל-170 מעלות.
  • מרפדים את תבנית האפייה בתחתית ובדפנות.
  • מכניסים את הסוכר החום למעבד מזון וטוחנים מעט בפולסים קצרים.
  • מוסיפים את החמאה וממשיכים לעבד בפולסים קצרים.
  • מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, קליפות התפוז והלימון, הברנדי והביצים ומעבדים עד לקבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים את תערובת הפירות היבשים ומעבדים עד לקבלת מרקם אחיד.
  • מעבירים לתבנית המרופדת ואופים כשעה וחצי.
  • לאחר שעה מתחילת האפייה בוקים שהעוגה לא התייבשה יתר על מידה בעזרת קיסם שננעץ במרכזה.
  • מוציאים את העוגה מהתנור ומשקים אותה ב-2-3 כפות של ברנדי או שרי (לטעמכם).
  • מקשטים את העוגה מלמעלה ופורסים לחתיכות גדולות.
 
עוד כתבות במדור מאכלי חגים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.