לא רק במרוקו: הקוסקוס באירופה

 
עודכן 22:48 24/01/2015
אוכל ורק אוכל

למרות שהוא מקושר עם המטבח המזרחי, גם באירופה הקוסקוס הוא תוספת אהובה ופופולרית. וגם: מי הישראלים שהכינו את מנות הקוסקוס הטובות בעולם, ואיך קוראים לגרסה האיטלקית שלו

 
 
 
 
 
קוסקוס איטלקי - פרגולה
קוסקוס איטלקי - פרגולה צילום : Fotolia.com
 

למרות שהמילה קוסקוס מקושרת ישירות לאזור המגרב: מרוקו, אלג'יר, לוב וטוניס, וגם באזור זה הוא כנראה נולד, הקוסקוס הוא מנה חוצה גבולות, וגם בצד הצפוני של הים התיכון מתענגים על פירורי הסולת האווריריים: מפורטוגל המערב ועד יוון במזרח, כשכל אומה לוקחת את הקוסקוס ומשדכת אותו לטעמים המקומיים שלה.

 

בספרד, צרפת, איטליה ופורטוגל המונח קוסקוס לא מתייחס אך ורק לגרגרי הסולת, אלא למנה קומפלט שמכילה גם נזיד או תבשיל שמונח מעל פתיתי הסולת. סקר מקיף שבוצע בצרפת בשנת 2006 מצע שקוסקוס נחשב על ידי צרפתים רבים (שחלקם כמובן מהגרים מהמגרב) כאחת מהמנות המסורתיות האהובות ביותר.

 

בהיותה חלק מ-ממלכת המורים המוסלמית, הקוסקוס תקע יתד חזקה בספרד, והיום מכינים ביחד איתו את המנה הספרדית המסורתית בשם פאייה (או מחבת בתרגום ישיר), מגישים אותו עם הנקניק המקומי צ'וריסו ומשלבים אותו עם נזידים עשירים בפפריקה מעושנת. ביוון הקוסקוס הופך להיות חלק מסלט, כשהוא משודך למרכיבים המסורתיים של הסלט היווני: מלפפון, עגבניה, שמן זית, עשבי תיבול, זיתים וגבינת פטה.

 

פסטיבל הקוסקוס בסיציליה

בעיירת הדייגים הקטנה סאן ויטו לו קאפו, הממוקמת בצפון מערב סיציליה, מתקיים מזה 17 שנה, בחודש ספטמבר פסטיבל הקוסקוס, אליו מגיעים מאות משתתפים - משפים שמתחרים על פרס מנת הקוסקוס הטובה ביותר, דרך עיתונאים וכתבים וכמובן חובבי קוסקוס מכל העולם.

 

מדינתנו מיוצגת בכבוד בפסטיבל, עם שלוש זכיות בתחרות הגדולה: אחת של השף משה בסון (מסעדת אקליפטוס הירושלמית), ושתיים של בנו, רוני: ב-2007 ביחד עם השף איל לביא וב-2013 ביחד עם השף בועז כהן. רק כדי לסדר את האוזן, כדי לנצח בתחרות על השפים להרכיב מנה שהשופטים יאהבו יותר ממדינות שבהן הקוסקוס פחות או יותר זורם ברחובות - כמו מרוקו, טוניסיה ואלג'יר.

 

דווקא בסיציליה מתקיימת תחרות הקוסקוס הגדולה מכיוון שהאי האיטלקי קוסקוס נחשב מנה מקומית מוכרת, הוא משודך לרוב לדגים ופירות ים במנה שנקראת קוסקוס אה לה טראפני, ובעוד וריאציות ברחבי האי.

 

גם באי השכן, סרדיניה, יש חיבה גדולה לקוסקוס, או ליותר דיוק לפרגולה: בצק סולת (סמולינה) שמגולגל לכדורים קטנים (בקוטר 2-3 מ"מ) שנקלים בתנור לפני שמבשלים אותם במים ואז ברוטב - והם גם בעלי דמיון רב לפתיתים שלנו, שנוצרים מבצק מקמח (ללא סולת) ולכן בעלי מרקם שונה.

 

לעוד מתכוני קוסקוס מעולים:
סלט קוסקוס מלא עם בטטות וקשיו
מרק ירקות וקוסקוס
קציצות דגים ברוטב עגבניות ופלפלים
קציצות עוף פריכות

 

 
עוד כתבות במדור קוסקוס - כתבות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.