7 פירות קיץ • טיפים, רעיונות ומתכונים

 
עודכן 06:23 13/07/2015
עז תלם

הנחמה היחידה בגל החום הוא הפירות המתוקים של הקיץ. עֹז תלם משתף טיפים ורעיונות מגניבים לכל חובבי המשמשים, הענבים, התאנים והמנגו

 
 
 
 
 
פירות קיץ
פירות קיץ צילום : fotolia
 

הקיץ הוא לא זמן טוב לחובבי חורף כמוני. יש רק דבר אחד שיכול באמת להשכיח את הטמפרטורות גבוהות, הלחות, כוויות השמש והזיעה, והוא הפירות המתוקים והעסיסיים של הקיץ.

 

שזיף, משמש ומה שביניהם

 

ראשית באים בני משפחת הורדיים, שכבר עכשיו שולטים בשווקים.

 

אני מדבר על המשמשים, האפרסקים, השזיפים והנקטרינות, כולם בני משפחה קרובים במשפחת הורדיים. מקורם מאזורים שונים של אסיה (המשמש מארמניה והאפרסק מסין. בעוד שבועות ספורים המשמשים כבר לא יהיו איתנו, ואת מקומם ימלאו השזיפים שעכשיו מתחילים לבצבץ אצל הירקנים ובבסטות. אגב, האפרסק והנקטרינה (שכבר אפשר למצוא במחירים של פחות מ-7 ש"ח לק"ג) הם למעזה אותו עץ רק עם תכונות שונות: בנקטרינה אין פלומה ותרכובות הריח שונות מעט.

 

עוד גורם משותף לפירות אלו הוא ההבשלה: כדאי לקנות אותם כשהם עדיין לא בשלים, ובבית להניח אותם במקום מוצל שהוא אינו המקרר, עד שהפרי מתרכך והסוכר שהוא מכיל נהיה יותר מורגש. אז אפשר להעבירם למקרר עד לצריכה.

 

את כל הפירות הללו מוצאים בצורה זו או אחרת בטארטים בסגנון צרפתי, המשלבים גם קרם שקדים כמרכיב עיקרי. הסיבה שהשילוב בין פירות אלו לשקדים היא משפחתית: מבחינה גנטית הוא והם כמעט זהים וטעמיהם מחמיאים זה לאלו.

 

>> 5 מתכונים עם משמשים

>> 5 מתכונים עם שזיפים

 

 
דובדבנים
דובדבנים צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

דובדבנים

הדובדבנים גם הם שייכים למשפחת הורדיים, והמטעים של הצפון כבר החלו להניבם באיכות נהדרת השנה. הם הובאו לאירופה בתקופה הארמנית, ככל הנראה מארמניה, וכיום גדלים בעולם קרוב ל-50 זנים שונים שלו, שמשתנים בגודל, בצבע, בגודל הגלעין, בחמיצות ובמתיקות. ביפן פריחת עצי הדובדבן, שנקראת סאקורה, נחשבת חג לאומי ומצוינת ברחבי המדינה.

 

בשל יופיים הם משמשים בעיקר לקישוט (להלן: הדובדבן שבקצפת), ואני מאוד אוהב לשלב אותם ברטבים מלוחים, כמו למשל ביחד עם כבדי עוף ו-וודקה (באמת!).

 

>> עוגת היער השחור של קרין גורן
>> פודינג אורז עם דובדבנים

  

 
פרי חושני ביותר
פרי חושני ביותר צילום : Fotolia.com
 
 

התאנה

היא אחד הפירות העתיקים של הארץ, ונכללת בקרב שבעת המינים. גם היא מגיעה לשיאה בקיץ, והחלה להופיע לאחרונה בשווקים השונים. התאנה לא מבשילה לאחר הירידה מהעץ, והיא רגישה במיוחד ללחץ ופגיעות חיצוניות, ולכן יש למהר ולאכסן אותה בקירור ולאכול כמה שיותר מהר.

 

אחד הדברים שאני הכי אוהב לעשות עם תאנים (מעבר לסלט עם קצת עלים טריים וחומץ בלסמי) הוא ברולה תאנה: חוצים תאנה לרוחב, מפזרים על הצדדים החתוכים סוכר ושורפים בעזרת ברנר של קרם ברולה שקניתם מזמן ובעיקר מעלה אבק (או שולחים לתנור לוהט לדקה וחצי ולא יותר). הסוכר מתקרמל ומקבל טעמים שרופים ועמוקים, וביחד עם העסיס של התאנה יש תוספת מגניבה לקינוחים ומנות ראשונות שונות.

 

>> 5 מתכוני תאנים

 

 
ענבי קברנה סוביניון רגע לפני הבציר
ענבי קברנה סוביניון רגע לפני הבציר צילום : ורוניקה פסטובסקי
 

ענבים

אם פעם ענבים באו בשתי צורות: ירוקים ואדומים, הימים החמים שעתידים לבוא יביאו לכם שפע רב של זנים שמשתנים בצבע קליפתם (לטעמי, ככל שהקליפה כהה יותר, יותר טוב) ובמתיקותם. את הענבים בוחרים לפי צבע הגבעול, שאמור להיות ירוק בכל האשכולות בחבילת הפלסטיק שאתם בוחרים, ועל ידי טעימה קטנה כשלא מסתכלים.

 

אם יש לכם חברים שעובדים בתחום היין, כדאי לכם לנסות להשיג לעצמכם ענבי יין בשלים לפני שהספיקו להתסיס אותם. נכון, יהיהו בהם זרעים, אבל מבחינת טעם הם נותנים הרבה יותר ממה שיש לענבי המאכל הרגילים להציע. ומדברים על יין, שימוש מגניב לענבים הוא לשלוח אותם להקפאה (אחרי שהפרדתם מן האשכול כמובן) ואז להשתמש בהם בתור קוביות קרח בפחם הבאה שאתם מוזגים לעצמכם יין לבן, רוזה או שמפניה.

 

>> תבשיל עוף ביין לבן וענבים

    

 
אורז דביק עם מנגו
אורז דביק עם מנגו צילום : אסף אמברם
 

מנגו

הפרי הטרופי שיכנס להילוך בחודשים הקרובים הוא אחד המיוחדים שאפשר למצוא. הוא קרוב משפחה של הקשיו והפיסטוק ונודע בזכות טעמיו העשירים ומרקמו העשיר.

 

במטבח המקסיקני ובאמריקה הלטינית הוא משמש להכנת סלסות חריפות (כשהוא נוקשה יותר, כמובן), ובתאינד אחד הקינוחים הלאומיים הוא אורז דביק עם מנגו בשל. כשהוא רך אני אוהב לטחון את בשר הפרי היטב בבלנדר, ולהוסיף סוכר לפי הטעם ואולי גם שוט של וודקה או רום, ואז להפוך לגרניטה. איך? שמים בקופסה, שולחים לפריזר, מוציאים ומערבבים היטב כל 20 דקות (בערך 5 ערבובים) עד שהתקבל מרקם של ברד.

 

>> איך לחתוך מנגו?

>> אהרוני מגיש: סלט עוף עם מנגו

 

עז תלם הוא האיש מאחורי אתר האוכל The Kitchen Coach, בו מסביר איך ולמה מתכונים עובדים

 

 
עוד כתבות במדור קיצ'ן קואץ'
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.