תרבחו ותסעדו: מסע למרוקו

 
עודכן 12:20 23/10/2017

על הגבול בין הים התיכון לאוקיינוס האטלנטי משתרעת מרוקו, אחת המדינות היפות באפריקה. במהלך המסע נכיר מקרוב כמה מהערים המרכזיות וממוקדי המשיכה לתיירים וכמובן נטעם מהאוכל המקומי שבראשו עומד כמובן הקוסקוס המרוקאי

 
 
 
 
 
שוק ירקות מרוקאי
שוק ירקות מרוקאי צילום : פוטוליה
 

מרוקו היא הצפון מערבית מבין מדינות צפון אפריקה, ולה חוף ים שאורכו יותר מ-500 ק"מ, חלקו בים התיכון וחלקו לחופי האוקיינוס האטלנטי. מבחינה אקלימית ותרבותית, הגבול בין אפריקה לאירופה עובר באופן טבעי במרוקו, בדמותם של רכס הרי הריף, שנמתחים מהעיר טנג'יר שבמערב ועד לגבול של מרוקו עם אלג'יר במזרח. מרוקו מחולקת ל-12 מחוזות ורק כחמישית משטחה הוא שטח הראוי עיבוד חקלאי.

 

חלוקת התפקידים בין גברים לנשים במרוקו היא חלוקה מסורתית מאוד, כאשר הנשים בעיקר מתמקדות בעבודות הבית ובתחזוקת בתי הגידול של חיות המשק, בעוד שהגברים דואגים למסחר, נהיגה, שינוע של סחורות וציד.

מרוקו מציעה שלל אטרקציות שמהוות הצצה לעולם פעיל ורוחש, ששומר על אופיו. על קצה המזלג:

המגדלור של טנג'יר הוא הנקודה שמסמלת את המפגש בין האוקיינוס האטלנטי בין הים התיכון, בכניסה מיצרי גיברלטר. אל המכבסה הציבורית בשפשאוון מתנקזים מי מעיין קפואים ונשים רבות מגיעות אליה כדי לכבס. פחונים גליים משמשים את מי שידו אינה משגת לרכוש מכונת כביסה וכן ישנן נשים שזהו משלח ידן.

 

שוק הבורסקאים, כלומר שוק העורות של פס, הוא אחת האטרקציות המדהימות של העיר, אך הריחות במקום לא תמיד קלים ולכן מורי דרך ממליצים להצטייד בעלי נענע כדי להתגבר על הריח. הפעילות בשוק העורות מתרחשת בעיקר בבוקר וכדי לצפות בה במלוא הדרה, מומלץ לערוך תצפית מגג אחד הבתים הסמוכים. שוק העורות בנוי רובו ככולו מבורות בהם טובלים את העורות בתערובת של סיד, שתן, לשלשת יונים, חומצת גופרית ומלח. העורות מוכנסים לתערובת ונערים שזו מלאכתם דורכים עליהם במשך זמן רב כדי להוציא את השומן והשיער שנותר על העור. לאחר מכן נתלים העורות מחלונות הבתים ומתייבשים.

 

להבדיל, בית הרמב"ם, מגדולי הפוסקים בכל הדורות, ניצב עד היום בעיר פס. בבית שוכנת משפחה מוסלמית, אבל אפשר להיכנס פנימה לביקור קצר. מחוץ לבית ניתן לראות את שעון המים המפורסם, הבנוי מ-13 דרגשי עץ ובתוכם קערות עשויות פליז נועד כדי להזכיר את זמני התפילה.

 

פס העתיקה מזמנת ביקור באחת מהערים העתיקות הגדולות בעולם, עם 9,400 רחובות, ללא תנועה של מכוניות, ובעלי מלאכה שעובדים בשיטות מסורתיות. מעבר לחנויות ולסדנאות המלאכה, מתגוררים בעיר העתיקה כ-200,000 איש, חלקם בבתים מפוארים המסתתרים מאחורי חומות מתפוררות.

 

 
טאייג'ין מרוקאי מלא בכל טוב
טאייג'ין מרוקאי מלא בכל טוב צילום : פוטוליה
 

אוכל, קדימה אוכל

מרוקו היא היצואנית מספר אחת של סרדינים - ממולאים, מטוגנים, על הגריל, בפסטייה או בלחם. סרדינים בכל וריאציה, שמזכירים מי שולטת בתחום. לצד הסרדינים, הכוכבים המובהקים על השולחן המרוקאי הם חומוס, זיתים - בעיקר לבישול ובצורת הפרי, ירק בר שמלקטות הנשים, וכמובן קוסקוס. הקוסקוס, כידוע, הוא המאכל הלאומי של מרוקו שנפוץ בכל רחבי צפון אפריקה. זהו מאכל חוצה מעמדות והוא עמוד התווך של המטבח הברברי.

 

ניתן להכין אותו ממיני דגן שונים וכמעט תמיד יוגש לצדו לחם. לצד הקוסקוס מגישים במרוקו משקה יוגורט שחמיצותו ממתנת את טעמו המתקתק של הקוסקוס וכן הוא מתכון לאריכות ימים על פי המסורת הים תיכונית. עם כל הכבוד לוועדות בריאות מערביות שממליצות על צריכת יוגורט יומית כדי לשפר את מדד איכות התזונה, המרוקאים עלו על זה מזמן. ואם זה מגיע עם קוסקוס - עוד יותר טוב.

רוצים להכין סיקוק-קוסקוס ביוגורט, כמו בתוכנית? הכנסו

 

כבוד גדול שמור גם לבריר, מסמן ומלוי - שלושה סוגי בצקים שנוהגים לאכול בבוקר בעיר פס. המאכלים האלו מזכירים מאוד את הפנקייק שלנו ואוכלים אותם לצד שילוב מתוק במיוחד של סירופ, חמאה ודבש, והכל בחיוך. איך אומר הפתגם המרוקאי הידוע? קלאם לדיד, תייחלו וואכה ביבאן אל חדיד. "מילים מתוקות פותחות גם דלתות מברזל".

 

 

 

 
תה מרוקאי חריף
תה מרוקאי חריף צילום : פוטוליה
 
עוד כתבות במדור המסע המופלא של היוגורט
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.