יאסו, אוזו ויוגורט: אהרוני וגידי מגיעים ליוון

 
עודכן 12:27 13/11/2017

תושביה אמנם התרחקו מדרכיו של סוקרטס ומתפיסותיו של פיתגורס, אבל עדיין יש במדינה הים תיכונית קסם אותנטי שעובר דרך טברנות, מקומיים מכניסי אורחים, שירים וריקודים עד אור הבוקר ואוזו שמעלה את רף מצב הרוח. יוון, הנה אנחנו מגיעים

 
 
 
 
 
מנות ראשונות מהמטבח יווני
מנות ראשונות מהמטבח יווני צילום : GettyImages
 

יוון נמצאת בחצי האי הבלקני. 80% משטחה מכוסה בהרים ובאדמה טרשית, חופיה מפורצים והיא מורכבת ממאות איים שחלקם כלל לא מיושבים. יוון, על פי התפיסה הרווחת, היא המקום ממנו יצאה התרבות המערבית. במדינה זו הומצאו רעיונות ששינו את האנושות כולה, ביניהם הדמוקרטיה, התיאטרון והשירה, המשחקים האולימפיים, הגיאומטריה, הרטוריקה והפילוסופיה. השפה היוונית אימצה לאורך השנים מילים משפות לטיניות ממדינות שכנות, ושימרה את העושר הלשוני שכל כך אפיין אותה בעבר. את כל אלו עוטפת הכנסת אורחים מחממת לב מצד התושבים וכמובן המוזיקה היוונית והאוזו שמחממים גם את הערבים הקרים ביותר.

 

תנאי השטח ביוון הכתיבו גידולים מעטים שיכולים לשגשג על אדמתה. את מעט השטח החקלאי ניצלו היוונים לגידולי זיתים, שעורה וחיטה. ביוון גדלים כ-137 מיליון עצי זית וכריתתם נחשבת לפשע שדינו מוות. בנוסף מגדלים היוונים גפנים ובחצרות הבתים ניתן למצוא גידולים לצריכה ביתית. מלך המטבח היווני,  האורגנו, שמשולב כמעט בכל מנה וכן עשבי תיבול נוספים גם הם גדלים ביוון ומוסיפים ארומה של טעמים וניחוחות לכל מנה.

 

אי אפשר לדבר על יוון בלי לדבר על הצאזיקי, מטבל מפורסם שמקורו במטבח היווני. הצאזיקי מורכב מיוגורט, מלפפונים ושום והוא אורח של כבוד כפתיח כמעט בכל ארוחה יוונית. היוגורט היווני סמיך וקרמי בהרבה מהיוגורט המוכר לנו, והוא מיוצר מחלב כבשים או עזים לכן טעמו פחות חמצמץ מהגרסה הישראלית. מצד שני, יוגורט זה יוגורט, בכל צורה ובכל רמת חמיצות, ותמיד הוא אורח רצוי ובריא בשולחן.

 

יוון היא אטרקציה אחת גדולה, ואף שקשה לבחור בין שלל המקומות המרתקים שלה, יש ארבעה מוקדים שאסור לפספס: אתונה, סלוניקי, חלקידיקי ואפיתוס. נתחיל בביקור בשוק של אתונה. הוא הוקם ב-1886 ומאז הפך לזירה של מסחר מהולה במוסיקה וצעקות של רוכלים. השוק מחולק לשלושה חלקים: באחד מוכרים בשר, בשני דגים ובחלק השלישי נמכרים ירקות ופירות. הרחובות הסמוכים לשוק מציעים מגוון רחב של תבלינם קטניות, אגוזים ונקניקים. במטאורה- מנזרים תלויים באוויר, מחכים מקבץ מנזרים מבודדים שנבנו בימי הביניים באזור שבו שישים עמודי סלע תלולים. על גבי עמודים אלו נבנו המנזרים שנראים כאילו הם תלויים באוויר.

 

בשנת 1988 הוכרז האזור כאתר מורשת עולמית. אי אפשר בלי מילה על המוזיקה: מועדוני רבטיקו מציעים מפגש עם אחד הסגנונות המוזיקליים המפורסמים ביותר ביוון, הרבטיקו כמובן, שבמקור נועד להקל ולנחם במשהו על אורח החיים היווני הקשה. מאז עברו הרבה צלילים בבוזוקי וכיום סגנון המוזיקה הזו נודע כסוחף ומקפיץ במיוחד וקונה לו אוהדים בכל רחבי העולם.

 

 

לעוד כתבות בנושא:

ככה אהרוני מכין יוגורט בבית

סיקוק דלורית במרק יוגורט קר ושקדים לחים

גידי ואהרוני בניחוח ים תיכוני

 

 

 

 
נוף מדהים של הים התיכון
נוף מדהים של הים התיכון צילום : פוטוליה
 

אפלטון כתב: "אדם שאוכל לבד משול למי שממלא שק ושמו קיבה". ואכן, היוונים נהנים לאכול בחברותא, מחוץ לבית או בין כתליו, שותים יין ובעצם הופכים כל ארוחה לחגיגה של ממש. הפאבה נראה אמנם כמו החומוס המוגש אצלנו בישראל במסעדות, אבל ביוון הוא עשוי מפול או מעדשים צהובות, הטובל בשמן זית ופלחי בצל וצ'ילי. על המוסקה, תבשיל חצילים ששמו יצא למרחקים, חבל להכביר מילים, ובכל זאת: המוסקה מורכבת משלוש שכבות: הראשונה כוללת חצילים מטוגנים, השנייה בשר קצוץ מתובל בעשבי תיבול והשכבה העליונה היא גבינת בשמל. בחלק מהמסעדות זורים מלמעלה פירורי לחם או גבינה מגורדת.

 

 

 

 

 

 
ירקות, גבינה, זיתים
ירקות, גבינה, זיתים צילום : GettyImages
 
עוד כתבות במדור המסע המופלא של היוגורט
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.