רוצים לעבור את גיל מאה? תלמדו מתושבי סרדיניה

 
עודכן 14:44 02/11/2017

האוכל, האווירה, הרוגע ועוד כמה סודות מאריכי חיים. הנוסחה המנצחת של תושבי סרדיניה לחיים בריאים וארוכים

 
 
 
 
 
אי ציורי ושקט
אי ציורי ושקט צילום : פוטוליה
 

סרדיניה היא אי שזכה להכרה אוטונומית בשנת 1948 בשל התרבות בעלת המאפיינים והלשון הייחודיים. למרות שבאי ישנם מספר מכרות של כסף וזהב, עיקר הכלכלה במקום מבוסס על תיירות וייצור יין. סרדיניה משופעת ביערות שעם מפוארים וכך היא אחת מיצרניות פקקי השעם הגדולות בעולם. האי שגודלו זהה כמעט לשטחה של מדינת ישראל מאוכלס במיליון וחצי תושבים שרובם עוסקים בגידול כבשים ועזים. חלקים גדולים בחבל הארץ הסרדי אינם מאוכלסים או מעובדים ונותרו טבעיים לגמרי. כ-80% משטחה של סרדיניה הוא הררי, כך שחופי הים הניתנים לרחצה הם מועטים. האגמים באי מלאכותיים ברובם ונוצרו על ידי מיקום של סכרים שעוצרים את זרימת המים בנהרות הזורמים במקום.


אחוז מאריכי החיים בסרדיניה הוא מהגבוהים בעולם, ולטענת המקומיים מדובר בנוסחה מנצחת של אהבה עצמית ותזונה נכונה. אחד המרכיבים המרכזיים באותה תזונה הוא יוגורט ביתי, המוכן בבתי המקומיים והוא אחד המאכלים שמונחים דרך קבע על השולחן הסרדי. כן, גם הסרדים עמדו על הסגולות הבריאותיות והקולינריות של היוגורט.הסרדים יודעים: תרומה של היוגורט לבריאות האדם נשענת על מספר רכיבים הכלולים בו: חלבון איכותי, כזה שהגוף עושה בו שימוש לבניית שריר ולתפקוד תקין של מערכת החיסון, לצד כמויות גבוהות של סידן, המסייע להפחתת הסיכון לחלות במחלת הסרטן ולהורדת לחץ דם. היוגורט גם מכיל ויטמינים ומינרלים וכן חיידקים פרוביוטיים, שתפקידם להיטיב את פעילות מערכת העיכול והמערכת החיסונית, לאזן את רמות הסוכר והכולסטרול בדם, להקטין את הסיכוי לעששת ועוד.

 

הו, ברצלונה

אי אפשר לבקר בסרדיניה בלי לפקוד את אלגרו - "ברצלונה הקטנה", שלחופו של מפרץ רדה די אלגרו היפהפה. העיר העתיקה של אלגרו שוכנת על חצי אי והיא מוקפת מגדלים, אשר חלקם מהווים נקודות תצפית יפהפיות. בשוק של אלגרו, מחכים דוכני אוכל ובילויים מגוונים. לאורך השנים שופץ השוק וכיום הוא מקורה וניתן לחוש בו את האווירה הסרדית במלוא הדרה. בקסטלסרדו, עיירה יפהפייה וציורית המשקיפה על מצודה סרדית עתיקה, מושכת מבקרים, בין היתר, אל סלע הפיל, שכשמו כן הוא - סלע שנראה כמו פיל. תושבי העירייה מתמחים במלאכות עתיקות, ביניהן קליעת סלים ובניית סירות. אם אתם בעניין של מנוחה, מלון הבוטיק סו גולוגונה הקרוי על שם המעיין הסמוך ומצטיין באוסף עבודות אמנות מסורתיות מקומיות, מקדיש חלק מהסוויטות לאמנים סרדיים, ומתקיימים בו ערבי שירת רועים עממית וסדנאות יצירה.

 

רוצים לחגוג?

בחגיגות סן מיקלה הארכי-מלאך בברקידה משעות הבוקר מתחילים לשקוד על הארוחה לכל הכפר - מרק מבשר כבשים עם לחם ישן וגבינה. סרדיניה קלאסית בקדרת ענק. קודם מבשלים, ואז יש תפילה בכנסיה העתיקה, ואז מוציאים את פסל הקדוש החוצה לשמש ואוכלים ושותים ושמחים. כל בני הכפר יושבים אל שולחנות ארוכים ארוכים בחצר הכנסייה. אחר כך מחזירים את הפסל חזרה לכנסייה ומתפללים עוד קצת, ואז שוב יוצאים ואוכלים ושותים עוד קצת.

 

 
חגיגות פולקלור
חגיגות פולקלור צילום : פוטוליה
 

על השולחן

על השולחן הסרדי תמצאו, איך לא, ארוחת רועים: הסרדים הם אומה של רועי צאן, וכיוון שכך רבות מהמנות כוללות בשר על סוגיו השונים. ארוחת רועים מסורתית מורכבת מטלה או גדי שנצלה על מדורה פתוחה ובושל בתוספת צמחי בר, פירות, עלים וענפים של הדס. הפיורה סרדו - הגבינה המקומית של סרדיניה, עשויה חלב שמקורו בכבשים מגזעים מקומיים, מה שלפי האמונה משמר את הטעם המקורי של הגבינה. החלב בגבינה אינו מפוסטר, אך למרות זאת לא נמצאו בו חיידקים מסוכנים לבריאות. אחרי תהליך מסורתי שעובר הגבן, הוא מושלך למים רותחים מה שנותן לו ציפוי חיצוני יבש.

 

קאזו מרזו: גבינה סרבית מפורסמת בעיקר בשל העובדה שהיא נאכלת עם רימות של זבוב הגבינה המתפתחות עליה. רמת היגיינה נמוכה הביאו להוצאתה של הגבינה אל מחוץ לחוק, אך היא עדיין מוגשת ונצרכת באי בשל טעמה ומרקמה הייחודיים.

 

גבינה בקיבת גדי היא גבינה נוספת שיצאה מחוץ לחוק, אבל ניתן למצוא אותה בסרדיניה. את הגבינה הזו מכינים רק אנשי מקצוע הבקיאים במלאכה, שכן כדי להכינה נדרש מעין הליך כירורגי. גדי שיונק מחלב אימו נשחט כמה דקות לאחר מכן, ואת קיבתו תולים לייבוש עם תכולת החלב שבה. המקומיים אוכלים פרוסות דקות מהגבינה כולל דפנות הקיבה על לחם והדבר נחשב למעדן. אם עדיין נשאר לכם תיאבון אחרי התיאור הזה, פנה קראסאו - הלחם הלאומי הוא לחם שטוח מאוד, דמוי פיתה דקה במיוחד שבמקור הוכן עבור רועי הכבשים המבלים חודשים ארוכים בשטחי המרעה. הלחם יכול להישמר עד שנה, כאשר אכילתו נעשית אחרי שטובלים אותו במים, יין, מרק או גבינה טרייה.

 

ומה בעניין אריכות הימים?

בשנים האחרונות זכה יין הקנונאו של סרדיניה לפרסום ופופולאריות יחסית, לא בהכרח בגלל איכות גבוהה, אלא בגלל הקשר לאריכות חיי התושבים של סרדיניה, והקשר בין אריכות חיים לתזונה. יין הקנונאו של סרדיניה עשיר מאוד בנוגדי חמצון רבי עוצמה. נכון, אפשר אמנם לומר את זה על כל יין, אבל עם הסטטיסטיקה קשה להתווכח.

 

 
גבינה סרדית
גבינה סרדית צילום : פוטוליה
 
 
 
עוד כתבות במדור המסע המופלא של היוגורט
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.