מבשלים את הים: שרימפס

 
עודכן 10:15 05/05/2006
כרמית חוטינר

שרימפס, קלאמרי, צדפות, מולים: סדרת כתבות שיביאו לכם את מעדני הים למטבח. חלק ראשון

 
 
 
 
 

להכין בבית ארוחת שרימפס נשמע לרובינו, במקרה הטוב, כמו סיפור אימה. לכן רובינו נופתע לשמוע שזה הרבה יותר קל מלנקות כבד, או לבשל בקר. אנחנו חוששים משרימפסים, כיוון שלא גדלנו עליו במטבח ילדותינו. זה מסקרן, זה מעניין, זה יוקרתי, אבל כשזה מגיע למחבת, נדמה לנו שבלי טבח יפני זה לא יעבוד. אבל זה כן יעבוד. לא צריך ניסיון ולא ידע נרחב, אלא רק לזכור כמה שזה פשוט, ואת החוק הראשון של כל מנת שרימפס: הטריות. זהו, אתם יכולים כבר להרים טלפון לחברים, כי את הארוחה הזו הם לא ישכחו.
 

מה זה בכלל החיה הזו

השרימפס הם רכיכה החיה במים מתוקים ומלוחים, ששייכת לקבוצה הנקראת Crustaceans וכוללת גם לובסטרים וסרטנים. לשרימפס שלד חיצוני שיוצר קליפה וסוגיו השונים נבדלים זה מזה בעיקר במספר הרגלים ובגודלם. עד לשנות החמישים, הדייג והצריכה של שרימפסים התמקדה במינים שגדלים במים קרים. בשנות החמישים התרחש שינוי מהותי בענף דייג השרימפס עקב גילוי של שרימפסים גדולים בעלי איכות גבוהה של בשר, במים עמוקים באזור הגולף של מקסיקו. השינוי בשוק הדייג הביא לגידול בשוק ולשיווק של כ-35 מינים מעומק של עד 800 מטר.
 

זני השרימפס הנמכרים בישראל

כיום, רוב דייג השרימפס הוא תעשייתי, אולם עדיין ישנם מקומות בהם הדייג מסורתי למשל, בבריטני, נורמדי, בבלגיה ובגרמניה. בארץ, סוג הדגה המקומי מכונה קריסטל ומתבצע באמצעות מכשיר בשם טרול. הטרול, המכיל רשת הנגררת על גלגלות בקרקעית הים, בעומק של 20 -30 מטר, אוסף את השרימפסים אשר קופצים לרשת. הכמויות של הקריסטל בארץ כיום מזעריות עקב דייג יתר, חוסר פיקוח ומעבר קטן יותר של דגה שמגיעה מאזור סכר אסוואן. שאר הסוגים אותם ניתן למצוא בארץ מגיעים מיבוא והם קפואים. עם הסוגים הקפואים נמנים: הבלאק טייגר, שמקורו מתאילד, ויאטנם, הודו וסין ומהווה כתשעים אחוזים מהיבוא. סוגים נוספים אותם ניתן למצוא הם הבראון טייגר, הפלאוואר והוייט טייגר.
 

כיצד בוחרים שרימפסים?

קליפת השרימפסים צריכה להיות ללא פגם ומבריקה. יש לבחון היטב את הראש, הראש יכול לתת אינדיקציה טובה אם הרכיכה טרייה. ככל שצבע הראש כהה יותר, כך תדעו כי הרכיכה פחות טרייה. הראש גם הופך להיות רך יותר כאשר הוא פחות טרי. אינדיקציה נוספת לחוסר טריות היא התכווצות השרימפס מעט בתוך קליפתו. יש לוודא שאין איבוד צבע באזור המפרקים והראש. יש לקנות שרימפס המאוחסנים בקרח ולא במים. שרימפסים צריכים להיות בעלי ריח ים נעים, בשרם מוצק והם אמורים להיות קלים לקילוף. כדי לוודא שהשרימפסים אכן טריים ולא עברו הקפאה, יש לבחון את המחושים, רק כאשר שרימפס טרי המחושים שלמים, כאשר מקפיאים שרימפסים המחושים נשברים.
 
 

אופן האחסון והטיפול

שרימפסים טריים יש לאחסן עטופים במגבת לחה במקרר עד יומיים. שרימפסים מוכנים צריכים להיות מאוחסנים בקירור מכוסים בנייר אלומיניום או בכלי אטום עד יומיים. שרימפסים קפואים, יש להפשיר לפני השימוש ולטפל באופן זהה לטריים.
 

איך מנקים שרימפס?

אוחזים את השרימפס בין האגודלים לאצבעות של שתי הידיים. מסובבים קלות על מנת להסיר את הראש. הראש אמור לצאת בקלות. יש לוודא שכל החלקים האכילים נותרו על הגוף. מקלפים את השריון מהחלק התחתון באמצעות האצבעות ומסירים את צינור העיכול, צינור דק וזעיר הנמצא לאורך הגב, באמצעות סכין קטנה. אם השרימפס מיועד לקישוט, יש להשאיר את הזנב כאשר מסירים את הקליפה. אולם, אם מתכוונים להשתמש בשרימפס לרוטב או לאכילה מיידית, יד להשאיר את השרימפס נקי מקליפה גוף וזנב. ניתן להשתמש בראשים ובקליפה לבישול ציר.
 

שיטות בישול

ניתן להשתמש בכל שיטות הבישול כאשר מדובר בשרימפס: שליקה, צלייה,אידוי וגריל ולהגיש את השרימפס חם או קר. רוב השרימפסים בעלי צבע אפור חיוור כשהם טריים ורק תהליך החימום מעניק להם את הצבע הורוד המוכר לנו. יש להקפיד לא לבשל שרימפס יתר על המידה כי הם יתקשו. הבישול צריך להיות קצר, מדד לזמן הבישול הרצוי הוא הצבע: יש לבשל את השרימפס עד שהוא משנה את צבעו מבחוץ לורוד והופך לבן אטום מבפנים. מומלץ לא להעמיס בתבלינים, כדי לתת ביטוי לטעם המקורי.
 

בריאות

אומנם כל יחידת שרימפס מטוגנת מכילה רק 30 קלוריות, אך היותו עשיר בחלבונים גורמת לשרימפס לא להיות הבחירה הראשונה לדיאטה מאוזנת. השרימפס עשיר במינרלים וויטמינים אך גם בכולסטרול.
 

מתכוני שרימפס

קל ליצור מנה טעימה ומהירה אם חומר הגלם טוב וטרי.
 

שרימפס בשום ושמן זית

המצרכים: 500 גרם שרימפס נקיים 6 שיני שום מעוכות בסכין וקצוצות 1 צ'ילי קצוץ מלח שמן זית אופן ההכנה: 1. מחממים מחבת עם שמן זית, מוסיפים את השום והצ'ילי. 2. כאשר השום מקבל צבע קל, מוסיפים את השרימפס, זורים מלח ומטגנים עד לקבלת צבע ורוד, מגישים מיד.
 

שרימפס מאודים עם איטריות אורז מטוגנות

המצרכים ל8 מנות: 250 גרם איטריות אורז 8 שרימפסים גדולים נקיים משריון שזנבם הושאר מלח אופן ההכנה: 1. מחממים שמן לטיגון עמוק. 2. מחלקים את איטריות האורז לשמונה מנות. 3. מטגנים כל חלק בנפרד בין 10 ל-15 שניות עד שהוא מתנפח, מוציאים בזהירות באמצעות כף מחוררת למגבת נייר ומתבלים. 4. מתבלים את השרימפס ומאדים 5 עד 8 דקות עד שהשרימפס משנים את צבעם לורוד. 5. מסדרים את איטריות האורז המטוגנות בצלחת הגשה ומניחים מעליהם את השרימפס המאודים.
 

שרימפס ברוטב סויה מתוק

המצרכים ל20 יחידות: 20 שרימפס מבושלים ונקיים לרוטב: 5 כפות סויה מעורבבות עם כף סוכר חום 1-2 צ'ילי קצוץ 2 שיני שום קצוצות 1 כף ג'ינגר טרי קלוף וקצוץ מיץ מלימון אחד 2 כפות סוכר אופן ההכנה: 1. מעבדים במעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב עד לקבלת מרקם חלק. 2. מגישים את הרוטב בקערה נפרדת
 

מתכונים נוספים

קוקטייל שרימפס שרימפס בטמפורה שרימפס מטוגן שרימפס בשמנת ושום שרימפס בחלב קוקוס וקארי אדום שרימפס בוניל וקאשיו שרימפס ארטישוק וגבינה כחולה סביצ'ה שרימפס סלט שרימפס ופירות אקזוטיים שרימפס בנוסח קריאולי
 

ייעוץ מקצועי

באדיבות שלום מחרובסקי, מול ים
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות