גינת אוכל

 
עודכן 21:30 04/02/2007
יעל ניסקי

רוצים גינת ירק? יעל ניסקי יצאה לגלות מה אפשר לגדל, והסתבר לה שיש גינות שהדבר היחיד שלא אכיל בהן הוא הדחליל. להלן המדריך המלא לחקלאי המתחיל, ולא לשכוח לקנות מעדר, בחורות מתות על זה

 
 
 
 
 
(תמונה: ASAP)
(תמונה: ASAP)
אם התמזל מזלכם ויש לכם בית פרטי עם חצר, אחד הדברים הטובים שאתם יכולים לעשות הוא לשתול גינת פרי וירק עשירה. ירקות צבעוניים, עצים עם פרות בשרניים ותבלינים ריחניים בגינה מעניקים אווירה כפרית וביתית ורובם הגדול פשוט יפהפיים. מעבר לכך, זה ממש גידול אורגני, ללא חומרים כימיים וללא תוספות מלאכותיות, רק עם מים והרבה אהבה. מטבע הדברים, לפירות וירקות שגודלו בצורה הביתית יתרון גדול בטריות ובמרקם, והם יכולים להוסיף עניין לכל תבשיל ולכל סלט. זאת עדיין מבלי להזכיר את צמחי התבלין הריחניים והפרחים האכילים שיעשירו כל מנה שתכינו וירשימו את האורחים.

די סביר להניח שלא לכולנו יש את האמצעים לשכור אנשי מקצוע שיתעסקו בשבילנו בגינה אבל למרות שאמנם נדרש ידע, זמן והשקעה, מסתבר שאפשר לתכנן גינת ירק נושאת פרי גם בלי להיוולד חקלאי אמיתי. מכיוון שלפחות בשלב התחקיר אנחנו יכולים לעזור, יצאנו לבדוק, איזה עצי פרי, ירקות ותבלינים מומלץ לשתול בגינה הביתית ואיך לתכנן זאת נכון. כל התשובות לפניכם.
 

גידול אורגני בבית

הזדמנות מצוינת לאמץ דחליל (תמונה: ASAP)
הזדמנות מצוינת לאמץ דחליל (תמונה: ASAP)
כפי שציינו, אחד היתרונות הבולטים בגידול צמחי מאכל בבית הוא בגישה הטבעית לעניין, החוסכת מאיתנו חשיפה לחומרי הדברה והורמונים, לא עלינו. איריס גלזמן ממשתלות וונדי מסבירה: "גידול צמחי המאכל לעיתים אינו פשוט, ישנן מחלות שונות ובעיות שצצות בתהליך הגידול. בנוסף לא תמיד נקבל כמויות פרי וגודל מרשים כמו בחנות. אבל אין ספק שבגידול הביתי הפרי יהיה נקי ובריא יותר, אם נבחר להשתמש בחומרים אורגניים יותר וידידותיים גם לנו וגם לסביבה".

באמצעים פשוטים של טיפולים וגיזומים נכונים, ניתן לפתור הרבה מהבעיות הנוצרות על ידי מזיקים. בנוסף, ניתן להשתמש במגוון רב של חומרים שהם פחות רעילים, כפי שמסבירה גלזמן: "חלק גדול מהחומרים לשימוש ביתי מורכב מחומרים טבעיים, כמו מיצוי של שיחים שדוחים חרקים באופן טבעי. בנוסף משתמשים בחיידקים כחומר ריסוס שפוגע במזיקים". חומרים אלו אולי לא מחסלים לחלוטין את הבעיה, אבל ברור שעדיף להשתמש בהם ולא בחומרים כימיים.

קחו בחשבון שאין צורך לחסל את כל החרקים בגינה. ישנם הרבה אויבים טבעיים למזיקים דווקא שרצוי שנדע לשמור עליהם. פרת משה רבנו, לדוגמא, טורפת מזיקים אחדים והריסוסים הרגילים הורגים גם אותה.
 

חלוקת הגינה

כל גינת פרי וירק מתחילה בתכנון קפדני של שטח הגינה. ללא תכנון מוקדם, יש סיכוי רב שכל מה שתשתלו, גם אם באהבה רבה, לא יקלט ולא ייתן פרי. לכל אחד מהצמחים שתרצו לשתול, בין אם מדובר בעצי פרי או בתבלינים, יש דרישות משלו לכמות אור וצל, כמות מים ורמת צפיפות יחסית לצמחים אחרים. גלית דהבני, מתכננת גינות במשתלות גבעת ברנר מנדבת טיפ טוב להתחלה בטוחה: "כשמתכננים את הצמחייה בגינה, מומלץ בשלב ראשון לבקר במשתלות, לבחון צמחי תבלין, עצי פרי, וזרעי ירקות ולהכין רשימה שמורכבת משמות הצמחים שמצאו חן בעיניכם. לאחר מכן, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע לגבי הרשימה ולבדוק אם הצמחים שברשימה אכן מותאמים לגינתכם, הן מבחינת איזור השתילה שלהם והן מבחינת האקלים".

באותה הזדמנות, חשוב שתגדירו מה חשבו לכם בגינה, לדוגמה גינה צבעונית במיוחד או גינת בוסתן, גינה שתהיה קלה לתפעול מבחינת גיזומים וטיפול בצמחייה או גינה ריחנית במיוחד. "כשהגעתם לשלב שבידכם טבלה מסודרת של הצמחייה המתאימה, מקמו את הצמחים בתוכנית הגינה שלכם, לפי נושאי הטבלה" מסבירה דהבני.
 

עצי פרי

צרות עם כנימות יש ללמון טרי (תמונה: SXC)
צרות עם כנימות יש ללמון טרי (תמונה: SXC)
עצי פרי אינם דורשים שטח נרחב וניתן לשלב אותם עם שאר צמחי הגינה או ליצור בוסתן באזור מסוים, בו יגדלו כל עצי הפרי. גלזמן מסבירה שסוגים מסוימים של עצים נחשבים מאד קלים לגידול ביתי לדוגמת הדרים למיניהם, בעיקר עצי לימון, תפוזים וקלמנטינות, כמו גם עצי גויאבות, זיתים, גפן ופיג'ויה ולכן מושלמים לגינה הביתית. לעומתם ישנם עצים שזקוקים לקצת יותר טיפול ויחס, בעיקר בהתמודדות עם בעיות מזיקים, כמו אבוקדו ומנגו.

ישנם מספר גורמים שמשפיעים ישירות על הצלחת גידול עצי הפרי – מיקום, דישון וגיזום וכמובן השקיה וטיפול במזיקים. המיקום המועדף של עצי הפרי בגינה הוא אזור עם שמש מלאה ברוב שעות היום. דישון וגיזום גם הם חשובים מאד בגידול עצי פרי וכדאי להתייעץ לגביהם כבר עם רכישת העץ. "הגיזום בונה את העץ בצורתו הנכונה ומדלל ענפים וכך מאפשר כניסת אור למרכז העץ. הסרת ענפים יבשים או כאלה שמפריעים לצימוח, מאפשרת לחדש את העץ ומעודדת צימוח חדש" מסבירה גלזמן. הגיזום מתבצע בצורה שונה ובזמנים שונים, בהתאם לסוג העץ, אבל בדרך כלל גוזמים את העץ אחרי סיום עונת הפרי, כשעצים נשירים גוזמים בסוף החורף.

ההשקיה היא גורם מכריע בהצלחה בגידול עצים. עץ פרי שאינו מושקה כראוי בזמן הפריחה, לא ייתן כמעט פרי לאחר תקופה זאת. ההשקיה תלויה בגודל העץ, הסוג שלו וגילו: עצים סובטרופיים כמו מנגו ואבוקדו, זקוקים לכמויות גדולות של מים יותר מאשר עצים נשירים. מסתבר כי גם לסוג הקרקע יש משמעות רבה בהחלטה על כמויות המים בכל השקיה, מעבר לכך, גלזמן מדגישה שלרוב עדיף להשקות שתי השקיות טובות בשבוע ולא להשקות כל יום קצת.

כמונו, גם המזיקים אוהבים במיוחד את עצי הפרי ולכן חשוב להכיר אותם מראש ואת אופן הטיפול בהם. לכל סוג עץ יש את המזיקים האופייניים לו, אבל בכולם רצוי לשים לב לעלים עם תחילת הלבלוב ולראות אם אין כנימות, כאלו שזזות או כאלו שדבוקות לעלים. נמלים בסביבת העץ או עליו יכולות לרמוז על נוכחות כנימות. ישנם גם מזיקים שניתן להתכונן אליהם מראש כמו זבוב הפרות, במקרה זה מכסים את העץ ברשת מיוחדת כטיפול מונע.
 
 

מהגינה לצלחת

דמיינו סלסלת תותים שצמחו לכם בגינה (תמונה: SXC)
דמיינו סלסלת תותים שצמחו לכם בגינה (תמונה: SXC)
אחת האפשרויות הקוסמות היא לאכול סלט ירקות שכולו תוצרת בית. לירקות שצמחו בגינה יש "טעם של פעם", נטולי הורמונים וחומרי הדברה. הירקות הנפוצים לגידול ביתי הם תירס, עגבניות, מלפפונים, צנוניות, גזר, חסה למיניה ואפילו אבטיחים, תותים, קישואים ושום.

בשלב ראשון יש למצוא פינה קטנה בחצר הבית, עדיף במקום שהוא שטוף שמש רוב שעות היום ושם למקם את הערוגות. יש לארגן ערוגות בגודל של מטר על מטר לערך, לערבב את האדמה עם כמות נדיבה של קומפוסט- לפחות חצי שק לערוגה, לעדור היטב ולערבב. יש לדאוג למערכת השקיה מסודרת, בטפטוף או מתזים וזאת כדי להבטיח גידול תקין של הירקות.

איך מסדרים את הירקות בערוגה? ובכן גם כאן יש תורה שלמה: תירס בשוליים כיוון שהוא גבוה יחסית, חציל ופלפל מגדלים כשיחים כשאבטיחים ומלונים משתרעים על האדמה ואת העגבניות, המלפפונים והקישואים מגדלים בשורות בין שני עמודים כך שיוכלו להיתמך על חוטים שנמתחים בין העמודים.

עכשיו הגיע הזמן לזרוע ברינה ובדיצה את זרעי הירקות החביבים עלינו. כידוע, זרעים אפשר להשיג בכל משתלה, אבל לפני שאתם מפזרים אותם בלי הכרה יש צעד אחד נוסף: "כדאי להנביט את הזרעים מראש בתוך עציצים קטנים או כוסיות לבן בפינה מוצלת, מספר זרעים בכל כוסית ורק אחרי שנבטו וגדלו מעט, מעבירים אותם לערוגות" מסבירה גלזמן: "אפשר גם להנביט ישר בערוגות, אך במקרה זה צריך לדאוג להשקיה מאוד מסודרת בזמן הנביטה וכמובן לדלל את הנבטים בהמשך ולהשאיר שתיל כל 15-20 ס"מ".

בהמשך מוסיפים קצת דישון כימי או אורגני, השקיה יומיומית מסודר, עדיף בשעות הבקר כדי למנוע מחלות עלים, והשתילים יתחילו לצמוח. תוך חודשיים תוכלו לראות פרי לעמלכם.
 

צמחי תבלין

עשבי תיבול (תמונה: ASAP)
עשבי תיבול (תמונה: ASAP)
מאז ומתמיד התבלינים נחשבו יקרים ומבוקשים ביותר. לתבלינים יוחסו סגולות מרפא שהעלו את הפופולאריות סביבם אפילו יותר, שלא לדבר על הטעם המופלא שהם הוסיפו לכל מאכל. היתרון הגדול בצמחי תבלין הוא שאתם לא חייבים גינה כדי לגדל אותם, צמחי תבלין אפשר גם לגדל באדנית או בעציץ וליהנות מריח נפלא וירוק בעיניים. אם מדובר בגינה הביתית ניתן לשלב את צמחי התבלין עם צמחית הגן הרגילה, שכן מלבד ריח העלווה והפריחה ישנם הרבה מאוד זני תבלין שבמופעם מהווים מוקד מעניין בגלל צבעי העלווה המגוונים ומופעי פריחה יפים.

צמחי התבלין אינם דורשים שטח רחב לגידול כפי שמסביר מני שדמי, מנהל השיווק של תאגיד משתלות חישתיל: "להקמת אוסף צמחי תבלין בסיסי אפשר להסתפק באדנית או בפינת הגינה. מומלץ לגדל את התבלינים לצד גדר או קיר כדי לספק להם הגנה מפני רוחות וקור".

צמחי תבלין תלויים מאד בעונות השנה ואם תתעקשו לשתול אותם בעונה הלא מתאימה, הם פשוט לא יגדלו. לקראת החורף מומלץ לשתול פטרוזיליה, כוסברה, עירית, בצל ירוק, ארוגולה, גרגר הנחלים ושמיר. הסוגים המתאימים לשתילה בקיץ הם בזיליקום, מנתה (נענע), לואיזה, מרווה, אורגנו, קורנית (טימין) וטרגון. שדמי מדגיש כי חשוב להקפיד על הפרדה בין התבלינים השתלטניים כמו המרווה והנענע. סוגים אלו יתפשטו על שטח הגידול וידכאו את צמיחת יתר התבלינים. יתרה מכך, מומלץ להשקות את צמחי תבלין פעם עד פעמיים בשבוע ולא יותר. עודף מים יכול להזיק ואף להרוג אותם.
 

פרחי מאכל

סלט ירוק של רוני ג'יימס (תמונה: יח"צ)
סלט ירוק של רוני ג'יימס (תמונה: יח"צ)
הידעתם שגם פרחים אפשר לאכול? כן כן, גם את ערוגת הפרחים אפשר לתכנן כך שיסיימו את חייהם על הצלחת שלכם. בדומה לעשבי תבלין גם פרחי מאכל מוסיפים גוון וטעם לאוכל. בעזרתם ניתן להוסיף למתכון טעמים מתוקים, מרירים, חריפים, וחמוצים. הפרחים מעניקים למנה ארומה מבושמת ואף הופכים את הארוחה ליפה וצבעונית יותר. להלן כמה פרחים טעימים במיוחד:

צפורני חתול (Calendula officinalis) - פרח כתום וצהוב ומורכב מפרחים צינוריים במרכז ופרחים לשוניים שנראים כמו עלי כותרת בשוליים. למאכל משמשים רק הפרחים הלשוניים שטעמם מתקתק (יש להפרידם משאר חלקי הפרח). בגלל כמות הפיגמנטים הרבה בהם, ניתן להשתמש בהם לצביעת מאכלים ולמעשה, הפרח נקרא בלשון העממית "זעפרן לעניים". בגלל מתיקותם של עלי הכותרת הם מצוינים גם לקישוט מנות אחרונות וסלטים.

פלרגוניום ריחני (Pelargonium species) - מגוון הריחות של פרחי הפלרגוניום רחב וכך גם מגוון הצבעים. מומלץ להוסיף למשקאות קלים או לשלבם בקוביות קרח.
 
כובע נזיר גדול (Tropaeolum majus) - בצמח זה הפרחים והעלים אכילים ובעלי טעם צנוני חזק. הם משמשים לקישוט ותיבול הסלט, לתיבול חמאות וגבינות ומצוינים לתיבול כריך. כדי להכין מעלי כובע הנזיר ממולאים יש לגדלו בתנאים של חצי צל כדי להשיג עלים גדולים במיוחד.

ורדים ( Rosa species) - עלי הכותרת משמשים כקישוט לגלידות ומנות אחרונות. אפשר להקפיא אותם בקוביות קרח. מעלי הכותרת האדומים ניתן להכין ריבות או ממתקים מסוכרים.

אמנון ותמר (Viola x wittrokiana) - פרחי אמנון ותמר נותנים אפקט קישוט למשקאות בתוכם הם צפים. משמשים גם כקישוט לסלט ומנות אחרונות.

המרוקליס (Hemerocallis fulva) - מרקם עלי הכותרת בחלק מהזנים הינו עסיסי בדומה לחסה ונראה יפה ביותר בסלט.

בגוניה פורחת עד (Begonia semperflorens) - לפרח הבגוניה טעם חמצמץ כמו לחמציץ והוא מתאים לתיבול כריכים ולקישוט צלחות הגשה. שאר זני הבגוניה אינם מתאימים למאכל, אז שימו לב והיזהרו!

כליל החורש (Cercis siliquastrum) - פרחיו הלילכים של כליל החורש פורחים בתקופות החורף והאביב, טעמם מתוק והם משמשים לקישוט סלטים, עוגות, ומנות אחרונות.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.