שחור בשיניים

 
עודכן 14:09 14/03/2008
שרון גבאי

פורים זה פרג, ומכיוון שכך, ראוי שתדעו גם איך קונים, ומאיפה זה בא. אם תקראו יפה יפה, תוכלו לקנח גם בכמה מתכונים שיעשו לכם נקודות שחורות על השיניים וטוב על הנשמה

 
 
 
 
 
יש לי חברה שלא מוכנה לגעת בעוגות פרג. "יש נמלים בעוגה", היא מסבירה, והיא בת 43. האמת שהיא לא המציאה את הבעיה, והארץ מלאה באנשים שמרטשים אוזניים תמימות רק בשביל לוודא שיש בפנים שוקולד או תמרים, ומשאירים אחריהם חלקי גופה חסרי תועלת של אוזניים, שכל חטאם היה מילוי של פרג. מי יקח אוזן המן מפורקת, מי?

כנראה שפרג הוא אחד הדברים שאו אוהבים או שונאים, כמו כוסברה. וכמו כל הדברים הדפוקים, זה מתחיל בילדות, שם נזרע גרעין הפורענות שיוצר אנשים בני 43 שלא אוהבים פרג. לשמחת כולנו, יש כמה שכן אוהבים, וזה מספק לנו תירוץ מצוין לדבר קצת על הזרעון הזה (שבינינו, קצת מזכיר ערימת נמלים קטנות שנחתכו לשתיים).
 

אז מה זה פרג?

בארץ ישנם שמונה מינים של פרג, אותם אפשר לפגוש בשדות, מצפון הארץ ועד מרכזה. קל לזהות את הפרג על פי הכתמים השחורים בבסיס עלי הכותרת, יש לו גבעול שעיר וזיפי, וריחו לא נעים.
כאשר הפרח פורח שני עלי הגביע נושרים ומאוחר יותר גם עלי הכותרת. מהפרג התרבותי מפיקים את הסמים אופיום והרואין והזרעים שלו משמשים כתבלין המוכר לכולנו ושלשמו התכנסנו.

לבישול, לאפייה ולכל דבר אחר שבא לכם לעשות עם פרג יש שלושה כללים חשובים מאוד: טרי, טרי וטרי. פרג ישן מקבל טעם מר איום ונורא, וכדאי לחסוך לעצמכם את עוגמת הנפש ולקנות פרג טרי בלבד. לא ברור למה מוכרים ומי קונה את הפרג בשקיות באזור האפייה בסופרמרקט. פרג דורש קירור, וגם כשהוא מקורר הוא טוב רק במשך שבועיים-שלושה אחרי הטחינה שלו. לכן הדבר הטוב ביותר הוא להטריח את עצמכם לחנות תבלינים טובה ולקנות פרג שנטחן אל מול עיניכם ממש (אל תנסו את זה בבית, זה לא ילך).
 

בריאות זה עניין של השקפה

מצד אחד, פרג הוא מקור עשיר מאוד לסידן, ובכפית פרג יש כמות שווה של סידן לזו שיש בכוס חלב. אבל כרגיל זה לא סוף הסיפור - בפרג יש גם כמות נאה של קלוריות: ב-100 גרם יש 500 קלוריות.

בנוסף, בזרעונים הממזריים האלה יש אופיום, מורפיום וקודאין (גם התחושות בנוגע לעובדה זו הן עניין של השקפה) ומדינות רבות לא מתירות לגדל את הפרג ללא רישיון, גם לא לנוי.
 

יהודים ופרג

במגילה אין זכר לאוזני המן שאנחנו מכירים, וגם לא לפרג. מתברר שמקור העוגייה הוא מזרח אירופה, הרחק ממחוזות המגילה, שם קוראים להם "מהן טאשן" - כיס פרג. היהודים החליטו שזה מזכיר להם את שמו של המן (בהיפוך, כמובן), הסבו את השם ל"המן טאשן"- כיסי המן, וכך נכבשה גם העוגייה המשולשת על ידי העם היהודי והתמקמה לה בפורים.
 
 

מדוע אוזניים?

כיאה לעם שלנו יש כמה גרסאות: חז"ל אמרו שהמן חזר לביתו בבושת פנים כשאוזניו מקופלות. סברה אחרת מתייחסת לכובע הקצינים המשולש שחבש המן, ויש הטוענים שהקשר של העוגייה המשולשת טמון בשלושת ימי הצום של אסתר המלכה.
אגב, את הפרג באוזן המן מייחסים לאוזניים המלוכלכות של בניו של המן. ואתם שואלים את עצמכם מדוע לא מחבבים אותנו?
 

הנה כמה מתכונים מוצלחים עם פרג:

עוגת פרג פשוטה ונהדרת

עוגת פרג פשוטה של קרין גורן
עוגת פרג פשוטה של קרין גורן
הכנת העוגה אמנם דורשת הפרדת ביצים והקצפת חלבונים, אבל אם צלחתם את התעוקה הזו תקבלו עוגה קלילה ונפלאה מבית המדרש של קרין גורן.

חומרים לתבנית קוגלהוף בקוטר 24 ס"מ:

200 גרם חמאה מומסת
11/2 כוסות סוכר (300 גרם)
1 כפית תמצית וניל
קליפה מגוררת מתפוז אחד (או לימון)
6 ביצים מופרדות
1 מיכל שמנת מתוקה (250 מ"ל)
2 כוסות קמח (280 גרם)
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כוס פרג טחון (100 גרם)

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. בקערה מערבבים חמאה מומסת עם כוס אחת מהסוכר, תמצית וניל, קליפת תפוז, חלמונים ושמנת מתוקה.

3. מוסיפים קמח, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה ופרג וטורפים רק עד לקבלת תערובת אחידה.

4. במיקסר מקציפים חלבונים עד לקבלת קצף שנראה כמו בועות סבון. מוסיפים בהדרגה את יתרת הסוכר (1/2 כוס) וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף מבריק ויציב אך לא נוקשה.
 
5. טורפים שליש מהקצף לתערובת, ומקפלים פנימה בעדינות את יתרת הקצף, עד לקבלת תערובת אחידה ואוורירית.

6. יוצקים לתבנית משומנת (או מרופדת בנייר אפייה) ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא יבש.

המתכון מתוך "סודות מתוקים" של קרין גורן.
 

פאי לאוהבי פרג

בחלק מהקונדיטוריות נוהגים לטחון את כל המאפים הישנים שלא נמכרו, ולהוסיף למלית הפרג. מלית פרג אכן דורשת פירורים יבשים כדי לספוח חלק מהנוזלים, אבל אנא טירחו להכין אותם בעצמכם - שקדים טחונים או פירורי ביסקוויטים יהיו מצויינים ותמיד עדיף לדעת מה יש בפנים

חומרים לתבנית פאי בקוטר 28 ס"מ:

לקלתית ולרשת:
1/2 3 כוסות קמח (500 גרם)
1/4 כפית מלח
1/2 1 כוסות אבקת סוכר (200 גרם)
350 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
2 ביצים

למלית הפרג:

1/2 1 כוסות חלב (360 מ"ל)
1 כוס סוכר (200 גרם)
4 כוסות פרג טחון טרי (400 גרם)
1/2 כוס דבש (160 גרם)
100 גרם חמאה
קליפה מגוררת מלימון אחד
1/2 כוס צימוקים (75 גרם)
1 כפית תמצית וניל
4-5 כפות שקדים טחונים או פירורי ביסקוויטים (40-50 גרם)
1 תפוח עץ, קלוף ומגורר גס

לזיגוג:

ביצה טרופה עם כף מים
 

הכנת רשת הבצק והקלתית:

1. במעבד מזון עם להב מתכת מעבדים קמח, מלח, אבקת סוכר וקוביות חמאה לתערובת פירורית. מוסיפים ביצים ומעבדים בלחיצות קצרות (פולסים) רק עד לקבלת בצק אחיד ולא דביק.

2. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומשטחים ל"פיתות". עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים.

3. מרדדים חצי מהבצק על נייר אפייה מקומח לעיגול בעובי 1/2 ס"מ, חותכים לרצועות ברוחב 2 ס"מ (שישמשו להכנת הרשת) ושומרים במקרר. אם יש לכם שבלונה ליצירת רשת, מניחים עליה את הבצק, מרדדים מלמעלה ליצירת הדוגמא, ומעבירים את רשת הבצק (על רשת השבלונה) למקפיא.

4. מרדדים את יתרת הבצק (כולל השאריות מיצירת הרשת) לעיגול בעובי 1/2 ס"מ ומרפדים את התבנית. דוקרים במזלג ומעבירים למקפיא ל-10 דקות.

5. מחממים תנור ל-180 מעלות.

6. אופים את הקלתית (ישר מהמקפיא) כ-15 דקות, עד שהבצק מתחיל להזהיב. מצננים מעט, ובינתיים מכינים את המלית.
 

הכנת מלית הפרג:

1. מחממים חלב וסוכר לסף רתיחה. מוסיפים פרג ומבשלים 5 דקות תוך ערבוב, עד שהתערובת מסמיכה מעט. מסירים מהאש, מוסיפים דבש וחמאה ומערבבים עד להמסה.

2. מצננים לטמפ' החדר (התערובת תהיה דלילה יחסית, וזה בסדר).

3. מוסיפים קליפת לימון, צימוקים, תמצית וניל, שקדים טחונים ותפוח מגורר, ומערבבים היטב.

הרכבה ואפייה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. משטחים את מלית הפרג על הקלתית.

3. מברישים את שולי הקלתית בביצה טרופה ומניחים מעל את רשת הבצק הקפואה (או מסדרים את רצועות הבצק בצורת שתי וערב). מברישים את הרשת בביצה וממתינים דקה-שתיים, שהבצק יפשיר ויתרכך מעט. מהדקים בידיים את הרשת לשולי הקלתית, ונפטרים מעודפי הבצק בשוליים.

4. אופים כ-25 דקות, עד שרשת הבצק זהובה. מצננים ומגישים.

5. שומרים במקרר ומגישים קר או בטמפ' החדר.

המתכון מתוך "סודות מתוקים" של קרין גורן.
 

Magic drink

משקה אנרגיה מלא כל טוב שעושה פלאים לגוף ולנפש על פי תורת האיורוודיה ההודית.

1/2 כוס גרעיני חמניות לא קלויים
1/2 כוס גרעיני דלעת לא קלויים
1 כף פרג שלם
1 כף פרג טחון
2 כפות זרעי אניס
1 ליטר חלב
2 כפות שמן אגוזים או חמאה מזוקקת (ואם אין אז אפשר בשמן רגיל אבל לא שמן זית)
2 כפות דבש
קורט פלפל שחור
 

אופן ההכנה:

1. טוחנים במג'ימיקס או בבלנדר את הגרעינים, הפרג והאניס עם מעט מהחלב עד שמקבלים מרקם משחתי.

2. מחממים במחבת את השמן, מוסיפים את המשחה ומערבבים דקה.

3. מוסיפים את החלב ומביאים לרתיחה קלה.

4. מקררים 3 דקות, מוסיפים דבש ומערבבים.

5. מפזרים מעט פלפל ומגישים.
 

מתכוני פרג נוספים

 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.