אחי, תביא בורקס

 
עודכן 08:44 02/05/2007
שרון גבאי

ידוע במקומותינו שקשה לצאת בלי פגע ממפגש עם בורקס. הריח המשכר והעובדה שבכל פינת רחוב יש עגלה, כוך או בוטיק בורקס לא משאירה שום פתח מילוט. להלן מחווה למפגע

 
 
 
 
 
בורקס קטנים ומשולשים
בורקס קטנים ומשולשים
מי לא אוהב בורקס? את האמת בבקשה, ולא את התשובה הדיאטטית, בורקס אוהבים וזהו. האם אוכלים, זו כבר שאלה אחרת ודי ברור שמעטים חפים מפשע גם פה.

בימים קשים אלה, כשכל פירה נהיה קרם, כל חביתה אומלט וכל פשטידה קיש, בורקס לא בא טוב. כל צפונבון יודע לדקלם מתוך שינה שסושי הולך עם וואסבי, אבל תגידו לו בורקס וזה לא בסטייל שלו.
 

בן הדוד הבעייתי של הקרואסון

אז איך יצא לבורקס שם כזה, של ערס שעדיף לא להתעסק איתו? ובכן, קוראים יקרים, הבורקס הוא הוכחה ניצחת לחשיבותה של התדמית, לא משנה כמה השקיעו בך בבית, אם לא קיבלת יחסי ציבור נכונים, הלך עלייך.

שורש הבעיה נטוע כבר בשנות השבעים אז הוענק לסרטים ישראלים באיכויות מפוקפקות הכינוי סרטי בורקס. לא קשה להבין איך נכשל עד כה הבורקס בנסיון לשקם את שמו, שהפך לסמל לעממיות ולחארטה.

מי שאחראי על הקישור המעציב הזה, ועשה את זה כנראה ללא כוונות זדון, היה הבמאי בועז דוידזון, שלקח בהשאלה את מערבוני הספגטי ומיקם אותם בישראל. הגיבורים של סרטים אלה היו בדרך כלל מזרחיים, כמעט תמיד עניים, ערמומיים ובעלי חכמת חיים, ותמיד, אבל תמיד, טובי לב. כאלה שמתחת למעטה העברייני הקשוח מסתתרת אצלם נפש זכה ורכה. ככה גם בורקס – קשה מבחוץ ונימוח מבפנים.

אז נכון שקצת קשה לראות את קזבלן או את מיקו עומדים במטבח של בולטהאופ, לבושים בסינר בוהק מלובן ומטפלים במיומנות רבה בעלי הפילו העדינים, אבל אם כל המקטרגים על בורקס היו יודעים כמה השקעה יש במאכל הזה, סביר להניח שהיו מחפשים קורבן אחר לסטיגמה.
 

מי אחראי להמצאה הזו

לבורקס כמה אבות, ועד היום מתווכחים ביניהם התורכים והבולגרים (גם היוונים נדחפו) ביפו, על הזכות להיחשב לממציאים של ערימת הקלוריות החיננית הזו.

בתורכיה יש בכל קרן רחוב חנות שמתמחה בעלי הפילאס, שם מותחים על שולחן ארוך את הבצק לכדי עובי נייר ועורמים שכבות שכבות של עלים טריים. בארץ אנחנו נאלצים להסתפק בבצק הפילאס הקפוא שנמכר בסופרים. זה אמנם פחות רומנטי, אבל את העבודה הוא עושה.
לבולגרים יש את סמי בורקס שעשה להם בושות, וגם את הבורקיטס, שהוא קטן יותר ומכינים אותו מבצק פריך ממולא בגבינת קשקבל, פטה או בולגרית כמובן.

מכיוון שבעלות היא תמיד עניין עדין, ובכדי לא להוסיף שמן למדורה, קבלו מתכונן גם לבורקיטס בולגרי וגם לבורקס תורכי.
 

בורקס תרד וגבינה כמו בדוכנים

בורקס נוסח לוינסקי (תמונה: ויקימדיה)
בורקס נוסח לוינסקי (תמונה: ויקימדיה)
מומלץ להשתמש בבצק פילאס, שהוא עדין ומרודד יותר מבצק עלים, וקל יותר לעבודה מבצק הפילו השביר.

לבצק:
800-1000 גרם בצק פילאס מופשר וקר מאוד
1 ביצה טרופה עם כפית מים
שומשום
מעט קצח

למלית:
2 כפות שמן זית
800 גרם תרד שטוף ונקי
250 גרם גבינה צפתית
100 גרם גבינת קשקבל
מלח ופלפל
 
 

אופן ההכנה:

1. מאדים את התרד במחבת עם שמן עד שהעלים מאבדים מעט מהנפח, מעבירים למסננת וסוחטים את הנוזלים בידיים.

2. לאחר שהעלים מתקררים, קוצצים את אותם גס.

3. מפוררים את הגבינות ומערבבים עם עלי התרד.

4. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.

5. מחממים תנור ל-200 מעלות.

הרכבת הבורקס לצורת שבלול:

1. פורסים את הבצק וחותכים ממנו מלבנים באורך של 40 ס"מ וברוחב של 15 ס"מ.

2. מפזרים מהמלית בתחתית המלבן לכל אורכו, מגלגלים לרולדה ומהדקים היטב עם האצבעות, מהדקים גם את שתי הקצוות בצדדים. מגלגלים את הרולדה לצורת שבלול.

3. מעבירים את השבלולים לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים את הביצה הטרופה ונזהרים שלא ייזל לתחתית (אחרת תיווצר חביתה שרופה), מפזרים שומשום וקצח.

4. אופים כ-20 דקות עד שהבורקס זהובים ותפוחים.

מומלץ להגיש עם ביצה קשה, מלפפון חמוץ וכוס איירין (יוגורט תורכי).
 

בורקיטס ממולא חצילים וגבינה

מומלץ להמנע מעבודה קשה מדי ולקנות חציל קלוי טבעי במעדניה ולהוסיף לו את הגבינה וכל היתר.

לבצק:
100 גרם מרגרינה
2/3 כוס שמן
1 כפית מלח
3/4 כוס מים
1/2ק"ג קמח לבן

למלית:
300 גרם חציל קלוי טבעי
קובייה גדולה של גבינה בולגרית
100 גרם גבינת קשקבל
1/2 כפית שום כתוש
פלפל שחור
1 ביצה טרופה
 

אופן ההכנה:

1. שמים בסיר מרגרינה, שמן, מים ומלח, ומערבבים על להבה נמוכה עד שהמרגרינה נמסה לגמרי. מורידים מהאש.

2. מוסיפים בהדרגה תוך כדי ערבוב את הקמח, עד שנוצר בצק רך שנפרד מדפנות הסיר. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר לחצי שעה.

הכנת המלית:

1. מפוררים את הגבינה הבולגרית ומוסיפים את שאר מרכיבי המלית, מערבבים היטב.

2. מחממים תנור ל-180 מעלות.

3. על נייר אפייה מרדדים את הבצק לגובה חצי סנטימטר. קורצים מהבצק עיגולים ומניחים כפית מהמילוי במרכז כל עיגול. מברישים את השוליים בביצה טרופה, מקפלים לחצי ולוחצים להידוק בעזרת האצבעות או באמצעות שיני המזלג.

4. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 20 דקות עד שהבורקיטס זהובים.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.