הטיט המרטיט

 
עודכן 10:38 17/04/2008
יעל ניסקי

החרוסת, הסמל לטיט שהשתמשו בו לבנייה במצרים, בונה לנו בליל הסדר טעים בבטן. אספנו לכם מתכוני חרוסת מיוחדים מסביב לעולם

 
 
 
 
 
מה שווה ליל הסדר אם אין בו חרוסת אמיתית? כולנו הרי מחכים לשלב שבו מנהל הסדר כורך לסנדוויץ' את החרוסת בתוך חסה ובין שתי מצות. אם יודעים להכין את החרוסת כמו שצריך, המעדן הזה יעלה מיד חיוך על פני הסועדים הרעבים ויהפוך לשיחה המדוברת של הערב. למרות שנראה שמשפחות רבות כבר עברו לשיטת החרוסת המוכנה מהסופר, יש עדיין כמה משפחות שלא מוותרות על הכנתה הביתית כל שנה מחדש. בכל ליל סדר יש חבר משפחה אחד שמנוי על הכנת החרוסת. הוא בדרך כלל גם זה שטרח לשבת עם הסבתא ואחרי חקירה צולבת, לקבל ממנה את המתכון האמיתי שעבר במשפחה דורות רבים.

לחרוסת יש נוסחים רבים, אבל דבר אחד דומה ביניהן – כולן נראות כמו טיט, כדי להזכיר לנו ממה בנו בני ישראל את בתי המלוכה במצרים. מכל מקום, זה מתוק, זה טעים, זה משמין וזה פשוט חובה על שולחן ליל הסדר. שוחחנו עם מספר מומחי חרוסת ביתיים על המתכון המסורתי של משפחתם וחזרנו עם שש הצעות מעניינות לערב החג.
 

חרוסת של אמא

(תמונה: SXC)
(תמונה: SXC)
הראשונה שפניתי אליה היא כמובן אמא, בת למשפחה טורקית-ספרדית שקיבלה השראה למתכון שלה גם מהעדה הבוכרית. המהדרין נוהגים להקפיד על שבעה מיני פרות יבשים ואגוזים במתכון. את התערובת לחרוסת מכינים מראש ורק בערב החג עצמו מערבבים כמות מתאימה ממנה עם יין אדום מתוק ואלכוהולי. לפניכם המתכון של כרמלה יקותיאלי - ללקק את האצבעות.

המצרכים:
1/2 ק"ג תמרים
1/2 ק"ג צימוקים
1/2 ק"ג שקדים
1/2 ק"ג אגוזי מלך
150 גר' בוטנים קלויים ללא מלח, מקולפים
1/2 ק"ג אגוזי לוז
150 גר' צנוברים – לא חובה

להגשה: יין אדום מתוק

אופן ההכנה:
1. מגלענים את התמרים. מומלץ לשטוף את כל המרכיבים ולהניח על מסננת או על מגבת להתייבש.

2. טוחנים הכל ביחד במטחנת בשר. למשתמשים במעבד מזון רגיל, ההמלצה היא להוסיף לסירוגין את החומרים בכמויות קטנות ובהדרגה כדי למנוע הידבקות לדפנות.

3. בליל הסדר לוקחים כמות מתאימה להגשה לשולחן ומערבבים בהדרגה עם יין אדום מתוק תוך כדי בחישה עד שמתקבלת עיסה סמיכה מאד.
 

חרוסת בנוסח טריפוליטאי

(תמונה: SXC)
(תמונה: SXC)
החרוסת הזאת מוגשת לשולחן בצורה אסתטית מאד למראה, ככדורים יפים ומתוקים להפליא. היא מורכבת מאגוזים ופירות יבשים, אך בניגוד למרבית סוגי החרוסת, לא מערבבים אותה עם יין. לפניכם המתכון הביתי של דליה פריאל מרמת גן שמוסרת לנו כי בליל הסדר בביתה נהוג לעטוף כל כדור בעלה חסה ולאכול.

המצרכים:
1 חבילה תמרים מגולענים (באריזת ואקום)
3 כפות שמן קנולה או אחר
150 גר' אגוזי מלך דפוקים גס עם פטיש מטבח
50 גר' צימוקים בהירים

אופן ההכנה:
מערבבים ידנית את כל החומרים וקורצים כדורים קטנים בגודל של כדור פינג פונג. מניחים במזטים מנייר כל כדור כמנה אישית.
 

חרוסת בנוסח אשכנז

מקלות קינמון (תמונה: SXC)
מקלות קינמון (תמונה: SXC)
החרוסת האשכנזית כוללת גם פרי טרי – תפוח עץ. ואם כבר תפוחי עץ, כמובן שאי אפשר בלי קינמון, כשאת כל מרכיבי החרוסת מערבבים מראש עם היין. את המתכון הבא קיבלנו מנחום גרובר מרחובות, מתכון שהוא קיבל מאימו לאחר שעבר מדור לדור במשפחתו.

המצרכים:
4 תפוחי עץ
200 גר' שקדים טבעיים
200 גר' אגוזי פקאן
1 חבילה תמרים מגולענים (בואקום)
1/2 כפית קינמון
1/2 בקבוק יין

אופן ההכנה:
מכניסים את כל המרכיבים למעבד המזון ומעבדים עד שהתערובת הופכת סמיכה והומוגנית כמו טיט.
 
 

חרוסת בנוסח איזמיר

(תמונה: SXC)
(תמונה: SXC)
יהודי איזמיר בטורקיה נהגו להכין חרוסת חצי אשכנזית עם טוויסט מעניין. במתכון המשפחתי לחרוסת המתוקה שהגיעה מפולינה סרדס מבת ים יש מעט תפוחי עץ עם כמות גדולה של צימוקים ואין יין בכלל. האגוזים הקצוצים שמוסיפים לפני ההגשה מעניקים לחרוסת מרקם מעניין וטעם נפלא.

המצרכים:
2 תפוחי עץ
1/2 ק"ג צימוקים
1 כף סוכר – לא חובה

להגשה: 200 גר' אגוזים קצוצים גס

אופן ההכנה:
1. טוחנים יחד במעבד מזון את תפוחי העץ, הצימוקים והסוכר.

2. לפני ההגשה לשולחן מערבבים את התערובת עם האגוזים הקצוצים.
 

חרוסת עיראקית - הודית

(תמונה: SXC)
(תמונה: SXC)
החרוסת העיראקית היא כנראה החרוסת הפשוטה ביותר להכנה, אבל היא גם טעימה מאד ומרשימה את הטועמים אותה, שלרוב לא מודעים לפשטות שלה. כל מה שצריך לעשות הוא לערבב סילאן (דבש תמרים) עם אגוזים קצוצים גס וזה הכל. אפשר כמובן לקנות דבש תמרים מוכן, אבל יש שמכינים אותו לבד בבית. פלורי אהרוני, שהיא הודית ממוצא עיראקי, מגלה את הסוד לחרוסת של עדתה וההכנה האמיתית של דבש התמרים שעברה במסורת המשפחה.

המצרכים:
2 חבילות תמרים מגולענים
אגוזים קצוצים גס

אופן ההכנה:
1. מפרקים את התמרים בעזרת הידיים ומעבירים לסיר רחב. מכסים במים עד למחצית הסיר, כך שהמים מכסים את התמרים מספר סנטימטרים מעליהם.

2. מחממים את הסיר מעט, אך לא מביאים לרתיחה ומורידים מהאש.

3. נותנים לתמרים "לנוח" בסיר עם המים, כשהוא מכוסה כל הלילה.

4. לוקחים בד חיתול ותופרים אותו לשק. מעבירים את כל תכולת הסיר דרך החיתול וסוחטים היטב לתוך סיר אחר עד שכל המיץ יוצא. זורקים את תכולת הפסולת שנשארה בשק. אם יש צורך, חוזרים על הפעולה בשנית.

5. את הסירופ הנקי שהתקבל מרתיחים על האש עד שהוא הופך להיות סמיך כמו דבש. התהליך אורך בערך שעה, כשמפעם לפעם מסירים את הקצף שנוצר באמצעות כף.

6. מגישים בקעריות ומוסיפים אגוזים קצוצים גס.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.