סומלייה, מה הוא אומר?

 
עודכן 17:34 30/03/2007
מורן עשור

הרי לכם קושיה סבוכה - מה זה יין כשר ומה ההבדל בינו לבין יין שאינו כשר? מורן עשור, מלצרית היין המומחית שלנו, תבהיר את העניין ותספר על כמה כוכבים מומלצים לליל הסדר

 
 
 
 
 
ובכן, מהו יין כשר?

על מנת שיין יהיה כשר, יש להתחיל בטיפול מיוחד עוד בכרם: קודם כל אסור לשתול מיני פירות או ירקות בין הגפנים.

כלל שני הוא שהבציר הראשון יהיה רק לאחר ארבע שנים. שלושת השנים שקדמו לשנת הבציר הראשונה הן עורלה, ולא קוטפים את הפרי. כלל נוסף הוא שנת השמיטה בשנה השביעית.
 
זה לא פשוט - יש ארבע כוסות למלא (תמונה: ASAP)
זה לא פשוט - יש ארבע כוסות למלא (תמונה: ASAP)
עברו חלפו להן ארבע שנים, הענבים נבצרו, והם עושים דרכם ליקב. מהרגע שהענבים מגיעים ליקב עד הביקבוק, ויש שיחמירו ויאמרו שעד שתייתו, כל מי שעובד ביקב ובא במגע עם הכלים ביקב חייב להיות זכר,דתי, חובש כיפה, שומר שבת ומקיים מצוות. ביקב יש משגיח כשרות הדואג שלא יהיה מגע בין היין וכלי היקב לשום גורם מטמא ושכל החומרים שמשתמשים בהם כתוספת ליין, כגון שמרים, יהיו כשרים.

יין כזה יקרא יין כשר למהדרין לכל ימות השנה וללא חשש מערלה ומי שחולץ את אותו בקבוק חייב להיות גבר דתי חובש כיפה, שומר שבת ומקיים מצוות.

למחמירים עוד יותר ישנה אופציית פיסטור היין (בישול לכ-80 מעלות במשך מספר דקות). תהליך זה פוגע בארומות ובטעמים, אבלבסופו מתקבל יין כל כך כשר, שגם גוי יכול לחלוץ אותו.

יין כשר לפסח הוא יין מיוחד, שמיוצר לקראת פסח, כאשר בייקב אין חמץ.
 

למה כל כך חשוב שיין יהיה כשר

תווית של יוגב
תווית של יוגב
הסיבה להקפדה מאוד פשוטה: יין נועד לקידוש בערב שבת, בחגים, בנישואין בבריתות ובעצם הוא חלק בלתי נפרד מהטקסים הדתיים, וטקסים אלה באופן טבעי צריכים להיות כשרים במיוחד.

אז ערב פסח בפתח והאגדה מחייבת לשתות יין, ואם אגדות לא מתווכחים, זה ידוע. אי לכך להלן עשר המלצות לבקבוקי יין כשרים שימלאו לכם לפחות ארבע כוסות של יין:

1. יוגב קברנה שירז 2004

היין שייך לסדרה חדשה מבית בינימינה, הבאה לציין את הקשר בין הכורם לאיכות היין. כל הסדרה היא בלנד של זנים שכל זן מגיע מאזור אחר, וביין הספציפי הזה הקברנה מגיע מהגליל והשירז מהשפלה. יין קל, פירותי ונעים לשתייה, מתאים לשתייה מהכוס הראשונה.
 

2. יראון הרי גליל 2003

בלנד של קברנה, מרלו והשנה מעט סירה, שהתיישן 15 חודשים בחביות. יין קטיפתי מאוד מאוזן ארוך בפה ומאוד נעים לשתייה. מתאים לבשר ומומלץ החל מהכוס השלישית.

3. ירדן גוורצטרמינר 2006

יין לבן חצי יבש מבית היוצר של יקב רמת הגולן. מדובר ביין עם ארומות נפלאות של ליצי, מתיקות קלה ונעימה, מעט חמיצות ושמנוניות נעימה בפה. מתאים ללוות את הסדר מהכוס הראשונה, יתאים לסלטים, מנות פתיחה ומנות מתקתקות או מתובלות.
 
 

4. ירדן קברנה סוביניון 2003 של יקב רמת הגולן

מדובר באחד מיינות הקברנה האלגנטיים ביותר שניתן למצוא כיום בשוק היין, הכי ישראלי והכי מייצג. היין התיישן 18 חודשים בחביות וכך נוצר יין כבד עשיר ומורכב. יין גדול של שנה נהדרת. המלצתי היא דווקא לשמור אותו לאחד מערבי פסח הבאים, אך אם פתחתם אותו בחג הזה, אז כבדו אותו במנה עיקרית בשרית.
 

5. שירז רזרבד רקאנטי 2004

יין שזכה לאחרונה במדליה בצרפת אבל עזבו את המדליות, מדובר בשירז מאוד מוצלח, אשר גם שומר על חמיצות אופיינית לזן וגם על פרותיות בריאה כמו רוב היינות הישראליים. מומלץ לכל ארבע הכוסות.
 

6. פטיט קסטל 2004

היקב הוכשר לאחרונה, ולכן יוכל ללוות את הסדר. היין הוא בלנד של קברנה ומרלו, שיושן 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות אשר השאירו רושם עז ביין. היין דורש נשימה (לינק לכתבת העפיצות), ולאחר מכן ניתן יהיה ליהנות מהתכונות הרכות שלו: פירותיות, גוף בינוני עד כבד וסיומת ארוכה. עדיף לדחות את שתיית היין הזה לשולחן ערוך.
 

7. פסגות ויוניה

יין לבן יבש, שיוצר ביקב בוטיק בהרי יהודה. היין יושן 8 חודשים בחביות ומתאים במיוחד לאוכלי הגפילטעפיש או כל דג אחר.

ויוניה הוא זן ענבים לבן שמגיע מצפון עמק הרון והגיע לארץ לפני שלוש שנים ומאז תפס תאוצה. היין מזכיר מעט את השרדונה אך הוא יותר שמנוני ממנו בטעמיו והריחות שלו טרופיים ומזכירים אפרסק ומישמש.
 

8. המערה 2003

יין יקר מיקב בוטיק כשר ליד בינימינה. בלנד של קברנה ומרלו שהתיישן 24 חודשים בחביות. יין עם עדת מעריצים שישמחו לדעת שהבציר הזה מאוד מוצלח. מומלץ לחכות איתו למנה העיקרית.
 

9. עמק האלה קברנה סירה 2004

יקב מאוד מיוחד, הנמצא באיזור בית שמש. היין התיישן 14 חודשים בחביות. הבלנד הזה שחביב על יקבים רבים יצא מאוד מוצלח ומאוד מאוזן בטעמיו. מומלץ לחכות איתו למנה העיקרית.

10. דלתון קברנה רזרבד 2004

התיישן 14 חודשים בחביות קברנה. מאוד מאוזן עם ניחוחות של וניל קלוי ופרותיות נעימה לחיך. יתאים למנה העיקרית, מקציצות עד תבשילי קדירה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.