שעשועי מצה

 
עודכן 08:41 02/05/2007
שרון גבאי

אתם אוכלים את זה כל שנה, וכנראה תמשיכו ככה, אבל מי אמר שצריך לסבול? הנה כמה דרכים יצירתיות לשפר משמעותית את הטעם והלוק של מצות, ושל ארוחות החג

 
 
 
 
 
כשיצאו אבותינו ואמהותינו מעבדות לחירות, לא היה להם כנראה זמן להכין לחם דגנים וקינואה, משה ישב להם על הראש שיזוזו כבר ובכלל הייתה תחושה של בהילות באוויר. אופים מנוסים יעידו שאי אפשר להלחיץ בצק, מה שתומך בתוצאה המעציבה של נסיבות יציאת מצרים – הבצק לא תפח והעם היהודי נתקע עם מצות לדיראון עולם.

אלפיים שנה אחרי, אנחנו כבר יודעים לשבט כבשים, אבל שידרוג משמעותי של המצות לא התרחש, וכך נותרנו עם זיכרון יציאת מצרים, אך ללא סיכוי אמיתי ליציאות מסוג אחר במשך שבועיים ימים.

אז אמנם מדובר בתקרית שנתית לא פשוטה למערכת העיכול, שהיה מומלץ להימנע ממנה ביודעין, אבל אין מה לעשות, הלב עולץ למראה ניצני מצות אביב על המדפים, וידוע לפחות על שלושה מקרים של אנשים שאכלו מצהבריי לאור מדורת ל"ג בעומר.

אם בכל זאת נמאס לכם ממצה עם שוקולד השחר (איך נמאס?) וחשבתם שמיציתם את כל האפשרויות הגלומות במצה, אנחנו כאן בשביל לבשר לכם שמדובר בחומר גלם לא רע, שאפשר לעשות איתו כמעט הכול, חוץ מלחם.
 

מצה - פלקס

קורנפלקס לכל דבר ועניין (תמונה: מאיה פ.מ)
קורנפלקס לכל דבר ועניין (תמונה: מאיה פ.מ)
אם הרעיון לא לאכול קורנפלקס בבוקר, קצת גדול עליכם, אז הנה דרך מצויינת לאלתר

מצרכים ל-4 מנות:
10 מצות
6 כפות דבש
50 גרם חמאה
1/2 כפית קינמון

להגשה - חלב


אופן ההכנה:

1. שוברים את המצה לחתיכות קטנות ומניחים בקערה.

2. ממיסים בסיר קטן את הדבש והחמאה, שופכים על המצה ומערבבים היטב עד שכל המצות כוסו בדבש.

3. משטחים בתבנית שטוחה, שכבה דקה ככל האפשר. אופים ב-165 מעלות עד שמשחים מעט.

4. מניחים להתקרר ואוכלים עם חלב.

לגיוון ניתן להוסיף אחרי האפיה: אגוזים שבורים, תותים, תפוחים מיובשים, פתיתי שוקולד, בננה פרוסה לעיגולים, צימוקים, שבבי קוקוס וכל דבר אחר שנראה לכם מתאים.
 

קנלוני של פסח

מי אמר פסטה ולא קיבל? המצות משמשות כגלילים, שאר המרכיבים כבימי חול.

מצרכים ל-4 מנות:
4 מצות
1 בצל קצוץ
1 גבעול סלרי קצוץ דק
1 גזר קצוץ דק
1/2 ק''ג בשר בקר טחון
1קופסת עגבניות מרוסקות
מלח
פלפל
כפית אורגנו

לרוטב:
חמאה
1 בצל קטן קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות
2 כוסות עגבניות מרוסקות
מלח ופלפל שחור
1 שמנת מתוקה

אופן ההכנת הבשר:

1. מטגנים בשמן את הבצל, הסלרי והגזר 3-4 דקות, מוסיפים את הבשר מערבבים ומפוררים בעזרת מזלג.

2. מוסיפים מלח, פלפל שחור ואורגנו. ממשיכים לטגן עד שהבשר מוכן והוא משנה את צבעו.

3. כמוסיפים 1/2 כוס עגבניות מרוסקות, מערבבים ומבשלים עוד כשתי דקות.

הכנת הקנלוני:

1. מרטיבים את המצות וסופגים בזהירות בעזרת מגבת. המצה צריכה להיות לחה על מנת שאפשר יהיה לגלגל אותה בקלות.

2. מניחים על כל מצה רבע מכמות הבשר, מגלגלים וחותכים לשלושה גלילים.

3. מסדרים את כל הגלילים בתבנית משומנת.

הכנת הרוטב:
1. מחממים מעט חמאה במחבת, מוסיפים בצל ושום ומטגנים עד לריכוך.

2. מוסיפים 2 כוסות עגבניות מרוסקות, מערבבים ומבשלים 3 דקות על להבה נמוכה.

3. מוסיפים מלח, פלפל ושמנת מתוקה אחת. מבשלים עוד 2 דקות.

4. יוצקים את הרוטב החם על גלילי הקנלוני ואופים בתנור מחומם ל-180 מעלות כ-20 דקות.
 

סיגר מצות

מאפה עשיר וטעים במיוחד, מכינים מראש ומחממים בתנור להחזרת הפריכות.
מגישים כמנה ראשונה בארוחה של ערב החג או בצהרי חול המועד לצד סלט ירוק.

מצרכים ל-10 מנות:

10 מצות
1 בצל גדול קצוץ דק
1/2 ק"ג בשר בקר טחון (אפשר לערבב עם בשר טלה)
100 גר' צנוברים
100 גר' שקדים קצוצים
1 כף כמון
1/2 כפית הל
1 כפית קינמון
1 כפית ציפורן (לא חובה)
מלח ופלפל
1 ביצה טרופה

אופן ההכנה:

1. מרטיבים את המצות, סופגים את המים בעזרת מגבת ומניחים בצד לריכוך.

2. מטגנים במחבת את הבצל עד להזהבה, מוסיפים את הבשר, מערבבים ומפוררים בעזרת מזלג עד שהבשר מבושל ומשנה את צבעו.

3. מוסיפים למחבת את כל שאר המרכיבים ומערבבים היטב. מסירים מהאש ומצננים.

4. חוצים את המצות לשתיים ומניחים על כל חלק שתי כפות מתערובת הבשר. מגלגלים את המצה וטובלים בביצה טרופה.

5. מטגנים את המצות בשמן עמוק עד להזהבה, מניחים על נייר סופג.
 
 

מצה בריי

מצה בריי (תמונה: מאיה פ.מ)
מצה בריי (תמונה: מאיה פ.מ)
מצה בריי (או ברייט, תלוי במוצא) לפסח זה כמו אוזניי המן לפורים, או סופגניות לחנוכה. כאן גרסה עשירה ומפנקת של המאכל הכי מזוהה עם חג המצות, ושמהווה את אחת המכות החמורות ביותר לחילוף החומרים, שידע האדם משחר בריאתו

מצרכים ל-3-4 מנות:
6 מצות
4 ביצים
1/2 כוס חלב
50 גרם גבינה קשה מגורדת (עמק, קשקבל, צ'דר)
מלח ופלפל

אופן ההכנה:

1. מרטיבים היטב את המצות ושוברים אותן לחתיכות קטנות.

2. טורפים את הביצים בקערה, מוסיפים את החלב, הגבינה, המלח והפלפל ומערבבים.

3. מוסיפים את המצות לקערה ומערבבים היטב. מניחים להשריה כחצי שעה.

4. מחממים שמן במחבת, יוצקים חצי מהבלילה ומשטחים לקבלת חביתית עבה.

5. מנמיכים את האש, ואחרי שתי דקות הופכים, מכסים ומטגנים 4 דקות נוספות.

6. מטגנים באותו האופן את המחצית השנייה של הבלילה.

מגישים עם גבינה לבנה וחזרת.
 

לביבות מצה

מנה מתוקה וממכרת שזוללים בארוחת הבוקר ליד הקפה.

חומרים ל-5 מנות:
1/2 ליטר חלב
5 מצות
3 ביצים טרופות
50 גרם גבינת פרומעז
קורט מלח
קורט פלפל שחור
1 כף דבש

תוספות להגשה:
ריבה
מעט אבקת סוכר
שמנת חמוצה

אופן ההכנה:

1. משרים את המצות בחלב 10 דקות, סוחטים ומפוררים.

2. מערבבים את המצות עם הביצים, הגבינה, הדבש והתבלינים.

3. יוצרים מהעיסה כדורים קטנים, מטגנים בשמן עמוק עד להזהבה ומעבירים לכלי מרופד בנייר סופג.

4. מפזרים אבקת סוכר ומגישים עם שמנת חמוצה וריבה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.