מימונה, זה סוכר!

 
עודכן 08:40 02/05/2007
שרון גבאי

מספיק סבלנו שבועיים, הגיע הזמן למימונה. דם חם, סוכר בדם והחיים טובים. אז הנה כל מה שצריך לדעת על המימונה וגם כמה מתכונים. ויוה מרוקו

 
 
 
 
 
מימונה נוסח ביטון (תמונה: דליה נבעה)
מימונה נוסח ביטון (תמונה: דליה נבעה)
הנה באה המימונה, הנוק אאוט שנוחת עלינו רגע אחרי שפסח נפרד, ומחזיר למחזור הדם כהרף עין, את כל החמץ שאיבדנו.

למי שלא בקיא, מדובר בפסטיבל, או יותר מדויק לקרוא לזה הילולה, שעיקרה מוזיקה, שמח והרבה מתוק, והכל מרוקאי אסלי. הרעיון הכללי הוא שהדלתות פתוחות וכולם מוזמנים, רק לבוא, לשמוח ולדחוף מופלטות כאילו אין מחר.
 

אז מאיפה העניין הזה הגיע

שמייח (תמונה: דליה נבעה)
שמייח (תמונה: דליה נבעה)
לפני הרבה שנים, נאסר על יהודי צפון אפריקה להתארח ולאכול איש אצל רעהו, בימי החג. ובכן, מכיוון ש"יהודי צפון אפריקה" זה בעצם שם רגוע למרוקאים, התנפח הווריד במצח והתעורר צורך דחוף לעקוף את המטרד. באופן לא ברור, במקום לדבוק בפרוטוקולים המסודרים של העדה ולהפוך כמה שולחנות על גוזרי הגזרה, מצאו חכמי מרוקו רעיון יצירתי וידידותי - הם קבעו שבתום החג יתארחו אחד אצל השני ויחגגו בשתייה, אוכל וריקודים עד אור הבוקר.

ולמה מימונה? ובכן יש כמה גרסאות: האחת אומרת שהשם נובע ככל הנראה משמו של הרב מימון בן יוסף, אבי הרמב"ם, שהחג חל ביום פטירתו. סברה נוספת היא שהמקור הוא מהמילה הערבית "מימון" שפירושה מזל, והאפשרות השלישית (והמועדפת עלינו) גורסת כי השם נובע מהמשפט "את מימונה על ז'ה ואת מימונה על ז'ה", שנאמר במבטא מרוקאי כבד. כך או כך, העיקר שיש סיבה למסיבה והכניסה חופשית.
 

תאכל'ס, מה אוכלים

נתחיל, איך לא, במופלטה, הבת דודה המרוקאית של הטורטייה, הנוטפת חמאה ודבש. אחרי שבלעתם שמונה כאלה (שזה מספר מזל בתחום המופלטות), אפשר לפנות הלאה, ליתר המתוקים להחריד.
תמצאו מגשים עמוסים ספינג', פירות מסוכרים, ריבות עוגיות, ממתקים ועוד ועוד, והכל סמל לחיים המתוקים שלשמם התכנסנו ולהם מייחלים.

לא לחינם המימונה מושכת אליה פוליטיקאים ויתר עסקנים, מדובר בכיף טהור, וכולם אוהבים ומפרגנים לכולם. אפילו משה המנוול מהבית ממול מוזמן, למה – כי זו מימונה, אין תנאים ואין סלקציות. אז אבוי למי שלא זכה לפחות בחבר מרוקאי אחד. כי אם לא הוזמנת למימונה – באסה לך.

לי יש את ליזה ביטון, שכבר לפני פסח הצטיידה ב- 20 קילו קמח, כי כשהיא עושה מימונה, מסתבר שיש לה לפחות 300 חברים. היא מעיפה מגשי מופלטות לכל כיוון ודורשת במרוקאיות לעשות שמח ומכיוון שאף אחד לא מוכן להסתבך איתה, כולם עושים שמח, ובמרץ. הפעם הבטחתי להרחיק לכת, ותמורת קטע מרגש של ריקודי בטן על השולחן בסלון, היא הסכימה לספר איך עושים מופלטה, שיהיה לכולם שמח.
 

ספינג'

ספינג' של ליזה ביטון (תמונה: דליה נבעה)
ספינג' של ליזה ביטון (תמונה: דליה נבעה)
הסופגניות עם החור באמצע, אווריריות ומתוקות. המרוקאים מכינים אותן כל השנה באירועים ושמחות, ולא מוותרים עליהם גם במימונה. המצרכים וההכנה פשוטים למדי.

חומרים ל-30-35 סופגניות:

1 ק"ג קמח
1/2 3 כוסות מים
שקית "שמרית"
4 כפות סוכר
1 כפית מלח
שמן לטיגון עמוק (שמן קנולה הכי מתאים)
סוכר לציפוי

אופן ההכנה:

1. מנפים את הקמח לקערת המיקסר עם וו גיטרה, יוצרים גומה באמצע ומוסיפים את השמרית והסוכר.

2. מפעילים את המיקסר במהירות איטית, מוסיפים את המים בהדרגה, לשים עד לקבלת בצק ואז מוסיפים את המלח. ממשיכים ללוש במהירות בינונית במשך שתי דקות. הבצק רך מאוד כמעט נוזלי וכך הוא בדיוק אמור להיות, אל תתפתו להמשיך וללוש או להוסיף עוד קמח כי זה יהפוך את הסופגניות לקשות וכבדות.

3. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח עד להכפלת נפחו.

4. לשים את הבצק שתפח ומוציאים ממנו את האויר.

5. מכסים שוב בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח עד שיכפיל את נפחו שנית.

6. מחממים שמן עמוק בסיר או מחבת עמוקה לחום גבוה.

7. יוצרים בעזרת ידיים משומנות את הספינג'- ביד אחת מושכים כדור בצק וביד השנייה צובטים ומנתקים אותו מהקערה. יוצרים בעזרת האצבעות חור בכדור ומרחיבים אותו עד שנוצרת צורה של טבעת, אל דאגה, החור יסגר בטיגון.

8. מטגנים עד שהספינג' זהובים, הופכים ומטגנים גם את הצד השני.

9. מעבירים על נייר סופג ובעודם חמים טובלים אותם בסוכר משני הצדדים.
 
 

מופלטות

מתכון של ליזה ביטון, שעושה מופלטות כמו אמא, וכמו אמא של אמא וכמו אמא של אמא של אמא וכן הלאה, ומביאה טעמים של ילדות בבית שאן לצפונים בדרום שנערמים אצלה בסלון לרגל המאורע.

החומרים:

1 ק"ג קמח לבן
1/2 1 כף שטוחה של שמרים יבשים
1 כפית מלח
1 כף סוכר
מים פושרים

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים היבשים, מוסיפים מים עד לקבלת בצק דביק אבל אחיד, מוסיפים כל פעם קצת מים עד לקבלת המרקם הנכון.

2. משמנים היטב את משטח העבודה ואת הידיים.

3. קורעים מהבצק עיגולים קטנים ומניחים אותם על משטח העבודה כ-40 דקות.

4. פותחים כל כדור עם הידיים, מותחים אותו לעיגול דק ושמים על מחבת רותחת ללא שמן.
כשהמופלטה הראשונה מוכנה (היא לא צריכה להזהיב), הופכים אותה ושמים עליה את המופלטה הבאה, שוב הופכים את זו על פניה ומוסיפים אחת נוספת. ככה עורמים כ-20 מופלטות במחבת כל פעם הופכים ומניחים מופלטה חדשה ולא עשויה), מוציאים אותן ומכסים במגבת.

5. מגישים את המופלטה לצד חמאה רכה ודבש.
 

עוואמה

עוואמה טבין ותקילין (תמונה: דליה נבעה)
עוואמה טבין ותקילין (תמונה: דליה נבעה)
סופגניות קטנטנות וממכרות שמגיעות מהמטבח הלבנוני. הפנים רך ועסיסי, ספוג בסירופ מתוק, והחוץ מתפצח בשיניים כמו צ'יפס, וזאת הודות לבצק המיוחד שמכיל תפוח אדמה.
אזהרה: כל כך קל להכין אותן, כך שיתכן שתמצאו את עצמכם מכינים עוואמה גם בהזדמנויות נוספות, ולא מדובר בערך תזונתי מרשים במיוחד.

החומרים:
1 תפוח אדמה
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר
1 כוס מים פושרים
2 כוסות קמח
שמן לטיגון עמוק

לסירופ:
4 כוסות סוכר
2 כוסות מים
מיץ מלימון אחד
1 כפית מי ורדים (לא חובה)

אופן הכנת הסירופ:

1. מבשלים בסיר על להבה בינונית את המים והסוכר עד שכל הסוכר נמס.

2. מביאים לרתיחה, מוסיפים את מיץ הלימון ומי הוורדים ומרתיחים עוד דקה, מכבים את האש ומצננים היטב.

הכנת הסופגניות:

1. מבשלים במים את התפוח אדמה, מועכים לפירה ומערבבים עם כף מהמים שבהם התבשל.

2. שמים במיקסר את הקמח, השמרים והסוכר ומערבלים, מוסיפים בהדרגה את המים ולבסוף את מחית תפוחי האדמה, מערבלים 8-10 דקות עד לקבלת בצק אחיד.

3. מכסים את הבצק במגבת לחה ומניחים את הקערה על תבנית עם מים רותחים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

4. מחממים (אך לא מרתיחים) בסיר או במחבת עמוקה שמן לטיגון עמוק על אש בינונית.

5. מכינים קערית עם שמן, טובלים כפית בשמן, יוצרים בעזרתה כדורים קטנטנים מהבצק, בגודל של מסטיק עגול ומניחים בתוך השמן החם.

6. מטגנים מכל הצדדים עד שהכדורים מזהיבים מעט.

7. מוציאים את הכדורים, מניחים על נייר סופג לדקה וטובלים מייד בסירופ הקר.
 

זבאן נוגט

הגרסה המרוקנית והדביקה למרנג האיטלקי.

החומרים:
1/2 ק"ג סוכר
מים
1 כפית מיץ לימון טרי
5 טיפות מי ורדים
4 חלבונים
לקישוט
אגוזי מלך או שקדים קלופים

אופן ההכנה:

1. שמים את הסוכר בסיר ומכסים במים עד לגובה הסוכר. מבשלים על להבה בינונית עד שהסוכר נמס לגמרי, מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה.

2. ממשיכים לבשל על אש קטנה עד שהסירופ מסמיך ובינתיים מתחילים להקציף את החלבונים במיקסר, במהירות גבוהה.

3. מוסיפים לסירופ הלוהט מיץ לימון ומי ורדים, מסירים מהאש ומוזגים לאט לאט לקצף החלבונים במיקסר תוך כדי הקצפה.

4. ממשיכים להקציף כ-8-10 דקות עד שמתקבלת עיסה דביקה וסמיכה.

5. מעבירים את הקרם לקערה שקופה, מקשטים באגוזים או שקדים.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.