הסייד קיקס של המימונה

 
עודכן 08:40 02/05/2007
יעל עופר

היא הכי מוכרת והכי ידועה, אבל המימונה לא לבד. עדות רבות חוגגות את סיום המצות בכל מיני סגנונות. מצאנו חלק, נשמח שתספרו לנו על עוד

 
 
 
 
 
שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה (תמונה: ויקימדיה)
שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה (תמונה: ויקימדיה)
בשנה שעברה, בצד ההזמנות למימונה, הוזמנו לחגוג את "חג האביב" בבית משפחה הנוהגת לחגוג כמנהג יהודי מצרים יוצאי טורקיה (ענף מיהודי טורקיה שהתיישב במצרים).

דבר לא נרמז לנו על קבלת הפנים הנלהבת שמצפה לנו ובודאי לא על "ההפתעה" שנלווית אליה. עוד מבחוץ שמענו את קריאות השמחה והתכונה שהורגשה מעברה השני של דלת הכניסה לבית משפחת ששון, נפתחה הדלת ובעלי הבית קבלו אותנו באושר רב ובהצלפות קלות בעלי חסה טריים שהונחו בכניסה לבית מבעוד מועד. אבל עלי החסה היו רק ההתחלה - המארחים לא התבלבלו והמשיכו בזריית אבקה לבנה על מצחנו שהתגלתה אחרי בדיקה חשדנית כקמח פשוט.

לאחר קבלת פנים שכזו שמקורה בטקס מסורתי המבשר את האביב והחזרה לחולין ולחמץ, הוסרו כל העכבות והובלנו לשולחן. שלא כמו שולחנות המימונה עתירי הממתקים הצבעוניים נוטפי הדבש והשמן, כאן שלטו צבעי הלבן והירוק בכול והשרו אווירה אביבית. מנות קלילות כמו סלט ירקות ירוקים, ומבחר גבינות לבנות, דגי אנשובי טריים וסלט דג מטיאס וטונה, שמסמלים את הפריון, כך הסבירו לי. אפילו כוסית המשקה שהרמנו לברכה הייתה אניס שעורבב ב"שוט" של מים, מה שהפך אותו ללבן. לברכת המזון טבלו פיתה טרייה בדבש וברכו: "שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה" כי על פי המקרא, חודש ניסן נחשב לחודש הראשון בשנה.

"מאז שהייתי ילדה חגגו את חג האביב במשפחתנו. הוא מסמל את השנה החדשה המתחילה לפי המסורת בחודש ניסן" הסבירה נינה המארחת. "במצרים קראנו לחג הזה מימונה", מספרת רני חיימוביץ הסבתא: "כשעלינו ארצה, הופתענו לגלות שגם יוצאי מרוקו חוגגים את המימונה אבל באופן שונה. למחרת, ביום המימונה עצמו היינו יוצאים לטבע לחגוג את "חג השדות" "כילדה אני זוכרת שהיינו חייבים לצאת ביום זה לטייל בחיק הטבע ולקחנו איתנו לארוחה קלילה פיקניק בסגנון צרפתי."
"את הקמח היו שומרים אצל אחת השכנות הערביות ובמוצאי הפסח היו נוהגים לקנות דברי מאפה טריים מהערבים" מספרת רני שהכינה לכבוד הערב בוריקיטס ריחניות.

הארוחה הקלילה הזאת, הייתה שינוי מרענן ומשמח לאחר ארוחות חג עמוסות במנות כבדות כמיטב המסורת. ולמחרת כשחלקתי את חוויותי, הסתבר לי שגם לעדות אחרות מסורת מעניינת אלא שהיא לא זכתה ליחסי הציבור שהעלו על נס את המימונה. אם כך יצאתי לבדוק.
 

זהו יום הפרסים

זנגולות, זה יותר טעים ממה שזה נשמע (תמונה: דליה נבעה)
זנגולות, זה יותר טעים ממה שזה נשמע (תמונה: דליה נבעה)
"יום הפרסים, כך כינו בזמנו את המימונה" נזכר יוסי הראל תושב מכמנים. באותו יום אף אחד לא נשאר בבית, כולם יצאו לשדות או לבוסתנים לחגוג בשלוש ארוחות. מרכז החגיגות היה בפארק הלאומי ברמת- גן. אבל העדה הפרסית, כנראה לא מצטיינת ביחסי ציבור, והיום אף אחד כבר לא מקשר את המימונה עם יוצאי פרס. ויוסי ממשיך ונזכר: "בפרס, בתום הפסח, היה נהוג לקנות מאכלים מתוצרת הגויים. ממתקים כמו חלבה ומוצרי חלב חמצמצים כמו לבנה ויוגורט. המאכל המתוק שכיכב במוצאי החג היה ה "זנגולה" או בפרסית "זולוביה" – מאפה מתוק דמוי ספירלה שמעצבים בעזרת מזלף היישר למחבת שמן עמוק. היום ניתן לקנות אותו מוכן בקונדיטוריות הטורקיות בדרום תל-אביב. הפיתות העיראקיות נאפו בטבונים מיוחדים והיו משפחות שקנו לחם רגיל ממאפיה ערבית. אגד שיבולי חיטה או שעורה ירוקות, שהחלו להבשיל, היו נקטפות כדי לקשט את הבית.
 

זנגולות

עוגיות ספירליות יפהפיות עשויות בצק קליל מטוגן בשמן חם וטבול בסירופ.
לעוגיות הללו שמות שונים במטבחים אחרים: "זאלבייה" במצרי, "שאבקייה" במרוקני, "לוקומידוס" ביווני-ספרדי.

המתכון מתוך הספר "מטעמי עיראק" מאת פסקל פרץ רובין

חומרים ל- 20-25 זנגולות:
15 גרם שמרים
1/4 2 כוסות מים פושרים
1 כף סוכר
1/2 3 כוסות קמח (450 גרם)

לסירופ:
1/2 1 כוסות מים
2 כוסות סוכר
1 כף מיץ לימון
2 כפות מי ורדים או קינמון טחון
שמן לטיגון

הכנת הסירופ:

1. להרתיח ולבשל לימון עם מים וסוכר, על להבה נמוכה במשך 25 דקות.

2. להוסיף מי ורדים ולבשל עוד 5 דקות. לצנן.

אופן הכנת הזנגולות:

1. ממיסים שמרים ברבע כוס מים פושרים ומוסיפים סוכר. מניחים לתסוס 15 דקות.

2. מעבירים לקערה ומוסיפים את יתרת המים, תוך ערבוב מהיר במטרף.

3. מוסיפים קמח בהדרגה וטורפים מהר לתערובת סמיכה.

4. מכסים ומניחים לתפוח- שעה וחצי.

5. חוזרים על לישה והתפחה עוד פעמיים, לפחות. הבצק מתקבל אוורירי ודליל.

6. מחממים בסיר רחב שמן בגובה 7 ס"מ לפחות.

7. לשים שוב את הבצק.

8. שמים בשקית זילוף 2-3 כפות בצק, ומזלפים גלילים ספירליים לתוך השמן החם (אפשר גם ליטול מהבצק בכפית רטובה- אך אז אין ספירלה).

9. מטגנים לגוון חום משני הצדדים.

10. מוציאים ומניחים על נייר סופג.

11. טובלים בסירופ בעודן חמות מאוד, ומוציאים מיד.
ניתן להגיש חם או קר.
 

טריפולי – בטעם פיקנטי

בצהרי יום המימונה, מתאספים רבים מבני יוצאי טריפולי ב"בושייף" - בית הכנסת המשוחזר במושב זיתן, שתושביו נמנים על יוצאי טריפולי ומקיימים סעודה מסורתית עשירה המציינת את סיומו של חג הפסח והחזרה לאכילת חמץ. בכניסה למושב גרה משפחה שטוחנת את הפפריקה בשיטה המסורתית ומוכרת לכל מי שמעריך.

"סבתא שלי היתה קונה לכל משפחה ק"ג שלם של פפריקה שלמה וטרייה והקפידה לטחון אותה כמו שנהגה משפחתה בימי טריפולי", נזכרת בערגה רלית עובדה. היא זוכרת את הסלסילות היפהפיות האפויות מבצק אותו מילאו לילדים בשלל הפתעות מתוקות כגון סוכריות ושאר ממתקים שהילדים ציפו להם בכיליון עיניים לאחר שמונה ימים של מצות.

למיני המאפה החגיגיים לשו בקערה גדולה בצק מקמח עם קצח, גרעיני שומר וצימוקים. כשהבצק נעשה יציב וגמיש, עטפו את הקערה בסדין נאה ועליו פזרו שלל פרחים טריים. הבצק ביסודו אינו מתוק, והוא משמש את העדה הטריפוליטאית למאפים מגוונים, אבל מכיוון שהכיל צמוקים, שימש למאפים מתוקים ומלוחים כאחד. על העוגיות שאפו זרו סוכר.
זהו גם יומם של הזוגות המאורסים. הארוס, על פי הנוהג , "מדבר בפרחים" ומעניק לארוסתו פרחים ו...תכשיטים (כמובן).
 
 

מה אוכלים הטריפוליטאים

המאכל המרכזי באירוע, שאף אחד אינו זוכר את שמו, מזכיר שקשוקה פיקנטית ועושה שימוש בפלפלצ'ומה (מרכיב המשמש בסיס למאכלים טריפוליטאים רבים כמו חריימה ושקשוקה), וכמספר המשפחות כך מספר הגרסאות.

המתכון של רחל זרוג (מפי נכדתה רלית עובדה):

החומרים (4 מנות):
4 ביצים
2 כפות מים
3 - 2 כפות פלפלצ'ומה (ראה מתכון)
שמן זית
נקניקיות מרגז תוצרת בית או קנויות (במקור הוכנו ממעי ממולא בבשר טחון ומתובל)

אופן ההכנה:

1. מחממים את שמן הזית במחבת, מוסיפים את הנקניקיות ומטגנים עד שיזהיבו.

2. טורפים את הביצים, ןמוסיפים אותן ואת הפלפלצ'ומה. מבשלים מספר דקות עד שהביצים תתקרשנה.
 

פלפלצ'ומה

החמרים:
1/4 ראש שום
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף פפריקה חריפה
מעט שמן
מעט מים
1/2 כפית מלח

אופן ההכנה:
1. מערבבים את המרכיבים היבשים.

2. מוסיפים את המים, וטוחנים במעבד מזון או כותשים במכתש ועלי לעיסה אחידה.

3. מוסיפים את השמן
 

העדה הבוכרית

לצד הברכות החגיגיות, מכינים "נישלה", שהוא ממתק המזכיר במרקמו וטעמו את המרשמלו, ומגישים לשולחן מוצרי חלב. היום רבים קונים מרשמלו במקום לטרוח ומקיימים עמו את מצוות החג, אבל למי שמתחשק לנסות, זה שווה את האנרגיות.
 

נישלה

מתכון של אסתר אברמוב

החומרים:
4 חלבונים
1/2 1 כוסות סוכר

אופן ההכנה:

1. מרתיחים את הסוכר עם 1/4 כוס מים עד שנוצר סירופ.

2. מקציפים את החלבונים במהירות איטית ובהדרגה מוסיפים את סירופ הסוכר עד שנוצר קרם אחיד וסמיך.

3. מוסיפים כמה טיפות מיץ לימון.

להגשה:

מחלקים בקעריות אישיות או בקערה מרכזית ומורחים על פרוסות לחם.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.