מה שבא ליד השיפוד

 
עודכן 08:39 02/05/2007
שרון גבאי

אין מנגל בלי בשר, אבל אין גם על מה לדבר בלי סלטים. יש אלפי סוגים ומליון וריאציות, ומומלץ לגבש טעם מנחה, בכל מקרה כאן תמצאו את אבני היסוד בסלטייה הישראלית. וזה הרבה יותר טעים כשמכינים לבד

 
 
 
 
 
לכאורה, סלטים הם העניין השולי בארוחה, בעיקר כשממנגלים. בשר הוא הרי הבסיס, ולכו תנעצו שיניים בסלט מטבוחה, עסיסי ככל שיהיה, הוא לא נוטף שומן ואי אפשר להתפעל מכמה הוא רך. זה הרי המצב הטבעי שלו. אבל למעשה, אלא אם כן אתם ארגנטינאים (שאצלם הכול מתחיל, נמשך ונגמר בבשר), אי אפשר לתאר מפגש מזון באשר הוא, ללא סלטים.

ובכן בעניין סלטים, ככל שיש יותר בלאגן, יותר טוב. הכול הולך עם הכול: סלט ירקות קצוץ דק דק הולך טוב עם טחינה, ולחומוס טוב עם קצת חריף לידו. טבולה אפשר עם כל דבר, וסלט כרוב מספק גוון צבעוני של אדום, לבן, או כתום, אם הוא מעורב עם גזר. רק תתחילו להתעסק עם חצילים ויהיו לכם איזה אלף אפשרויות: במיונז, בטחינה, על האש, עם ירקות, חריף, מתוק, חמוץ, ג'ינג'י, בקיצור, עזבו – תתחילו לעבוד.
 

חומוס

כי אי אפשר בלי. מאחר והחומוס הוא מזון עממי, נוטים להתעלם מערכיו התזונתיים. למשל, הוא מקור מצוין לחלבון, ומכיל כמויות יפות של סידן ברזל ואשלגן. יש שאומרים שהכול בטחינה, כך שמומלץ לגבש טעם בנידון. המתכון הזה מיועד לאלה שאוהבים את החומוס שלהם חלק וקטיפתי.

החומרים:
1 ק"ג גרגירי חומוס
מים קרים לכיסוי החומוס
2 כפיות סודה לשתיה
300 גרם טחינה גולמית
1 לימון טרי סחוט
3 שיני שום כתושות
1 כוס מי קרח
מלח

אופן ההכנה:
1. משרים את גרגירי החומוס במים וכפית אחת של סודה לשתייה למשך הלילה.
2. מסננים ושוטפים את החומוס היטב.
3. מעבירים לסיר עם הרבה מים וכפית של סודה לשתייה, מביאים לרתיחה ולאחר מכן מבשלים עם מכסה סגור כשעה וחצי – שעתיים עד לריכוך מוחלט של החומוס.
4. מסננים את החומוס ושומרים כוס אחת ממי הבישול.
5. מעבירים למעבד מזון את גרגירי החומוס, הטחינה, מיץ לימון, שום, מים ומלח ומעבדים למחית חלקה, אם הממרח סמיך מידי מוסיפים תוך כדי עיבוד את מי הבישול לפי הצורך. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
6. מגישים בצלחת ומעטרים בגרגירי חומוס, סחוג או פפריקה חריפה, מטפטפים מעט שמן זית.
 

מטבוחה מרוקאית

אין ארוחה מרוקאית בלי מטבוחה חמה. בוצעים לחם לבן, פשוט וטרי, וטובלים באדום הממכר הזה.

החומרים:
8 עגבניות גדולות קלופות (המוכנות מהקופסא מצוינות)
1 פלפל חריף
2 פלפלים אדומים מתוקים
6 שיני שום
1 כפית פפריקה חריפה
1/4 כוס שמן
מלח

אופן ההכנה:
1. קולים את הפלפל החריף ואת הפלפלים האדומים בגריל בתנור על חום גבוה.
2. כשהקליפה מעט משחירה מוציאים מהתנור ושמים בקערה, מכסים בניילון נצמד ומצננים.
3. מסירים את קליפת הפלפלים בקלות בידיים, זהירות עם הפלפל החריף - לרגישים מומלץ לשים כפפות ניילון.
4. חותכים את הפלפלים הקלופים לריבועים קטנים ומניחים בצד.
5. חותכים את העגבניות לקוביות בינוניות ומאדים אותם בסיר יחד עם הפלפלים על להבה נמוכה כחצי שעה.
6. מוסיפים את השום הכתוש, סחוג והתבלינים, מערבבים וממשיכים לאדות עד שכמעט אין נוזלים בסיר. משגיחים על הסלט שלא יישרף.
7. לקראת סוף האידוי מוסיפים את השמן, מערבבים ומבשלים עוד 3 דקות.
 

סלט כרוב במיונז

(תמונה: ש.ג)
(תמונה: ש.ג)
טעים, מזין ודל קלוריות. אה, כן - גם פשוט נורא להכין אותו.

החומרים:
1/2 ראש כרוב אדום
1/2 ראש כרוב לבן
2 גזרים קלופים
3 כפות חומץ
כפית סוכר שטוחה
1/2 כפית מלח
מיץ מלימון אחד
1 שן שום כתושה
3 כפות מיונז קל (אפשר גם רגיל)

אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב במים זורמים את עלי הכרוב, מסירים את הליבה הקשה.
2. חותכים את הכרוב לרצועות דקות מאוד.
3. בעזרת פומפיה או במעבד מזון חותכים את הגזרים לרצועות דקיקות.
4. מערבבים את הכרוב והגזר.
5. מוסיפים מלח, סוכר, חומץ, לימון. שום ומיונז. מערבבים היטב ושומרים בקירור.
 
 

סלט חצילים

מנגל או פיקניק בלי חצילים זה לא יכול להיות. להלן גרסת המיונז.

החומרים:
2 חצילים
מיץ משני לימונים טריים
3 כפות מיונז
5 שיני שום כתושים
מעט פטרוזיליה קצוצה
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:
1. קולים את החצילים בתנור מחומם לחום המקסימלי, מסובבים מידי פעם את החצילים.
2. כשהחצילים מתרככים מוציאים אותם מהתנור ומצננים.
3. חוצים את החצילים לאורכם ובעזרת כף גדולה מוציאים את הבשר של החציל.
4. מניחים את בשר החצילים במסננת למשך שעה לניקוז הנוזלים.
5. מעבירים את החצילים לקערה ומועכים תוך כדי ערבוב עם מיץ לימון, מיונז, שום, פטרוזיליה ותבלינים.
6. שומרים בקירור עד 5 ימים.

גרסת החצילים בטחינה: ממירים את המיונז בחצי כוס טחינה גולמית, במידה והסלט סמיך מידי מוסיפים מים עד לקבלת המרקם הרצוי.
 

סלט גזר מזרחי

תוספת צבעונית וחריפה אש, הזהירים יכולים לוותר על הסחוג.

החומרים:
7 גזרים קלופים
1/2 בצל חתוך לטבעות (לא חובה)
5 שיני שום כתושות
מיץ מלימון טרי אחד
2 כפות שמן
1 כפית כמון טחון
1/4 כפית כורכום
1 כף פטרוזיליה קצוצה
1 כפית סחוג
מלח
פלפל

אופן ההכנה:
1. מבשלים את הגזרים במים עד לריכוך.
2. חותכים את הגזרים בעודם חמימים לעיגולים ומניחים אותם בקערה.
3. מערבבים את שאר המרכיבים ויוצקים על הגזרים ומערבבים.
4. משרים במקרר שעתיים לפני ההגשה.
 

סלט תפוחי אדמה

סלט שמשתבח ביום שאחרי ההכנה, והמרכיבים העשירים הופכים אותו לארוחה של ממש.

החומרים:
5 תפוחי אדמה מבושלים במי מלח
8 ביצים קשות
8 מלפפונים חמוצים בינוניים
300 גרם אפונה מוכנה (קפואה או מקופסת שימורים)
3 כפות מיונז
מלח
פלפל טחון

אופן ההכנה:
1. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לקוביות קטנות ושמים בקערה.
2. מקלפים את הביצים ומגרדים אותם בפומפייה גסה לתוך הקערה.
3. קוצצים את המלפפונים דק-דק ומוסיפים לקערה.
4. מסננים את האפונה מנוזלים ומוסיפים לקערה עם המיונז, מלח ופלפל
5. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול.
 

סלט מחמצים

פשוט וקל. כלל אחד חשוב הוא לדייק בכמויות. כשחיפפתי קיבלתי כמה נזיפות בסגנון "מתוק מדי/ חמוץ מדי/ לא טעים כמו פעם שעברה".

החומרים לירקות:
3 גזרים קלופים חתוכים לעיגולים דקיקים
1/2 כרוב שטוף וחתוך לקוביות גדולות
1/2 כרובית שטופה מחולקת לפרחים קטנים
1 פלפל אדום שטוף חתוך לרצועות אורך
1 פלפל קטן חריף (לא חובה)

לתחמיץ:
5 כוסות סוכר
5 כוסות מים רותחים
5 כוסות חומץ
4-5 גרגירי פלפל אנגלי
1 כפית מלח

אופן ההכנה:
1. דוחסים את כל הירקות בקופסא שיש לה מכסה.
2. מכינים את התחמיץ: בקערה גדולה או בסיר שמים את הסוכר, מוסיפים את המים הרותחים ומערבבים להמסת הסוכר.
3. מוסיפים את החומץ, המלח והפלפל האנגלי ומערבבים.
4. שופכים את התחמיץ לקופסת הירקות עד שהם מכוסים בנוזלים.
5. סוגרים עם המכסה ומניחים בטמפרטורת החדר לשעתיים.
6. מעבירים את הקופסה למקרר, לאחר יום החמוצים יהיו חריפים וטעימים יותר.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.