פארסניפ קפץ לביקור

 
עודכן 16:21 03/05/2007
מאיה פלמון מעוז

זה גזר? זה שורש פטרוזיליה? זה סופרמן? לא, זה פארסניפ. אפשר לעשות איתו הכל - ריבה, קדירה, פירה, מוס ואפילו למלא בבשר. אז... פארס מי דה ניפ פליז!

 
 
 
 
 
קרוב משפחה של גזר
קרוב משפחה של גזר
הפארסניפ הוא ירק שורש מתקתק דמוי גזר לבן, או שורש פטרוזיליה מעובה בעל מרקם סיבי, כך או כך, הוא קרוב של גזר, וזה כבר טוב.

יש את כל הסיבות לאמץ אותו: הוא מכיל כמויות גבוהות של ויטמין סי, אשלגן וחומצה פולית ואפשר לעשות איתו כמעט הכול, מצ'יפס ופירה, דרך קדירות עם עוף ובשר ועד ריבה. הירק המעניין הזה גם נחמד מספיק בשביל להחזיק מעמד במקרר עד שבועיים, אם עוטפים אותו כמו שצריך כמובן. ואם חסרות אטרקציות, אז ראוי שתדעו שיוצאי מדינות מזרח אירופה קוראים לו "פסטרנק". אטרקציה או לא?!

הפארסניפ מגיח לתקופה מוגבלת, ויכבד אותנו בנוכחותו עד סוף יולי. האורח הפורח הזה מגודל באופן בלעדי בקיבוצי חבל מעון שבנגב המערבי, ומרביתו בכלל יורד מהארץ לבריטניה ואירלנד. הפארסניפ הציוני, שדבק בארץ הקודש, נמכר בעיקר ברשתות שיווק גדולות.

לכבוד בואו המשמח, קבלו רעיונות לשימוש נבון, פרי עטו של שף שלום שטרית:
 

פארנסיפ וירקות מזוגגים בתנור

מזוגג
מזוגג
החומרים:

8 פארסניפ בינוניים קלופים
8 גזרים בינוניים קלופים
15 יחידות דלעת (קוביות גדולות ומוארכות)
רבע כפית מלח
3 כפות שמן זית
רבע כוס סוכר דמררה
2 כפות טימין קצוצה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
פלפל שחור טחון גס.

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל180 - מעלות.
2. חותכים את הגזר ואת הפארסניפ למלבנים.
3. חולטים את הפארסניפ ואת הגזר בסיר מים רותחים במשך כ-4 דקות ומסננים.
4. מכניסים לקערה שטוחה המתאימה לאפייה ומוסיפים פטרוזיליה, מלח, פלפל שחור, טימין ושמן זית. מערבבים היטב ומכסים בנייר אלומיניום.
5. אופים בתנור במשך 30 דקות. מוציאים את הקערה ומוסיפים את הדלעת. מערבבים, מכסים ומחזירים לתנור ל- 20 דקות נוספות.
6. מוציאים מהתנור ומחממים אותו ל-230 מעלות. מוסיפים את הסוכר לירקות ומערבבים היטב. מכניסים לתנור ללא כיסוי ל-20 דקות בערך, או עד להתרככות הירקות.

גיוונים:
1. בשלב האחרון של האפייה ניתן להוסיף, במקום סוכר, 4 שיני שום, 2 כפות בלסמי, ענף רוזמרין ושני ענפי טימין. כאשר הירקות התרככו מוסיפים 2 קוביות חמאה ואופים 2 דקות נוספות. מפזרים מעט מלח גס ומגישים.
2. לנוסח סיני: בשלב האחרון של האפייה מוסיפים כף סוכר אחת, 2 כפות סויה, 2 שיני שום קצוצות, 1 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ דק, ו- 2 כפות בצל ירוק קצוץ דק. מערבבים ומפזרים
על הירקות. כאשר הירקות רכים מוציאים מהתנור ומזלפים מעט שמן שומשום.
 

פארסניפ ממולא בבשר

ממולא
ממולא
החומרים:

10 פארסניפ עבים קלופים
2 עגבניות קצוצות
1 בצל גדול קצוץ
2 שיני שום
ציר עוף (מרק צח)
פטרוזיליה קצוצה

למלית:

250 גרם בשר טחון
1 בצל קצוץ
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
1/4 כפית מלח
קורט של פפריקה, פלפל שחור, כמון

אופן ההכנה:

הכנת הקונוסים –
1. חותכים את הפארסניפ באורך של 5 ס"מ מצידו העבה, כך שמתקבלים מעין קונוסים גדולים (ראה תמונה). מהצד הרחב מרוקנים לעומק של 4 ס"מ, תוך השארת דופן בעובי של ½ ס"מ (את תוכן הפארסניפ שהוצא מהקונוסים קוצצים ושומרים בצד).
2. ממליחים ומפלפלים את קונוסי הפארסניפ ומטגנים אותם מכל הצדדים, עד להשחמה, במחבת עם שמן חמניות בגובה 1 ס"מ. מניחים על נייר סופג.

הכנת המלית -
1. מערבבים בקערה את הבשר הטחון עם שאר החומרים, לשים היטב וממלאים את הקונוסים.
2. בסיר הבישול מטגנים בשמן זית בצל קצוץ יחד עם תוכן הפארסניפ, כ- 5 דקות עד להתרככות. מוסיפים את העגבניות ואת השום ומסדרים מעל את הקונוסים הממולאים.
3. יוצקים לסיר ציר עוף עד כיסוי ¾ מגובה הקונוסים. מביאים לרתיחה, מכסים וממשיכים בבישול על אש נמוכה כשעה. לקראת סוף הבישול מפזרים פטרוזיליה.
 

קדירת פארסניפ עם כבש ועגבניות

בקדירה
בקדירה
החומרים:

500 גרם פארסניפ קלוף וחתוך לקוביות)
500 גרם בשר כתף כבש (או בשר בקר לקדירה) חתוך לקוביות
כרישה קצוצה
2 שיני שום
8 עגבניות גדולות קצוצות או קופסא של עגבניות קצוצות
1/2 כפית מלח
1/2 כפית סוכר
פלפל לבן
כוס יין אדום יבש
מעט שמן זית

אופן ההכנה:

1. סוגרים את קוביות הבשר בשמן זית חם מאוד בתוך סיר ומשחימים אותן מכל הצדדים. שומרים את הקוביות בקערה.
2. לאותו סיר מכניסים את הכרישה ומטגנים עד שתתרכך. מוסיפים את היין ומרתיחים עד שכל הנוזלים מתאדים.
3. מוסיפים את הפארסניפ ומערבבים היטב. מוסיפים את הבשר, העגבניות והתבלינים ומערבבים. 4. מביאים לרתיחה וממשיכים בבישול בסיר מכוסה, על אש נמוכה, כשעה וחצי. אם במהלך הבישול חסרים נוזלים אפשר להוסיף מעט מים חמים.
 
 

פירה פארסניפ

פירה ושערות צ'יפס
פירה ושערות צ'יפס
החומרים:

500 גרם פארסניפ קלוף
300 גרם תפוח אדמה קלוף
200 גרם בטטה קלופה
200 מ"ל חלב
50 גרם חמאה
מלח פלפל לבן

אופן ההכנה:

1. חותכים את הפארסניפ, את תפוחי האדמה ואת הבטאטה לקוביות גדולות. מבשלים את הפארסניפ ותפוחי האדמה בסיר עם מים עד להתרככותם ומסננים. בסיר קטן עם מים מבשלים את הבטאטה עד להתרככותה ומסננים.
2. מכניסים לסיר 200 מ"ל חלב, חמאה, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה קלה. מועכים את תפוחי האדמה והפארסניפ ומעבירים לסיר שבו החלב הרותח. מערבבים היטב את המחית ומשפרים טעמים בעזרת מלח ופלפל.

מקשטים מעל הפירה בשערות צ'יפס מפארסניפ וכרישה -
 

שערות צ'יפס של כרישה ופארסניפ

החומרים:

1 כרישה שטופה
2 פארסניפ קלוף
פלפל שחור טחון גס
מלח גס

אופן ההכנה:

1. חותכים הכרישה לקטעים באורך 8 ס"מ ואותם חותכים לשערות דקות וארוכות.
2. בעזרת הקולפן יוצרים סרטי פארסניפ דקים וארוכים.
3. מטגנים בשמן עמוק את הפארסניפ ואת הכרישה בנפרד. עם ההזהבה מוציאים לקערות עם נייר סופג. מוסיפים מלח ופלפל. לוקחים מעט מהפארסניפ ומהכרישה ויוצרים כדור מעל הפירה.
 

מרק פארסניפ כרישה ושום

החומרים:

1 ק"ג פארסניפ קלוף וחתוך לקוביות
1 כרישה בינונית קצוצה
2 ענפי טימין
6 שיני שום
1 כוס יין לבן
30 גרם חמאה
מלח, פלפל לבן
3 כפות שמנת מוקצפת
עירית לקישוט
ציר עוף או מרק צח

אופן ההכנה:

1. מכניסים לסיר כבד את הכרישה ואת החמאה ומבשלים עד לריכוך הכרישה. יש להימנע מחריכה.
2. מוסיפים שום, טימין וכוס יין ומטגנים עד לאידוי הנוזלים.
3. מוסיפים את הפארסניפ ומכסים בציר עוף. מרתיחים עד לריכוך הפארסניפ, כ-30 דקות.
4. מכניסים את המרק, ללא הטימין, לבלנדר ומרסקים. מוסיפים מלח ופלפל.
5. לפני הגשת המרק, מרתיחים ומוסיפים קצפת. מערבבים היטב. מוזגים לצלחת, מוסיפים למרכז הצלחת מעט קצפת ומפזרים עירית קצוצה למעלה.
 

מוס פארסניפ

פארסניפ - מוס, סורבה ומחית
פארסניפ - מוס, סורבה ומחית
החומרים:

4 יחידות פארסניפ קלופים וחתוכים לקוביות
½ ליטר מים
150 גרם סוכר

למוס:

100 גרם סוכר(נוספים)
125 גרם גבינת מסקרפונה
3 חלמונים
1 שמנת להקצפה
2 דפי ג'לטין או 10 גרם אבקת ג'לטין
קקאו לקישוט

אופן ההכנה המחית:

מבשלים את הפארסניפ במים ובסוכר עד לריכוך. מועכים ומעבירים דרך מסננת.

הכנת המוס:

1. מקציפים בקערה את החלמונים עם סוכר עד להלבנתם.
2. מוסיפים 125 גרם ממחית הפארסניפ וגבינת מסקרפונה ומערבבים עד לקבלת מחית הומוגנית.
3. מקציפים את השמנת ומקפלים לתערובת הפארסניפ.
4. מכניסים דפי ג'לטין למים קרים. במקביל לוקחים מעט מהתערובת לסיר קטן ומחממים תוך כדי ערבוב מתמיד. כשהתערובת חמה סוחטים את דפי הג'לטין ומכניסים לסיר. בוחשים היטב לתערובת אחידה ומערבבים עם המוס.
5. להגשה אפשר למזוג את התערובת לצלחות אישיות או להגיש בקערת פירקס גדולה. לפני ההגשה מפזרים קקאו.
 

ריבת פארסניפ

ריבה
ריבה
החומרים:

1 ק"ג פארסניפ קלוף
1 ק"ג סוכר
1 וחצי כוסות מים
2 לימונים
1 מקל קינמון

אופן ההכנה:

1. חותכים פארסניפ לקוביות קטנות.
2. מכניסים פארסניפ, סוכר, מים, לימון חצוי, מקל קינמון ומיץ מלימון אחד לסיר ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל בחום בינוני עד שמתקבל גוון חום בהיר. יש לערבב את התערובת מידי פעם.
3. מוציאים את הקינמון ושומרים את הריבה בצנצנת.
 

מחית פארסניפ ואגסים

החומרים:

8 פארסניפ קטנים קלופים, חתוכים לקוביות
8 אגסים קלופים, מגולענים וחתוכים לקוביות
1 ליטר מים
חצי ק"ג סוכר
מקל קינמון
1 כוכב אניס
1 לימון גראס
10 פלפל שחור
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה:

1. מכניסים את כל המרכיבים לסיר ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש בינונית עד להתרככות.
2. מרסקים את הפארסניפ ואת האגסים בבלנדר יחד עם מעט מהנוזלים, עד לקבלת מחית רכה.
3. מסננים את התערובת ושומרים אותה במקרר. אפשר להגיש כמצע לכדור סורבה או כמצע למוס פארסניפ.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.