קרטושקע לכבוד הל"ג

 
עודכן 13:48 05/05/2007
שרון גבאי

חוזרים לשורשים, את ל"ג בעומר הזה תחגגו עם כוויות בלשון מתפוח אדמה לוהט שיצא מהמדורה - קצת מסורת. אבל למה לא לשדרג קצת, שהרי עם משדרג אנחנו? אז באמת אין סיבה. קבלו את קרטושקע - הדור השלישי

 
 
 
 
 
אם אתם מופתעים מנחילי ילדים שחומקים מתוך אתרי בנייה, עם עגלות סופר מקרטעות עמוסות בעצים שמספיקים לבניית בית שלישי, כנראה של"ג בעומר מתקרב. זה סימן לסגור את החלונות בבית, לאטום כאילו סדאם חזר מהנופש בגיהינום ומאיים שנית, ולצאת החוצה למדורות.
ומכיוון שזה לא סביר שחבורת יהודים יבלו יותר מרבע שעה בלי לאכול משהו, גם לחג הזה יש את האוכל שלו.
 
ובכן, גם בתחום המדורות חלפו להם ימי התום בהם שיא הערב היה קרטושקע חרוך ששרד את הלהבות. היום בכל מדורה נערך שולחן ועליו בופה שיכול לפרנס בשמחה חתונה קטנה. על השולחן המוני דברים שבינם לבין ל"ג בעומר אין דבר. סושי? קישים? אפילו סלט חסה זה מופרך. לכן החלטנו להחזיר לתפוח האדמה את הכבוד הראוי לו ולהשיב אותו אל כס מלכות המדורה. ומכיוון שהיום החוגגים מפונקים במיוחד, ניתן לו דחיפה קטנה ונהפוך אותו ל"קרטושקע הייטק", מיועד במיוחד לדור כחול השן.
 

היית מאמינה? היית מאמין?

אז קודם כל קצת מבוא - כיום אפשר למצוא תפוחי אדמה שמסווגים לפי ייעודם, כל סוג מתאים לבישול אחר. ה"שעוותיים" מצוינים למרקים ולבישול ארוך וה"קמחיים" טובים לפירה וטיגון. אבל אם מצאתם את הקיסר של תפוחי האדמה, ה"דזירה" בעל הקליפה האדומה, תשכחו מהכול. החבר הזה מתאים לכל בישול וטעמו, לדעת מביני דבר ותפוחי אדמה, עולה על כל שאר הזנים.

תפוחי אדמה שומרים לא יותר מכמה ימים במקום חשוך וקריר אבל לא במקרר, בתנאים ביתיים הכי פשוט לשמור אותם בשקית נייר חומה. אך אנא המנעו מתפוחי אדמה רכים, ירוקים או כאלה שהצמיחו כל מיני איברים לא רצויים, אלה מכילים סולנין, רעל שעלול לגרום לכאבי ראש וחום, ואינם טובים למאכל.
 

ל"ג בעומר, בגרסת דור שלישי

גאדג'טים לל"ג משודרג (תמונה: מאיה פ.מ)
גאדג'טים לל"ג משודרג (תמונה: מאיה פ.מ)
תפוח אדמה אפוי היטב יקבל באהבה כל רוטב ועם קצת השקעה בטרם הקומזיץ, תחגגו ל"ג בעומר משודרג אך נאמן למסורת.

אז מה צריך:
1. ארבעה חמישה סירי ג'חנון, הכי קטנים שיש. הם עולים רק כמה שקלים כל אחד, הם נסגרים מצוין ולא חבל להרוס אותם.
2. תפוחי אדמה בינוניים, עטופים היטב בנייר כסף.
3. כמה רטבים – מתכונים והצעות בהמשך.
4. מלח ופלפל שחור.

בכל סיר יגור רוטב אחר, מוכן להקלט בתוך תפוח חם ושמנמן שיצא מהמדורה. את הסירים תניחו בקצוות, על גחלים חמים, והרוטב יתחמם בדיוק כמו שצריך.

את תפוחי האדמה מומלץ לבשל חצי בישול בבית, עם הקליפה, להניח להתקרר ולעטוף היטב בנייר כסף. כשמוציאים מהמדורה, לחתוך לאורך ולהוסיף כמה חריצים בכל צד, על מנת שהרוטב יחלחל פנימה.

הנה כמה רעיונות לרטבים, וגם נורא כיף להמציא ולאלתר לבד:
 
 

רוטב פטריות

פטריות ושמנת הם שילוב מנצח שהולכים מצוין עם תפוח אדמה. במתכון הזה נשתמש במעט פטריות פורצ'יני מיובשות שייתנו הרבה טעם וניחוח.

החומרים:

20 גרם פטריות פורצ'יני מיובשות
40 גרם חמאה
כף שמן זית
1 סלסלה פטריות שמפיניון טריות חתוכות לפרוסות
פלפל שחור טחון
מלח
1 שן שום כתוש
1/2 כוס יין לבן יבש
2 מיכלי שמנת מתוקה
50 גרם פרמזן מגורר

אופן ההכנה:

1. משרים את פטריות הפורצ'יני בחצי כוס מים חמים כ-10 דקות, מסננים את הפטריות, סוחטים וקוצצים. שומרים את מי ההשריה.
2. מחממים חמאה ושמן זית במחבת רחבה, מוסיפים את הפטריות הטריות ואת הפורצ'יני, מתבלים במלח פלפל, מוסיפים שום ומזהיבים.
3. מוסיפים את היין ומאדים אותו כ-3 דקות.
4. מוסיפים את השמנת ואת מי ההשריה של הפטריות פורצ'יני ומבשלים את הרוטב עוד שתי דקות.
5. מכבים את האש ומוסיפים את הפרמזן ומערבבים.
 

שמנת - פסטו

שמנת ופסטו (תמונה: מאיה פ.מ)
שמנת ופסטו (תמונה: מאיה פ.מ)
רוטב ארומטי ומבושם, הטעם הדומיננטי של הפסטו מעודן בשמנת מתוקה.

החומרים:

2 כוסות עלי בזיליקום
100 גרם פרמזן מגורר
1/4 כוס צנוברים
3 שיני שום
מלח
פלפל שחור טחון
1/2 כוס שמן זית
1 מיכל שמנת מתוקה

אופן ההכנה:

1. טוחנים במעבד המזון את הבזיליקום, הגבינה, הצנוברים השום למרקם אחיד.
2. מוסיפים את שמן הזית והתבלינים וממשיכים לטחון עוד מספר שניות עד שהשמן נבלע ברוטב.
3. מחממים בסיר את השמנת המתוקה, מוסיפים את הפסטו ומערבבים היטב.
 

צ'ילי קון קרנה

ארוחה מלאה בתפוח אדמה. נזיד בשר ושעועית מקסיקני שגם הילדים יאהבו, את החריפות אפשר לטשטש אם מוסיפים מעל קצת שמנת חמוצה או גבינה צ'דר מגורדת.

החומרים:

1 בצל בינוני קצוץ
2 שיני שום קצוצות
4 כפות שמן זית
500 גרם בשר בקר טחון (כתף או צוואר)
3 כפות אבקת צ'ילי
1 ליטר מיץ עגבניות (נמכר בבקבוקים)
1 קופסת עגבניות מרוסקות
מלח
כף סוכר
1קופסא שעועית חומה, מסוננת ושטופה

אופן ההכנה:

1. מחממים בסיר שמן זית, מטגנים את הבצל והשום.
2. מוסיפים את הבשר ומפרידים לפירורים בעזרת מזלג, מטגנים עד להשחמה קלה.
3. מוסיפים את אבקת הצ'ילי ובוחשים.
4. מוסיפים את מיץ העגבניות ואת העגבניות המרוסקות ומבשלים על להבה נמוכה 45 דקות.
5. מוסיפים את השעועית המסוננת, מלח וסוכר וממשיכים לבשל עוד חצי שעה.
6. מתקנים תיבול במידת הצורך.
 

חמאת פלפלים

חמאה ניגרת על תפוח אדמה לוהט, מה רע? הפלפלים הטחונים נותנים טעם מעושן מעט שמסתדרים מצוין עם העידון של החמאה.

החומרים:

200 גרם חמאה רכה
2 פלפלים אדומים
מלח
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-250 מעלות.
2. מרפדים את התבנית בנייר אפייה, מניחים את הפלפלים וצולים בתנור עד שהם מתחילים מעט להשחיר, הופכים ומשחירים את כל הצדדים.
3. מוציאים מהתנור ומניחים אותם בקערה בעודם חמים, עוטפים בניילון נצמד ומניחים כחצי שעה.
4. מפרידים בקלות את הקליפה, חותכים את הפלפלים הקלופים ומסירים את העוקץ והגרעינים.
5. מניחים את הפלפלים במסננת ונותנים להם להגיר נוזלים.
6. שמים במעבד מזון את החמאה הרכה, הפלפלים, מלח ופלפל וטוחנים למרקם הרצוי, אפשר לטחון לחמאה כתומה אחידה או לחמאה מנוקדת בחתיכות קטנות של פלפלים.
7. שמים את החמאה בשקית ניילון, יוצרים גליל ומקפיאים. פורסים את הגליל הקפוא לפרוסות ושומרים בקופסה בהקפאה, ממש עד הקומזיץ.
 

רוטב ירקות

רוטב קל, ססגוני ובריא. לא חייבים להיצמד למרכיבים במתכון, הוסיפו פרחי ברוקולי, תרד, קוביות בטטה או כל ירק אחר שאתם אוהבים.

החומרים:

2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 קישוא חתוך לקוביות קטנות
1/2 דלורית קלופה חתוכה לקוביות
5-6 פטריות חצויות
1 עגבנייה קלופה חתוכה לקוביות
2 כפות רסק עגבניות
1 כוס מים רותחים
1/4 כוס זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים גס
1 מיכל שמנת לבישול 15% (לא חובה)
קוביות גבינה בולגרית

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן זית במחבת רחבה, מטגנים את הבצל עד שמתחיל להזהיב, מוסיפים את הפטריות, השום ואת קוביות הקישוא והדלורית, מערבבים מידי פעם עד שהירקות מזהיבים.
2. מוסיפים קוביות עגבנייה, מערבבים ומבשלים דקה-שתיים.
3. מוסיפים רסק עגבניות וכוס מים רותחים ובוחשים עד שרסק העגבניות נבלע ברוטב.
4. מבשלים 20 דקות על להבה נמוכה עד שהירקות מתרככים, בודקים מידי פעם שיש מספיק נוזלים ואם לא מוסיפים מים לפי הצורך.
5. מוסיפים לרוטב את הזיתים והשמנת אם רוצים) ומבשלים עד שהרוטב מתחיל לבעבע, מכבים את הלהבה ומתבלים במלח ופלפל.
6. להגשה מניחים על תפוח האדמה הפתוח ירקות, ועליהם קוביות גבינה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.