דו"ח ויניגרט

 
עודכן 11:29 04/07/2007
שי לי ליפא אנג`ל, על השולחן

סלט ירוק עם רוטב ויניגרט הוא מן הסלטים המוצדקים ביותר ביום קיץ חם. העניין הוא שכמו הרבה מאכלים מובנים מאליהם, לא תמיד משקיעים בו את המינימום הנדרש כדי להפיק את המקסימום המספק. המדריך המלא לסלט הירוק המושלם

 
 
 
 
 
סלט ירוק אסיאתי (צילום: דניה ויינר)
סלט ירוק אסיאתי (צילום: דניה ויינר)
סלט ירוק עם רוטב ויניגרט הוא מן הסלטים המוצדקים ביותר ביום קיץ חם. העניין הוא שכמו הרבה מאכלים מובנים מאליהם, לא תמיד משקיעים בו את המינימום הנדרש כדי להפיק את המכסימום המספק. המדריך המלא לסלט הירוק המושלם.

במטבחי העולם מוכרים לנו זוגות פופולריים מנצחים: צ’יפס עם קטשופ, סושי ברוטב סויה, פסטה עם פרמזן וסלט ירוק ברוטב ויניגרט, כמובן. החיבור ביניהם מובן מאליו ואינו זקוק להסברים, אבל כדי שלא ישעמם, מומלץ לטפח את הקשר באמצעות תוספות וגיוונים חדשים. אפשר לשמור על בסיס קבוע של חסה טרייה (ערבית, עגולה, משי, מסולסלת וכדומה), אבל לשלב בו נבטים או עלים חדשים, חטיפים שונים במקום קרוטונים ועוד, ולתבל בוויניגרט קצת אחר. ריגושים בעלים.
 

נבטים

עכשיו אפשר למצוא נבטים טריים מסוגים שונים כמעט בכל מרכול או ירקנייה משובחת, תודות לאלעד סלע מרמת הכובש, אשר החל לפני שנה וחצי לגדל, עם המון חזון ואהבה, נבטים נפלאים ללא חומרים כימיים. אלעד מגדל סוגים שונים של נבטים: רשאד, כוסברה, צנוניות, בזיליקום, חמניות, עירית ועוד, ומוכר למסעדות הטובות ביותר. חברת “אסיף” משווקת עבורו את הנבטים לחנויות ולירקנים מובחרים, כדי שגם הצרכן הקטן בבית יוכל ליהנות מהם. אלעד הסביר לי, שנבטים הם השלב השני בנביטת זרע או קטנית ומאופיינים בשני עלים פסיגיים. השלב הראשון הוא נבטוטים, שהם בעלי שורשון קטן ובעצם מהווים יותר זרע מנבט. השלב השלישי הוא עלי המיקרו, שהם עלים נוספים שצמחו מעבר לשניים הפסיגיים, והשלב הבא הוא עלי הבייבי המוכרים.
 

הדרך להכנת סלט ירוק מנצח

בוחרים בעלים טריים בלבד, שוטפים ומייבשים היטב, עדיף במייבש חסה. מערבבים היטב את הרוטב ויוצקים על העלים ממש ברגע האחרון לפני ההגשה, בכמות שתעטוף את כל העלים בשכבה דקיקה ועדינה, מבלי שתישאר “שלולית” בתחתית קערת הסלט. מומלץ להתחיל עם שליש מכמות הרוטב שבמתכון, לערבב, ולהוסיף רק אם חסר.
 

ויניגרט — הרוטב האלמותי

ככה מערבבים ויניגרט (צילום: דניה ויינר)
ככה מערבבים ויניגרט (צילום: דניה ויינר)
הרוטב הקלאסי לסלט הירוק מגיע אלינו מהמטבח הצרפתי, ונוסחתו המקורית היא שני שליש שמן, שליש חומץ, מעט חרדל, מלח ופלפל שחור. קיימות אינספור וריאציות לרוטב, ולכל שף או בשלן ביתי פרשנות משלו. חלק מחליפים את החומץ במיץ לימון (או משלבים בין שניהם), אחרים מעדנים את החמיצות בסוכר או בדבש, ויש המוסיפים עשבי תיבול או שום קצוצים. הכול עניין של טעם, חשק ומצב רוח. השמיים הם הגבול.

ויניגרט אנשובי:

מתאים לסלט קיסר או סלט עם גבינה או עוף.

חומרים ל-180 מ”ל רוטב:
1/3 כוס שמן קנולה
3 כפות חומץ
2 כפות מיץ לימון
1 כף פילה אנשובי קצוץ
1 כפית גדושה חרדל
פלפל שחור גרוס
 
 

ויניגרט הדרים

מתאים לסלטים ירוקים המשלבים קרוטונים, קרקרים, אגוזים וגרעינים.

חומרים ל-180 מ”ל רוטב:
1/3 כוס שמן זית
2 כפות מיץ תפוזים
2 כפות חומץ הדרים
2 כפות מיץ לימון
1 כפית חרדל דיז’ון גרגרים
1 כפית דבש קליפה מגוררת מ-1/2 תפוז
מלח ופלפל שחור גרוס
 

סלט רובושון

סלט א-לה-רובושון (צילום: דניה ויינר)
סלט א-לה-רובושון (צילום: דניה ויינר)
דרך נפלאה ושונה להגיש סלט ירוק, שאת ההשראה לה שאבתי מהשף המהולל ז’ואל רובושון. הסלט מורכב מחצי לב חסה ערבית (מעין “סירת חסה”) ועליה ירקות ורוטב משגע. כאן בגרסה שלי.

חומרים ל-4 מנות:
2 לבבות חסה ערבית חצויים
16 עגבניות שרי חצויות
8 אספרגוסים חלוטים וחתוכים למקטעים באורך 4 ס”מ
8 ביצי שליו מבושלות וחצויות לשניים (אפשר גם ביצי שליו כבושות בצנצנת)
16 זיתי קלמטה מגולענים
לרוטב:
3 כפות שמן זית
1 כף שמן קנולה
2 כפות חומץ יין לבן
1 כף מיץ לימון
1 כף מיונז
1 כפית חרדל דיז’ון חלק
1 כפית דבש
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את מרכיבי הרוטב.
2. מניחים על כל צלחת חצי לב חסה כשהחתך כלפי מעלה, מסדרים מעל עגבניות, אספרגוס, ביצים וזיתים.
3. יוצקים שתי כפות רוטב על כל מנה ומגישים.
 

סלט ירוק אסיאתי

נבטים, ג’ינג’ר כבוש, שומשום ואטריות מסולסלות (נודלס אינסטנט) ללא בישול, המוסיפות לסלט קראנצ’יות נהדרת, ברוטב של מסעדת “ווגאמאמה” הלונדונית.

חומרים ל-4 מנות:
1 חסה עגולה שטופה ומיובשת היטב
100 גרם אטריות מסולסלות שבורות גס (2 חבילות קטנות נודלס של “אסם”)
חופן נבטים
1 כף ג’ינג’ר כבוש קצוץ גס
1 כף שומשום שחור

לרוטב:
1/4 כוס שמן תירס או קנולה
1 כף חומץ אורז
1 כף רוטב סויה “קיקומן”
1 כפית גדושה קטשופ
1 בצל שאלוט קצוץ או שני בצלים ירוקים (החלק הלבן בלבד)
1 כפית ג’ינג’ר טרי קצוץ
1 שן שום קצוצה

אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את מרכיבי הרוטב.
2. קורעים את עלי החסה, מניחים בקערה, מוסיפים אטריות, נבטים, ג’ינג’ר ושומשום.
3. יוצקים רוטב, מערבבים ומגישים.
 
באדיבות על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.