על חומותיך עכו - בתיאבון!

 
עודכן 17:24 14/06/2007
מאיה פלמון מעוז

הרחק מעבר לתודעה התל אביבית שוכנת כבר די הרבה זמן עכו. יפיפיה ואוריאנטלית, מלאת טעמים וריחות שמומלץ לבוא לבקר במיוחד. קבלו כמה נ"צ להתחלת הרומן

 
 
 
 
 
עכו היא סוג של יפו, רק רחוקה מספיק בשביל לא להתקלקל עדיין ולשמור על הקסם שלה. הסמטאות, שכבר נראו נקיות יותר מהן אמנם, מובילות לבתים קטנים עם חצרות פנימיות נסתרות. יש המון מבנים צלבניים שעוד לא נכבשו על ידי מעצבי צמרת ויתר נובורישים מטילי ביצי זהב, ושלטים קטנים שמזמינים בצנעה רבה לבקר בכל מיני מונומנטים שכובדו בקצת שימור, כמו מנהרת הטמפלרים המהממת.
 

יש עבודה לעשות

אבל עם כל הכבוד להיסטוריה, לארכיטקטורה ולתרבות, אנחנו כאן בשליחות גסטרונומית, בשביל לתת לכם כמה סיבות נכונות וטעימות להגיע הנה גם. חוץ מזה שנורא יפה כאן, כמו שכבר ציינו.

אז פסענו לנו ברעב אל עבר סמטאות העיר העתיקה בציפייה דרוכה, חמושות באורי בורי, שהוא אורי ירמיאס, שיגלה לנו את כל הסודות. ירמיאס, איש גדול עם סימן היכר שקשה לפספס, מהלך בסימטאות עכו כאילו הן החצר האחורית של הבית שלו. במידה מסוימת הן בהחלט כאלה, כשלמסעדת אורי בורי הותיקה שלו, שקיימת לשמחת כולנו כבר 18 שנה יצטרף בתקופה הקרובה גם בית ספר לבישול המיועד לילדים שנפלטו ממסגרות החינוך, ופרוייקט חייו המתהווה – מלון בוטיק בארמון צלבני משוחזר שעליו נשמח להפליג במילים לכשיפתח את דלתותיו הכבדות.
 
הזקן והים
הזקן והים
ובכן אורי ירמיאס הוא עכו, ואין אחד בעכו (לפחות העתיקה) שלא מכיר ומוקיר, מה שהאריך את הטיול שלנו, כי כולם אומרים שלום ולוחצים יד.

התחלנו על החומה וירדנו דרך מסעדת אבו כריסטו אל תוך העיר. בחור שתופר רשת דייגים רמז לנו אותנטיות מהי, וחנויות הדגים הרבות שחלפנו על פניהן אישרו שאכן עיר דייג זאת. המשכנו קצת ונחתנו בלב ליבו של השוק.
 

שליכטה של חומוס וביס של כנאפה

כאן המקומיים פותחים את היום. סעיד.
כאן המקומיים פותחים את היום. סעיד.
השוק בעכו, כמו כל שוק ערבי, מתחיל בחנויות צעצועים זולות, בגדים צבעוניים שמקשטים את כל הדרך וסובינירים מן הסוג הסטריאוטיפי (גמלים, נרגילות, דרבוקות וכיוצא באלה). אחרי שחולפים על פני כל המציאות המפוקפקות האלה, אפשר להתחיל ליהנות מחנויות תבלינים אקזוטיות, פירות וירקות בלאדי, כנאפה חמה, ובקיצור, אפשר לעשות סופר וברבע מחיר.

בשביל לתדלק החלטנו לפצוח בחומוס פול בסעיד, שמפוצץ במקומיים. אנחנו לקחנו חצי מנה ושתי פיתות, שילמנו 4 שקלים שלמים וישבנו על המדרכה. אמנם היה טרי ואותנטי, אבל כבר אכלנו חומוס משובח וזה לא היה המקרה, קצת טעם היה משפר את העניין פלאים. עגבניות שרי ומלפפונים קטנים רחוצים שהגיש לנו בעל בסטה שכנה בחיוך, עשו לנו כיף והחומוס מיד מצא חן בעינינו יותר.

בשביל להמתיק את תחילתו של היום הזה, אימצנו בחיבה חתיכה נאה של כנאפה חמה בממתקיי קשאש, שם אפשר למצוא כל בקלאווה שתחפצו בה, וכמובן את פיסת הגן עדן הכתומה והחמה הזו.
 
 

הרבה דגים ודווקא רואים את הים

דייג אנלוגי בעולם דיגיטלי
דייג אנלוגי בעולם דיגיטלי
ישנן הרבה חנויות דגים באזור. אורי הכיר לנו כמה, ובכל אחת הבהיר בצורה מאוד מוחשית כמה טרי שם. כך יצא שטעמנו שרימפס רגע אחרי שהוא איבד את הראש וקולף בידיו המיומנות של המדריך, אנשובי קטן שהופשט במיומנות מעורו ומהאדרה שלו, ושופשף במעט מלח בישול, ולקינוח בשר מתוק של סרטן כחול שנשטף ונפתח והוגש לנו נא ונהדר (מומלץ בחום, יותר טעים מבשר סרטנים עשוי). לכו על דגי השלום, ותדאגו להגיע עד 14:00 גג.
 

בים בם תירס חם

תירס, חומוס, פול. הכל חם
תירס, חומוס, פול. הכל חם
בעניין ירקות ופירות – טוב מראה עיניים. הכל טרי והרבה דברים שאפשר למצוא רק בשווקים ערביים שכאלה, כגון עלי מלוחייה, עלי גפן טריים למילוי, חוביזה ושאר עשבים, עגבניות שרי ירוקות, מלפפונים קטנים, שזיפי בלאדי אדמדמים וקטנים ומישמשים עם לחי אדומה שאין בינם לבין המישמש המוכר כלום. העגבניות סמוקות משמש, החצילים חסרי פרופורציות כמו שצריך. יש זיתים לכבישה וזיתים כבושים וחמוצים מכל הסוגים. עגלה אחת עמוסה בפול מבושל, דוד מהביל מלא בתירס חם כמו פעם ובקיצור – חגיגה.
 

ניחוחות של אלף לילה ולילה

קורדי וברט
קורדי וברט
בשוק שכזה אי אפשר שלא להזכיר את חנויות התבלינים. כאן יש שתי אפשרויות – יקרה וזולה. החנות הזולה יותר, מלאת כל טוב ומפתה היא "האחים ג'רחי". כאן אפשר למצוא הכל ובזול, ומכיוון שאף אחד לא יודע להגיד כתובת מדויקת, הכי טוב שאנחנו יכולים לעשות בשבילכם זה להגיד שהיא מול חנות של כובעים...
האופציה המפוארת יותר נמצאת בתחילת השוק (כשבאים מהמרינה). מדובר בחנות שנראית כאילו יצאה מסיפורי אלף לילה ולילה ושמה "קורדי וברט". בין עשרות נאדות מים מעור שתלויים מהתקרה אפשר למצוא המוני צנצנות מלאות תבלינים בריחות וארומות שלא מוצאים בתבלינים היומיומיים. מי שלא הריח קינמון בקורדי וברט, לא יודע מה זה קינמון. בחנות תערובות מכל סוג ולכל טעם, ובעל החנות אוהב להתאים ללקוח את התערובת שלו אחרי תשאול קצר. אם תמצאו חן בעיניו הוא יפתח גם את המגירות הנסתרות, ששם הוא מחזיק מיני אוצרות שעין רגילה לא ראויה להם. לביקור בחנות הזו אפשר לפנות כמה שעות טובות ולהינות מכל רגע.
 
שרימפס אחרי טבילת בוקר
שרימפס אחרי טבילת בוקר
בגזרת המסעדות חברות המיוחד מסעדות מזרחיות. מסעדת עוודה היא אופציה נחמדה ומסבירת פנים, ואם באתם עם 180 מחבריכם הקרובים היא יכולה להתמודד גם איתם. חומוסיות יש בשפע ועכואי אחד אמר לי בסוד שעל אף שכולם ישלחו אותי לסעיד (שקצת אכזב), כף הזהב ברחוב צלאח א דין היא החומוסיה הכי טובה לדעתו.
אנחנו סיימנו יום טיול נהדר באורי בורי, אבל זה כבר סיפור אחר.

בדרך חזרה מעכו תעצרו באחת הבאסטות על הכביש. עכשיו יש שם קלחי תירס ישר מהשדה, אבל העונות משתנות וגם ההיצע.
 

אז לאן ללכת:

דגי השלום, עכו העתיקה
ממתקי קשאש, דרך השוק
חומוס סעיד, דרך השוק. א'- ו' 6:00-14:30
כף הזהב, רחוב צלאח א דין, א'- ש' 8:00-23:00
אבו כריסטו, 04-9910065
דוניאנא, חומה דרומית, הנמל הפיזני, ליד המגדלור. 04-9910001
מסעדת עוודה, דרך השוק, 04-9919282
אורי בורי, ההגנה (רחבת המגדלור), 04-9552212

צילומים: איריס אברמוביץ' טבת
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.