קטוף זאת בעצמך

 
עודכן 18:57 12/07/2007
יעל עופר

גרים בעיר והילדים לא יודעים מאיפה מגיע מלפפון? חקלאי ישראל נרתמים לעזרתכם ומזמינים אתכם לקטיף עצמי. בילוי חינוכי לחודשי הקיץ

 
 
 
 
 
אשכולות של עגבניות שרי בנגב (צילום: יעל עופר)
אשכולות של עגבניות שרי בנגב (צילום: יעל עופר)
הילדים של פעם נושאים זכרונות מתוקים מטעמם של פירות לא שטופים, שנקטפו ממטעים או מהבוסתנים המאולתרים בחצרות הבתים. מיץ הפירות או הירקות נטף להם מהסנטר כחלק מסדר היום התקין, והחיים נמשכו על אף שלא היו מגבונים של קליה בסביבה. אמנם, אז עשרות זני הדובדבנים ופירות היער עדיין כיכבו באגדות בלבד ובזיכרונות מחו"ל, אבל היו לנו תותי עץ באלאדי, תות שדה מתוק נטול הורמונים ואבטיחים עם גרעינים שייבשנו בשמש.
הילדים של היום, נתקלים בחקלאות בעיקר במרכזי מבקרים או במוזיאונים המדגימים חקלאות מסורתית ומציעים להם חוויות בנות שעה קלה.

חקלאים יקרים שמודעים לחסך, החליטו לנסות ולמלא את החור הזה בהשכלה המודרנית של ילדינו. בעלי מטעים ברחבי הארץ מציעים בעונת הפרי הבוערת, לצאת לקטיף משפחתי ולחוות את החוויה האבודה. לילד הרך ועמוס הטכנולוגיה, עשוי להיצרב בהארד דיסק, משהו מההוויה החקלאית שהוא פוגש ביומיום בעיקר על הצלחת האורבנית שלו.

מהגולן ועד הנגב, מגיעים למטע, משלמים לפי גולגולת, מקבלים בהשאלה סלסילת קש שתכניס אותנו לאווירה ויוצאים למטע, לקטוף ולאכול כפי יכולתך. אם לא חיסלתם את הפירות שקטפתם ועדיין תרצו לקחת מהם הביתה, יגבו מכם תשלום. ישנם משקים שבנוסף לקטיף העצמי, מציעים סיורים, הדגמות ומכירת פירות נוספים.
 

כמה טיפים חשובים לפני שאתם יוצאים לדרך

• תאמו טלפונית יום לפני היציאה (בעל אחד המטעים שאליו התקשרתי ביום שישי, גילה סימני מצוקה כשסיפר שיש 1000 איש בשטח ואין לו פרי כבר.
• עדיף להגיע באמצע השבוע לקטיף רגוע יותר ופחות מבקרים.
• הטבע אינו תמיד מדע מדויק ותמיד מומלץ לבדוק אם יש שפע פרי או אם העונה הסתיימה טרם עת.
• להצטייד בכובע, קרם הגנה ומים.
• בגדים שלא "תבכו עליהם" אם יוכתמו, כי זה חלק מהכיף.
• כל אזור מציע אטרקציות נוספות שכדאי להתעדכן לגביהם ולשלב בסדר היום.
• שימו לב, חלק מהאתרים לא פותחים את שעריהם השנה לקטיף (מנרה ועוד) בדקו לפני שאתם יוצאים לדרך.
• חלק מהאתרים סגורים בשבתות ובחגים.
 

איפה ומה אפשר לקטוף

מבחר פירות קיץ בבוסתן הגולן עין זיוון

בין מאת הדונמים של מטעי פרי של בוסתן הגולן,אפשר לצאת לסיור בעגלה רתומה לטרקטור בליווי מדריך או בנהיגה עצמית. בין יוני לאוקטובר הבוסתן פתוח לקטיף עצמי בהתאם לעונת הפרי.אחר כך אפשר להתיישב בפינות חמד עם שולחנות פיקניק בהם אפשר לפוש ממלאכת הקטיף.

סוף מאי – אמצע יוני - תות שדה.
אמצע יוני-אמצע יולי - נקטרינה לבנה .
סוף מאי-סוף יוני - דובדבן.
סוף יוני-סוף אוגוסט - אוסנה ופטל.
סוף יוני-אמצע יולי - אוכמניות וחזרזר.
סוף יולי- סוף אוגוסט - אגסים שונים.
סוף יולי – סוף ספטמבר - נקטרינות ואפרסקים.
אוגוסט- סוף ספטמבר - שזיף.
אמצע אוגוסט- סוף ספטמבר - תפוחי עץ.
אוגוסט- בציר והכנת תירוש - ענבים.
סוף אוגוסט- ספטמבר - תאנים.

כמה זה עולה? 30 שקל למבוגר. 25 שקל לילד
בתאום מראש: 050-7254912
פתוח: יוני- ספטמבר. א-ה' 09:00-17:00 ימי ו' עד 16:00
www.enzivan.co.il
 

"מלוא הטנא" כרמי יוסף

ילדים סופגים תורה במלוא הטנא (תמונה: מלוא הטנא)
ילדים סופגים תורה במלוא הטנא (תמונה: מלוא הטנא)
במרכז המבקרים של משפחת מנחם בכרמי יוסף יציעו לכם חוויות "מלוא הטנא" בכל עונות השנה. בעונת הבציר תדרכו על ענבים ותכניו תירוש. בעונת המסיק תתוודעו לעולם הזית ותפיקו שמן. בכל עונה, מניבים המטעים פירות אחרים לקטיף עצמי: ענבים, שזיפים, רימונים, תאנים, שסק, שקדים ועוד.מקום של חוויות באווירה מיוחדת.
את העונה פותחים בחידוש! קטיף ירקות אורגנים עגבניות ועגבניות שרי, פלפלים וגם פירות אורגנים.
באתר טבלה מפורטת לפי עונות.

מתי? כל השנה.
כמה עולה? 15-25 שקל תלוי בסוג הפרי.
ימים א- ה ושבת 10:30-17:00 יום ו' עד 15:00
לתאום: 7990097 - 050 חילף 9797039 - 08
www.melo-hatene.com
 
 

ליצ'י במושב רמות

ליצ'י היישר מן העץ (תמונה: יח"צ)
ליצ'י היישר מן העץ (תמונה: יח"צ)
ראיתם פעם את פרי הליצ'י על ענפי העץ מחכה לידיים שתקטופנה אותו היישר אל הסלסילה האישית ? לא עוד ליצ'י בקופסאות שימורים. כאן תוכלו לקלף את הקליפה הנוקשה ולאכול אתם טריים כמו בדרום סין, מקום מוצאם.

במושב רמות מציעים גם טיולי אופניים במסלולים בצפון מזרח הכנרת. כמו כן גם טיולי ג'יפים- פלגי בזלת, טיולים משגעים במים זורמים כל השנה, בהרים עם נופים עוצרי נשימה, בדרכים נסתרות ובעקבות בעלי החיים.

מתי?החל מה-20 ליוני למשפחות ולקבוצות
כמה עולה? 20 שקל לאדם.
052-2796151- אורי, יש לתאם מראש לפני ההגעה
 

בוסתן אורגני בגליל המערבי

במשק של יעל ושמואל לנדאו במושב בן-עמי בגליל המערבי יש בוסתן אורגני ובו מגדלים פירות אקזוטיים שחלקם הגדול לא מוכר בארץ וניתן לטעימה במקום בהתאם לעונה.
בעת הבשלת זני הפטל השונים נפתח הבוסתן לקהל הרחב וניתנת לו הזדמנות לחוות טעמים אקזוטיים חדשים כמו גויאבה תותית. ההימנעות בשימוש בחומרי הדברה מזמינה לאכול את הפירות טריים ישר מהשיחים ומהעצים ללא כל חשש.
במשתלה ניתן לרכוש שתילים של עצי פרי מיוחדים.
במקום אפשר לקנות גם ריבות אורגניות וליקרים תוצרת בית, וכן פירות טריים בעונה.

מתי? אביב וקיץ - סוף מאי תחילת יוני. מומלץ להתקשר לבדוק איזה קטיף מתקיים.
יעל ושמואל 04-9824307, 0505461981, 0506949882
www.katif-petel.co.il
 

קטיף עצמי של פירות יער בשער בגולן

מקבלים את פניכם בסלסלת קש ומפית לבנה ואתם מוזמנים להיכנס בין שורות השיחים ולקטוף משפע פירות היער: פטל, אוסנה, דומדמניות, אוכמניות, תות שדה, זני דובדבנים, תאנים, ענבים בטעם מנגו, סברס בלי קוצים, תות עץ, דובדבן קוריאני ועוד מיני פירות מיוחדים.

אפשר לתכנן פיקניק ואפילו להישאר ללינת לילה חוויתית ונוחה בחושות או באוהלים. יש במקום שירותים, מקלחות חמות ומקררים לשירות האורחים וגם פינות ישיבה ותאורה, פינות מנגל, פינת חי ופינות משחקים.
בתאום מראש ניתן להזמין ארוחת ערב חלבית וכן ארוחת בוקר.
וגם הקפיטריה פועלת.

מתי? יוני, יולי, אוגוסט.
ימים א' – ו' 8:30-15:00. סגור בשבת.
כמה עולה? יוני-22 שקל, יולי-אוגוסט-19 שקל. עד גיל 3 ללא תשלום.
לתאום: 04-6981651
 

קטיף עגבניות שרי בנגב

כמהין הינו ישוב חקלאי בפתחת ניצנה המתמחה בגידול עגבניות שרי מתוקות במיוחד בשל ההשקיה במים מליחים האופייניים לקרקע בצפון ומערב הנגב. זהו גידול קיץ והיתרון העיקרי באזור זה שתנאי החום הקיציים אופייניים גם לחורף. הקרינה מאוד חזקה לכל אורך השנה כמעט ללא עננות.
הכניסה לחממות העגבניות מרשימה מאוד, בצפייה בצמחים הירוקים ועליהן אשכולות העגבניות הבשלות.

מתי? כמעט כל השנה.
כמה עולה? הסבר וסיור בן שעה ומעלה.50 שקל לקבוצה בכל הרכב (מאוטובוס ועד רכב משפחתי יחיד). קטיף: 10 שקל ליחיד.
בתאום בלבד מראש טלפון: 052-8450201 זהבה סיגל
 

מתכונים שיתאימו לייבול שלכם

כשלא תוכלו יותר לאכול מהעץ ושתחזרו עמוסי פרי הביתה ואחרי שתזרקו את הבגדים המוכתמים לכביסה, כנסו למטבח. להלן כמה הצעות נחמדות לשימוש הולם בפרי שקטפתם:

פיננסייר פטל

מתכון של "טאטי ביסטרו ומאפייה"

חומרים:
60 ג' חמאה
60 ג' אבקת סוכר
30 ג' אבקת שקדים
10 ג' ריבה אדומה
15 ג' קמח
60 ג' חלבון
50 ג' פטל

אופן ההכנה:
1. לערבב את כול החומרים למעט החמאה.
2. להמיס את החמאה ולהוסיף גם אותה.
3. לערבב היטב ולזלוף לתבנית שקעים קטנים מאוד.
4. לאפות בתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות, כ- 15 דקות.
 

ריבת עגבניות שרי

ריבת העגבניות של מימה, עם פאטה כבד (תמונה: יח"צ)
ריבת העגבניות של מימה, עם פאטה כבד (תמונה: יח"צ)
הריבה מתאימה לכבדי עוף, מאכלי כבש ועוד. מתכון באדיבות השף אורי וקסלר ממסעדת מימה ברעננה.

חומרים:
1 ק"ג עגבניות שרי שטופות
700 גר' סוכר
מעט מים
50 גר' צנובר
פלפל שחור גרוס

אופן הכנה:
1. שמים בסיר את הסוכר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שמופיעות בועות קטנות.
2. מוסיפים את עגבניות השרי ומבשלים עד שמגיעים לסמיכות הרצויה.
3. מוסיפים את הצנוברים ופלפל שחור גרוס
 

קינוח שוקולד לבן ופטל

מתכון של "טאטי"- ביסטרו ומאפייה

מצרכים ל- 10 מנות:
250 ג' חלב
75 ג' סוכר
50 ג' חלב
20 ג' קמח
90 ג' חלמון (4 יחידות)
300 ג' שוקולד לבן
300 ג' שמנת מתוקה מוקצפת

אופן ההכנה:
1. להרתיח 250 מ"מ חלב עם הסוכר.
2. לערבב 50 ג' חלב עם הקמח והחלמון. לסנן ולשפוך לתוך החלב הרותח. לערבב עד בעבוע.
3. להוסיף שוקולד לבן ולקרר היטב, לאחר הקירור (כשעתיים- שלוש), לערבב עם הקצפת. לשמור בקירור.

רוטב פטל:
250 ג' פטל (טרי או קפוא).
200 ג' סוכר
מיץ מלימון אחד.
300 ג' תותים חתוכים

אופן ההכנת הרוטב:
1. להרתיח את הפטל, עם הסוכר ומיץ הלימון, לחמם כ- 5 דקות.
2. להוריד מהאש, לקרר היטב.
3. להוסיף את התותים החתוכים ולשמור בקירור.

קרמבל:
100 ג' סוכר
100 ג' חמאה
120 ג' קמח
50 ג' אבקת שקדים

אופן ההכנת הקרמבל:
1. יש לערבב את כל החומרים עד קבלת פירורים.
2. לאפות כ- 20 דקות ב- 170 מעלות, עד הזהבה.
3. לפורר ולקרר.

הרכבת המנה:
בתחתית הכוס מניחים מעט קרם שוקולד לבן, מעל את הפטל והתותים, שוב שכבת שוקולד לבן ולבסוף מפזרים את פירורי הקרמבל.
 

עוגת גבינה עם פרג ודובדבנים

המתכון באדיבות שף יוסי אסרף ממסעדת פורטרהאוס בתל-מונד

החומרים:
400 גר' סוכר
50 גר' קורנפלור
30 גר' קמח
680 גר' גבינה
5 ביצים
1 חלמון
200 מ"ל שמנת מתוקה מוקצפת
100 גר' פרג
60 גר' סוכר
200 גר' מים
מקל וניל
1 ק"ג דובדבנים טריים
100 גר' סוכר דמררה

לבצק:
300 גר קמח
200 גר חמאה
100 גר סוכר
ביצה

אופן ההכנה:
1. בסיר כבד מבשלים על אש נמוכה את הפרג, הסוכר, המים והוניל כשעתיים עד לריכוך הפרג. מוסיפים מעט מים מידי פעם לפי הצורך.
2. בסיר נוסף מבשלים 800 גר' דובדבנים מגולענים עם הסוכר החום על להבה גבוהה כ-10 דקות ומועכים למחית גסה. מצננים
3. במיקסר לשים את החומרים לבצק ליצירת בצק אחיד (אין להמשיך ללוש את הבצק אחרי שכול החומרים התערבבו). מצננים כשעה.
4. מרדדים עלה בתבנית קפיצית או תבנית פאי גדולה.
5. מכסים בנייר אפיה ומניחים מעל משקולת (שעועית יבשה)
6. אופים 15 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. מצננים.
7. מקציפים את הביצים במיקסר במהירות גבוהה
8. מוסיפים את הסוכר בהדרגה בשלוש הוספות.
9. מוסיפים את הקורנפלור והקמח תוך כדי הקצפה.
10. מוסיפים את הגבינה במהירות נמוכה רק עד שהיא נבלעת במסה. מוסיפים את הפרג.
11. מקפלים את השמנת המתוקה (המוקצפת) פנימה. יוצקים על הבצק החצי אפוי את מחית הדובדבנים ועל את תערובת הגבינה.
12. אופים 25 דקות בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות.
13. מכבים את התנור ומניחים לעוגה להצטנן בתוכו כ 25 דקות.
14. מוציאים ומצננים במקרר
15. מקשטים בדובדבנים טריים מלמעלה
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.