מלכת הלבבות והבירה

 
עודכן 20:09 14/08/2007
אורני גופר, לונדון

אנגליה בלי בירה זה כמו תרנגול בלי כרבולת, ואין אנגלי שלא מסיים את היום שלו בפאב. טוב אולי יש כמה, אבל בכל זאת הנה סקירה על עולם הבירות האנגלי, שעשויה לפתוח לכם את החשק לאיזה סופ"ש חטוף בלונדון

 
 
 
 
 
פאב אנגלי טיפוסי (תמונה: ויקימדיה)
פאב אנגלי טיפוסי (תמונה: ויקימדיה)
הממלכה המאוחדת סביב הבירה
הבריטים מתייחסים למסורת הבירה שלהם באהבה אין קץ. כבר מאחת עשרה בבוקר הפאבים השכונתיים מלאים עד אפס מקום כשקצף השיכר מחליף את קצף ההפוך. כל המשפחה מגיעה לפאב, האם המניקה באה להוריד פיינט מזין של סטאוט, הסבא הולך על הביטר המסורתי והדוד על לאגר. מזל שהפאבים נסגרים ב-23:00. אחרת, בריטניה הייתה מזמן יוצאת מכלל תפקוד וצ'רצ'יל לאסוננו, היה ודאי מפסיד לגרמנים.
 

מתנדבים לשתות בירה

Great British Beer Festival (תמונה: ויקימדיה)
Great British Beer Festival (תמונה: ויקימדיה)
בריטניה היא בין המקומות היחידים בעולם בו מסורת בירת השיכר (אייל) דומיננטית לא פחות מהלאגר. כתגובה לתופעה של 40 השנים האחרונות בה מבשלות מקומיות נבלעות על ידי תאגידי-ענק המשווקים אייל תעשייתי, רחמנא ליצלן, הקימו קבוצה של אזרחים אוהבי בירה את
CAMRA Campaign for Real Ale ארגון התנדבותי למען אייל אמיתי.

קמרה אחראית לפסטיבל הבירה הגדול ביותר בבריטניה, Great British Beer Festival ה-GBBFהמתקיים מדי שנה בלונדון. שם לוגמים ליטרים של בירה משלל התוצרת של הממלכה המאוחדת ועורכים כמובן, תחרות לאומית. השנה ייערך הפסטיבל בתאריכים 7-11 באוגוסט ב"ארלז' קורט". אירוע חובה לחובבי בירה.
 

אם מדונה אומרת

מספר קטגוריות הזכייה כמספר סוגי האייל, הסוג הכי נפוץ, הכי אנגלי, חביב מעמד הפועלים, הספוג בכבדם של הבריטים כמו גשם בדשא של ווימבלדון הוא ה-.Pale Ale שמו מטעה, כי הוא לא בהיר כלל, אלא בעל גון אדמדם-נחושתי ומרירות בולטת של כשותית (תבלין הבירה המעניק לה את טעמה המריר), מכאן הכינוי העממי שלו – "ביטר". 4.2-4.7% באלכוהול.
הוא מרווה מאד, קל ומרענן ומעורר תיאבון לאיזה פיש אנד צ'יפס שומני ופריך.
כדאי לנסות את: Fuller's "London Pride", Wells "Bombardier" Timothy Taylor's, "Landlord" על האחרון, אמרה מדונה, שזו הבירה הטעימה בעולם.

בירת ה-IPA הופקה במיוחד על מנת לעמוד בתנאי מסע ארוך להודו. בימים של טרום עידן הקירור, הקולוניאליסטים הצמאים היו מקבלים את משלוח הבירה מהמולדת מקולקלת, חמוצה ושטוחה. טכניקות השימור דאז, היו תבלין הכשותית והאלכוהול, אבל זה לא הספיק, ולכן הפיקו שיכר עם הרבה יותר מהם. חוזקו של ה-India Pale Ale מגיע ל 7-8% בממוצע, והוא מריר יותר ובגוון זהוב נחושתי. הIPA צבר פופולאריות בבריטניה, לאחר שספינת משלוח כזאת טבעה עם צאתה לדרך והחביות נסחפו לחופי ניוקאסל הצפונית. שם ראו כי טוב ואימצו.
דוגמא מצויינת הוא Worthington White Shield. לישראל הגיע IPA מוצלח העונה לשם COBRA.

יש עוד סגנונות אייל רבים Mild, Golden, Brown, Amber, barley wine ועוד. למגיעים ללונדון מומלץ לנסות את ה-Newcastle Brown Ale, Thomas Hardy's Ale
 

חשק לסטאוט עושה חשק

סטאוט בקלאסה (תמונה: ויקימדיה)
סטאוט בקלאסה (תמונה: ויקימדיה)
יש שאוהבים אייל ויש שאוהבים לאגר, אבל בבריטניה, כולם פשוט מתים על סטאוט ופורטר. זה סוג הבירה שבאמת מייחד את האי הבריטי, והוא גם המקור שלו.
ה- Porter & Stout שחורים מאד, אטומים, עם טופ של קצף קרמי מופלא. הגינס (Guinness) האירי, הוא כמובן הדוגמא המפורסמת ביותר. טובים לא פחות הם מרפיס ובימיש
(Murphy, Beamish), המופקים מלתת שעורה קלוי כהה. ככל שקלוי יותר ככה הבירה כהה ואטומה יותר והקצף קרמי, סמיך ונעים עד מאד. יתכן שזה יפתיע אתכם, משקאות כהים אלו נחשבים לאפרודיזיאק- משקה מעורר תאווה.
אגב, ההבדל בין פורט וסטאוט הוא סוגיה משונה. זה פחות או יותר כמו ההבדל בין במבה ושוש או טכנו והאוס, כלומר אין באמת הבדל גדול. המומחים אומרים שלפורטר יש יותר "גוף", ושהסטאוט חזקות יותר.

ה- Milk Stout שנקרא גם קרם-סטאוט או סטאוט מתוק נחשב למשקה בריאות בעל ערך תזונתי גבוה והרבה ברזל ומתייחסים אליו כאל משקה הנשים המניקות (בעיקר באירלנד). זה בעצם סטאוט שמוסיפים לו לקטוז (הסוכר שבחלב). התוצאה מתוקה, קרמית, לעיתים יוגורטית. זה מסביר למה אירלנד היא המקום היחיד בעולם בו הסטאוט הוא המשקה הנפוץ ביותר. האירים צורכים אותו עוד במצב עוברי.

לסטאוט גירסאות רבות ומעניינות שלא מגיעות אלינו ללבנט. כמו ה-Young's Double Chocolate Stout אליו מוסיפים כמות קטנה של שוקולד מריר. במבשלות אחרות מגוונים עם תוספות קקאו, קפה טחון, אשר בשילוב נכון עם הכשותית המרירה מדגישים את טעמי השוקולד והקפה שקיימים במאלט קלוי ממילא..

יש גם סטאוט שיבולת השועל מתקתק, סטאוט אימפריאל חזק וסמיך ו...סטאוט צדפות. כן, שמעתם טוב. שילוב הטעמים נחשב מנצח. בימי היוולדו של הסטאוט, בסביבות 1700, היו האנגלים שולקים מנת צדפות ואותה מורידים בשלוקים ארוכים של סטאוט (צדפות היו אגב, חופשי על הבר, כמו בייגלה של היום, זול ובשפע). לא חלף זמן רב וכמה מבשלי בירה יצירתיים החלו למזוג מיצי צדפות לבישול הסטאוט. היום משקה מיוחד זה המשלב טעמים מתוקים-מרירים עם מליחות הים, מיוצר בעיקר באי הצפוני והקר של בריטניה- "אייל אוף מאן", שם מדובר במסורת מקומית.

הסופר J.K. Huysmans נפעם מהפתיינות והמסתורין של הסטאוט. את צבעו הכהה והאטום דימה לדבר הטומן בחובו סודות,"עומקים של שחור". בספרו Against Nature הוא מתאר חיפוש קולינרי אחר הגותי, הפרוורטי והחושני, דוגמת "ארוחת פיתוי שחורה". וזה פחות או יותר התפריט:
מולים שחורים, לחם שיפון שחור עם קווייאר שחור, בשר ציד בציר בירה כהה, כוסמת קלויה, רטבים כהים, פודינג דם, ולקינוח פודינג שזיפים שחורים ואת הכל, כמובן, יש לשטוף ברוב סטאוט.(נשמע קצת כמו ערב עם ארקדי גאידמק)
 
 

כמה מתכוני קוקטיילים

הסטאוט מתברך בהיותו רכיב מצוין לקוקטיילים מצוינים, הפופולאריים מאד באי הבריטי. לסיום, כמה מהם. צורת הכנה לכל הקוקטיילים זהה - מוסיפים לסטאוט את התוספות ומערבבים בעזרת מקל ערבוב.

מכשפה אדומה
השם, לאו דווקא מעיד על צבעו של הקוקטייל

1 פיינט גיניס
1 מידה פרנו או יין אדוםד

קטיפה שחורה

1/2 פיינט סטאוט
1 כוס יין לבן מבעבע, או כמו במקור, שמפנייה

בגירסה הנקראת "קטיפה שחורה לעניים" משתמשים בסיידר או פריPerry) שיכר על בסיס אגסים) במקום השמפנייה. הסיידר והפרי פופלריים מאד בבריטניה ניתן להשיגם גם מהחבית.

מכונית תופת אירית

1/2 פיינט גינס
1/2 שוט וויסקי אירי (ג'יימסון בושמילס)
1/2 שוט אייריש קרים "בייליס"

The Guiness Git
קשה לתרגום, בכל מקרה גיט זה טיפש, שוטה. קוקטייל מרענן, מתאים ליום קיצי

1 פיינט גינס
1 מידה ג'ין
1 מי טוניק
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.