אוכלים בדרך לירושלים

 
עודכן 12:43 04/08/2007
לילך רובין, על השולחן

תחנות גסטרונומיות ידידותיות - מבשלנים ביתיים ועד קונדיטוריות, מחלבות, יקבים ומסעדות קטנות באחד האזורים היפים ביותר בארץ. סלסילת פיקניק (ריקה) ביד אחת, מפה ביד השנייה - ואתם מסודרים

 
 
 
 
 
יצרנית מקומית ומרכולתה (צילום: מיכל רביבו)
יצרנית מקומית ומרכולתה (צילום: מיכל רביבו)
הדרך מהרי יהודה בואכה פרוזדור ירושלים קצרה ומפותלת והכי חשוב- אין צורך בצידה לדרך, מכסימום ארנק. מחלבות, יקבים, בשלנים ביתיים ומסעדות קטנטנות מנקדים את אחד האזורים היפים - ארץ יהודה, חבל של מלחמות ומרדפים אבל הרבה אוכל ויין משובח. בכל פעם אני בוחרת מסלול שונה, מאחר שמדובר בשלושה כבישים נפרדים משני צידי הרכס, הנפגשים בכביש המוביל לבית שמש. החורף רק מיטיב עם חבל הארץ היפהפה, והאביב שבפתח יקצור את הפירות (והפרחים).

בר בהר
על כביש 3866, בואכה מושב נס הרים, רגע לפני שהוא מתחבר לכביש 375, ממוקם "בר בהר". נקודת התצפית החיננית הוקמה על ידי "הקרן הקיימת". מרצ'י נבון ואמיר אדיר, גנן וגננית מהאזור, קפצו על ההזדמנות (והמכרז) ופתחו את הביסטרו שלהם במקום הקסום. התפריט קבוע עם מנות מתחלפות, בהתאם למשלוח מאמא של מרצ'י או מהדודה של אמיר: ארוחת בוקר עם מבחר גבינות, מרק קובה אדום, ג'חנון וחמין ספרדי המוגש בשבת. את כל המאפים אופים במקום, וארוחת הבוקר היא בהחלט חוויה נעימה. השירות איטי, וכשעמוס עוד יותר, אבל למי אכפת כשענפי קטלב, אורנים ורוזמרין ניבטים מכל עבר. בשישי-שבת המקום נראה כמו פרוייקט של משרד התחבורה. מקומות החנייה עמוסים באופניים, אופנועים וכל סוגי 4X4. אבל הכי כיף באמצע השבוע. פיוז'ן הררי ברמה לא אחידה.
ליד נס הרים, כביש 386, טל' 02-5333889, א-ה 22:00-08:00

יקב סוסון ים
הכרמים של זאב דוניה מבצבצים בין הבתים של מושב בר גיורא וקוראים לי להיכנס פנימה. הרבה רעש יצר סביבו יקב הבוטיק ורבות נכתב אודותיו. עבורי יין מצריך מצב רוח ואווירה מתאימים, ו"סוסון ים" בהחלט מספק אותם. היקב שוכן ליד בית כפרי ציורי עם כרמים ברקע, ויש יינן ססגוני שמשתולל עם בלנדים וקורא תיגר על השיטות המסורתיות של הכנת היין. כמו סצנה מסרט.
מושב בר גיורא, טל' 02-5709834, בתיאום מראש

מגנוליה
ממשיכים לכיוון מושב נס הרים. עמוק פנימה בסוף המושב חבויה, בלב חוות עיזים, מסעדונת כפרית-חלבית - חדר אוכל גדול עם ריהוט מעץ מלא המאפשר ישיבה סביב שולחן או הסבה לשולחנות נמוכים. בקיץ הספות המונחות בחוץ פונות אל הנוף והשקט שמסביב. התפריט מציע מנות פשוטות עם נגיעות אישיות של צור ויובל, הבעלים (האחד גנן לשעבר והשני איש מכירות, שנטשו את עיסוקיהם הקודמים). את המנות הם מכינים במקום, וטריות המוצרים מורגשת: סלט ירקות קצוץ, לצד מנות כמו קיש גבינות עיזים, תחתיות ארטישוק ברוטב שום-לימון עם גבינת עיזים, קבב גבינות צאן עם מנתה מלווה ביוגורט, פטריות פורטבלה מוקרמות בגבינת צאן, סלמון ברוטב יין, דבלים, דבש וג'ינג'ר. רצוי להשאיר מקום לעוגת השוקולד עם קרם הערמונים. פשטות קולינרית עם טעם של בית.
מושב נס הרים, לפי השילוט, טל' 077-7177776, שישי 16:00-09:00 ומ-20:00 עד 01:00, שבת 17:00-09:00, באמצע השבוע בתיאום מראש

בלה לונה
כמה קילומטרים מנס הרים, בכביש המוביל לצור הדסה, פתח אלברט סוויסה - עיתונאי לשעבר ומסעדן ירושלמי ותיק - טרטוריה איטלקית בלב הירוק. העיצוב פשוט וכך גם התפריט: ארוחות בוקר, פוקאצ'ות, סלטים ופסטות עבודת יד. את סוד הכנת הפסטות למדו כאן מסרג'יו מולכו מ"החברים של סרג'יו"- אחד ממוסדות העבר המפוארים של ירושלים. בעתיד מבטיח סוויסה להבליט את הצד המרוקאי באיטלקייה שלו. עד אז נסתפק ברביולי. שתי אצבעות מטוסקנה.
תחנת הדלק בכניסה למושב מבוא ביתר, טל' 02-5344486, א'-ה' 23:00-09:00, שישי מ-09:00 עד כניסת השבת, מוצ"ש עד 23:00

אוכל מוכן
חוזרים לכיוון בית שמש, יש עוד מה לטעום על הדרך. הפעם בכביש 375, לכיוון צומת האלה לעבר קיבוץ נתיב הל"ה. בסמוך לחדר האוכל הקימו חנות קטנה, שם מתקינה החברה רינה מבחר תבשילים לקחת הביתה: "חיפשתי לתרום לקיבוץ במשהו שאני נהנית לעשות," היא מספרת, "ושמחתי שהקיבוץ נתן לי הזדמנות, ועכשיו כולם מרוויחים." מי שבעיקר יוצא נשכר מהסידור הם תושבי האזור המצטיידים במקום. האוכל פשוט עם טעמים מוכרים ובעיקר לא יקר - ממולאים, מוסקה, פשטידות של כרובית, חצילים וקישואים, מבחר מאזטים ועוגות. כשרוצים לאכול מה שהקיבוצניקים מבשלים.
נתיב הל"ה, טל' 02-9900212, חמישי 18:00-12:00, שישי 15:00-08:00

חוות יערן
הדרך עוברת בכביש שמוביל למערת הנטיפים (כביש 8553). שלט קק"ל קטן מפנה לחוות יערן, שם אבא אבשלום, אמא בר וחמשת ילדיהם מגדלים עדר עיזים מטופח. בר מכינה גבינות מיוחדות כמו תום וברי ויוגורט על בסיס אורגני-טבעי. הגבינות נמכרות בבית עץ קטן שבנו בני הזוג. בית קטן בערבה.
ליד מערת הנטיפים, טל' 02-9997811, בתיאום מראש או במהלך שעות היום ואחה"צ

חוות צוק
עמק האלה נפרש מימין, ואפילו צלחות הלוויין לא מצליחות להפריע את שלוות המקום. פונים שמאלה לכביש 38, ובצד שמאל מבחינים בשלט לחוות הבודדים. יפתח ותומר צוק (האחים של ניר צוק) נטשו את כפר ורבורג לטובת הנקודה המבודדת וההררית. הם מתמחים בעיקר בגבינות קשות, שמתגבנות לאיטן בתוך מערה מוסתרת, מסודרת ומוארת. במקום מתקיימים אירועים כמו בת או בר מצוות וחתונות. אם נשאר עוד מקום לגבינת עיזים.
טל' 0507-3386223, בתיאום מראש
 
בשר בשיווק בן (צילום: מיכל רביבו)
בשר בשיווק בן (צילום: מיכל רביבו)
מושב גבעת ישעיהו
כמעט בכל בית במושב הזה יש בשלן חובב, הפותח את מטבחו לאורחים. ישנם כאלה שמיסדו את המיזם והפכו אותו לעיסוק עיקרי. כרמלה ויעקב לוי מגישים תבית משובח וקובה קישואים. זהבה בר השכנה מגלגלת קובה מכמה סוגים, עלי גפן ומבחר מאזטים ומגישה את התקרובת בסככת העץ היפה שבחצר. אצל גדי שטרנבך נטעם את היין שלו וננשנש ברזאולה מצוינת, שהוא מכין לצד כבושים מעשה ידי אשתו. מיכל טארבלוס שגדלה בבית הונגרי עם אמא שיודעת לאפות פתחה יחד עם אחיה את "מימי'ס" - הקונדיטוריה הקטנה שלה, המציעה עוגות מוס, עוגיות, פטיפורים יצירתיים ומאפים. מומלץ לעצור לקפה ומאפה או לקחת הביתה. בשלן בכל בית.
כרמלה ויעקב לוי - אוכל עיראקי, טל' 02-9914048
אבי וזהבה בר - אוכל כורדי, טל' 052-8449319
הנס שטרנבך - יקב ואוכל כפרי, טל' 02-9990162
מימי'ס - קונדיטוריה ושוקולד, טל' 02-9998278
בכל המקומות יש לתאם מראש

יקב קסטל
ביקב של משפחת בן זקן אפשר לבקר בימי חול בלבד. אלי בן זקן, אחד הייננים הראשונים בארץ, מייצר את הגארנד וי, הפטיט סירה והשרדונה לפי השיטה המסורתית הנהוגה ביקבים של בורדו. כשרוצים להשקיע ביין משובח.
מושב רמת רזיאל, טל' 02-5342249, בתיאום מראש בימי חול בלבד

מלון בלמונט
כרמים מלווים אותי בדרך העולה לקיבוץ צובה. חדר האוכל מעוצב והבראנץ' רחוק מסטריאוטיפ האוכל בקיבוץ. תפריט חלבי המבוסס על המיטב של חברי המשק: פונץ' תפוחי עץ, בר סלטים מעניינים, מבחר אנטיפסטי, גבינות ממחלבות האזור, בלינצ'ס, פשטידות, מרקים ועוד. שווה עצירה ולא רק בגלל הנוף.
קיבוץ צובה, טל' 02-5347090 בראנץ' ביום שישי 14:00-10:00

מעוז הגרעין והתבלין
אילן מועלם מכר פיצוחים ותבלינים בשוק מחנה יהודה הירושלמי. החליט לעזוב את השוק, להתקרב הביתה ולפתוח חנות יפהפייה לממכר קטניות, פיצוחים, חליטות, תערובות תבלינים ומה לא. ארומה של קלייה אופפת את החנות, וכשמרימים את הראש, מגלים שתנור הקלייה נמצא בגלריה שמעל. אפילו סדנאות בישול יש כאן, למעוניינים. לגעת באוכל, אבל באמת.
רח' היצירה 1 מעוז ציון, טל' 02-5335067, א'-ה' 20:00-09:00, שישי 15:00-08:00
 
ששון ועזרא (צילום: מיכל רביבו)
ששון ועזרא (צילום: מיכל רביבו)
ששון עזרא מגדנייה
המגדנייה הנוסטלגית מציעה מדי יום, ובמיוחד בימי שישי, מבחר של בורקס מצוינים שמכינים בעבודת יד במקום. שני סוגים ראויים לציון במיוחד: בורקס תרד, הממולא גם בעלי מנגולד מאודים, והשני הוא מין בצק עלים דמוי ג'חנון ממולא בגבינת חמד. אפשר לאכול במקום עם ביצה, טחינה וחמוצים וכמובן לקחת הביתה. בורקס בטעם של פעם.
החוצבים 2 מעוז ציון, טל' 02-5344736, ב'-ה' מ-21:00 עד 04:00 לפנות בוקר, שישי מ-14:00 עד 04:30

ספידי דג
דווקא מפגש עם חנות לממכר דגים בספרד עשתה למרדכי דהן חשק לפתוח חנות דגים. הוא חזר לארץ ופתח בקריירה שנייה. החנות המיוחדת עמוסה באקווריומים ענקיים, בהם שוחים להם דגי מאכל ומחכים לקונים. ביום בו ביקרתי במקום שחו דגי בורי, צ'יפורה ודניס. בבריכה סמוכה הקרפיונים (בנפרד בגלל הרגלי ההגיינה המגונים שלהם). את הדגים מביא דהן מבריכות ברחבי הארץ, "בשביל בורי טוב אני נוסע עד בית שאן," הוא מסביר. אפשר להצטייד בדגים טריים ולצאת לפיקניק. למי שמתגעגע לקרפיון באמבטיה.
היצירה 1 מעוז ציון, טל' 02-5799901, ב'-ה' 20:00-08:00, שישי 15:00-08:00

הלחם של עופר ודיטרה
אולי קצת קשה להאמין, אבל תחילתה של המאפייה הקסומה במכשיר חשמלי שאופה לחם. "התחלנו לשחק בו," מספרת דיטרה "והתאהבנו." השניים בנו בהרבה כישרון תנור גז, משולב אבן וברזל, ומאז הם מייצרים בעבודת יד לחמי שאור טבעיים כמו לחם פרג, לחם אגוזים, לחם צימוקים ואגוזים, לחמניות וחלות (ביום שישי בלבד). קשה לבחור והריח משכר. בחוץ הלקוחות ממתינים בסבלנות ומחליפים חוויות. אנשים נפלאים שאופים לחם טוב.
מוצא תחתית, מול שער יקב "אפרת", טל' 0544-248080, בימי שישי או בהזמנה מראש

חוות הר הרוח
לא כולם רוצים להגיע לתוככי חוות העיזים כדי ליהנות מהתוצרת. דליה וחיים הימלפארב החליטו להקל על הלקוחות והמטיילים המזדמנים והוציאו את הגבינות מחוץ לחווה.הגבינות, רובן רכות, נארזות לצידם של יוגורט עיזים, ירקות חתוכים, חמוצים, ריבות והלחם של דיטרה - והכל ארוז בסל פיקניק חביב, ללא ריח הדיר והדשן הטבעי. כל הגבינות בסל אחד.
בכניסה לשביל שמוביל לחווה, ליד אבו גוש בדרך לנטף, טל' 054-4934566, במשך השבוע בתיאום מראש ובסופשבוע משעות הבוקר
 
שיווק בן
האטליז רחב הידיים והמוקפד נראה כמעט לא שייך למקום, אבל חיים טרייבטש, דור שלישי לקצבים, התמחה בתחום בגרמניה ומיהר לחזור וליישם את התורה כאן. נוסף לכל נתחי הבשר המשובחים והעופות הטריים, יש כאן מגוון קציצות מעשה ידי הבעלים ושאר מעדני בשר, על פי מתכוניו של טרייבטש. מקום עם בשר.
היצירה 9 מעוז ציון, טל' 02-5340763, ב'-ה' 20:00-08:00, שישי 15:00-08:00

בלי אבו גוש אי אפשר
רוב המסעדות בכפר מתמחות באוכל פלסטיני מהסוג של חומוס-צ'יפס-סלט ללא בשורה קולינרית מיוחדת, ואפילו החומוס המפורסם איבד מזוהרו. אבל עם הצלחה אין להתווכח, והישראלים צובאים על המקום מדי שבת בכל מזג אוויר. הרכש החדש והשווה של הכפר הוא נבילה ומוניר מאנא. הוא הגיע מכפר יאסיף, היא תושבת המקום, ומלבד שני ילדים הם חולקים טראסה של עשבי תבלין ועוד גידולים מקומיים (חובזה, צנון בר, תרד, חרדל ובצלים). את היבול הם מבשלים ומגישים אוכל המוגדר על ידם פלסטיני-ירושלמי-גלילי. את השולחן מעטרים סלט של ירוקים עם צנוברים, מעלובה, מסחאן וקציצות חובזה ברוטב לימון. לאלה שנופלים שדודים מחכה צימר נחמד ונוח, שמתאים למשפחה עם ילדים.
"נבילה ומוניר" אבו גוש, בכביש הראשי, צימר וארוחות בתיאום מראש, טל' 052-5524979
 
 
מתוך גליון 193 של על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.