בירות בתעלות

 
עודכן 20:00 14/08/2007
אורני גופר

הולנד אולי לא המציאה משהו חדש בתחום הבירה, אבל את מה שמישהו אחר המציא היא מבצעת מצויין. על זה ועל כמויות הבירה שנשפכות שם היא זוכה גם כן לתואר - מעצמת בירה אירופאית. לחיים

 
 
 
 
 
גרולש (תמונה מתוך grolsch.com)
גרולש (תמונה מתוך grolsch.com)
הולנד היא מעצמת הבירה הצפונית ביותר. מדינה מתירנית וליברלית המעודדת את אזרחיה ליהנות מהחיים על אחריותם. בני נוער, למשל, לא נזקקים לזייף תעודות זהות או להתחנן בפני עוברי אורח, מכירת אלכוהול מותרת כבר מגיל 16.
אמנם שום ז'אנר בירה לא מיוחס להולנדים אבל יש להם קבלות על ייצור בירות מעולות, ולא פחות חשוב, יש להם תרבות שתייה מפוארת, לאגרים מפורסמים, עשרות מבשלות קטנות ואיכותיות, ואת מבחר הבירות הטוב ביותר באירופה בפאב נתון. כל זה יותר ממספיק על מנת להפוך את הולנד לתחנת חובה עבור חובבי הבירה.

את הבירה בהולנד מגישים לעולם עם "שתי אצבעות קצף". כמות רצויה של גז אמורה להשתחרר באופן זה ולהשביח את הטעם. קצף יציב, שמחזיק דקה שתיים הוא אבן בוחן לבירה בלתי מדוללת וכוס נקייה. תופעה הולנדית מוזרה היא להציע לימון עם הבירה. לכו על זה, בעיקר עם בירות חיטה (כמו הוגרדן). על יד הכוס יגיע גם מקל מוזר למעיכה. (לקח לי זמן להבין את המטרה שלו). אגב, אם המשכתם את הטיול לבלגיה אנא השאירו בהולנד את המנהג הזה, רעיון הלימון בבירה נתפס בבלגיה כחטא ובורות הראויים להלקאה.
 

תעלומת הגרולש והפקק המסתורי

גרולש מביא הרבה כבוד להולנדים. הלאגר הזה, הוא חד משמעית הטוב ביותר שמיוצר באופן המוני. 5.1% של סוטול טעים ומשובח בגוון מושלם, טעמי מאלט עשירים, ארומה מאוזנת של כשותית וסיומת מורכבת.
סביב הגרולש תמיד היה סוג של הילה ומסתורין. הבקבוק המיוחד עם הפקק המתוחכם (סיבוב והרמה) טיפה סנובי, אך מסתבר שסוג זה של פקק היה מקובל במבשלות קטנות רבות בהולנד. כשיצרני גרולש גדלו והחליטו לעבור לפקק רגיל הם נתקלו בהפגנות מחאה אזרחית. לבסוף הפקק הוחלף ולמזלנו, הטעם נשאר נפלא.
 

"Death is about becoming a worm cookie" (מר הייניקן, הבעלים, על ערש מותו)

הייניקן, מי לא מכיר? הלאגר ההולנדי הנפוץ והדומיננטי ביותר שמיוצר על ידי המבשלה הרביעית בגודלה בעולם, שהיא גם הספונסרית הראשית של ליגת האלופות. לצערי מלבד זה אין הרבה מה להכביר במילים. אמנם, כיף לשתות אותה בהולנד, טרייה ואותנטית, אבל יסלחו לי נאמניה- בירה משעממת. לידיעת הרוחצים, הייניקן מייצרת ומשווקת גם את הלאגר הבינוני "אמסטל".

יחד איתה ברשימת השעמומונים:
"בוואריה" - עוד פילסנר לאגר תעשייתי. בירה מצוינת, אם "מכבי" עושה לכם את זה. ו"אוראנג'בום" 5.1%, פילסנר לאגר עם מרירות עבשה משהו, מתיקות וסיומת דקה מדי.
 

הקרם דה לה קרם במבשלת "Brouwerij Het Ij"

Brouwerij HetIjx (תמונה: europeanbeerguide.net)
Brouwerij HetIjx (תמונה: europeanbeerguide.net)
על מנת לנסות בירות הולנדיות טובות באמת צריך ללכת על המבשלות הקטנות. למרבה המזל יש באמסטרדם כמה כאלה. במבשלת "Brouwerij HetIjx" המצוינת, הממוקמת במבנה ציורי של מרחצאות אמסטרדם העתיקה, אפשר לטעום 6 סוגים קבועים של שיכר, עוד 2-3 לאגרים ותמיד יהיו גם בירות עונתיות.

לטענת רון פטינסון, טועם בירות מקצועי, חובה לנסות את האייל המתובל Speciale Vlo ואת האייל הכהה- Struis. הראשון בעל טופ של קצף- קצפת ממש, צבע ענבר עמוק וטעמי עומק שלא נגמרים: כוסברה, אפרסק, תפוז, מתיקות חמאתית, פלפל, צימוקים וסיומת, טעמי עץ. לStruis יש התחלה של טעמי עומק של תמרים, ענבים, תפוח, ארומת אגוז וסיומת ארוכה של ארומת חמאה, שוקולד, שמנת וטופי שחור. בקיצור, מלוא הפה טעמים, נפלא.
 
 

לשתות על הקאנאל

נוף מצויין לשתייה ערה של בירה (תמונה: SXC)
נוף מצויין לשתייה ערה של בירה (תמונה: SXC)
אומרים על אמסטרדם שהעיר נבנתה על בירה ויתכן בהחלט שזה מה שזורם אצלה בתעלות. מסורת השתייה הולכת רחוק אחורה. חלק מהברים, המכונים café, משרתים את הצמאים מעל 200 שנה. במקומות אלה, הקירות קיבלו צבע חום שאי אפשר לרכוש בחנות, אלא אם אתה נושף 200 מליון סיגריות ומפיץ ריח בירה על עץ. זה מסביר את הכינוי Brown café (Bruin) המבדיל אותם מהבארים המודרניים המכונים- Grand café.
In De Wildeman הוא Brown café מיתולוגי שכזה.


אמסטרדם זה בדיוק המקום לרכוש כמה דוגמאות לקחת הביתה. חנות הבירה המפורסמת בעיר היא: De Bierkoning הבעלים יעזרו, ייעצו וישמחו לחוות דעתם על כל מוצר.
לפי רון פטינסון- חובה לקנות את Christoffel Blond Bier 6%. פילסנר לאגר, לא מפולטר, תוצרת הולנד.
 

אוכל בירה

בהולנד נוהגים לאכול ליד הבירה מזונות שומניים ומשמינים. לא בריא, אך טעים באוםו חולני סופג את האלכוהול היטב, כך שתוכלו להמשיך ללגום בניחותא. צ'יפס, גבינות מקומיות, מגוון טוסטים (האם ואננס משל) נפוצים, אך חביב הקהל הוא ה"ביטר-בולן" – כדורי קרוקטים חביבים, שאוהבים לשבת ליד בירה.
 

ביטר-בולן - החברים של הבירה ההולנדית

בעצם מדובר בקרוקטים, אבל במקום אצבעות שמנמנות, כאן זה בעיגולים. בכל מקרה, בין אם קרוקטים או ביטר-בולן, זהו מתכון קלאסי לניצול שאריות צלי, גולש, עוף ממרק. גם אם השאריות כוללות רוטב וירקות, מה טוב, הכול ילך פה.
אם מדובר בשאריות מרק, סננו את הנוזלים והשתמשו בנוזליו בחלק של הציר, אחרת המילוי ייצא רטוב מדי. חשוב לא לחרוג מכמות הנוזלים שבמתכון.

החומרים:
600 גרם בשר מבושל ללא עצמות. (עוף, בקר או דגים)
1 בצל קצוץ דק
60 גרם חמאה
60 גרם קמח
1/2 ליטר ציר או מרק מאבקת מרק
מלח, פלפל, אגוז מוסקט

לציפוי:
1 כוס קמח
2 ביצים
1 כוס פירורי לחם

אופן ההכנה:
1. להפריד עצמות ולקצוץ את הבשר/עוף/דגים, (אפשר גם קצוץ גס בבלנדר) לשמור במקרר.
2. לאדות את הבצל במחבת עד שקיפות בחמאה. לצרף את הקמח, במנות קצובות ותוך ערבוב עד שהתערובת תהפוך למעין משחה. המשיכו לטגן ולערבב על אש נמוכה 2-3 דקות. (כאן יש מקום לתגבר ולאלתר: בגבינה קשה מגוררת, מכל סוג שהוא, או נקניק קצוץ, אבקת קארי, עשבי תיבול, בקיצור- מה שאתם אוהבים.)
3. הוסיפו למחבת כפית מהציר וערבבו היטב. הרביכה תישבר, לא לדאוג. כשהמחבת שוב מתחמם הוסיפו עוד קצת מהציר. התהליך הזה יימשך עד שכל הציר יספג.בכל פעם תוכלו להוסיף כמות גדולה יותר. לבסוף, תבלו במלח, פלפל ומעט מוסקט.
4. אחדו את הבשר הקצוץ עם הרוטב הסמיך למעין בצק רטוב. קררו אותו כמה שעות. אפשר גם לשמור במקפיא ולהפשיר אחר כך. ככל שהמילוי קר, נוח יותר לעטוף אותו בציפוי.
5. כעת צרו מהבצק כדורים בקוטר של 3-4 ס"מ, לא גדולים מדי. אם אתם מכינים "אצבעות" קרוקטים, שהאורך לא יעלה 5-6 ס"מ.
6. לציפוי - מקמחים את הכדורים, טובלים בביצה ואז עוטפים בפירורי לחם. אחרי שסיימתם את מלאכת העטיפה הכניסו את היצירה למקרר לחצי שעה.
7. כשהאורחים מגיעים והבירות נפתחות (רצוי גרולש), זרקו את הביטר-בולן לשמן חם ועמוק (180-200 מעלות) וטגנו 3-4 דקות עד הזהבה. הוציאו לנייר סופג.
להגיש חם-רותח!

טעמתם ונכוותם? – לא נורא, אתם כנראה הולנדים.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.