לשכר את החג

 
עודכן 17:26 11/09/2007
מורן עשור

איזה יין מתאים לחריימה, מה הולך עם מנות צמחוניות ועל איזה יין ממליצים אנשי מקצוע מהתחום. מורן עשור סקרה, בדקה ומסכמת

 
 
 
 
 
ראש השנה בפתח, כולם נערכים לקראת החג בבישולים, מתכונים, קניית מתנות ובחירת היינות לארוחה החגיגית. הערבוביה העדתית בארץ גורר אפשרויות מגוונות להתאמת יין לארוחה. לפניכם המלצות בהתאם למה שמוגש על שולחן החג שלכם. בהמשך המלצות של סומלייה ממגוון מסעדות.
 

איזה יין הולך עם גפילטע

(תמונה: NicalfcDreamstime)
(תמונה: NicalfcDreamstime)
לאשכנזים נתן האל גפילטע – איך שלא תסתכלו על זה, מדובר כידוע בדג טחון ומתקתק מעט. אי לכך מומלץ להתאים יין לבן חצי יבש או יין רוזה (סמוק) שהחמיצות העדינה שלו תשתלב היטב עם הדג. בשני המקרים מומלץ להגיש את היין צונן.

הספרדים שבינינו יעמיסו בחג דג ברוטב חריימה. בגלל הרוטב המאוד מתובל עד חריף, מומלץ לשתות יין חצי יבש, על מנת שהמתיקות תאזן את התיבול. בכל מקרה אם המנה חריפה מדיי שתו ערק ולא יין.

למרות שאין חוקים לגבי איזה יין הולך עם איזה אוכל, בכל זאת כמה המלצות בסיסיות:
לצלי בקר ומנות בשריות אחרות מומלץ להתאים יין אדום עשיר ומורכב, כשיש עדיפות לזנים כמו קברנה או מרלו.
עם דגים יש עדיפות ליין לבן יבש כמו שרדונה או סוביניון בלאן, וזאת מפני שהחמיצות של השניים תשתלב עם החמיצות של הדגים.

מנות אסיאתיות, בתיבול ג'ינג'ר או סויה יסתדרו מצוין עם יין לבן יבש מזן ויוניה או יין מבעבע (שמפנייה או קווה).

גם לצימחונים מגיע לשתות יין שיחמיא לאוכל ולהיפך. מנות כמו פסטה או ריזוטו יתאימו ליינות לבנים יבשים או ליין אדום קליל עם מעט חמיצות כמו קיאנטי.

שתי עצות גורפות:
1. באופן כללי ניתן לומר שהתאמה גיאוגרפית מנצחת, לדוגמא מנות מאיטליה עם יין איטלקי.
2. השתדלו להתאים את היינות בארוחה עם המרכיב הדומיננטי במנה. לדוגמה, אם המנה מתקתקה בחרו יין מתקתק, אם המרכיב הבולט הוא פטריית כמהין שתו פינו נואר.
 

איזה יין לשתות בחג הזה. המלצות

בררנו אצל מספר אנשי יין וסומליירים שונים מה הם שותים בחג והבאנו לכם רשימה נכבדת של רעיונות. העיקר שיהיה חג שיכור ושמח!

אלה סקר (סומליירית מסעדת טורקיז)
אני מגיעה מבית פולני, והיחס ליין בהתאם. המשפחה עוד לא ממש הבינה שאני בקטע של יין וסבתא שלי לא נותנת לי לשתות יותר מכוס אחת, שלא אשתכר. אצלנו שותים בחג יינות פשוטים מהסופר, וכיאה לפולנים, אם אביא יין מתוחכם יותר, לא יפתחו אותו אלא ישמרו אותו לאירוע מיוחד. האוכל כמובן פולני קלאסי עוף ותפוחי אדמה בתנור, סלט, מרק עם קנידלך וגפילטע פיש. ואם הייתי צריכה להתאים את היין לאוכל אז יין לבן קל ופשוט כמו שרדונה פלטר היה מתאים.

אלינור גונשורק (מומחית ליין ואוכל)
אצלנו אוהבים לשתות יין טוב, ומקפידים שכולם יצאו שיכורים בסוף הארוחה. כשאמא שלי מבשלת אני מביאה יין אדום כי האוכל שלה כבד, או ויוניה כי האוכל מתובל. הפעם אביא ירדן בלאן דה בלאן, ססלוב מריאג' ויין קינוח.

רועי יניב (סומלייה מסעדת הרברט סמואל)
אצלנו הארוחה פחות מסורתית והאוכל גם ככה לא יהיה כבד, לכן בחרתי ויתקין ריזלינג, שהוא יין ישראלי טוב שילך עם הכול.

וובה טאשייב (אחראי תחום היין במסעדת כתית)
אני חוגג עם משפחה של פולנים ששותים סלקטד ולא אוכלים חריף. כל פעם אני משדרג אותם קצת. אני מחנך אותם לאט לאט בשיטת הגזר לתרבות יין. האוכל הוא פשוט והכי מתאים לו שרדונה. הפעם אביא שרדונה למתחילים - שרדונה אודם כרם אורגני של ירדן.

זן אור (כותב על יין ויועץ יין)
אני מרוקאי, וחשוב שהיינות יתאימו לבישולים כמובן. השנה אביא רוזה תבור או שרדונה פלטר.

עידן סט (יועץ יין למסעדות)
אצלנו אני כמובן אחראי על היין. לא מדובר במבינים גדולים אמנם, אבל אני אביא סנסר, שיעשה את הרושם ויתאים למאכלים המתובלים ולסלק המוחמץ.

ואסיים במה שאביא אני השנה לשולחן החג – כבת למשפחה מרוקאית מסורתית אני חייבת להביא יין כשר. כל הקיץ שתיתי יין לבן, החום הזה לא השאיר הרבה ברירה, וליל ראש השנה יהיה הזדמנות טובה לחתום את החום ולעבור לעונה אחרת עם יינות אחרים. אביא רקנאטי ספיישל רזרבד 2004 ורוזה פסגות לסבתא שלי, שיתאים לדג.

תודה לאתר סומלייה על הסיוע בהכנת הכתבה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.