קיץ טרופיקנה

 
עודכן 13:18 17/09/2007
ציפי לביא

קבלו אותו, הפרי הכי אקזוטי בשכונה, עם הלחיים הכי מפתות שתמצאו. כל מה שצריך לדעת על מנגו, וכמה דברים שכדאי לעשות ממנו

 
 
 
 
 
(צילום: Photoshow Dreamstime)
(צילום: Photoshow Dreamstime)
לפתע, בסוף חודש יולי, מתמלאים דוכני הפרי בשווקים בפרי כתום- צהוב- אדום עם ניחוח מענג ומפתה. זוהי "מאיה" הסנונית הראשונה של הפרי הנפלא - מנגו. למרות החום והלחות, חדשי אוגוסט וספטמבר הם חגיגה לאוהבי המנגו – לא סתם אוהבים – מתמכרים... שמות כמו מאיה, שלי, טומי, קיט וקנט מייצגים זנים מפתים בצבעוניותם, משכרים בניחוחם ומענגים ברכותם החלקלקה על החיך. "ירקרק-אדמדם-צהבהב", "ירקרק-אדמדם", "ירוק עם לחי אדומה" כך, בהתאמה, מתוארים מאיה, שלי וקנט הזנים היותר מבוקשים במקומותינו. טומי ומאיה פותחים את העונה ביולי ובסוף אוגוסט עובר הלפיד אל שלי שתמשוך את העונה אפילו עד אוקטובר.

מהודו בקדושה

ערש מולדתו של המנגו הוא האזור הטרופי שלחופי מפרץ בנגל: הודו המזרחית, בורמה ואיי אנדמן. בתרבות ההודית הוא מקובל כעץ קדוש ועליו ופריו משולבים בטכסים דתיים.
על פי המסורת נהג בודהה להתבודד בבוסתני המנגו – "מלך העצים" - גאוותם של קיסרים ומלכים בעידן העתיק.
כבר לפני 4000 אומץ המנגו כבן תרבות. שליטים התחרו ביניהם על גודל גני המנגו שלהם ואיכות פריים וישנן עדויות על בוסתן של מלך פרסי שהכיל 100,000 עצי מנגו.
יחד עם אמונתם, הפיצו נזירים בודהיסטים גם את עצי המנגו לשאר ארצות מזרח אסיה. שם אמצו הפורטוגזים את הפרי המפתה והוליכו אותו עמם לברזיל ולאיי הודו המערבית.
הפרסים הפיצו את העץ למזרח התיכון ומשם לאפריקה.

כיום משגשג המנגו על פני כל כדור הארץ באזורים בהם האקלים מאפשר לו לגדול. טוענים שהמנגו, כפרי טרי, הוא הנפוץ והמבוקש ביותר על פני כדור הארץ.
 

אוהב אותך, הורג אותך

עדיף מה שבפנוכו (תמונה: ArekmalangDreamstime)
עדיף מה שבפנוכו (תמונה: ArekmalangDreamstime)
המנגו נמנה, בוטנית, על משפחה הכוללת גם את הפיסטוק והקשיו אך גם עצים רעילים כמו הקיסוס הרעיל והאלון הרעיל. בתרבות ההודית מיוחסות תכונות רפואיות לעלים וקליפת הפרי: צחצוח שיניים, חיטוי פצעים, מניעת זיהומים, כשיקוי אהבה וכאמצעי למלחמה בהתקפי אסטמה או במחלות קרדיולוגיות. אבל מדעית, אכן קליפת הפרי והעלים הם רעילים ומומלץ שלא לאכול אותם. אנשים רבים רגישים למגע עם העץ או עם הפרי ומגיבים בתגובה אלרגית לפעמים אפילו חמורה.

1000 מנגו ומנגו

למרות שישראל אינה ארץ טרופית, התאקלם המנגו אצלנו, בזכות עקשנותם של מומחי חקלאות נלהבים ואפילו פותחו זנים ייחודיים מצטיינים. איכות הפרי נבחנת לא רק במתיקות, בארומה ובטעם, חשיבות רבה נודעת למרקם. ישנם זנים שמרקמם סיבי בעיקר בסביבות הגלעין, אך הזנים הישראלים- מאיה ושלי- הם נטולי סיבים לחלוטין.

אורך חיי המדף גם הוא מבחן חשוב. רוב הזנים מאריכים ימים על המדף 3-4 שבועות, להוציא את מאיה שמגיעה לשוק מוכנה לאכילה ולכן היא גם הזן הנחשק ביותר. וחשוב לדעת - פרי שהבשיל על העץ הוא עונג צרוף. רק מי שבגנו צמח עץ מנגו יודע את טעמו המלטף והמפנק של הפרי הבשל שנקטף ישר מהעץ. כל הזנים האחרים נקטפים ומשווקים טרם הבשלה. לאחר הבחלה של ימים אחדים מגיע הפרי להבשלה מלאה.

צבעו של הפרי אינו מעיד על דרגת הבשלות – הזנים הירוקים (כמו קיט וקנט) יישארו ירוקים גם כשהם בשלים ואילו מאיה מראית בשלה גם כשהיא עדיין בוסר. לכן, רק במגע אפשר לבחון את רכות הפרי ולאמת את דרגת ההבשלה. לזירוז הבשלה עוטפים את הפרי בנייר עיתון וממתינים.
 

כמה טעים, ככה טרי

מבחינה תזונתית מצטיין המנגו בתכולה גבוהה של ויטמין A; C; 1-B; 2-B; 3-B;
ובמינרלים ברזל, זרחן וסידן. תרומתו הקלורית: 65 קלוריות ל-100 גר'
בדומה לפאפאיה, במנגו קיימים אנזימים שפועלים כמרככי בשר.
הביטוי הקולינארי של המנגו משתנה בהתאם לגיאוגרפיה. במזרח הרחוק הוא מככב בסלטים ותבשילי "הקפץ/ערבב" , פעמים רבות כפרי לא בשל ואפילו בוסר. במנות מתוקות הוא בדרך כלל משתלב כשהוא כבר בשל עם אורז וקוקוס או כמטבל חריף עתיר תבלינים. גם באזור הקאריבים המנגו מקובל כבן לוויה בתבשילים חריפים ומפולפלים.
וכמובן כמו מכל פרי, גם ממנגו אפשר להכין סורבה, גלידה, רוטב ועוגות.
 

טורטיות במילוי סלסה מנגו

טורטיות ומנגו זה טוב (תמונה: יח"צ)
טורטיות ומנגו זה טוב (תמונה: יח"צ)
החומרים ל-6 מנות:
למלית:
2 כוסות אורז ריזוטו עגול
4 כוסות מים
2 כפות כמון, טחון
מלח, פלפל
2 כפות שמן זית
4 קישואים בינוניים, קצוצים לרצועות דקות
1 בצל בינוני, חצוי ופרוס דק לאורכו
2 כוסות כרוב אדום, קצוץ דק
1-2 פלפלים חריפים, קצוצים דק דק
2 שיני שום, קצוצות
חבילת טורטיות
צרור עירית
לסלסה:
5 מנגו בשלים, קלופים קצוצים לקוביות קטנות
¼ כוס בצל ירוק, קצוץ
¼ כוס כוסברה רעננה, קצוצה
¼ כוס מיץ ליים או לימון
מלח, פלפל

אופן ההכנה:
1. בסיר, שמים את האורז והמים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-25 דקות עד שהאורז רך וכל הנוזלים נספגו.
2. מוסיפים מחצית הכמון, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
3. במחבת, מחממים את שמן הזית ומאדים את הקישואים, הבצל, הכרוב, הפלפל החריף והשום, תוך בחישה לפרקים, עד שהירקות רכים. מוסיפים את יתרת הכמון, מלח ופלפל.
4. מניחים להצטנן.
5. בקערה, מערבבים את כל חמרי הסלסה.
להגשה:
6. מחממים את הטורטיות על גבי מחבת יבשה חמה עד שהן רכות.
7. משטחים על מחצית העיגול שכבה של אורז, מעליה שכבה של ירקות ומגלגלים לגליל הדוק. קושרים עם גבעול עירית.
8. חותכים כל טורטילה ל - 2-3 חתיכות ומגישים על מצע סלסה מנגו.
 
 

צא'טני מנגו

(תמונה: enstarDreamstime)
(תמונה: enstarDreamstime)
החומרים:
1 ק"ג מנגו לא בשלים פרוסים דק
1 כוס פלפלים מתוקים קצוצים דק
1 בצל גדול קצוץ דק
3 שיני שום כתושים
250 גר' צימוקים
½ ק"ג סוכר חום
1 כוס חומץ תפוחי עץ
3 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר
½ כף קינמון טחון
1 כפית אבקת חרדל
1 כפית מלח
½ כפית פלפל חריף יבש מפורר

אופן ההכנה:
1. שמים את כל החומרים בסיר נירוסטה או אמאייל, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומניחים להתבשל , ללא כיסוי, ½ 1- 1 שעות. בוחשים מידי פעם וככל שהתבשיל מסמיך מקפידים לבחוש יותר בתכיפות.
2. בינתיים: מכינים צנצנות עם סגירה הרמטית. רוחצים ומחטאים את הצנצנות ומציבים אותם בתנור חם בטמפרטורה של 150 מעלות עד לרגע המילוי.
3. מעבירים את הצ'טני לצנצנות החמות וחותמים אותן מיד.
4. מומלץ להמתין חודש ימים לפני השימוש.
 

מנגו כבוש

החומרים:
1 ק"ג מנגו לא בשלים
4 כפות מלח
2 כפות כורכום
3 כפות זרעוני שומר
2 כפות זרעוני חרדל שחורים
3 כפות צ'ילי יבש מפורר
3 כפות אבקת חרדל

אופן ההכנה:
1. רוחצים היטב את המנגו עם הקליפה.
2. חוצים את הפרי לאורכו ופורסים לפרוסות, או קוביות, בעובי 1 ס"מ.
3. מניחים בקערה, זורים את המלח והכורכום ומערבבים היטב. משהים 24 שעות במקרר.
4. על מחבת יבשה, קולים את זרעוני השומר והחרדל (מכסים במכסה כדי לעצור את הזרעונים המנתרים). כשמשתרר שקט מעבירים את הזרעונים למכתש או מטחנת תבלינים וטוחנים.
5. מפרידים את פרוסות המנגו מהנוזלים שהפרישו אך לא שופכים את הנוזלים.
6. בקערה מערבבים את כל החומרים היבשים, מקפיצים ומצפים היטב את פרוסות המנגו. מסדרים בצנצנת ויוצקים מעל את הנוזלים ששמרנו. מקפידים שפרוסות המנגו תהיינה מכוסות בנוזל.
7. סוגרים במכסה ומשהים בטמפרטורת החדר שבוע ימים.
 

עוף צלוי במנגו

החומרים ל - 6 מנות:
1 עוף שלם במשקל 2 ק"ג
2 כוסות נקטר מנגו
1 כוס ציר עוף
2 כפות דבש
2 כפות רוטב סויה
100 גר' צימוקים צהובים
3 כפות שמן זית
2 מנגו גדולים בשלים, קצוצים לקוביות גדולות
מלח, פלפל

אופן ההכנה:
1. מתבלים את העוף במלח ופלפל. שמים אותו בקדירה כשצד החזה כלפי מטה. מוסיפים את נקטר המנגו, ציר העוף, הדבש והצימוקים. מכסים ומבשלים על הכירה עד רתיחה.
2. מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות. בינתיים מחממים את התנור לטמפרטורה של 180 מעלות.
3. הופכים את העוף בקדירה עם החזה כלפי מעלה, מברישים בשמן זית ומעבירים לתנור.
4. אופים 30 דקות. מידי פעם יוצקים מעט מהציר על חזה העוף.
5. כשהעוף מתחיל להזהיב מוסיפים את קוביות המנגו וממשיכים לאפות 15-20 דקות נוספות עד שמזהיב.
6. מגישים עם אורז.
 

סלט מנגו ירוק נוסח תאילנד

החומרים ל-7 מנות:
4 מנגו ירוקים, קלופים, פרוסים דק
1 קולרבי קטן, חתוך לרבעים, פרוס דק
1 כפית מלח
מיץ מ-2 ליים או לימון אחד
1 כף שמן בטנים
5 שיני שום פרוסים דק
6 בצלים ירוקים, בעיקר החלק הלבן, קצוצים דק
250 גר' בשר לבן או בקר רזה טחון
1 כף אבקת שרימפס (להשיג בחנויות מתמחות)
4 כפות רוטב דגים תאילנדי
4 כפות חמאת בטנים (רצוי גרוס גס)
2 כפות סוכר חום
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית פתיתי צ'ילי חריף

אופן ההכנה:
1. שמים את פרוסות המנגו והקולרבי בקערה, זורים עליהם את המלח ומיץ הליים ומשהים בצד. בינתיים, מחממים את השמן במחבת ומטגנים את השום והבצל הירוק עד שמתרככים.
2. בכף מחוררת מרחיקים את השום והבצל מהמחבת.
3. מוסיפים למחבת את הבשר הטחון ומבשלים תוך ערבוב עד שהבשר משנה את צבעו.
4. מוסיפים את אבקת השרימפס, רוטב הדגים, חמאת הבטנים והסוכר. מערבבים היטב דקה אחת ומורידים מהאש.
5. מצננים מעט, מערבבים את כל המרכיבים ביחד ומצננים היטב במקרר. מגישים קר.
 

סלט מנגו נוסח הודי

החומרים ל-4-6 מנות:
1 מנגו גדול בשל (כ ½ ק"ג)
½ כפית זרעוני חרדל שחור טחון
250 מיל' יוגורט
1 פלפל חריף ירוק קצוץ דק דק
1 כפית סוכר
2 כפיות שמן
½ כפית זרעוני חרדל שחור שלמים
1 פלפל חריף יבש ללא עוקץ וגרעינים, מפורר לפתיתים
בצל קטן פרוס דק דק

אופן ההכנה:
1. קולפים את המנגו וקוצצים לקוביות בגודל 1 ס"מ.
2. בקערה טורפים את היוגורט למרקם חלק ואחיד.
3. מוסיפים את החרדל הטחון, הפלפל החריף, סוכר ומלח ומערבבים היטב. מוסיפים את קוביות המנגו ומערבבים.
4. במחבת טפלון, מחממים את השמן, מוסיפים את החרדל השלם ומנערים מעל האש. ברגע שזרעוני החרדל מתחילים לנתר (כדאי לכסות במכסה כדי שלא יתפזרו) מוסיפים את הפלפל היבש ומטגנים כמה שניות עד שהוא מתחיל לשנות את צבעו.
5. מוסיפים במהירות את הבצל הפרוס ומטגנים, תוך ערבוב עד שהוא מתחיל להזהיב. מעבירים את תוכן המחבת לקערה עם היוגורט ומערבבים.
6. מגישים בטמפרטורת החדר.
 

קארי מנגו בנוסח טרינדאד

החומרים ל -6-8 מנות:
4 מנגו ירוקים בשלים למחצה
2 כפות שמן
1 כוס מים
2 שיני שום כתושות
2 כפות מסלה*

*מסלה:
6 כפות זרעוני כוסברה
1 כפית זרעוני חילבה
2 כפיות זרעוני שומר
1 כפית זרעוני חרדל
½ 1 כפיות זרעוני כמון

אופן ההכנה:
1. במטחנת קפה או מכתש, כותשים ביחד את תבליני המסלה.
2. רוחצים היטב את המנגו, מיבשים, לא מקלפים ופורסים לפרוסות עבות.
3. במחבת כבדה מחממים את השמן, מוסיפים את המים, השום ו-2 כפות מסלה, מביאים לרתיחה ומבשלים 3 דקות.
4. מוסיפים את המנגו, מערבבים עד שפרוסות המנגו מצופים ברוטב, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-40 דקות עד שהמנגו רך.
5. בגמר הבישול טועמים ומוסיפים סוכר ו/או מיץ לימון בהתאם לטעם.
 

סורבה מנגו

אוהב להיות סורבה (תמונה: ene_l Dreamstime)
אוהב להיות סורבה (תמונה: ene_l Dreamstime)
מתחילים את ההכנות יום מראש. חשוב לפעול בזריזות כדי להבטיח הקפאה ראויה.

החומרים ל- 6-8 מנות:
4-5 מנגו בשלים ורכים
סוכר
מיץ לימון
ליקר קירסאו או טריפל סק (לבחירה)
חלבון ביצה

אופן ההכנה:
1. קולפים את המנגו, מפרידים מהגלעין. מעבירים למעבד מזון ומעבדים למחית חלקה ואחידה.
2. טועמים ומוסיפים סוכר, כף אחר כף. מעבדים וטועמים לאחר כל תוספת עד למתיקות הרצויה.
3. מוסיפים את מיץ הלימון, בהדרגה, עד שהטעמים מתאזנים. מוסיפים כף ליקר תפוזים.
4. מעבירים לכלי שטוח ומאכסנים במקפיא כשעתיים עד שהעיסה קפואה למחצה.
5. מחזירים למעבד המזון ומעבדים בזריזות למחית חלקה. מחזירים לתבנית ומקפיאים שנית.
6. מחזירים שוב את המקפא למעבד המזון. מוסיפים את חלבון הביצה ומעבדים עד שהעיסה תופחת עד כפליים מנפחה. מחזירים בזריזות לתבנית ולמקפיא.
7. אחרי 3-4 שעות במקפיא הסורבה יהיה מוכן להגשה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.