טרגדיות שעושות תיאבון

 
עודכן 14:29 20/09/2007
יפעל ביסטרי

טעימות אירופאיות מעוררי תיאבון, עצב ותשוקות נסתרות. קבלו את המנה השניה בסדרת סרטי האוכל

 
 
 
 
 

המטבח של מרתה, Bella Martha

(כרזת הסרט)
(כרזת הסרט)
(סנדרה נטלבך, גרמניה, 2001, 109 דקות)
סרט מקסים, מרגש וכובש על אוכל ואהבה. מרתה היא שפית מדהימה במסעדת גורמה, שאוהבת לבשל ולהאכיל. היא מאכילה את לקוחות המסעדה, את שכניה, את אחייניתה, שמעדיפה פיצה על פני יונה מבושלת בשלפוחית חזיר עם יין מדירה, וגם את הפסיכולוג שלה, שמנסה ללא הצלחה לגמול אותה מהעיסוק האובססיבי באוכל. לתקציר המלא...
אוכל: כשרוב הסרט מתנהל במסעדת גורמה, לא ברור מהיכן להתחיל בתיאור המאכלים הנפלאים שהציפו את המסך. ואולם, אם בוחנים את האוכל דרך עיני השף ולא על-פי שמות המאכלים בתפריט, עולה כי המאכל הבולט ביותר בסרט אינו היונה המבושלת אלא דווקא הפסטה הפשוטה והצנועה. ההסבר לכך טמון בסוד הצלחתה של כל מנה – עצם עשייתה באהבה. הצופה הקולינארי ודאי יבחין כי על רקע העלילה הדרמטית-רומנטית בסרט, מתפתחת עלילה מקבילה המתרחשת במטבח. עלילה זו מבליטה את הקיטוב בין המטבח הענק, הלחוץ והמחוספס במסעדה, לבין המטבח הביתי החם והאוהב בביתה של מרתה. זהירות!! חצי ספויילר לפניכם: לפיכך, הארוחה הטובה ביותר בסרט הינה ללא ספק ארוחת הפסטות שמבשלים מריו ולינה בביתה של מרתה. האכילה בישיבה על הרצפה והמטבח המבולגן לאחריה רק מוסיפים פלפל, בזיליקום ואהבה, שכל כך חסרה בשולחנות המסעדה...
מה לאכול? לכו על פסטה עשירה ומוצלחת במיוחד, ורצוי שתכינו כמות מספקת – הסרט מעורר תיאבון.
 

החגיגה של באבט, Babette's Feast

(כרזת הסרט)
(כרזת הסרט)
(גבריאל אקסל, דנמרק, 1987, 102 דקות)
עיבוד לסיפור קצר מאת איזק דינסן, אודות שפית מהוללת, הנאלצת להימלט מפריז בעקבות אירועים פוליטיים. היא מגיעה לכפר יוטלנדי קטן והופכת לסוכנת ביתן של שתי זקנות עדינות. לאחר זכייתה בהגרלה בסכום כסף גדול היא מחליטה להכין סעודה מפוארת בנוסח הפריזאי הישן לכבודם של אנשי הכפר. לתקציר המלא...
אוכל: סרט חובה לחובבי המטבח הצרפתי. הסעודה הנפלאה של באבט אינה פוסחת על שום כלל ושלב משלבי הסעודה הפריזאית, החל מאפרטיף המלווה את המנה הראשונה, המשך ביין משובח ובשמפניה אלוהית המלווים את המנה העיקרית המופלאה, וכלה בדזיסטיף ובכוס המים המקדימים את הקינוח המושלם. כל שנותר לכם לעשות הוא להתרווח ולהתענג על הארומה הצרפתית המתפרצת לסלונכם מבעד למסך. בשלב זה רצוי מאוד ששולחנכם יהיה מלא במאכלים ערבים לחיך. אם לא, קיים סיכוי סביר שתתחילו לכרסם את השולחן.
 

הזלילה הגדולה, La Grande Bouffe

(מרקו פררי, איטליה-צרפת, 1973, 130 דקות)
סרטו השערורייתי של מרקו פררי עודנו גורר הרמות גבה תכופות גם כיום, 34 שנה לאחר הפקתו. הסרט הוא למעשה אורגיה של מאכלי גורמה, אלכוהול וסקס חצי ביזארי, המתנהלת בניצוחם של ארבעה גברים נהנתנים בגיל העמידה. הארבעה מצאו את הדרך המושלמת לעבור לעולם הבא – למות מהאבסה עצמית במזון גורמה תוך שתיית אלכוהול משובח. בשלב מוקדם יחסית הם מחליטים שגם נשים לא יוכלו להזיק, והעלילה הופכת אף יותר פרוורטית והזויה.
אוכל: כלל לא בטוח שניתן להתחיל ולתאר את השפע הנפלא בו מלעיטים הגיבורים את עצמם לאורך כל הסרט. בשלב מסוים נדמה כי לא יוותר ולו מאכל אחד בעולם שלא יופיע בסרט. החל בנתחי עוף ובשר אלוהיים, ים של צדפות, פסטות ופירה, וכלה בשוקולד חם ועוגות ענק מתוקות. מה שכן ניתן לומר בבטחה הוא שאת ההתענגות על האוכל תעשו בהתחלה. בשלב מסוים, כשהגיבורים מקצרים את הדרך אל מותם, האוכל מפסיק להיות מפתה, אם לומר זאת בעדינות.
מה לאכול? הסרט, לפחות בתחילתו, מעורר חשק בלתי נשלט לנגוס בנתחי עוף גדולים ועסיסיים. רצוי כמו כן, לצפות לרצונות ברבריים שעלולים לתקוף אתכם, כמו אכילה בידיים. בשורה התחתונה, שימו את השלט במקום בטוח, התענגו על האוכל שהכנתם, והכי חשוב – אל תאכלו יותר מדי, ובטח לא ברמה של "וואי אני מפוצץ, בא לי להקיא". החלקים האחרונים בסרט עלולים לסייע לכם בעניין זה.
 

סיפורים מהמטבח, Kitchen Stories

(בנט האמר, נורבגיה, 2003, 93 דקות)
אי שם בתחילת שנות החמישים, החליט המכון השבדי לחקר הבית, להתחקות אחר התנהלותו של הרווק הנורבגי הממוצע בעת שהותו במטבח, בניסיון ליישם את הלקחים ולחסוך מאמץ בחיי היום יום של עקרות הבית בשבדיה. סרט אינטיליגנטי, שנון ורגיש, המקיף באמצעות ארבעת קירות המטבח את הערך המקודש של החברות. לתקציר המלא...
מאכל: "בעת הכנת ארוחות למשפחתה הולכת עקרת הבית השוודית הממוצעת מרחק השווה לזה שבין שטוקהולם לקונגו". נקודת המוצא של הסרט היא הניסיון לצמצם את המרחק ולהקל על עקרת הבית. אך על אף שהסרט ברובו המכריע מתנהל במטבח, הוא לא נושא בשורה קולינארית משמעותית. אחרי הכל, אירופה של שנות החמישים, ועל אחת כמה וכמה עיירה סקנדינבית נידחת, אינה מתקרבת לשפע המוכר כיום. יחד עם זאת ומבלי לייצר ספויילר, בתוך האפרוריות והקור הנורבגי לצד קשיי יומם של הגיבורים, הסרט מעביר לצופה גלי חום שמקורם בתחושותיהם ורגשותיהם של הגיבורים ובאווירה החמימה של המטבח. בכדי לחזק את תחושת החמימות מומלץ ללוות את הצפייה באכילת מאכלים חמים ופשוטים. תפוחי אדמה אפויים, למשל, יהלמו את המעמד.
 
 
תקצירי הסרטים באדיבות ספריית "זמנים מודרניים".
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.