תמר עם כל דבר

 
עודכן 12:09 01/10/2007
שי לי ליפא אנגל, על השולחן

הוא טעים להפליא, חומר גלם נהדר לסלטים, תבשילים וקינוחים ונחשב לסמל הבריאות, אבל מסתבר שיותר מ-80% מן התמר הם סוכרים. אז האם התמר באמת בריא, או שהוא מתכון לסוכרת?

 
 
 
 
 
שימושים שונים לתמרים במזון מונה המסורת הערבית. כל יום בשנה והתמר שלו, מבסיס לממתקים, ועד תיבול והעשרה של מאכלי בשר ועוף. מקום מרכזי במטבח היה (ויש) גם לסילאן, שהוא דבש המופק ממיצוי של התמרים; ולשיכר תמרים - משקה אלכוהולי שהיה נפוץ במצרים בזכות יבול התמרים העשיר שלה. עד היום מקובל להכין חטיף מתמרים על ידי החלפת הגרעין בשקד או בפיסטוק - ממתק שהיה נפוץ במסורת המזרח תיכונית מימים ימימה. התמר מאוד בריא, אבל מכיל 80% אחוז סוכר (כל היתר חלבון, שומן ומינרלים) ממש חומר נפץ, שצריך לדעת איך לנטרל אותו.
דרך אחת היא לאכול את התמרים ולהוציא את האנרגיה שהם מכניסים לגוף (5 תמרים מכילים 115 קלוריות) בעבודה קשה או בנדודים במדבר, למי שזה מתאפשר. אבל יש עוד כמה דרכים יותר מציאותיות שאפשר לנסות: לאכול את התמרים, כמו פירות בכלל, בנפרד; לא כמנה אחרונה, לא במסגרת הארוחה, אלא כשהבטן ריקה ומערכת העיכול פנויה לעכלם.

מטע התמרים הגדול בעולם נמצא בקיבוץ טירת צבי בעמק בית שאן, ויבול שנתי של עץ תמר אחד הוא כ-75 ק”ג. השם תמר בא ככל הנראה בזכות תמירותו וגובהו המרשימים של הדקל.
 

סלט עדשים, תמרים וגבינת פטה

סלט עשיר, המשלב טעמים ומרקמים מעניינים.

חומרים ל-6-4 מנות:
500 גרם עדשים ירוקות שטופות ומסוננות היטב
16 תמרים מיובשים מגולענים וחתוכים לרבעים
150 גרם גבינת פטה מפוררת גס
4-3 בצלים ירוקים חתוכים לעיגולים (החלק הלבן והירוק)
לרוטב סילאן:
2 כפות סילאן טבעי
4 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון
2 כפות חומץ טבעי
1 כף חומץ בלסמי
1 כפית חרדל דיז’ון גרגרים
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
1. מניחים עדשים בסיר עם הרבה מים (ללא מלח), מביאים לרתיחה ומבשלים 30-20 דקות, עד שהעדשים רכות אך עדיין מוצקות. מעבירים למסננת, שוטפים במים קרים ומסננים היטב.
2. מעבירים לקערה, מוסיפים תמרים, גבינת פטה ובצל ירוק.
3. מערבבים את כל חומרי הרוטב, יוצקים על הסלט ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
 

תמרים ממולאים בגבינת עיזים

מתאבן נהדר לכל ארוחה וחטיף קוקטייל לכל מסיבה.

חומרים ל-30 תמרים:
30 תמרים מיובשים מזן מג’הול
1 גליל גבינת פרומעז
3 כפות אגוזי מלך גרוסים דק

אופן ההכנה:
1. מוציאים את הגבינה מהמקרר כחצי שעה לפני ההכנה ומחממים תנור ל-190 מעלות.
2. חותכים חריץ לאורך כל תמר ושולפים את הגרעין. ממלאים כל תמר בכפית גבינה ומפזרים מעל אגוזים גרוסים.
3. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 10 דקות. מגישים חם.
 

מאפינס תמרים

מאפינס אווריריים ונימוחים בפה.

חומרים ל-8 מאפינס:
2 כוסות קמח מלא
1/2 כוס סוכר חום
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית קינמון
2 ביצים טרופות
1/2 כוס שמן קנולה מכבישה קרה
1/2 כוס מיץ תפוזים
1/4 כוס סילאן טבעי
1 כפית תמצית וניל
12 תמרים מיובשים מגולענים וחצויים לשניים

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים קמח, סוכר, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה וקינמון בקערה.
3. מערבבים ביצים, שמן, מיץ תפוזים, סילאן ותמצית וניל בקערה שנייה. מאחדים את שתי הקערות לתערובת אחידה, ומוסיפים חצאי תמרים תוך כדי ערבוב.
4. משמנים תבנית שקעים למאפינס, יוצקים את התערובת עד גובה שלושה רבעים מהשקעים ואופים כ-15 דקות, עד שהמאפינס יציבים למגע. נזהרים לא לייבש.
 
 

שייק בננות ותמרים

(תמונה: Witty Dreamstime)
(תמונה: Witty Dreamstime)
משקה טעים ומענג, שהוא פצצת אנרגיה. מומלץ לפתוח איתו את היום.

חומרים ל-2 מנות:
2 בננות בשלות חתוכות לקוביות גדולות
8 תמרים לחים (או מיובשים מזן מג’הול) מגולענים וחצויים
2 כוסות חלב סויה או חלב רגיל
1 כוס קוביות קרח

אופן ההכנה:
מרסקים את כל המרכיבים בבלנדר או במעבד מזון לקבלת מרקם חלק. יוצקים לכוסות ומגישים.
 
צילום: דניה ויינר, אילון פז, מתוך גיליון 199 של על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.