ספרות זולה ביוקר

 
עודכן 13:29 17/10/2007
מאיה פלמון מעוז

אחת עם שם שמוכר, אחת מכוונת נמוך ואחד איש גבוה. כולם יקרים להחריד ומאוד רוצים שתקנו אותם. שלושה ספרי בישול חדשים, מצולמים ומעוצבים למשעי, אבל האם גם מוצדקים?

 
 
 
 
 
זרם ספרי הבישול שמתנקז לחנויות הספרים כבר מזמן הפך מזרזיף לשצף, ובהחלט מאיים על יתר המדפים שנתפסים בחוצפתם על ידי ספרים אחרים. לקראת החגים נרשמה מתקפה, כשנדמה שספר בישול מעוצב הוא המתנה הכי נכונה שאפשר לקנות. הרשימה ארוכה ויקח זמן לעבור על כולם, אז בינתיים בחרנו להתחיל עם שלושה ספרים שנחתו באותה דקה בדיוק ומשתייכים לתת ז'אנר מפתיע – אוכל שמכינים בבית.

שלא תבינו לא נכון, מדובר בשלושה ספרים שונים מאוד, כשלכל אחד יתרונות, חסרונות ומקדם הצלחה שונה. אבל הדמיון ביניהם הוא במיוחד בעובדה שאנשים אלמוניים למדי, לפחות בתחום הנ"ל, החליטו לקפוץ על העגלה הפופולארית ולהוציא ספר בישול. אם ג'יימי אוליבר, חיים כהן ויונתן רושפלד יכולים, אז בודאי גם הם.
 

האיש הגדול שיכול

איש גבוה מבשל
כתב וצילם: דורעם גונט
הוצאת מודן

הראשון שבחבורה הוא דורעם גונט. האיש, שבחר משום מה לעדכן אותנו בגובהו, מוכר כבר תקופה ככותב המתכונים של עיתון הארץ, ההוא עם השם המוזר שאף אחד לא יודע מאיפה הגיע. ואכן, בפתיחת הספר מעיד על עצמו דורעם, שהוא אינו שף, בודאי נטול נסיון מקצועי, ושהחיבור שלו לאוכל נובע מתשוקה רבה ונסיונות אין קץ.

הספר מרוצף בהסברים ואנקדוטות מהסוג שתקראו בכל ספר. המתכונים מגוונים ואין להם שום מכנה משותף מלבד העובדה שהוא עשה אותם וצילם אותם. הם כולם נראים טוב, ובכלל הספר יפה ואלבומי כמתבקש בזמנים אפופי אלבומי בישול אלה.

נראה שהכותב מבקש להעביר את המוטו: "תראו איזה יופי - עשיתי לבד אז גם אתם יכולים". אנחנו נשכלל קצת את המשפט: "ראיתי את זה באיזה מסעדה - זה מה זה יפה, אז ניסיתי ויצא נורא דומה. בכיף אני נותן לכם את המתכון שלי".

המחיר: 98 שקלים. גבוה אבל צנוע יחסית לשני הספרים הבאים.
למה לא: יש ספרים של אנשים יותר מקצועיים שיחדשו וילמדו יותר.
למה כן: אם אתם חמים על המתכון של הרביולי חלמון של אורקה, יש סיכוי שדורעם גונט ימציא אותו בקרוב.
לסיכום: ספר טוב ונעים, מתאים בהחלט לבישול יומיומי פלוס. הגלגל לא הומצא כנראה על ידי מר גונט, אבל הוא בהחלט מצליח להנגיש לקהל הביתי גלגלים של אחרים.

מתכונים מתוך הספר:
סלט פארפלה
קציצות שווארמה וחומוס
דג מטוגן עם דובדבנים ומרסלה
 

מה מה מה, מה אוכלים היום

גג חמישים שקל
מאת: ענבל קליין
צילום: דניאל לילה
הוצאת ידיעות אחרונות

הספר השני, פרי עטה של עיתונאית האוכל ענבל קליין, הוא אסופת מתכונים מתוך הטור "גג 50 שקל" שהתפרסם ב-2002 ב-ynet וזכה להצלחה. בספר 26 ארוחות שונות, לארבעה עד שישה איש, כשהעלות הכוללת להכנת כל ארוחה היא עד 50 שקל.

מדובר באוכל פשוט, יומיומי, כזה שכל אמא מכינה או יכולה להכין לארוחת ערב כששלל זאטוטים תלויים לה מכל הצדדים. הוא בשום אופן לא יספק בשלנים חובבים, שבשבילם אוכל הוא יותר מתדלוק הכרחי וסוגיית המחיר שבבסיס הרעיון מבהירה את זה.

עיון בתמונות המצולמות היטב של דניאל לילה יאפשרו לכם להכיר את כל הנפשות הסועדות על שולחנה של הכותבת, ויחד עם הגרפיקה והעריכה תרגישו כאילו התישבתם בתוך מחברת מתכונים ביתית גרסת 2000.

המחיר: 118 שקלים, ולפיכך - שערורייתי
למה לא: בעיקר בגלל המחיר. לא לאספני ספרי בישול מטעמי תחביב.
למה כן: כל אם יהודיה יודעת שצריך לגוון מדי פעם, גם אצל פעוטות בני 4.
לסיכום: להוציא במהדורה קצת יותר צנועה, להדביק לו תווית עם "גג חמישים שקל" עליה ולשגר לכל בית בישראל.

מתכונים מתוך הספר:
קדרת עוף בדלעת ותפוזים
צ'ילי קון קרנה
סמבוסק בשק וחצילים
גראטן ארטישוק ירושלמי
 

לפעמים המתכון הוא רק תירוץ

אוסף המתכונים של ליהיא לפיד
מאת: ליהיא לפיד
הוצאת ידיעות אחרונות

שלישי ואחרון בינתיים הוא סיפרה של ליהיא לפיד, העונה לשם המתחכם: "אוסף המתכונים של ליהיא לפיד". שוב מדובר באסופה של טורים, כשבכל אחד הופיע מתכון, אשר חברו להם יחדיו לכדי ספר בישול. לא מדובר במתכונים שלה, אלה בכאלה שתרמו לטור שפים, חברים ומשפחה. כמו כן, המתכונים לא היוו את המרכז של הטור. אם כן על מה ולמה להוציא ספר בישול?

נראה שהפיכת הטור לספר מתכונים יצרה פלטפורמה אופנתית להצגת כתביה וצילומיה של ליהיא לפיד, אשר לא יכלו לסחוב לבד ספר שלם. ואכן מדובר בצילומים יפים ובטקסטים חביבים למדי. אך בגזרת המתכונים מדובר בספר סתמי ולא ברור על שום מה יבחר בשלן זה או אחר להיעזר דווקא בו.

המחיר: 118 שקלים. מה נסגר איתכם אנשים? לא תפסתם קצת תחת? ג'יימי אוליבר החדש עולה 98 שקלים... הידעתם?
למה לא: כי אין שום סיבה נראית לעין ולחיך.
למה כן: כי אתם אספנים אובססיביים של כל פיסת ספר שמתכתבת עם אוכל בצורה זו או אחרת, או לחילופין אתם מכורים לטוריה של ליהיא לפיד.
לסיכום: מבין כל השלושה יש לו הכי הרבה סיכוי. שם של סלב זה ג'וקר, וזה בכלל לא משנה מה יש בפנים.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.