תפתחו חלון

 
עודכן 10:33 12/11/2007
שרון גבאי

עונת השעועית בפתח, ויש להתכונן נפשית: איך להשרות בלי בעיות? מה יהיה עם הסיפור של הגזים וגם כמה מתכונים צבעוניים שעושים חשק לחורף אמיתי

 
 
 
 
 
בתאריך הזה בכל מדינה שנמצאת בצד שלנו על קו המשווה יש חורף, אבל פה בארץ הקודש, מה לעשות, החורף לא ממש מראה לנו שהוא עומד להגיע. אבל לנו, בכל אופן - זה לא מפריע ואנחנו ממשיכים להתכונן אליו, בעיקר בתחום הקולינארי - כי כשחם בבטן, אף גשם לא יכול להפחיד אותנו.
 
צילום: sxc.hu
צילום: sxc.hu
האוכל החורפי הוא אוכל כבד יותר, חם ומושקע יותר. במילים אחרות - פחות סלט ויותר חמין, אבל לא רק. החורף הוא העונה החד משמעית של הקטניות למינהן, ואין זמן טוב יותר מלחגוג את שלל הצבעים והטעמים שהן מציעות. הקטניות יכולות להוות תחליף מצוין לפחמימות כמו פסטה או תפוחי אדמה., אפשר לשדך אותן עם עשבי תיבול, ירקות מבושלים, רוטב עגבניות והרי לכם מנה של חלבון מלא.

הקטנייה המוכרת והאהובה ביותר היא ללא ספק השעועית על כל סוגיה, השעועית עשירה בחלבונים ומינרלים כגון סידן וברזל , מכילה כמויות גדולות של ויטמינים מקבוצה B וחומצות אמיניות. ואם כבר מדברים על בריאות, אכילת קטניות פעמיים בשבוע או יותר תוריד את הסיכון במחלות לב בצורה משמעותית.

הבעיה היחידה היא, שצורת הבישול דורשת הכנה מראש וניסיון חיים, אחרת אין מנוס מהתסריט הידוע, של שעועית קשה ועקשנית, שלא ניתן לבשל איתה שום דבר - וזאת למרות ההשרייה הארוכה. אחרי שברון לב כזה? מי רוצה להתעסק איתה פעמיים?

אבל האמת היא שריכוך השעועית הוא תהליך פשוט, שפשוט צריך להכיר, אז אל תוותרו - הנה כמה דרכים להתגבר על הבעיה, ולאחר שתהיו חכמים יותר - מספר מתכונים שיחממו לכם את הנשמה.
 

טיפים חשובים להשרייה מוצלחת

* דבר ראשון שימו לב לתאריך התפוגה על האריזה, רכשו את השעועית הכי חדשה על המדף, קטניות ישנות יעשו לכם חיים קשים במלאכת הריכוך.

* לפני ההשריה כדאי לברור את השעועית ולוודא שאין אבנים לפני ששוטפים היטב ומסננים. לאחר מכן מניחים את השעועית בכלי רחב על מנת לתת למים לחדור בקלות. יוצקים הרבה מים, לפחות פי שניים מגובה השעועית, כך שגם אחרי שהיא סופגת את הנוזלים היא תהייה מכוסה במים. ביום קריר כדאי להשרות אפילו יומיים. התוצאה תהייה שעועית נימוחה ורכה יותר עם פחות גזים בתוכה. בימים חמים השרו ללילה אחד אחרת הן יתחילו לתסוס. את המים, חשוב לציין - מחליפים כל 12 שעות.

* מי שנזכר ברגע האחרון יכול לוותר על ההשריה, אף על פי שהתוצאה תהיה פחות טובה: שמים את השעועית בסיר רחב וממלאים במים פי שניים מגובהה, מבשלים על להבה בינונית ומביאים לרתיחה. מסירים מהאש ומשהים כשעתיים עם המכסה.

* טריק ידוע ומוכר נוסף הוא הסודה לשתייה - יש בה חומר נתרני שמתמוסס במים ועוזר בפרוק הקטניות. את הסודה לשתייה מוסיפים למי ההשריה, כחצי כפית על כל קילו שעועית. רק קחו בחשבון שלשיטה זו יש שני חסרונות - האחת הורדת החשק המיני (אבל מי לעזאזל עושה סקס אחרי שעועית?), והשנייה היא בטעם הלוואי - ולכן יש להקפיד על חצי כפית ולא יותר.

* לאחר ההשריה, מסננים את השעועית ומעבירים אותה לסיר עם הרבה מים. לא מוסיפים מלח, מכיון שהוא יסגור את הקליפה וימנע מהמים לחדור אליה. מביאים את המים לרתיחה ומידי פעם מסלקים את הקצף הלבן שיעלה מהשעועית. כשאין יותר קצף מנמיכים את הלהבה ומבשלים את השעועית עד לריכוך.

עכשיו, כשהשעועית מוכנה - אפשר להתחיל לעבוד.
 

קציצות כבש עם שעועית

צילום: dreamstime
צילום: dreamstime
קציצות מתובלות שמתבשלות בנזיד שעועית פיקנטי, מגישים עם אורז לבן.

מתכון ל-5 מנות:
לקציצות:
150 גרם בשר כבש טחון
100 גרם בשר בקר טחון
צרור פטרוזיליה קצוצה
צרור כוסברה קצוצה
2 כפות סולת או פירורי לחם
בצל קטן קצוץ
1 שן שום כתוש
כף כמון טחון
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
מלח
פלפל שחור
פירורי לחם לציפוי הקציצות
שמן לטיגון

לנזיד השעועית:
3 כפות שמן
1 שן שום פרוס
1 בצל חתוך לפרוסות
2 פלפלים אדומים נקיים מעוקץ וגרעינים, חתוכים לפרוסות
300 גרם שעועית בובס
2 כפות פפריקה מתוקה
1 כף כמון טחון
מלח
פלפל שחור, גרוס טרי
צרור פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:
1. משרים את השעועית לילה שלם, מבשלים במים עד לריכוך.
מערבבים את כל חומרי הקציצות, וצרים קציצות שטוחות.
2. מחממים במחבת שמן.
3. מצפים את הקציצות בפירורי הלחם ומטגנים משני הצדדים, עד להזהבת הקציצות.
4. במחבת רחבה ושטוחה מחממים את השמן, מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים מעט. מוסיפים את הגמבות ומטגנים עוד כמה דקות.
5. מוסיפים מים, פפריקה, כמון, מלח פלפל שחור ופטרוזיליה ומביאים לרתיחה.
6. מוסיפים שעועית, מכסים ומבשלים על להבה קטנה כשעה.
7. מוסיפים את הקציצות, מכסים את הסיר וממשיכים לבשל על אש נמוכה עוד שעה.
 
 

סלט שעועית צבעוני

מנה עיקרית משביעה ומזינה, מתאימה גם כמנה ראשונה בפלטת אנטיפסטי.

חומרים:
1 כוס שעועית לבנה מושרת ומבושלת
1 כוס שעועית לוביה מושרת ומבושלת
1 כוס שעועית לוביה מושרת ומבושלת
1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
2 עגבניות חלוטות וקלופות חתוכות לקוביות גדולות מאוד
1 שקית של עלי סלק או עלי בייבי

לרוטב:
1/2 כוס שמן זית
1 כפית רסק עגבניות
1 כפית חרדל
2 כפות חומץ בלסמי
1 כף סוכר חום
מלח ופלפל
100 גרם גבינת פטה חתוכה לקוביות

אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל סוגי השעועית יחד. מוסיפים עגבניות, אגוזים ועלי סלק.
2. מערבבים את כל חומרי הרוטב. יוצקים על הסלט ומערבבים.
3. מפזרים מעל את הגבינה.
 

צ'ילי קונקרנה

לצ'ילי המון גרסאות, אך לטעמי - זו הגרסה הטובה מכולם, ולו רק בזכות השוקולד (כן, שוקולד) שמעמיק את הצבע והטעם. מומלץ להכין כמות שתספיק גם לימים הבאים ולהתוודע לשינויים שחלים בו מידי יום. את מידת החריפות אפשר למתן או לחזק לפי טעמכם, כמובן.
 
צילום: sxc.hu
צילום: sxc.hu
חומרים:
2 כפות שמן
2 בצלים קצוצים דק
2 שיני שום, קצוצות
500 גרם בשר טחון (צוואר או כתף)
2 כפות אבקת צ'ילי
1 ליטר מיץ עגבניות (קונים מוכן)
1 קופסת עגבניות מרוסקות
1 כף מלח
1 כף סוכר חום
2 קוביות שוקולד מריר
1 1/2 כוסות שעועית צבעונית או אדומה מושרת ומבושלת
להגשה:
1 כוס גבינת צ'דר מגוררת
1 שמנת חמוצה

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל והשום בשמן.
2. מוסיפים את הבשר ומטגנים על להבה גבוהה.
3. מוסיפים את אבקת הצ'ילי ומטגנים עוד דקה, מוסיפים מיץ עגבניות ואת העגבניות.
4. מבשלים במשך שעה אש קטנה, מוסיפים את השעועית והשוקולד וממשיכים לבשל עוד שעה.
5. מתקנים את התיבול במידת הצורך.
6. מגישים בקערות מרק בליווי גבינת צ'דר ושמנת חמוצה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.