טפאס אדום

 
עודכן 16:54 18/11/2007
מיה זיו ויעל ניסקי

מה גורם לבחורה צעירה לפתוח בר לטינו-קריבי דווקא בשדרות, ומיהי הכתבת המשוגעת שנסעה עד לשם כדי לטעום את המנות? סיפורה של מסעדה קצת אחרת

 
 
 
 
 
אזור שדרות הוא אולי המקום האחרון בו היה חושב יזם להקים מסעדה. זה לא עצר את טל פיחוביץ' להקים את הטפאס בר שלה בכניסה למועצה אזורית שער הנגב, אזור שנקרא בפי רבים "עוטף עזה". תחת איומי קסאמים, אזעקות וחוסר וודאות כלכלית ואישית - יש אנשים שמחפשים מעט שפיות, גם אם זמנית. המסעדה, "קדאקס", נקראת על שם אחת מעיירות החוף היפות ביותר בקוסטה-בראווה שבספרד. מקום קטן ואינטימי, לא רועש ולא תל אביבי, מעין מקלט שקט ואלגנטי באזור הגועש.
 
צילום: ניר בן צבי
צילום: ניר בן צבי
"קדאקס" היא מסעדה בקונספט של טפאס בר, אך בהגדרתה המדויקת יותר היא "בר לטינו-קריבי". בתפריט ניתן למצוא יצירות מעניינות של מנות ספרדיות, מקסיקניות, קריביות וארגנטינאיות. בין המנות בתפריט נמנות גם ווריאציות של מנות קלאסיות של צ'ילי קון-קרנה, פהיטס, אמפנדס ופטטס בראבאס (קוביות תפוחי אדמה מטוגנים) עם סלסת עגבניות ואלי אולי ביתי. בנוסף מוגשים במסעדה לקינוח קרפים, כשהבולט ביניהם הוא קרפ ממולא בננות ברוטב טופי של אננס, רום וחלב קוקוס עם כדור גלידה, שמכונה בפי רבים מהלקוחות כ"בננה לוטי".

כל המנות, מיותר לציין, הן מעשה ידי טל פיחוביץ' החל מהרוטב ועד הגרגר האחרון. שוחחנו איתה על המסעדה, החלום והאידיאולוגיה.

תחום המסעדנות הוא תחום שקשה לשרוד בו גם בלי קסאמים. מה גרם לך לפחות מסעדה באזור שמוגדר מראש כבעייתי?
"זה הבית שלי. גדלתי בקיבוץ דורות וזה גם המקום שאני בחרתי לחיות בו ולהקים משפחה. מבחינה אידיאולוגית אני לא מתכוונת לעזוב את האזור, על אחת כמה וכמה בתקופה הקשה הזאת. אולי הרבה אנשים לא יודעים זאת, אבל מדובר באזור יפהפה, סוג של טוסקנה בארץ ישראל, שהולך ומתפתח והכוונה שלי היא להמשיך לפתח אותו ולא לעזוב אותו".

פיחוביץ' מספרת כי המסעדה שלה היא מיזוג של חלום ואהבת הבית. בגיל 32, עם הרבה אהבה לאוכל, נטשה את הקריירה הקודמת שלה של 10 שנים בשיווק בין-לאומי, משכורת שמנה ותארים אקדמיים מכובדים במנהל עסקים ויצאה לדרך חדשה - "זה היה החלום שלי מאז ומתמיד. כל החיים, מאז שאני זוכרת את עצמי, אני במטבח, כל החיים אני מבשלת. המשפחה שלי בורכה בידע וטעם קולינרי מגוון, איתם הסתובבתי בעולם מגיל צעיר בשווקים ובמטבחים ואספתי מתכונים. בגיל 3 אבי כבר לימד אותי לקלף שרימפסים במטבח הביתי".
 
למה דווקא טפאס בר?
"זה סוג האוכל שאני הכי אוהבת. אני אוהבת גיוון ומשחק של טעמים ומעדיפה לקבל 3-4 מנות קטנות ומעניינות על פני מנה אחת גדולה על צלחת אחת גדולה".

מאיפה רוב הלקוחות מגיעים למסעדה?
מרבית הלקוחות מגיעים מהאזור – משדרות, מהקיבוצים ומהמושבים, ממכללת ספיר ומבאר שבע. לקוחות מחוץ לאזור כמעט ולא מגיעים. בשביל תל אביביים המקום הוא ממש חו"ל".

הלקוחות לא מפחדים מאזעקות?
אפשר להגיד שבזמן האזעקה נוצרת תמונה מעט סוריאליסטית. יש במסעדה מקלט צמוד לשירותים שהלקוחות הקבועים כבר יודעים איפה הוא נמצא. כאשר נשמע הצבע האדום הם ברוגע נכנסים למקלט, אחר כך יוצאים וממשיכים לאכול כאילו כלום לא קרה".

זה יכול להיראות די הזוי למי שאינו מקומי
"נכון, אבל לנו זאת שגרה. יש למקומיים אינטרס ברור שמקומות בילוי ישרדו לאורך זמן למרות המצב. לדוגמה, המקום שלנו מוגדר כלא כשר, אבל ישנם לקוחות שומרי כשרות שבאים לאכול ולשתות בו למרות זאת, מתוך תמיכה ואהדה. בשבילם, אגב, יצרנו מדף מיוחד עם כלים נפרדים וכשרים. יש הרבה פרגון הדדי".
 

מאיה זיו ירדה לשדרות כדי לבדוק במה מדובר:

שיפודי עוף במולה - מפתיע (צילום: ניר בן צבי)
שיפודי עוף במולה - מפתיע (צילום: ניר בן צבי)
טאפאס בר מתוחכם שממוקם בתחנת דלק בפאתי שדרות המופגזת? זה נשמע כמו בדיחה לא כל כך מצחיקה על חשבון המציאות הישראלית, אך למעשה מדובר במסעדה שוקקת חיים. לקדאקס אין שלט ושום סימן חיצוני לא מסגיר כי בשולי תחנת הדלק המאובקת מסתתר לו בר מעוצב ומושקע, שלא ממש מאפיין את נוף המסעדות המקומי. תל אביבים חובבי אקזוטיקה לא יזכו למצוא כאן את מסעודה משדרות מנשנשת אמפנדס קריביים, אך התפריט העשיר יפצה אותם על הנסיעה הארוכה ואזעקת פתע שעלולה להריץ אותם לחדר הביטחון.

התפריט של קדאקס מורכב ממבחר מכובד של טאפאס צבעוני ומנות עיקריות דשנות. ניתן להתחיל בטאפאס כמנה ראשונה ולהתפנות לאחת מהמנות הגדולות, כמו קדירה ספרדית עשירה, המכילה בשר בחומוס ולימון, או מנה קריבית כעוף בקארי מבושל בחלב קוקוס ובטטות. אך למרות הפיתוי החורפי לצלול לתוך תבשיל סמיך וחמים, ההמלצה שלי היא דווקא להתמקד בטאפאס ולהרכיב ארוחה מלאה מאותן צלוחיות קטנות ומגרות. מי שמתקשה לוותר על המנות העיקריות יוכל לבקש אותן בגרסה מוקטנת, כטאפאס לכל דבר.

השמות המוזרים והשילובים הנועזים הבריחו אותי בפתיחה למנה מוכרת ומנחמת - קרוקט תפוחי אדמה במילוי בשר טחון . הבחירה התגלתה כנכונה, ושילוב נכון של טעם עז ומרקם מתפצח פתח לי את התיאבון. ההתחלה החיובית הפיחה רוח הרפתקנית במפרשי ומיד התנדבתי לטעום את אחת ממנות הדגל של המקום, שיפודי עוף במולה – מנה קטנה ומפתיעה של שיפודי עוף ובייקון ברוטב שוקולד צ'ילי מתקתק. למרות השילוב המפוקפק גם הטאפאס הזה נרשם כהצלחה בזכות הרוטב המתוק חריף ששדרג פלאים את השיפודים המוכרים.
 
 
מנה קריבית נוספת שדגמתי הייתה אמפנאדאס דה אטון, אמפנדס במילוי טונה, תפו"א, פלפלים וצ'ילי, שמתאימים לחובבי הטעמים העזים. בעלי החיך המעודן יעדיפו בודאי מנות ידידותיות יותר כמו כדורי בשר אלוהיים בשם אלבונדיגאס - אשר הוגשו ברוטב עגבניות, דובדבנים ויין שפשוט דרש קצת לחם לספיגה מלאה. הטעמים החדשים של המטבח הקריבי הצליחו לסקרן אותי ובחרתי לסיים את ארוחת הטעימות הקטנה במנה קריבית נוספת בשם פרגית במרינדת ג'רק. הג'רק הוא כינוי קריבי לתערובת תיבול שמרכיביה העיקריים הם שום, פלפלים (מתוקים וחריפים), תימין ובצל ירוק. על הצלחת הונחו 3 שיפודונים עסיסיים שטבלו ברום חריף ובתערובת התבלינים הקריבית, והיוו אקורד סיום טעים ומקורי לארוחה. קנקן סנגרייה מוצלח ליווה את הארוחה ומוזיקה דרום אמריקאית, מעט מיותרת לטעמי, התנגנה ברקע.

המחירים של קדאקס בהשוואה לתפריטים ממוצעים באזור המרכז הופכים את המסעדה לטאפאס המשתלם במדינה – אם לא מחשיבים את עלויות הנסיעה כמובן. בביקורי במקום לא נשמעה אזעקת אמת ולא זכיתי לרוץ לחדר הביטחון, אך בכל מקרה צוות המסעדה מבטיח לשמור לנו על המנות חמות ומזמינות בכל קריאה שגרתית של "צבע אדום".
 

*"קדאקס": בכניסה למועצה אזורית שער הנגב, מול מכללת ספיר. סגור ביום ב'. 08-6890452

 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.