אלופי המריחה

 
עודכן 11:40 26/11/2007
על השולחן

אי אפשר להחמק מהעובדה שישראל היא מעצמה בתחום הגבינות הלבנות. מילון האוכל הישראלי מציג - המסעדות, האנשים והמותגים שעשו את הגסטרונומיה המקומית. חלק ג'

 
 
 
 
 

גבינה לבנה

צילום: על השולחן
צילום: על השולחן
היא שלנו! בשום מקום בעולם אין כזאת, ועל כך יעיד כל ישראלי בגולה, שמתגעגע לפרוסת לחם אחיד מרוחה בגבינה לבנה ופרוסת עגבנייה, או מנסה ללא הצלחה להכין עוגת גבינה-פירורים (ע"ע) עם ריקוטה. קיבלנו אותה בירושה מהטמפלרים, המתיישבים הגרמנים שהקימו את משק חלב הבקר בישראל בראשית המאה ה-20.

גבינה פירורים
עוגת הגבינה הקרה והכי ישראלית שיש.

גבינה צהובה
(או בקיצור גבנ”צ) בשנים האחרונות למדנו את השמות הנכונים: גבינה קשה, בשלה, חצי בשלה... אבל בינינו: איך אתם באמת קוראים לה ברשימת הסופר שלכם? וממה אתם מכינים טוסט גבנ”צ (ע”ע)?

גבינת עיזים
הרבה יותר שווה מגבינה צהובה, ברוררר. הבון-טון של הגסטרונומיה המקומית, סיבה טובה לבקר בחווה ציורית בגליל ותג מחיר שעובר את המאה שקל לקילו. אבל עכשיו ברצינות - גבינות עיזים ישראלית באמת משובחות, יש סיבה לגאווה.
 

גבינת קוטג’

יש טעימות ממנה, אבל אין טעימה כמוה.

גופרה בלגי
עוד טרנד מתוק, שכבש אותנו לשעה קלה קצת לפני הפרוזן יוגורט (ע”ע). כמה דקות קודם כרסמנו בהנאה ואפל אמריקאי עם כדורי גלידה וקצפת. זוכרים?

גזוז
חמוץ, מתוק, אדום, צהוב או קומבינציה. נווה מדבר בדלפק של כל קיוסק, הכי מרווה שיכול להיות. אוי, איזו כמיהה. הקיוסקאי היה לוחץ את הכוס לתוך מיתקן רחיצה מיוחד ואחר כך מוזג את התרכיז ואת הסודה.

גיל חובב
האיש, השוק, הספרים, החיוך והעברית עם הח’ והע’.

ג’ירף
רשת הנודליות האסיאתיות המצליחה ביותר בארץ, עם מנות מיתולוגיות (חריפה-לא-חריפה), גרוב נכון, מנות ענקיות ומחירים ידידותיים. כל סניף קצת שונה מאחיו. על הקונספט וההצלחה חתום רימון בן יקיר (ע”ע).
 

גלידה

צילום: על השולחן
צילום: על השולחן
האקלים חסר הרחמים שלנו דורש שנתמכר לכל מה שמענג ומצנן בעת ועונה אחת. מגלידה ויטמן הבלתי נשכחת עד גלידה מונטנה, שהונצחה בסרט "אסקימו לימון" (כן, היא עוד קיימת, באותו מקום בנמל תל אביב). לצפוניים היתה גלידה תל-חנן. על הכביש הישן בין נצרת לחיפה, בבית אבן ערבי, שכן בית חרושת לגלידה, ובחזיתו אימפריה מקומית של גלידה רכה וטעימה להפליא עם סט מרשים של תוספות. עשרות בני נוער מכל הסביבה נהרו למקום בטרמפים, בהסעות ובאופניים, למקום המפגש האטרקטיבי. תחילתו של עידן הגלידות האמריקאיות בגלידת קארוול, שנחתה בארץ על שלל עוגות הגלידה שלה, עם חנויות ברעננה, תל אביב וירושלים. גלידת השמנת ניסתה לכבוש את החיך הישראלי אבל רק בירושלים הצליחה לתפוס ולהפוך לנקודת מפגש. גם היום, לפחות עשרים שנה אחרי סגירת המקום, עדיין קובעים להיפגש במרכז העיר, “ליד קארוול”.

גלידה חמה
זה מה שהאמא היהודייה מכרה לילדיה, כשאסרה לאכול גלידה בחורף.

גלידה מסטיק
(קוזו) פקקים בשדרות ירושלים, ניידות משטרה שמפנות את המכוניות בדאבל-פרקינג ויותר מכל - התור המתיש שהשתרך לפני החנות, שמכרה לכולנו את הגלידה הכי משוכללת ואקזוטית שהכרנו בשנות ה-60' וה-70'. זה התחיל מ-4 טעמים בסיסיים: וניל, שוקולד, תות ולימון, אבל די מהר הפך לסוללה בלתי נגמרת של טעמים צבעוניים. רות אוליבר שלנו, שגרה מעל ועבדה שם בקיץ כילדה, זוכרת איך קילפה מאות טבלאות שוקולד מריר “דפנה” של “עלית”, איך ניקתה הררי תותים מהגבעול ואיך סחטה קילוגרמים של לימונים למיץ טרי.

גליל
שוקולד טעם שהוא כולו געגוע למטבעות שוקולד ארוזות בגליל עטוף בנייר כסף. ניסיון כושל לייצר אותו לפני כמה שנים אישר שוב את העובדה המרה, שיש דברים שלא נותר אלא להתגעגע אליהם.
 

גפילטע פיש

הדג עם העין מגזר. מנת החובה של משפחות אשכנזיות בחג ומוקד להשמצות. בידינו עדויות שגם בבתים תימניים מכינים גפילטע, עם תיבול של חילבה וסחוג.

גרוסמן אלי
הוא הגיח לעולם הגסטרונומיה ב-1985 עם אטליז “בשרי” ברחוב פנקס בתל אביב, אליו הביא מייסטר מגרמניה, והמקום הפך עד מהרה למועדון חברתי לקרניבורים. התחנה הבאה היתה “שלייקס” - הסטייק אנד ריבס הראשון בארץ, בירמיהו פינת הירקון, שם אכלנו לראשונה סטייקים איכותיים במשקל של עד קילו ובתיבול מיוחד. אחר כך “טאקמארו”, איך לא, היפנית הראשונה, עם מוצרי מזון, כלים, ידע וכוח אדם, שיובאו הישר מהמקור. על “מזרח ומערב” היה אפשר אז רק לחלום. היום נשארנו עם “אונאמי” ו”טפאו” בתל אביב, ובעתיד הלא רחוק כבר מפציעה “דיאנא בר” בקיסריה בשותפות עם דוח’ול ספדי.
 
 
כתבו: יעל מירון כנעני, ז'אנה גור, אורלי פלאי-ברונשטיין, אילן גור, איריס גלברט. מתוך גיליון 200 של על השולחן.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.