פראייר בצלחת

 
עודכן 11:26 08/12/2007
צ`ק פליז

מה מסתתר מאחורי המנות המיוחדות שמציעות המסעדות לכבוד החגים? מלצר בהפרעה חושף את האמת שאחורי מנת הספיישל

 
 
 
 
 
מלצר: "ערב טוב, אני אהיה המלצר שלכם להערב"
לקוחות: "זו הפעם הראשונה שלנו פה. שמענו עליכם דברים מצויינים".
מלצר: "באמת? נהדר. מה שמעתם?".
לקוחה: "שהאוכל נהדר. שיש לכם תפריט סופר מגוון מלא במטעמים איכותיים".
מלצר: "נעשה את המיטב כדי לעלות על הציפיות. תנו לי שנייה, אני מביא לכם את התפריטים".
לקוחות: "עזוב, יש לכם משהו שלא מופיע בתפריט?"
 
פרי מוחו של שף מתוסכל (asap images)
פרי מוחו של שף מתוסכל (asap images)
ספיישלים, הידועים גם בשם מנות שלא מופיעות בתפריט, הם משהו שכל מסעדה רוצה שיהיה לה. הספיישלים מרעננים את התפריט, מאתגרים את הצוות ומוסיפים יוקרה למקום. אבל הסיבה החשובה ביותר: לקוחות מתים על זה. למעשה, אנשים כל כך התאהבו בספיישלים שעוד לפני שהציצו בתפריט הם שואלים אם יש דברים שלא מופיעים בתפריט. מה מיוחד כל כך בספיישלים שמרטיט את בעלי המסעדות וגורם ללקוחות להזיל ריר? הסיבה לכך פשוטה. קיימת ההרגשה הכללית, שספיישל היא מנה לא שגרתית, מיוחדת, פורצת גבולות קולינריים ומנצלת את מיטב המצרכים של העונה. השם המסתורי מציע ששף מתוסכל בילה לילות רבים לאור נר בודד ופיצח את נוסחת המתכון ולאחר מכן חגג באורגיה סוערת של חושים וטעמים. זוהי בוודאי המנה הטובה ביותר במסעדה, הרי מדובר בספיישל. יש כמה מקומות שבהם זה אכן נכון, אבל כנראה שאף פעם לא הייתם בהם. בשאר המקומות מדובר, כרגיל, בעניין כלכלי.
 
מלצר: "הערב במיוחד לחג החנוכה אנחנו מציעים אנטרקוט בציר חצילים בשלים למחצה עם צ'טני תאנים ואבקת סוכר, מלווה במיני סופגניית תפוח אדמה חתוכה למקלונים ומטוגנת קלות".
לקוח: "מלווה במה?"
מלצר: "מיני סופגניית תפוח אדמה חתוכה למקלונים ומטוגנת קלות".
לקוח: "אני לא מבין".
מלצר: "אהממ.. צ'יפס".
 
העניין הוא, שבשביל מנה מיוחדת, צריך סיבה מיוחדת. לכן מדי חודש פותחים המנהלים את לוח השנה ובודקים איזה ספיישלים ניתן לתפור הפעם. אל תזלזלו, בעניין מושקעת מחשבה מרובה. צריך לזכור, לדוגמא, לקנות לוח שנה חדש בכל דצמבר. צריך גם לוודא שמדובר בלוח שנה אוניברסלי. ולמה אוניברסלי? כי בינינו, חגים עבריים יש מעט מאוד. אז עשינו קיש גבינה לשבועות ועוגת דבש לראש השנה. אבל זה באמת לא מספיק, ולעשות ספיישל לצום גדליה זה באמת לא מכובד (לפי כמה תגובות שקיבלנו). אבל למזלנו פעם בשנה יש יום הבסטיליה הצרפתי (קוקטייל בצבעי דגל צרפת), פעם בשנה יום סנט פטריק הקדוש (קוקטייל בצבעי דגל אירלנד) ופעם בשנה גמר גביע האלופות (קוקטייל בצבעי דגל ישראל). בימים אלה כבר ניתן לראות איך כל מסעדה מתקשטת לכבוד חג החנוכה בגרסה הגנובה שלה ללביבות בטטה של "אורנה ואלה" ומציעה קינוח שנראה כמו סופגנייה, בטעם של סופגנייה ומשמין כמו סופגנייה אבל קוראים לו לוצ'יצ'וס דרום אמריקאי או קשקוש אקזוטי אחר.
 
 
לקוח: "אני רוצה את המנה שהמלצת עליה".
מלצרית: "את סלט החורף הרענן של דוד גיורא? יופי".
לקוח: "רק אפשר לקבל אותו בלי מלפפונים?".
מלצרית: "מצטערת, לא ניתן לבצע שינויים בספיישלים".
לקוח: "זה רק מלפפונים, אני אלרגי!".
מלצרית: "ספיישל זה ספיישל!".
 
הסלמון: 30 שקל. הפרח: 249 (asap images)
הסלמון: 30 שקל. הפרח: 249 (asap images)
ספיישל, כשמו כן הוא, נהנה ממעמד מיוחד במטבח. מעצם היותו ספיישל לא ניתן לבצע בו אף לא שינוי קטן. הסיבה לכך היא פשוטה: כל מרכיב במנה מהווה חלק בלתי נפרד מחזונו של השף. האיזון המופר כמוהו כהפרת האיזון של הקוסמוס. אין לדעת מה יקרה, יש אפילו סכנה שבריטני תגלח את שיער ראשה שוב ותצטרף לקרקס. סיבות נוספות שאתם עשויים לשמוע הם שהטעמים מחמיאים זה לזה ויוצרים מרקם עדין ביותר. אבל לכו תתווכחו עם ספיישל.

לקוחה: "מותק, יצא חמש מאות שקל".
לקוח: "מה?! תראי לי את זה.. מה זה לעזאזל פילה לוקוס על מצע עלים יבשים מנשירת סתיו 2007?"
לקוחה: "זה הספיישל הזה שהזמנתי".
לקוח: "מאה חמישים שקלים? אני מקווה ששבעת, זו הארוחה האחרונה לשבוע הקרוב".
לקוחה: "אבל זה היום הולדת שלי".
לקוח: "יום הולדת שמומולדת. שנה הבאה הולכים למקדונלדס".
 
יש ספיישלים שבאמת משקיעים בהם מחשבה, נגיד חמש דקות על האסלה כשהשף שכח לקחת עיתון. ואין לזלזל בזה. מדובר בחמש דקות יותר ממה שהושקעו בכל המנות האחרות בתפריט. אבל ספיישל זוהי גם דרך אחרת לומר: הנה דבר רגיל בהחלט שהוספנו לו כוסברה ואנחנו עומדים לקחת עליו 200 אחוז רווח נקי. לפעמים יש פירוש אחר: הנה דבר רגיל בהחלט שנשאר לנו הרבה ממנו במטבח ומחר הוא הולך לפח. וכן, אנחנו עומדים לקחת עליו 200 אחוז רווח נקי. ספיישל זו סיבה מצויינת לקחת יותר כסף על מנה. דבר ראשון, כל דבר שהוא מיוחד, בכמות קטנה ולזמן מוגבל יכול להיות יקר יותר. יש מספיק פרייארים שם בחוץ שיסכימו לשלם חמישים וחמישה שקלים למנה ראשונה רק בגלל שהיא לא מופיעה בתפריט. קיומו של הספיישל נמסר בעל פה, ובאופן נוח, ללא המחיר. כך שגם לא פרייארים יכולים ליפול במלכודת רק כי סמכו על הגינות כתכונה אנושית בסיסית. בעצם, גם סוג של פרייארים.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.