סנטה בא לאכול

 
עודכן 10:15 26/12/2007
יעל ניסקי

לא צריך להתפלל לישו כדי ליהנות מארוחת חג מולד ברוח מסורתית, עם עוף ממולא, עוגיות ג'ינג'ר ועוגת פירות שנויה במחלוקת

 
 
 
 
 
חג המולד הפך כבר מזמן לאירוע תרבותי. החג הנוצץ, הקיטשי והראוותני הזה, שמוצג פעמים כה רבות בסרטים הוליוודיים גרועים, מושך גם אותנו הישראלים, שכמו תמיד, לא צריכים תירוצים מיוחדים. מסורת הכריסטמס הגיעה אלינו בחלקה עם עולי רוסיה שהמשיכו אחרי עלייתם ארצה לקשט את ביתם בעצי אשוח, בחלקה נחשפה בפנינו על ידי קהילות ערביי ישראל הנוצרים בטיולים בעיר נצרת ובחלקה בטיולים בחו"ל בתקופת החג.
 
לא מעט ישראלים מתנסים בשנים האחרונות בקיום ארוחת חג מסורתית, או מסורתית וואנאבי, בערב חג המולד. לא מתוך אמונה בסיפור הולדתו של ישו, אלא מתוך בחירה לחוות תרבות ומאכלים שבדרך כלל לא מופיעים בחייו.

למי שטרם חווה ארוחת חג כזאת, זה יכול להיות מעניין לאכול ארוחת כריסטמס, משום שהיא שונה במרכיביה ובמהותה מארוחת חג יהודית מסורתית כמו זו המתקיימת בראש השנה ובפסח. במקום גפילטע פיש, עוף בתנור ומרק עם קניידעלך, אוכלים בארוחת חג המולד עוף הודו גדול, שותים ליקר ביצים, מנשנשים עוגיות ג'ינג'ר מתוקות ומקנחים בעוגת פירות מסורתית. רוצים להתנסות? הנה כמה מתכונים למתחילים.
 

עוף לכריסטמס

בארוחת חג המולד נהוג להגיש עוף גדול לשולחן, בדרך כלל מדובר בתרנגול הודו או אווז. את העוף לרוב ממלאים בסוגים שונים של מילויים כגון בשר חזיר מתובל במרווה ובצל, פירות כגון משמשים או תפוחים, שזיפים מיובשים וכבד אווז. את העוף מגישים לרוב בליווי של רוטב אוכמניות, רוטב בשר הודו (ה- gravy המפורסם) ופירה.

מאחר שאנחנו חיים בישראל, ולרוב אין ברשתות השיווק תרנגולי הודו ענקיים או אווזים שלמים למכירה, הבאנו גרסה של עוף ממולא, אך מאד חגיגי. השף רן ראש ממסעדת "הנמל 24" מביא לפנינו מתכון לעוף צעיר במילוי מח עצם ופטריות פורצ'יני, בליווי עוגת תפוחי אדמה ובטטה במולסה וציר בקר.
 

חומרים ל-2 אנשים

צילום: הנמל 24
צילום: הנמל 24
2 פרגיות של 100 גרם
100 ג' פטריות פורצ'יני מיובשות
4 יח' מח עצם
בצל קטן
שן שום
50 ג' חמאה
4 עלי מנגולד

לעוגת תפוח האדמה:
2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים במנדולינה (דק מאוד)
1 בטטה קלופה וחתוכה במנדולינה (דק מאוד)
100 מ"ל שמנת מתוקה
1/4 כפית שום קצוץ
מלח, פלפל, מוסקט
זר קטן של טימין
 
 

אופן הכנה:

1. קוצצים בצל, ומטגנים עם החמאה.
2. מוסיפים שן שום קצוצה.
3. את הפטריות משרים במים כחצי שעה, סוחטים, מוסיפים לבצל לטיגון ומסירים מהאש.
4. מפרקים את המוח מהעצם, שמים על קרש חיתוך את המוח ואת התערובת מהמחבת וקוצצים הכל.
5. חולטים עלי מנגולד במים חמים כ-20 שניות.
6. אחרי שפילטנו את העוף, אנו שמים חצי מהתערבות בחלק הפנימי שלו, מקפלים ותופרים בעזרת קיסמי שיניים.
7. ממליחים ומפלפלים. מורחים קצת שמן זית על העוף ואופים בתנור בחום של 200 מעלות כ-20 דקות.

אופן הכנת עוגת תפוח האדמה:
1. מרתיחים בסיר את השמנת והתבלינים ומורידים מהאש.
2. את הבטטה ותפוחי האדמה מסדרים בצורת שתי וערב, עד לקבלת מעין עוגה.
3. יוצקים את השמנת באופן שווה על תפוח האדמה, עוטפים בנייר כסף.
4. אופים בתנור כ-180 מעלות, כ-40 דקות. ניתן לפזר גבינה צהובה או פרמזן.
 

עוגיות ג'ינג'ר

ה- gingerbread, אותן עוגיות מתובלות ומתוקות, הן מסורת רבת שנים של חג המולד. יש הטוענים כי הן הופיעו לראשונה כבר בימי הביניים, כאשר החוזרים ממסעות הצלב הביאו עימם תבלינים מהמזרח התיכון. נהוג לקרוץ מבצק העוגיות צורות שונות, בין היתר צורה מסורתית של איש (ה- gingerbread man) ולקשט בציפויים צבעוניים על בסיס סוכר וחלבון ביצה או חמאה. אולם, ניתן בהחלט לקרוץ עוגיות פשוטות ועגולות באמצעות כוס מטבח – התוצאה טעימה בכל מקרה.
 

החומרים:

צילום: asap images
צילום: asap images
220 גרם חמאה
250 גרם סוכר
3/4 כוס סירופ תירס כהה
1/3 כוס חלב
600 גרם קמח
1 כפית אבקת סודה לשתייה
2 כפות קינמון
2 כפות ג'ינג'ר טחון (בניגוד לג'ינג'ר טרי)
קורט אגוז מוסקט טחון

אופן ההכנה:
1. ממיסים את החמאה עם הסוכר, הסירום והחלב בסיר קטן על להבה נמוכה, מביאים לסף רתיחה ומיד מסירים מהאש. מצננים.
2. בקערה גדולה מערבבים את הקמח, אבקת הסודה, הקינמון והג'ינג'ר.
3. יוצקים את התערובת הפושרת על החומרים היבשים ומערבבים עד לקבלת בצק אחיד, עוטפים בניילון נצמד ומניחים במקרר כשעה.
4. מחממים תנור ל-180 מעלות.
5. מחלקים את הבצק לשלוש, מרדדים את הבצק לכדי יריעה דקה עד כמה שאפשר.
6. צרים בעזרת השבלונה צורות ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
7. אופים בתנור 8-10 דקות, או עד שהן זהובות מעט, גם אם הן עדיין רכות למגע, אל דאגה הן מתקשות בצינון.
 

עוגת פודינג פירות

צילום: Gill Rickson, פליקר
צילום: Gill Rickson, פליקר
עוגת הפירות הקלאסית של חג המולד (ה- fruit cake) עשויה בבסיסה מתערובת פירות יבשים או פירות מסוכרים, דבש או סוכר חום ולעיתים גם אגוזים. לכאורה, לא יכול לצאת שום דבר רע מתערובת כזאת, אך מסתבר שעוגת הפירות הכבדה זאת נתונה לחילוקי דעות עזים. מדובר בעוגה שהפכה למושא לבדיחות בכל ארוחת חג - יש שמחכים לה כל שנה ומתמוגגים מטעמה ומאידך יש שמציינים שהיו משתמשים בה כמעצור לדלת.

את המתכון שלפניכם שלפנו מתוך האתר של ה- BBC. מכינים את העוגה כפודינג המתבשל בקערה בתוך מים רותחים לאורך שעות ארוכות ועם הרבה הרבה חמאה. את חלק מהשלבים בהכנה ניתן להכין מספר ימים מראש ולהשלים ביום החג עצמו.
 

חומרים לפודינג

50 גר' שקדים מולבנים קצוצים
2 תפוחי עץ לבישול (מסוג גראנד) קצוצים
200 גר' קליפות הדרים מסוכרות קצוצות
3/4 אגוז מוסקט מגורר
1 ק"ג צימוקים
140 גר' קמח רגיל
100 גר' פרורי לחם
100 גר' סוכר חום
3 ביצים
2 כפות ברנדי או קוניאק פלוס אקסטרה להבערה
250 גר' חמאה קרה

לחמאת הברנדי והג'ינג'ר:
175 גר' חמאה ללא מלח, מרוככת
גרידה מחצי תפוז
5 כפות אבקת סוכר
4 כפות ברנדי או קוניאק
2 פרוסות שורש ג'ינג'ר קצוצות דק
 

אופן ההכנה:

לא צריך להיות נוצרים כדי ליהנות (asap images)
לא צריך להיות נוצרים כדי ליהנות (asap images)
1. ערבבו את כל חומרי הפודינג מלבד החמאה בקערה גדולה.
2. הוסיפו רבע מהחמאה לתערובת וערבבו. חיזרו על הפעולה עד שכל כמות החמאה מוטמעת בתערובת. לאחר מכן המשיכו לערבב עוד כ- 3-4 דקות. התערובת מוכנה כאשר היא מעט צונחת אחרי כל בחישה.
3. מירחו בנדיבות בחמאה שתי קערות בנפח של כ- 1.2 ליטר ושימו נייר אפיה או נייר פרגמנט בתחתית של כל קערה. שימו את תערובת הפודינג בכל קערה ועטפו בשכבה כפולה של נייר. שימו לב שיש מספיק מקום בנייר בכדי להתרחב וסגרו באמצעות חוט. גזרו כל שארית נייר.
4. כעת, העמידו כל קערה על גבי נייר אלומיניום והביאו את קצותיו לכדי כיסוי הקערה מלמעלה.
5. לאחר מכן, השתמשו בעוד פיסת אלומיניום כדי לכסות את הקערה מלמעלה עד למטה. פעולה זו תהפוך את כל החבילה לעמידה למים – חשוב לקראת השלב הבא. קישרו עם עוד חוט, כך שיהיה נוח לשאת את הקערות לתוך ומחוץ לסיר מים.
6. בתוך סיר מים, בשלו את הפודינגים עטופים בתוך קערותיהם למשך 8 שעות. הוסיפו מים לפי הצורך. הוציאו וקררו למשך הלילה. לאחר הקירור, הסירו את כל העטיפות הישנות ועטפו מחדש באותה הצורה בעטיפות חדשות של נייר פרגמנט, נייר אלומיניום וחוט. אחסנו במקום קריר ויבש עד יום החג.

7. כדי להכין את חמאת הברנדי, הקציפו את החמאה עם הסוכר וקליפת התפוז. הוסיפו בהדרגה את הברנדי או הקוניאק והג'ינג'ר הקצוץ. שימו בקערה קטנה והניחו במקרר. החמאה יכולה להישמר במקרר למשך שבוע או המקפיא למשך 6 שבועות.
8. ביום החג, בשלו שוב את הפודינגים בקערותיהם בתוך סיר מים למשך שעה. הוציאו מהעטיפות והפכו את הקערות על פיהן על משטח ההגשה כדי להוציא את התכולה. כדי להבעיר, חממו 3-4 כפות ברנדי במחבת קטנה, שפכו מעל הפודינג והבעירו.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.