מלאים בעצמם

 
עודכן 10:15 26/12/2007
שרון גבאי

זה לא חורף אם אין במטבח סיר מלא ירקות במגוון צבעים. שרון גבאי אספה עבורכם טיפים של ממולאים מקצועיים וגם שלושה מתכונים לחימום הבטן והנשמה

 
 
 
 
 
ממולאים, לכל עידה גרסה משלה לתבשיל עתיר המסורת הזה, ואצל כולם ללא יוצא מן הכלל מדובר במשימה סיזיפית וקשה. אבל איך נדע שהחורף כאן בלי הריח המטריף של סיר מלא ירקות במגוון צבעים? אז מי שמחפש איזה חוויה מהירה במטבח מוזמן לעבור לכתבה הבאה, תשכחו מספונטניות או בילוי קצרצר במטבח. אם כל האיומים הנ"ל עדיין לא גרמו לכם להיכנע, אז כנראה שמגיע לכם מזל טוב - בשבת הקרובה גם אתם תיהנו מהקדירה הכי ביתית שיש.

בחרו את הירקות שאתם אוהבים ועוד כמה, גוונו ככל האפשר, הכרוב והבצל המשכשכים לצד הפלפל יחליפו בניהם טעמים ויעשירו את הרוטב.
 

אז מי יהיה הממולא השבועי?

כרוב- הקפיאו את הכרוב למשך יומיים לפחות. כאשר הם יופשרו לגמרי - עלי הכרוב יתרככו מאוד ותוכלו לגלגל אותם בקלות רבה. אפשרות ספונטנית יותר היא לפרק את עלי הכרוב לבשל אותם במים רותחים במשך 2-3 דקות.

ארטישוק- בהחלט ניג'וס, אבל שווה את ההשקעה. מסירים את העלים החיצוניים בידיים וממשיכים לחתוך אותם בעזרת סכים חדה. עכשיו כשנשארתם רק עם התחתיות, מנקים אותם היטב מהשערות שנמצאות במרכז העיגול ןמניחים בתוך מים עם 2-3 לימונים חצויים.

עלי גפן- אם מצאתם עלי גפן טריים - אשריכם. אפשר לשטוף אותם ומייד להתחיל לעבוד. מאחר ודי קשה להשיג עלים טריים, אפשר להשתמש בעלי גפן בצנצנות זכוכית, אותם אפשר להשיג בכל סופר. חשוב להשרות אותם במים ולהסיר מהם את המלח מהמשרה.
 
בצל- מסירים את הקליפה של הבצל, חותכים את הקודקוד ואת התחתית. חורצים בבצל חריץ ארוך שחוצה את כל השכבות ומגיע עד למרכזו. מבשלים 3-4 דקות בסיר עם מים רותחים, מפרידים את שכבות הבצל, ומקבלים בערך 10 עלים למילוי.

פלפל- גוזרים את הגבעול ומשאירים ממנו שני ס"מ. חותכים את הפלפל מחלקו העליון ויוצרים מעין מכסה, יוצקים מים רותחים לתוך הפלפל וסוגרים אותו, משהים כחצי שעה, מסננים את המים ומנקים מהגרעינים.

קישוא- מומלץ לבחור בקישואים העגולים - הם מצוינים למילוי. בעזרת כף פריזאן מגרדים את התוכן ומשאירים שוליים של חצי ס"מ. אגב את הקישוא המיותר אפשר לצרף לתערובת המילוי, או לשמור לפשטידת ירקות.

תפוח אדמה- מקלפים את תפוח האדמה, ובעזרת כף פריזאן מגרדים את התוכן ומשאירים שוליים של חצי ס"מ.

פירות יבשים- תאנים, משמשים ושזיפים מניחים בקערה עם מים רותחים לשעתיים, בפירות שיתנפחו ייווצר כיס פנימי, כל מה שנותר הוא ליצור חתך קטן ולמלא.
 

הממולאים של אימא'לה שלי

סיר מלא צבעים עם הניחוח הכי מטריף שיש, אל תתמקדו בירק אחד, שלבו פלפלים, כרוב, בצל ותפוחי אדמה, הירקות יספגו טעמים האחד של השני.
 
 

חומרים:

ממולאים כמו של אמא (צילום: שרון גבאי)
ממולאים כמו של אמא (צילום: שרון גבאי)
20 ירקות למילוי
3 בצלים קצוצים
500 גרם בשר בקר טחון
1/2 כוס מים
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמיר קצוץ
2 כפות כוסברה קצוצה
1 כוס אורז פרסי
1/2 גביע רסק עגבניות
2 לימונים פרסים (קונים בחנויות תבלינים)
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
מלח ופלפל

לרוטב:
1/2 גביע רסק עגבניות
1 כוס מים
1 צרור פטרוזיליה קצוצה
מלח ופלפל
 

אופן ההכנה:

1. מכינים ירקות למילוי.
2. שוטפים את האורז היטב עד שהמים שעוברים דרכו צלולים לגמרי.
3. מבשלים את האורז חצי בישול: שמים את האורז בסיר עם 4 כוסות מים ושתי כפות מלח, מביאים לרתיחה ומסננים מיד. שוטפים את האורז ומניחים בצד.
4. מטגנים את הבצל עד להזהבה, מגבירים את הלהבה למקסימום ומוסיפים את הבשר, מערבבים לפירורים דקים.
5. מוסיפים לתערובת חצי מכמות רסק העגבניות, פפריקה כורכום, מלח ופלפל ואת העשבים הקצוצים, יוצקים חצי כוס מים ומערבבים היטב.
6. מוסיפים את האורז לתערובת ומערבבים קלות בעזרת מזלג.
7. מי שרוצה לחזק את טעמו של הלימון הפרסי, יכול בשלב הזה לכתוש אותו דק והוסיף לתערובת.

8. בוחרים סיר רחב, מסדרים בתחתיתו עלי כרוב ריקים על מנת לשמור שהממולאים לא ידבקו וגם בכדי להוסיף עוד טעם, אפשר גם לשים את התוכן של הירקות שהכנתם.
9. ממלאים את הירקות, אבל לא דוחסים כי האורז עוד יתפח בבישול.
10. מסדרים את הירקות בסיר ומשתדלים שיהיו בשכבה אחת.
11. מכינים את הרוטב: מבשלים את כל מרכיבי הרוטב בסיר קטן תוך כדי ערבוב ועד שמתקבלת תערובת חלקה.
12. מי שרוצה טעם של לימון פרסי פחות מודגש יכול להניח את הלימונים בשלמותם בתוך הסיר.
13. יוצקים את הרוטב על הירקות, אל דאגה, הרוטב לא אמור לכסות אותם. במהלך הבישול הירקות מפרישים נוזלים, וכמות הרוטב תהה גדולה יותר.
14. מבשלים כשעה על להבה בינונית, לאחר מכן מעבירים ללהבה נמוכה לשעה נוספת.
 

פירות יבשים ממולאים בשר וקינמון

פאר הבישול הערבי, מתאים כמנה ראשונה או כמנה עיקרית לצד אורז בסמטי.
 

המרכיבים:

10 משמשים מיובשים
10 דבלים
10 שזיפים מיובשים ללא גרעין

למילוי:
500 גרם בשר טחון
1 בצל
50 גרם צנוברים
1 כפית קינמון טחון
1 כפית פפריקה מתוקה
מלח
פלפל

לרוטב:
1 בצל גדול
2 עלי דפנה
1 כף קינמון
1 כפיות סוכר
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
 

אופן ההכנה:

1. משרים את הפירות היבשים במים רותחים עד שהם מתנפחים. שומרים את מי ההשריה.
2. יוצרים חתך בכל פרי למילוי.
3. קולים את הצנוברים במחבת חמה עד שהם מזהיבים.
4. מגררים את הבצל בפומפייה דקה ומניחים בקערה, מוסיפים את הבשר, הצנוברים והתבלינים ומערבבים היטב.
5. ממלאים כל פרי בכפית מילוי.
6. מכינים את הרוטב: קוצצים את הבצל ומטגנים אותו בסיר רחב על להבה נמוכה עד שהוא הופך שקוף, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב.
7. מניחים את כל הפירות בסיר ויוצקים את מי ההשריה רק עד לכדי כיסוי.
8. מבשלים על אש נמוכה כשעה.
 

ארטישוקים ממולאים

למלא ארטישוק זה ניג'וס - כבר אמרנו, לא? אבל אפשר לוותר על התהליך המייגע ופשוט לרכוש שקית קפואה של תחתיות ארטישוקים. המנה הזו מתאימה מאוד לאירוח, בעיקר כשמטגנים מראש את הארטישוקים ואופים בתנור דקה לפני שהאורחים מגיעים. והכי חשוב - לא לשכוח טחינה ליד.
 

המרכיבים:

ניג'וס, אבל שווה את ההשקעה (asap images)
ניג'וס, אבל שווה את ההשקעה (asap images)
10 תחתיות ארטישוק
400 גרם בשר טלה טחון
1 בצל קצוץ דק דק
1/2 כפית שום כתוש
50 גרם צנוברים
צרור פטרוזיליה קצוצה
צרור נענע קצוצה
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה מתוקה
מלח ופלפל
שמן לטיגון

אופן ההכנה:
1. קולים את הצנוברים במחבת לוהטת עד שהם מזהיבים מעט, מצננים.
2. מערבבים את כל מרכיבי המילוי בידיים עד שמתקבלת עיסה אחידה.
3. יוצרים קציצה עגולה ושמים אותה בתחתית הארטישוק ומהדקים היטב.
4. מחממים במחבת 3-4 כפות שמן זית.
5. מטגנים את הארטישוקים כשהמלית כלפי מטה, עד שהם מקבלים צבע שחום, מעבירים לתבנית אפייה כשהמלית כלפי מעלה. עד כאן ניתן להכין מראש.
6. מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים כ-15 דקות.
7. מגישים עם טחינה.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.