העשב של השכן

 
עודכן 11:06 26/02/2008
טל זאבי ויסאם אבו ראיה, על השולחן

את הירוקים שלפניכם אפשר למצוא בשדה, בחצר, בעציצים או בשווקים — תלוי איפה אתם גרים. מנות מוכרות מקבלות טוויסט מעניין, כשמחליפים את עלי הגפן בעלי רקפת ואת מרק התרד השגרתי בחמציץ. חגיגת חורף ירוקה ורעננה

 
 
 
 
 
הגשם, ריפד את הנוף הגלילי בשטיח ירוק: חוביזה, חמציץ, תרד בר, לוף, עולש ועוד צמחי מאכל רבים - שרק חלקם מוכרים במטבח שלנו. במטבחים הכפריים בגליל רק מחכים לעונה הזאת, כדי למלא את הסירים בממולאים מיוחדים, מרקים ירוקים וקציצות ארומטיות. זה הזמן, בו אפשר לראות בצידי הדרכים כלי רכב החונים לפרקי זמן חטופים, המאפשרים למשפחות שלמות לפשוט על שולי השדה, לקטוף ולקלף קוצים רעננים ולאסוף עשבים ירוקים וצעירים. כמו ב”חיכמה ערבייה” - תורת הריפוי המקומית בצמחי בר, שיקויים, חליטות ומשרות - כך, בחורף, לזמן קצר חוזרים אל הטבע, אל השורשים. גם אתם מוזמנים לקחת מנות ותיקות מהמטבח שלכם ולרענן אותן בצרור עלים ירוק, שקטפתם זה עתה, ישר מהשדה.
 

סלק ולפת ממולאים בעולש

ממולאים לא שגרתיים, שמשדרגים עם טעם העולש, המשלב בין תרד לאדמה. כדאי לשמור על החלק העליון של הירק (עם קצת גבעול), לקבלת מכסה עם אופי. העולש המצוי גדל בכל חלקי הארץ, בצידי הדרכים ובשדות, מאופיין בעלים שעירים ופרחים תכולים. במטבח הכפרי בגליל משתמשים בו על תקן כרישה, ויש לכך עדויות אפילו מתקופת התנ”ך. ברפואה הטבעית הוא ידוע כמסייע לטיפול באנמיה, חוסר תיאבון ומחלות כבד.
 

חומרים ל-5 מנות:

צילום: ריאן, על השולחן
צילום: ריאן, על השולחן
5 סלקים בינוניים מרוקנים מתוכן
5 לפתות בינוניות מרוקנות מתוכן
1 ליטר ציר ירקות שורש
מלח ופלפל שחור טחון טרי

למלית:
3 צרורות עולש
2 בצלים פרוסים דק
1/2 כוס שמן זית
3 כפות כוסברה קצוצה
מלח ופלפל שחור טחון טרי

אופן ההכנה:
1. מכינים את המלית: חולטים עולש במים עם מעט מלח כ-7 דקות, עד לריכוך מוחלט. מצננים וקוצצים.
2. מטגנים בצל בסיר עם שמן זית עד שמזהיב, מוסיפים את העולש וכוסברה, מתבלים במלח ופלפל, מערבבים ומורידים מהאש.
3. ממלאים ומבשלים: ממלאים את הלפתות והסלקים בכמות נדיבה של מלית.
4. מסדרים את הממולאים בסיר רחב, יוצקים את ציר הירקות ומתבלים במלח פלפל. מרתיחים ומבשלים על אש קטנה כחצי שעה עד שמתרכך.
5. מגישים על מצע עולש מבושל: חולטים את העלים כמו למלית, ומתבלים במעט כמון וקינמון.
 

מרק חמציץ וירקות שורש עם גבינת צאן

מרק בגוון כהה, כמעט שחור, שטעמיו החמצמצים משתלבים יפה עם הגבינה הקשה והארומטית. רבים מאיתנו גילו כבר בילדותם את טעמו המיוחד של החמציץ, בעל התפרחת הצהובה-בהירה, שגדל בשפע בשדות ובחצרות מינואר עד אפריל. הוא ידוע כבעל תכונות ריפוי לכאבי בטן ובעיות עיכול שונות. שימושים: כדאי לכם לנסות להכין פסטו חמציץ עם צנוברים ופרמזן, לפי המתכון הקלאסי. גם סלט הירקות השגרתי שלכם יקבל באהבה עלי חמציץ קצוצים.
 
 

חומרים ל-6 מנות:

צילום: שירה גל שרייבר
צילום: שירה גל שרייבר
2 ק”ג חמציץ שטוף היטב
1 שורש סלרי קלוף וחתוך לקוביות גדולות
1 גזר קלוף וקצוץ לקוביות גדולות
2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
3 שיני שום
2 כפות שמן זית
½1 ליטר ציר ירקות
מלח ופלפל שחור טחון טרי
100 גרם גבינת צאן יבשה (כמו “גלילית” של משק יעקבס)

אופן ההכנה:
1. מטגנים ירקות ושורשים בשמן עד להזהבה.
2. מוסיפים ציר ירקות ומרתיחים. מוסיפים חמציץ ומבשלים כחצי שעה, עד שהירקות מתרככים. מורידים מהאש.
3. טוחנים את המרק בעזרת מערבל ידני או מעבירים למעבד מזון ומחזירים לאש. מתבלים ומחממים.
4. להגשה, מפזרים על המרק פירורי גבינה ומזלפים מעט שמן זית.
 
סגנון: רותם ניר. על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.