מטבחו של הגבר החדש

 
עודכן 17:02 10/03/2008
רננה פרס, על השולחן

אשכנזי רגיש או ניאנדרטל שורד? רננה פרס חקרה את ספר הבישול "איש גבוה מבשל", וגילתה חומרי גלם טרנדיים ובריאים, בישול עתיר ירקות, דגים וקטניות וגם כמה הרפתקאות קולינריות. ביקורת

 
 
 
 
 
עטיפת הספר (צילום: על השולחן)
עטיפת הספר (צילום: על השולחן)
בראשית ברא אלוהים את הגבר. נזר הבריאה היה יצור פשוט למדי מבחינה אנטומית ומנטלית, ועיקר עיסוקו התבטא במציאת פרנסה, ניהול מלחמות עקובות מדם ובהייה בילדים. חלוקת התפקידים היתה ברורה - האישה גידלה את הילדים, בישלה, טיפלה בבית ויצאה לעבודה בשדה או במכרה; והוא היה מחכה לקפה, מתגבש עם החבר’ה ונותן עצות מועילות.

הסידור הזה עבד במשך אלפים רבים של שנים בלי יותר מדי תלונות, אבל בשנים האחרונות צצו מוטציות שמאיימות ליצור זן חדש - הגבר הרגיש. גברים כאלה החליטו משום מה שיש להם צד נשי ושהם צריכים להתחבר אליו - הם בוכים ללא הרף, לוקחים חופשת לידה ומבשלים. וכך אנחנו צריכות להיענש פעמיים — גם לעבוד, לגדל, לטפל ולבשל וגם לסבול אותם מסתובבים לנו בין הרגליים במטבח ולנקות אחריהם.
 
דורעם גונט הוא עיתונאי ב”הארץ”, שללא ספק שייך לזן הגבר החדש. הוא מטפל, מבשל ושורץ בבית לא מעט. המדור שלו “משהו לאכול” במוסף “גלריה” הוא אחת הסיבות היותר טובות לקרוא את “הארץ”. לאחרונה קיבץ גונט חלק מן הטורים שלו לספר, המכיל אוסף אקלקטי למדי של מתכונים — מקובה ועד דים סאם — ויש בו פרקים שלמים על הכנת בירה ביתית וקליית קפה.

הספר הגיע למטבחי בסביבות ראש השנה, והבעל עלעל בו ותבע מיד מתכון. רבים טועים בבעל וחושבים אותו לגבר חדש על שום אשכנזיותו ומפני שהוא מרבה לטפל בילדים. לאמיתו של דבר, הבעל שייך לזן הביניים, שהוא הגבר המסתגל — בעמקי ליבו הוא אותו ניאנדרטל קדמון, אבל חושי ההישרדות שלו מורים לו שכדאי להעמיד פנים שוויוניות, ולכן הוא נוקט בגישה הפרגמטית, לפחות למראית עין.

כדי לנקום בו, הכנתי את המאכל שנראה לי הכי פחות טעים - קציצות טונה עם סלרי (עמ’ 144). הקציצות היו טעימות מאוד, והבעל נהם בסיפוק בעודו אוכל אותן בליווי קישואים ממולאים עם חבושים (עמ’ 76). לארוחה המפסקת של יום כיפור הכנתי קציצות שווארמה עם גרגרי חומוס (עמ’ 128) וטארט טטן של חבושים (עמ’ 187).
 
קישואים חמוצים מתוקים (על השולחן)
קישואים חמוצים מתוקים (על השולחן)
הבשר הטחון והנבטוטים, שהם קטניות מונבטות, משתלבים יפה עם הקינואה ויוצרים תבשיל משביע וטעים. כיאה לגבר חדש, יש בספר המון מאכלי ירקות וגם דגים לא רעים. סלט נבטוטים עם חצילים ורוקט (עמ’ 49), חצילים וכרובית קלויים ביוגורט ומייפל (עמ’ 68), פרחי כרובית מזוגגים בסוכר וסויה (עמ’ 72) וקישואים חמוצים-מתוקים (עמ’ 76) בושלו והוכנו לאורחים שונים ועמדו בכבוד במשימה. דג בס אפוי עם שומר ותבלינים אסיאתיים (עמ’ 147) זכה על ידי ענת ושאול לתואר “מהמם”, ופילה סלמון במייפל (עמ’ 148) נכנס לארסנל הקבע של ארוחות הצהריים שלי.

בספר יש גם קינוחים מהסוג היותר מושקע. ניסיתי עוגת גבינה על בסיס בייגלה ונוטלה (עמ’ 188), שהיא עוגת גבינה אפויה, כשבמקום תחתית העוגיות המסורתית, יש תערובת של בייגלה מפורר ונוטלה. המליחות של הבייגלה משתלבת טוב עם השוקולד והגבינה, והעוגה טעימה מאוד.

כדי להרחיב את מעגל הסועדים, החלטתי לייסד בעבודה פאנל טועמים, שיתכנס מדי יום שלישי ויחווה דעה. שיקי וינקו (או בשבילכם ד”ר משה לוי ופרופסור יעקב גולדנברג) התאספו במשרד שלי וניהלו דיון אקדמי מעמיק על הלחמניות המאודות הממולאות בשר ופטריות (עמ’ 114). זה סוג של דים סאם מבצק שמרים, ממולא בבשר ופטריות שיטאקי ומאודה.
 
שיקי הגדיל לעשות ודגם את הגרסה אחרי שנשלחה להקפאה והופשרה במיקרו ללא נזקים נראים לעין. במתכון הזה, וגם בעוד כמה, מציע דורעם גונט להשתמש באנטרקוט, מה שחושף שמבעד לכל המעטה החדש מסתתרות שאריות של הגבר הקדמון - כשאישה מבשלת, היא תכין אורז ועדשים שיאכילו את כל הגדוד ועוגה בכמה שפחות כלים ובלגן, כדי שיהיה לה זמן לעשות עוד כמה עשרות דברים. גבר - אפילו אם הוא מהזן החדש - יכניס אנטרקוט לכיסן. גם הפרקים על הכנת בירה ביתית והכנת קפה הם גבריים טיפוסיים, כי בזמן שהוא משקיע שעות, מטנף את המטבח ובוחש את הלתת עם הסוכר, מישהי כבר חזרה מהעבודה, עשתה מניקור, לקחה את הילדים לחוג ודאגה לשניצלים לצהריים.

מתוך הספר>> מתכון לפסטרמה הודו ביתית
 
 

שיחת סיכום

איש גבוה מבשל - כתב וצילם דורעם גונט, מודן, 98 שקל. כשר

טעם: מתוחכם אך טעים.
מורכבות הכנה: לא פשוט.
דיוק: הסברים מדויקים וממצים.
מקוריות: מקורי, החל בגספאצ’ו אפרסקים ועד בירה ביתית.
זמינות חומרים: הרבה חומרים עונתיים.
עיצוב וצילומים: עיצוב יפה, צילום חובבני, כתיבה משובחת.
מתי לבשל: בערב ספרות פוסט מודרניסטית.
למי לקנות מתנה: ליאפים רוחניים מהצפון הישן של תל אביב.
למי לא לקנות מתנה: לעקרת הבית.
המטפלת אומרת: “בעלי, מאז שהתחתנו לא דרך במטבח.”
הבעל אומר: טעים מאוד, אבל בחירת המתכונים קצת אקלקטית.
מתכון מנצח: לחמניות מאודות ממולאות בשר ופטריות (עמ’ 114), פסטרמה הודו ביתית (עמ’ 127), קציצות שווארמה עם גרגרי חומוס (עמ’ 128), קישואים חמוצים-מתוקים (עמ’ 76) ויש עוד.
שורה תחתונה: משב רוח רענן.
 
מתוך גיליון 203 של על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.