מילה של סבתא

 
עודכן 12:36 11/03/2008
שי לי ליפא אנג`ל

שיבולת השועל משפרת משמעותית את איכות החיים, מנדודי שינה ועד שימושים קוסמטיים. אבל לא צריך לחכות לגיל 60 כדי להנות ממנה - הנה כמה טיפים ומתכונים

 
 
 
 
 
צילום: אימג' בנק, getty images
צילום: אימג' בנק, getty images
מתקשים להירדם? סובלים מנדודי שינה? משהו מטריד אתכם? לא מסוגלים להגיע להחלטה? מסתבר שלכל אלה יש תרופת פלא, או יותר נכון דגן פלא - שיבולת השועל. את השיבולת מומלץ לאכול בערב, מאחר שהיא עוזרת להרגיע ולהשקיט את הגוף והנפש ותורמת לשינה בריאה ואיכותית. בשיטת טיפול בפרחי באך נותנים מיצוי של שיבולת שועל לאנשים המתקשים להגיע להחלטות ולמצוא כיוון בחיים.

כחלק ממשפחת הדגנים, שיבולת השועל עשירה בפחמימות מורכבות, מכילה שומנים בלתי רוויים ואחוז גבוה של סיבים מסיסים ולא מסיסים. פעילות הסיבים המסיסים תורמת למניעת בעיות של לחץ דם גבוה ורמת כולסטרול גבוהה ומסייעת לשמירה על רמת סוכר קבועה בדם. הסיבים הלא מסיסים, לעומתם, אינם מתעכלים בגוף, מנקים את מערכת העיכול ומונעים עצירות. שיבולת שועל מכילה ויטמינים B1, שהוא ויטמין המורל, וויטמין E המועיל לבריאות הלב. היא יעילה בטיפול בהרפס על כל סוגיו.

אפשר לבשל את שיבולת השועל, לאפות או לקלות אותה. מומלץ לשלבה בלחם, מאפים, מרקים, תבשילים, דגני בוקר, גרנולה, חטיפים, עוגות ועוגיות. בקיצור, בכל מה שאפשר.
 

חטיפי שיבולת שועל

חטיפי בריאות משגעים תוצרת בית.

חומרים ל-20 ריבועים בגודל 4 ס”מ:
2 כוסות שיבולת שועל שלמה
1/2 כוס קמח מלא
1/2 כוס קמח רגיל
1 כוס קוקוס טחון
1 כוס סוכר חום כהה
160 גרם חמאה מומסת
3 כפות דבש
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית אבקת סודה לשתייה

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-175 מעלות.
2. מערבבים היטב שיבולת שועל, קמח, קוקוס וסוכר בקערה.
3. מערבבים חמאה מומסת, דבש, אבקת אפייה ואבקת סודה לשתייה בקערה נפרדת ומשהים ל-2 דקות, עד שהתערובת תוססת.
4. מאחדים את תכולת שתי הקערות ומעבירים לתבנית אלומיניום חד-פעמית בגודל 17×22 ס”מ. משטחים היטב.
5. אופים 30-25 דקות עד להזהבה. פורסים לריבועים כשהתערובת חמה ומצננים היטב. מאפסנים בכלי סגור.
 

לחם שיבולת שועל

טעים, עשיר, דחוס ומשביע.
 

חומרים לכיכר אחת:

צילום: דניה ויינר, על השולחן
צילום: דניה ויינר, על השולחן
1 כוס שיבולת שועל שלמה (לא גרוסה)
1 כוס מים רותחים
1/4 כוס שמן
1/4 כוס מולסה
1 כפית שטוחה מלח
15 גרם שמרים
1 כף סוכר חום
1/3 כוס מים חמימים
3/4 1 כוסות קמח מלא
3/4 כוס קמח רגיל
לציפוי:
2 כפות שיבולת שועל

אופן ההכנה:
1. מערבבים שיבולת שועל עם מים רותחים, שמן, מולסה ומלח בקערה ומצננים.
2. בינתיים מערבבים שמרים, סוכר ומים חמימים בקערית נפרדת ומשהים לרבע שעה.
3. שמים שני סוגי קמח בקערת מיקסר יחד עם תערובת השמרים ותערובת שיבולת השועל הפושרת. מערבלים היטב בעזרת וו לישה, עד שמתקבל בצק אחיד. אם הבצק דביק, מוסיפים מעט קמח.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ולשים כ-5 דקות. מניחים אותו בקערה עמוקה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים שעתיים.
5. מחממים תנור ל-175 מעלות.
6. לשים את הבצק כ-5 דקות, מניחים בתבנית משומנת, מכסים במגבת ומתפיחים כחצי שעה.
7. מזלפים מעט מים על הכיכר וזורים שיבולת שועל. אופים 40-35 דקות, עד שהלחם זהוב וצליל חלול נשמע כשמקישים עליו.
 
 

דייסת שיבולת שועל, תפוח וקינמון

ארוחת הבוקר המושלמת או ארוחת ערב מנחמת ומרגיעה.

חומרים ל-2 מנות:
1 כוס שיבולת שועל שלמה
2 כוסות חלב (או מים)
2-1 כפות דבש
1 כפית קינמון
1 תפוח קלוף וחתוך לקוביות בגודל 1 ס”מ

אופן ההכנה: מערבבים את כל החומרים בסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים תוך כדי בחישה 10-8 דקות, עד שהדייסה מסמיכה. מגישים מיד.
 

ואם אתם כבר במטבח

צילום: אימג' בנק, getty images
צילום: אימג' בנק, getty images
1. הכינו מסכת פנים שמנקה את העור ותורמת למראה רענן, גמיש וחלק יותר. מערבבים 1/2 כוס פתיתי שיבולת שועל עם 1/2 כוס מים ומשרים לשעה וחצי. מורחים שכבה דקה על הפנים, ממתינים עד שהמסכה מתייבשת ומסירים עם ידיים רטובות.
2. תעשו אמבט לעור להקלת גירויים כמו אבעבועות רוח, אקזמה ופצעי קור. ממלאים אמבטיה, שהמים זורמים אליה דרך שקית בד או חיתול קשור ובו 2 כוסות שיבולת שועל. הטיפול יעזור גם במקרים של עור יבש וסדוק.
3. שתו משקה מרגיע, אם אתם סובלים מחרדות ודאגנות. מבשלים 500 גרם פתיתי שיבולת שועל ב-3 ליטר מים במשך שעה, מסננים את המים ושותים 4 כוסות ביום. המשקה מחזק גם נשים לאחר לידה, ממריץ את פעילות הגוף ומשפר את כמות חלב האם.

כדאי לדעת

משרים קטניות ל-6+6 שעות, כלומר מחליפים את מי ההשריה אחרי 6 שעות. בשיטה זו הקטניות מתחילות לנבוט, דבר המקל על העיכול מצד אחד ומעשיר אותן בערכים תזונתיים מצד שני.
זורקים את הקטניות שצפות למעלה במהלך ההשריה - הן פגומות.
מצמצמים את אפקט הגזים: מוסיפים למי ההשריה והבישול מקלון של אצת קומבו. האצה סופחת גזים ועל הדרך מעשירה את התבשיל במינרלים. עוד תבלינים שסופחים גזים: ג’ינג’ר, קימל, שומר וכמון.
מבשלים את הקטניות ללא מכסה ומוסיפים מלח רק בסוף הבישול.
 
ייעוץ: קירה לוי. מתוך גיליון 192 של על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.