הנה זה מתחיל

 
עודכן 09:01 09/04/2008
אבי שטייניץ

מתכוננים לפסח: פטנטים לאיוורור הקניידלעך המסורתיים, שידרוג המירקם השיגרתי ועוד הצעות טעימות. לגזור ולשמור

 
 
 
 
 
"קנודל" היא מילה כוללת לז'אנר אירופאי של כופתה, המגיעה כתוספת למרק או למנה עיקרית. הכופתה עשויה ממבחר חומרים, החל בשאריות לחם, דרך סולת וקמח ועד לבצק תפוחי אדמה. לעיתים היא מגיעה במבחר מליות מלוחות או מתוקות, ואף עומדת בפני עצמה כמנה או קינוח. אצלנו, כשאומרים קניידלעך, מתכוונים בדרך כלל לכופתאות אווריריות (במקרה הטוב) מקמח מצה, הצפות להן בקערית המרק הצח של פסח.
 
צילום: דניאל לילה
צילום: דניאל לילה
קמח מצה: דק או עבה? שניהם יצלחו. הקמח העבה נוח יותר לשימוש.
הפרדת ביצים: כן או לא? הפרדת הביצים והקצפת החלבונים אכן מבטיחות קניידלעך תפוחים ואווריריים, אבל יש גם גרסה לעצלנים - הנה.
פטנט לאוורור: יש כאלה שמוסיפים לתערובת מעט אבקת אפייה או אבקת סודה לשתייה, שמעניקה אווריריות. לדעתי, זה מיותר ואף פוגם בטעם. אני סומך את ידי על כמות הגונה של ביצים, שיתפיחו את הקניידלעך בכל מקרה.
מתי מבשלים? אפשר אפילו יום לפני, ואז מחממים קלות בציר עוף או במים עם אבקת מרק, אבל לעולם לא במרק שאיתו מגישים, כי הקניידלעך מעכירים את הצלילות.

בתוך מה מבשלים? הכי טוב במרק עוף. אבל קחו בחשבון, שצריך כמות גדולה של מרק, כי הכופתאות סופחות נוזלים, תופחות וצריכות מקום כדי לא להידבק זו לזו. ולכן, אפשר לבשל במרק עוף זריז, שמכינים מאבקה.
מה עושים עם קניידלעך מאתמול? כשמחממים גולאש או תבשיל עגל או צלי עוף (שנשאר לכם מארוחת החג), מחממים בתוך הרוטב את הקניידלעך, שרק משתבחים, כשהם סופחים את טעמי התבשיל.
ויש שמוסיפים לתערובת הביתית גם שקית אחת של אבקת קניידלעך. אחרים מוסיפים תפוח אדמה מבושל מגורר, לדילול המרקם.
 

קניידלעך אווריריים

רבים מעדיפים את המרקם הקשיח, שזכור להם מימים ימימה. אבל יש כאלו שבכל זאת מעדיפים את היציקה כשהיא אוורירית יותר.

חומרים ל-20-15 כדורים:
4 ביצים מופרדות
3/4 כפית מלח
1 כוס קמח מצה
מרק צח או מרק מאבקה לבישול הקניידלעך

אופן ההכנה:
1. מקציפים חלבונים עם מעט מלח לקצף יציב.
2. מוסיפים חלמונים תוך כדי ערבוב, ואחריהם קמח מצה. מניחים בצד ל-10 דקות.
3. מרתיחים בסיר גדול מרק צח לרתיחה עדינה. מרטיבים כף, ובעזרתה קורצים כדורים מהתערובת, ומחליקים לתוך המרק הרותח.
4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-25 דקות. מוציאים מהנוזל ומגישים בתוך מרק.
 

קניידלעך מסורתיים

מתכון קלאסי למכורים הכבדים לטעם הנוסטלגיה.

חומרים ל-25-20 כדורים:
1/2 1 כוסות קמח מצה
1/2 כפית מלח
1/4 כפית מחוקה פלפל לבן
1/4 1 כוסות מרק צח (או מאבקת מרק)
1/4 כוס שמן צמחי
4 ביצים
מרק צח או מאבקה לבישול הקניידלעך

אופן ההכנה:
1. מחממים את המרק.
2. מערבבים בקערה את החומרים היבשים, ויוצקים בהדרגה את המרק ושמן. אפשר גם במיקסר עם וו גיטרה.
3. מקררים מעט, ואז מוסיפים את הביצים אחת אחת. אפשר להשתמש בביצים מופרדות, להקציף את החלבונים, ואז להוסיף קודם את החלמונים, ורק בסוף לקפל את הקצף לתערובת.
4. מתקנים תיבול, ומצננים במקרר שעה לפחות.
5. מרתיחים בסיר מרק צח (אפשר מאבקה).
6. מכדררים כדורים בידיים משומנות. מניחים אותם על נייר אפייה משומן, ואז בבת אחת מחליקים אותם לתוך המרק הרותח.
7. מנמיכים את האש, וממשיכים לבשל על להבה בינונית על סף רתיחה כ-25 דקות.

גיוונים:
* מוסיפים לתערובת הבסיסית בצל אחד קצוץ דק מטוגן.
* מחליפים חצי מכמות קמח המצה בקמח תירס.
* מוסיפים מעט יין לבן יבש לתערובת.
* מוסיפים 2 כפות פסטו ו/או ממרח עגבניות מיובשות.
* ביום שאחרי: מבשלים את השאריות ברוטב עגבניות, פטריות, או ציר בשר.
 
 
מתוך גיליון 170 של על השולחן
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.