כוס לכל כיס

 
עודכן 18:36 09/04/2008
טל אגם

ארבע כוסות יין מצווה עלינו ההגדה לשתות במהלך ליל הסדר. אולי תתפלאו לשמוע, אבל בשביל בקבוק יין טוב כבר לא צריך לקחת משכנתא. אפילו, רחמנא ליצלן, ניתן לקנות אותו לצד אבקת הכביסה והחלב

 
 
 
 
 
ערכתם את השולחן, הכנתם את הבשר והדגים, קניתם מצות, הזמנתם את האורחים והחבאתם את האפיקומן. ומה עם היין ? ארבע כוסות מורה ההגדה לשתות במהלך הסדר, והבחירה בבקבוק הנכון אינה קלה. בשנים האחרונות פורח שוק היין הישראלי, יקבי בוטיק עצמאיים קמים בזה אחר זה, רשתות השיווק וחנויות היין מדווחות על עליה מתמדת במכירותיהן, והצרכן הישראלי עלול להתבלבל מהמגוון. יצאנו לשטח כדי לעזור לכם למצוא את הבקבוק שלכם לליל הסדר.
 
חפשו חנות עם טעימות (צילום: יח"צ בית היין)
חפשו חנות עם טעימות (צילום: יח"צ בית היין)
מכירים את הטקס הידוע של בחינת היין, הכולל הרמה של הכוס כנגד האור כדי לבדוק את צבעו ו“עוביו“ של המשקה, את ההרחה הארוכה, את הלגימה הקטנה ואת הגרגור הממושך? אז זהו, שממש לא חייבים.

”יין, כמו כל דבר אחר ששותים או אוכלים, הוא עניין של טעם, והחך הוא קנה המידה היחידי", מנפץ את האשליה דני שמואלי, מבעלי חנות היינות הותיקה קלאסה שבשרון. "מי שיגיד אחרת טועה ומטעה. יש כאלה שאומרים שיין ב-20 שקלים זה זהב, יש כאלה שלא רוכשים יינות שעולים פחות מ-200 שקלים. צריך לזכור שבאהבת היין מעורבים הרבה טעם נרכש וניסיון“.

לקנות במכולת

אז איך בוחרים ? ראשית, מומלץ לחפש חנות המאפשרת טעימות. הרי הבחירה, כבר אמרנו, מתחילה בחיך. ”אם יש טעימות בחנות והמוכר מנוסה ומבין, יש להנחות אותו בהתאם לטעימה", מייעץ טל שקד, מנהל השיווק של רשת דרך היין. "אם היין חמוץ ללקוחה כלשהי אז המוכר יתאים לה יין פחות תקיף, ואם לקוח מתלונן שהיין קליל מדי לטעמו - גם כאן אפשר לבצע התאמות“. לדברי שקד, חג הפסח מהווה את שיא המכירות השנתיות של שוק היין הישראלי, מה שמעודד את שלל חנויות היין, היקבים והמרכולים להציע מגוון מבצעים כדאיים.

חובבי היין ודאי מזדעזעים - יין בסופר? לצד מוצרי הכביסה והחלב? אז כן, התעוררות שוק היין הגיעה גם לרשתות השיווק הגדולות, ואלה מציעות היום מדפי יין רחבים בחלק מסניפיהן. שקד חושב שכאן צריך להיזהר: ”יש סופרים שהתחלופה של היינות על המדף גבוהה, וכך היין לא נפגם גם אם הוא לא מתוחזק בתנאים אידיאליים (כלומר לא מאוכסן בשכיבה וחשוף לאור וחום - ט.א.), אבל אם התחלופה איטית יש לנהוג במשנה זהירות“. או במילים אחרות: אם הבקבוקים במכולת השכונתית מציגים שכבה עבה של אבק, ונמצאים בדיוק מתחת למנורה חמימה - לא כדאי לרכוש אותם.
 

הכל הולך

להתאים את היין לאוכל (אילוסטרציה: אימג'בנק/GettyImages)
להתאים את היין לאוכל (אילוסטרציה: אימג'בנק/GettyImages)
איך תתאימו את היין למנות אותן אתם מגישים? לידיעתכם, כבר עברו הימים בהם נצמדנו לנוסחה שקבעה כי יין לבן יצורף לדגים וסלטים והאדום - לבשר.

”היום בעולם ה‘פיוז‘ן‘ הקולינרי הכל הולך עם הכל“, אומר שקד. יחד עם זאת, הוא ממליץ להתאים יינות כבדים יותר, כגון יינות אדומים שהתיישנו חודשים ארוכים בחביות עץ אלון, לארוחות כבדות, ויינות קלים וצעירים יותר - לארוחות קלות. ”לליל הסדר לא הייתי ממליץ על יין כבד שיושן ארוכות, וגם לא על יינות קלילים מדיי. אם אפשר לטעום צריך לבחור יין מתאים לשתיה כבר עכשיו, ואין צורך להמתין עד שהוא יתיישן בבקבוק ויגיע לשיא בשלותו“.

אך מסתבר שלא כולם מסכימים עם ההצהרה שרק החייך משחק תפקיד, ולא המחיר או התווית. אפי, חובב יינות ותיק, חושב שהמחיר ושם היקב משפיעים גם משפיעים על הקניה: ”בקבוק שאינו זול מראה לי שהיקב מאמין ביין, שהוא לא מיוצר ייצור המוני ושיש לו גם ערך אספני", הוא אומר. ”אני לא חושב שקל לעבוד עלי, החנויות המתמחות והיקבים גם יודעים שאם אשלם הרבה על בקבוק יין שלא יהיה בסטנדרט גבוה - לא אקנה יותר לא מהחנות ולא מהיקב“.

המלצות ודעות נוספות לגבי בקבוקי יין ניתן למצוא כמובן ברחבי האינטרנט. קיימים לא מעט פורומים ואתרים העוסקים בנושא, בנהם כאלה המאפשרים חיפוש פרטני למדי של בקבוק עליו אתם מעוניינים לברר (קישורים מועילים מופיעים בסוף הכתבה).
 

זה כשר זה?

זה כשר? (אילוסטרציה: אימג'בנק/GettyImages)
זה כשר? (אילוסטרציה: אימג'בנק/GettyImages)
נושא נוסף המעסיק צרכנים רבים בבואם לרכוש בקבוק יין לחג הוא הכשרות. קיימת דעה קדומה האומרת שיינות כשרים הם באיכות נמוכה יותר מאשר יינות שאינם עוברים את אישור הרבנות. ”יש שני סוגי הכשר ליינות“, מסביר שקד, ”סוג אחד קובע שעל העובדים ביקב להיות שומרי מסורת ושבת, ומן היין מופרשים מעשרות על פי דין תורה. מלבד זאת, אין הבדל בין יינות אלה ליינות אחרים“. סוג ההכשר השני מחמיר בהרבה, ודורש את פיסטורו של היין, כלומר את בישולו. כאן יש השפעה ניכרת על הטעם. את סוג הכשרות תוכלו למצוא על התווית האחורית של כל בקבוק.

לסיום, ביקשנו משני המומחים שלנו לבחור את שלושת היינות שהם ירצו לראות על שולחן הסדר שלהם.
המלצותיו של טל שקד, מנהל השיווק של דרך היין:
- רקנטי, סובניון בלנק רזרב (לבן), 2007. מחיר: 64.90 שקלים.
- צורעה, גבעת החלוקים 2006. מחיר: 79.90 שקלים.
- בנימינה, קברנה שירז 2006, מסדרת ”יוגב“. מחיר: 54.90 שקלים.
* יצויין שחברת ”המגש שקד בע“מ“, בעלת השליטה ב“דרך היין“, הינה המפיצה הבלעדית של יינות בנימינה.

המלצותיו של דני שמואלי, מבעלי חנות קלאסה:
- יקב רמים, סדרת Art, מרלו, קברנה, או עירוב של שניהם. מחיר: 79 שקלים.
- תישבי, וניארדס 2006, קברנה/מרלו מעורב. מחיר: 45 שקלים.
- בנימינה, ”מערה“, קברנה/מרלו מעורב. מחיר: 159 שקלים.
 
 

קישורים נוספים

 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.