הצביעו לפרסיות

 
עודכן 10:57 27/07/2008
אוכל נענע 10

עשו כבוד לסבתא שושי וסבתא לינדה. שתיהן האמינו שישראל היא "ארץ זבת חלב ודבש", ומהר מאוד גילו את המציאות "הקסומה". האחת חולמת לפתוח מסעדה פרסית והשנייה נהנית לבשל רק למשפחה. הכירו אותן מקרוב

 
 
 
 
 

ת.ז: לינדה מקדש

חצי רופאה, חצי רוקחת, בקיצור, בשלנית
חצי רופאה, חצי רוקחת, בקיצור, בשלנית
היא בכלל נולדה בשם לידה על שם חברת ילדות של אימה. לפני 30 שנה הושמע לראשונה ברדיו שירו של חיים משה – "לינדה לינדה" ומאז ועד היום, כולם קוראים לה כך.
היא נולדה וגדלה בטהרן ועלתה ארצה לבדה כשהיתה בת 12 במסגרת עליית הנוער. היא כינתה את ישראל "גן עדן של ממש" שגדלים בו תפוחי זהב על דיונות זהובות, עם ירק פורח, בקיצור ארץ זבת חלב ודבש. מאז היא גילתה את המציאות הישראלית ועבדה כמנהלת לשכה וכרכזת גימלאים, כיום היא גימלאית שעוסקת להנאתה בנגרות ובפיסול בקרמיקה.

שם: לינדה מקדש
גיל: 59
אזור מגורים: אשדוד
סטטוס: נשואה מזה 40 שנה (לפרסי) אמא לשלושה (שתי בנות ובן) וסבתא לשבעה נכדים (השמיני בדרך).

מוטו:

לינדה מספרת שהפרסים ידועים באיזון שהם עושים באוכל: אשה פרסיה תגיש לצד קוניאק או ברנדי שמחממים את הגוף, חתיכת לימון שתסייע בקרור הגוף. כשאוכלים פירות נהוג להגיש תפוז לצד בננה, משום שהתפוז מקרר והבננה מחממת. באופן דומה, מאחר שאורז עושה גזים, אישה פרסיה תניח בתחתית הסיר כמון, משום שהכמון מנטרל גזים. "אנחנו מאזנים גם בשישבת: כיוון שבשבת נהוג לערוך ארוחות כבדות, בימי שישי בצהריים, איראנים נוהגים לאכול "שטארי" – אורז עם ירקות מבושלים וסלק. זה מנקה את המעיים. אוכלים את ה"שטארי" הזה פעם בשבוע, ושוכחים מכולסטרול, טריגליצירידים וצרות אחרות".

מאכלים פרסיים נבחרים:

לינדה מתגעגעת מאוד לפסנג'ון – "תבשיל עם המון אגוזים, שקדים ותמרים שהיינו אוכלים במיוחד בחגים ובימי הולדת. עד היום אני זוכרת את הטעם של המאכל הזה, ומאד מאד מתגעגעת". עוד תמצאו אצלה במטבח המון אורז, בשר, ירק, ותבלינים כשכל ירק או תבלין משמשים למטרה אחרת: פטרוזילה (לניקוי הדם), כורכום (אנטי דיכאוני), סומק (מנקה את הדם), כמון (לנטרול גזים), כוסברה יבשה (מקררת את הגוף) פלפל (מחמם) וכד'.
 

ת.ז: שושי שמחי

משדרגת מאכלים
משדרגת מאכלים
היא עלתה ארצה עם הוריה ותשעת אחיה כשהייתה בת 10. בכל בוקר היא פוצחת בהליכה נמרצת למשך שעה סביב היישוב בו היא גרה. הסבתא שלה והסבתא של בעלה - אחיות, היא מזכירה רפואית, וגם בעלת משק חקלאי לתפארת: "יש לנו 20 דונם אפרסקים, תרנגולות שמטילות ביצי חופש, וסוסה שהמליטה לפני חודשיים סייח מקסים", והיא גם סבתא שאוהבת לבשל.

שם: שושי שמחי
גיל: 52
סטטוס: נשואה לפרסי, אמא לארבעה ילדים (שני בנים ושתי בנות) וסבתא לשתי בנות, מבנה הבכור שנשוי לחצי פרסיה חצי מרוקאית
אזור מגורים: מושב שפיר שבדרום, (מושב של הונגרים, ליד קריית מלאכי)

מוטו:

שושי ידועה כמשדרגת מאכלים - לרוטב החבושים המפורסם, היא הוסיפה שזיפים מיובשים ולימון פרסי. זאת המצאה שלי. את העוף הממולא בסיר בתוך מרק, היא העבירה את התנור, ומוסיפה לו פירות יבשים, חמוציות, דודבנים ושזיפים.

מאכלים פרסיים נבחרים:

בימי שישי המשפחתיים, מכינה סבתא שושי עופות ממולאים בדובדבנים, חמוציות ושזיפים, גונדי, עלי גפן ממולאים וכמובן, אורז עם איזשהו סוג של "חורש" (רוטב) למשל חורשסבבנגון (תבשיל חצילים) חורשביי (רוטב חבושים), חורשסבזי (רוטב מ-10 סוגי ירק -פטרוזיליה, שמיר, כרפס, כוסבברה) ועוד. עוד היא מספרת שכל הרטבים הפרסיים מתאפיינים ב"קונטרה": "הם חייבים להיות גם חמוצים וגם מתוקים. רוטב הרימונים שלנו, למשל, חמוץ, אז מוסיפים לו שזיפים כדי להמתיק".
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.