לא על האורז לבדו

 
צילום: לא ניקח להם את זה (צילום אילוסטרציה: אימג`בנק/gett
 
עודכן 10:57 27/07/2008
רויטל קיבק ארמה

הפרסים ידועים כאוהבי אורז, כמעט בכל אחת ממנות המזון שלהם, תמצאו אורז עשיר בטעמים שונים, מה שהופך אותו ממאכל "המוני" למאכל רבגוני

 
 
 
 
 
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages) פשוט וקל
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages) פשוט וקל
האורז הפרסי מעולה, אחד אחד, בריח מטריף של תפוח אדמה חצוף, שנשרף בתחתית הסיר של סבתא. גם אורז הוא לא רק אורז והפרסים יודעים לעשות אותו הכי טוב שיש.

תרבות האורז הפרסית מקפידה על אורז דק וארוך, שמשחקי טיגון ובישול איטי הם סימני ההיכר שלו. תמצאו אותו כמעט תמיד עם זעפרן סגלגל וריחני. "בעצם, אין דבר כזה "אורז פרסי"", אומר אבי ציטרשפילר מחוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית."לא מדובר בזן ייחודי שגדל בפרס ומיוצא לכל העולם, אלא משתי המדינות הטרופיות העיקריות המומחיות: הודו ותאילנד. אנחנו מבחינים בין שלושה סוגי אורז שהפרסים אוהבים הודות לצורתם הארוכה: האחד הוא האורז הבוסמטי ההודי, בעל הניחוח המיוחד שהפרסים כה אוהבים (מזכיר מי ורדים). הבוסמטי מחולק למספר זנים, שאפשר לאבחן לפי אזור הגידול בהודו. בד"כ, האורז הבוסמטי המוכר לנו מגיע לארץ מאזור הנקרא "סאדו". ללקילה הוא זן בוסמטי נוסף, אף הוא ארוך וצר".

"2 זני אורז נוספים מגיעים אלינו מתאילנד בשקים: ה"ג'לל" (על שם הסוחר המייבא אותו לארץ), ו"אורז השף" (התאלינדים, אגב, מכנים את הזנים הללו בשמות שונים לגמרי). שניהם אורזים טובים מאד ואהודים על הפרסים". רוצים כבר לאכול? הנה המתכונים נבחרים של אבי להכנת אורז פרסי אמיתי.
 

"צ'לאו" (אורז עם זעפרן)

(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages) אפילו עם סלט
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages) אפילו עם סלט
מצרכים:

חצי ק"ג אורז בסמטי שטוף ומסונן היטב, שהושרה בהרבה מים כ- 5 שעות
2 כפיות מלח
10 כפות שמן זית
2 כפות יוגורט (לא חובה)
1 כפית זעפרן שהושרו במעט מים חמים (כ- 10 שערות זעפרן)

אופן ההכנה:

מרתיחים כ- 8 כוסות מים בסיר יחד עם 2 כפיות מלח.
מוסיפים את האורז ומבשלים "חצי בישול" לכ- 8 דקות תוך ערבוב.
מסננים את האורז ומניחים בצד.
מטגנים בסיר: 4 כפות שמן זית, כפית כורכום ופרוסות תפו"א דקות (אבל לא יותר מידי).
מטגנים מעט ומוסיפים שכבת אורז ראשונה ביחד עם יוגורט ועם מחצית מי הזעפרן.
מוסיפים בהדרגה שכבה אחר שכבה של אורז, מהדקים ומוסיפים את שארית מי הזעפרן.
מכסים את הסיר במכסה (רצוי עם מגבת לאיטום מירבי) ומניחים על להבה נמוכה לכשעה ללא פתיחת הסיר (על מנת שהאדים לא יצאו).
 

זבזי (אורז עם עשבי תיבול)

(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages) מועשר ומיוחד
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages) מועשר ומיוחד
מצרכים:

חצי ק"ג אורז בסמטי שטוף ומסונן היטב, שהושרה בהרבה מים כ- 5 שעות.
2 כפיות מלח
10 כפות שמן זית
2 כפות יוגורט (לא חובה)
1 כפית זעפרן שהושרו במעט מים חמים (כ- 10 שערות זעפרן)
צרור שמיר, פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק קצוץ דק-דק
עלי חילבה יבשים (שמבלילה)

אופן ההכנה:

ראו הוראות הכנה של הצ'לאו. הוסיפו לתחתית הסיר (לאחר טיגון תפו"א והיוגורט) גם את עשבי תיבול והוסיפו אותם שכבה אחר שכבה ביחד עם האורז. אפשר להוסיף לטיגון 2 שיני שום חתוכות או בצל 1 קצוץ. הרעיון: כל הטעמים שתטגנו בתחתית הסיר יעלו את ניחוחותיהם כלפי מעלה.

קייסי (אורז עם משמשים)

מצרכים:

חצי ק"ג אורז בסמטי שטוף ומסונן היטב, שהושרה בהרבה מים כ- 5 שעות.
2 כפיות מלח
10 כפות שמן זית
1 כפית זעפרן שהושרו במעט מים חמים (כ- 10 שערות זעפרן)
3 כוסות משמשים חתוכים
חצי כוס צימוקים
חצי כוס תמרים חתוכים
1 בצל קצוץ

אופן ההכנה:

ראו הוראות הכנה של הצ'לאו, רק בלי תפו"א ויוגורט. הוסיפו לטיגון התחתית בצל, חצי כפית כמון, קינמון, זעפרן, הל, משמשים, תמרים וצימוקים והוסיפו אותם בין שכבות האורז.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.