מרוסיה באהבה

 
צילום: אילוסטרציה:aSIMULATOR-flickr
 
עודכן 11:44 03/08/2008
רויטל קיבק ארמה

העלייה הרוסית הגדולה שהכתה שורשים כמעט בכל תחום או חלקה ישראלית, לא הצליחה להחדיר את תרבות האוכל הרוסי למחוזותינו. מה הסיבה שקוויאר לא נאכל פה תחת כל עץ רענן?

 
 
 
 
 
לא ניתן להתעלם מן העובדה כי העלייה הרוסית הגדולה הביאה עימה לא מעט אלמנטים שהוחדרו לתרבות הישראלית. תיאטרון הבימה החל את דרכו במוסקבה והפך עד מהרה לתיאטרון הלאומי שלנו, מוסיקה, אופנה, בידור, היי טק, הכל עברו מהפכה נוכח הצרכים ההולכים וגדלים של הקהילה הרוסית בארץ על גווניה השונים. מדוע, אם כן, לא הפכה ישראל לאימפריה של קוואיר או נקניקים רוסיים? מה כל כך מפחיד? למה בורשט או פירושקי לא מתגלגלים על לשוננו כמו סביח מלאווח או ג'חנון?

אבי שטייניץ - שף ויועץ קולינארי, מנסה להבהיר: "המטבח הרוסי הוא מטבח כבד, שהחיך הישראלי לא מורגל אליו. אי אפשר באמת להגיד שהוא השפיע על המטבח הישראלי. ההיפך קרה והמטבח הרוסי אימץ לעצמו כמה מחוקי המטבח הישראלי: האוכל נהיה קל יותר, ויש בו פחות חמאה ופחות שומן".

ממה אנו חוששים? "במטבח הרוסי נפתרת כמעט כל בעיה בעזרת שמנת חמוצה או מיונז, מה שלא מקובל במטבח הישראלי. התבשילים מערבים בשר ארנבת ובשר חזיר, שלא מקובלים אצלנו. אין התאמה לא בצורת הבישול, לא בחומרי הגלם ולא בכשרות, שהיא קריטית".

אולי בכל זאת משהו רוסי קטן ודומיננטי? "הדבר הרוסי היחידי שנכנס למטבח הישראלי, זה הלחם – היום יש מאפיות ישראליות רבות, שיודעות לאפות לחם רוסי טוב, שגם ישראלים אוהבים".
 

מי כן עשה עלייה?

(צילום אילוסטרציה: sec) כמו נטע זר
(צילום אילוסטרציה: sec) כמו נטע זר
מעדניות וחנויות ממכר רוסיות צצו כאן יחסית מהר, משופעות בכל הטוב של אמא רוסיה, בשילוב התמוה שבין בשר ורוד (טרי או מעושן) ובין שמנת חמוצה אסלית, שקשה לישראליות לנגב. הפרת הסטטוס קוו הדתי הרגיזה ומרגיזה לא מעט את שומרי הכשרות בארץ, אבל היא לא היחידה שגורמת לנו לחשוב פעמיים, לפני שאנו פוסעים אל תוך מעדנייה רוסית. המרקמים והריחות באופן כללי נראים לנו כמו נטע זר במחוזותינו ופשוט מפחיד לנסות. ולמה בעצם, הרי המטבח הרוסי לא חסר את התבלינים הנחשבים והמוכרים - שום, כוסברה, פטרוזיליה, שמיר, פלפלים ריחניים, חרדל לבן, ציפורן, קינמון, עלי דפנה ועוד. תמיד תוכלו להוסיף חרדל וחומץ, ככה שמשעמם לא יכול להיות.

תפוח אדמה, לחם, ביצה, בשר וחמאה הם ממרכיביו העיקריים של המטבח שלמד היטב ברבות השנים כיצד להתחמם היטב בלילות קפואים. בחלק הטרנס-קווקזי של רוסיה תמצאו אוכל שהושפע בעיקר מהמדינות האיסלאמיות (פרס, קווקז והאימפריה העות'מאנית). אנו נתמקד בפיקנטריה הרוסית של האריסטוקרטים, זו שהושפעה בעיקר מהאוכל הגרמני, האוסטרי והצרפתי.
 

נקניקים עם ייחוס

אוהבי הנקניקים ישמחו לדעת שיש והרבה: הגרודינקה, המוסקובסקאיה, הדוקטורסקיה והרשימה חלקית (ואם לא ברור לכם מה חזיר ומה ארנבת – כדאי שפשוט תשאלו).

רוסיה הלבנה

גבינות הן חגיגה צבעונית במיוחד: עטופות בעלים ריחניים, באננס, בצימוקים, או במשמש ואפילו בשוקולד (מי אמר שמתוק כבר לא יהיה פה?). עוגת הנפוליאון מככבת, וגם הטורט קייבסקי – ערימת פחזניות מוקרמות, ושוב – הרשימה חלקית. ומשקאות? כל מילה מיותרת: הוויסקי שנשפך כאן הוא מסימני ההיכר הבולטים של הרוסים, והשמחה רבה.
 

רוסיה הקרה

(צילום אילוסטרציה: sec) מתענגים על הקוויאר
(צילום אילוסטרציה: sec) מתענגים על הקוויאר
בשל האקלים הרוסי הקר, קיים שפע של מרקים ותבשילים מהבילים, ונזכיר רק חלק:

הגרצ'ניבייה קאשה - דייסת כוסמת פריכה
השי – מרק חמוץ המבוסס על כרוב כבוש
הראסולניק – מרק אורז על בסיס מלפפונים כבושים חמוצים
הסוריאנקה - מרק חמוץ-מלוח על בסיס בשר או דגים
ובל נשכח את שלל פירות הים וגם רגל קרושה אחת של חזיר.

בין המאכלים "המוזרים" ו/או הלא כשרים, תוכלו לגלות גם את אלו המוכרים והאהובים, כמו למשל הבורשט, מרק סלק מתקתק, שמוגש חם או קר. מגוון כיסונים עם דברים טובים (פילמני, פירושקי, סילניקי, צ'יבורקי), פלפלים ממולאים, ואפילו שישליק, שרוסים אוהבים במיוחד. הבליני הן חביתיות (כמו קרפ צרפתי), עשירות במיני דגנים (דוחן, כוסמת, שיבולת שועל ועוד). נהוג להגישן עם קוויאר, בצל קצוץ, או ריבה. כמו התחמיצים והדג המלוח. גם המיונז, השמנת החמוצה והחמאה הן חובה על כל שולחן, ונמרחות יופי על לחם רוסי מהוגן.

אבן פינה רוסית טרם הונחה במטבח הישראלי, אך כשאתם מלקקים לכם אצבעות גבינה עטופות בציפוי שוקולד, כדאי שתדעו מי עשה להן עלייה. וכן - גם עוד כמה פיקנטרים רוסים משובחים, שאתם ממשיכים להפסיד.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.