גפילטע להמונים

 
בזהות חצי בדויה
בזהות חצי בדויה צילום: אילוסטרציה: אימג`בנק/gettyimges
 
עודכן 09:59 06/08/2008
הילה רגב

כתבתנו חרפה נפשה למען המולדת ויצאה אל מחוזות המאכלים שרוטטים על השולחן, בתקווה למצוא דברים שגם חיך אנושי יכול להם. הצטרפו אליה לביקור סביב השולחן הפולני, העדה הכי נעלבת ביקום

 
 
 
 
 
למגינת ליבה של משפחתי המזרחית הגאה, בחרתי לאהוב פולנים. השארתי מאחורי את התבלינים, השיזוף ללא גבולות והחום האנושי החונק, ופסעתי בראש צלול עם פרחים בידי לעבר ההיכלים הפולניים. הייתם מצפים שבמהלך השנים אשכיל להבין שהזן האשכנזי, למרות יתרונותיו הרבים, לא הולם את שאיפותיי, אך כמו כל בחורה, כשזה מגיע לגברים - לעולם אינני לומדת. לעומת זאת, השהייה המרובה לצד שולחנות אוכל פולניים גרמה לי להבין שמוטב שאמקד את מרד הנעורים שלי במטבחים של עדות אחרות. לאלו שבכל זאת אוהבים לחיות בצד המסוכן של החיים, אני מגישה תסריט קצר של הצפוי בארוחה הפולנית.
 

על טעם ועל ריח אין להתווכח

הכי חשוב: לבלוע מהר
הכי חשוב: לבלוע מהר צילום: אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages
נתחיל עם המרק הפולני. הוא מגיע גם בנגזרות של מרק עוף, מרק פולקע, עוף מכובס ועוד כמה מעשי זוועה שאפשר לחולל לייצור מרוט נוצות. המרק הוא תחנה ראשונה שתקבע את עתידך למשך כל חייך הזוגיים עם אמו של בן הזוג שלך. אין לו טעם. כלומר יש לו, אך הוא כל כך תפל, שאת משקרת לעצמך ואומרת שזה חסר טעם. אני מוסיפה לחם ומלח בכמויות ומקווה שלחץ הדם שלי יעמוד בזה. יש לגמוע את היצירה המימית בלגימות גדולות, היישר לתור הגרון ולדחות בנימוס בקשת תוספת.
 

מתוק לו מתוק לו

(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimges) שלא יעלה לכם לראש
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimges) שלא יעלה לכם לראש
קוגל וצימעס. לא ברור מהי החיבה הפולנית להוסיף סוכר לכל דבר, אולי כי החיים גם ככה קשים ואולי כי: תראה, איזה כאב לב אתה עושה לי כשאתה מונע ממני נכדים בלונדינים. כך או כך, הפולניות מחזיקות מיכל תעשייתי של סוכר במטבח ומוסיפות אותו לכל הבא ליד. לקוגל יש גרסאות טובות יותר ופחות, ואם קצת דמיון ואשליה עצמית תוכלו להגיד לעצמכם שזה בעצם ממש כמו ספגטי, רק מתוק. כדאי לקחת כמה חתיכות, להמהם בסיפוק ולהגיד שאתם לא רוצים להתמלא מפחמימות, במיוחד שהטוב ביותר ממתין לכם.
 

הקצוץ הטוב

(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimges) המנה המשובחת
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimges) המנה המשובחת
כבד קצוץ, הוא הטוב ביותר. כלומר, הרע במיעוטו. הכבד הוא מנה טעימה, במיוחד שקונים אותה בסטקיה האהובה, עם חומוס-צ'יפס-סלט וקצת כרוב כבוש. לוקחים את הכבד, אחד החלקים הטעימים שמציע לנו עולם החי, וקורעים לו את הצורה, יחד עם בצל ושמן בכמויות שיכולות להחליף 17מכוניות היברדיות. אם אתם אוהבים בשר, קחו מנה קטנה לצלחת וחייכו בין ביס לביס. כבד קצוץ זו אמנות, והמארחת תשמח לדעת שהיא עמדה בציפיות.
 
 

מחמאה

חמאה, מרגרינה ומיונז, הם דיירי קבע על השולחן הפולני. הם השילוש הקדוש שמתאים לכל דבר שנמצא על השולחן. סרבו בנימוס ואמרו שאתם סובלים מבעיות משקל/עורקים חסומים/אלרגיה קשה לאוכל לבן.

פאר היצירה הפולנית

צ'ולנט, הוא מעשה שהוקדשה לו מחשבה, זמן ודמעות של בעלת הבית, על כך שאף אחד לא עוזר לה עם הכלים. בפעם הראשונה שהוגש לחיקי צולנט, התעקשתי שקוראים לזה 'חמין'. השולחן השתתק, כולם הביטו בי בבהלה, כולל בן הזוג התומך, הבשלנית נעצה בי עיני קרח וסיננה: "זה בכלל לא דומה לשלכם". אין להשוות צ'ולנט, מוצלח או מתובלן ככל שיהיה למשהו אחר מלבד יצירה אלוהים העומדת בפני עצמה וראויה למקום של כבוד בהיכל התהילה של פלטת השבת. כאן מומלץ לבקש תוספת ובקול רם. אם אתם לא מצליחים לקום אחר כך מהשולחן, דעו שהבאתם את זה על עצמכם, אך זה היה שווה.

קרפלך

מלבד השם המצחיק שלהם, שגורם לי לחשוב על ניירות מקומטים, הקרפלך הם יציר כלאיים נחמד בארוחה הפולנית. שהוא נעשה טוב, ביד אוהבת ומטוגן קלות עם גבינה בתוכו, אפשר לנשנש ממנו בשמחה ובתיאבון. אך אם המבשלת מזניחה את העדינות הטבעית שלה (בכל זאת, פולניה זה באירופה) ומכינה אותם מבצק גס, מילוי תפוחי אדמה וסיר שמן עמוק, כדאי לקחת רק אחד לבדיקה, לסיים אותו עד הסוף ולהגיד לה שהיא עושה את זה הכי טוב מכולן, בתקווה שהמחמאה תטשטש אותה מספיק ואתם תוכלו להוריד את הבחילה עם הרבה יין לבן.
 

סלט תפוחי אדמה

(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimges) נסו להגיד לא לזה!
(צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimges) נסו להגיד לא לזה!
בעקרון מדובר בסתירה פנימית. מה לסלט ולתפוחי אדמה? נכון, הם שוכנים אחד ליד השני בבטחה רוב ימות השנה, כשהמבוגר עסיסי מאפיל על שניהם, אך להתיך אותם לכדי מאכל אחד, בתיבול של מלח, שמנת ושומר? רק לכאלו שאין להם רגשות חזקים מידי לסלט קיסר, כי כל השוואה למקור תחוויר.

ממלכת המים

הכירו את עולם הדגים: הרינג, דג מלוח, גפילטע פיש, קרפיון וכו'. מאות אזרחים ישראלים נושאים עמם זיכרונות מצולקים מימי טרום החג, עת שט הקרפיון שלהם באמבטיה ואז הוצג בגאווה על מפת החג, כאילו מדובר בתהליך טבעי ופשוט. בתור מתעבת דגים על כל צורותיהם (יש לי אפילו אלרגיה מומצאת לטונה), אף פעם לא הצלחתי להתחבר להערצה הפולנית לדגים, במיוחד לא כשהם מוגשים בצורת כופתאות מתוקות. יודעי דבר מספרים שבדגים אין לפולנים מתחרים, על כן אם אתם מחובבי הז'אנר מומלץ להיצמד למה שאתם מכירים (1,2,3 דג מלוח), ולשבח את עבודת הכבישה היצירתית, אפילו שאתם יודעים שזה הגיע מהדוכן בסופר.

קומפוט נעליים

זוהי יציקת בטון אכזרית, צבעונית וטעימה המכילה בתוכה את כל מה שהפולנייה לא אוהבת להכניס למאכלים אחרים, כמו פירות או אהבה. אחרי ששרדתם את כל הארוחה, ההערות המעליבות בנוגע למשקל ומספר בלתי נתפס של משפטים המתחילים ב"נכון שהאוכל שלנו יותר טעים מאצלך בבית, מיידלע?", מגיע לכם פרס: קומפוט. למרות שלאחר אכילתו שיווי המשקל הפנימי מתערער לנצח, יש להוקיר את מאמציה של הפולנייה לארח לפי כללי הספר ולהגיש קפה ועוגה. כאן השימוש הדחוף בסוכר מפציע במלוא עוזו, וכמה מהעוגות המשובחות ביותר שפגשתי בחיי התרחשו במטבחים פולניים. קחו לכם עוד תוספת. מגיע לכם. הצלחתם לשרוד.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.