שאריות קומוניזם בצלחת

 
הסעודה האחרונה
הסעודה האחרונה צילום: ע.ק
 
עודכן 12:27 26/08/2008
כתבה וצילמה: ק.ע

זונה, נזירה, איש עם כפפת עור אחת וקרח עם חליפת אדידס. את כל אלו אתם עשויים לפגוש אם תגיעו לפולין ותכנסו לאחד מהברים שנותרו שריד מהתקופה הקומוניסטית. לך וולנסה!

 
 
 
 
 
הכניסה למוזרים בלבד
הכניסה למוזרים בלבד צילום: ק.ע
מעולם לא חשבתי לבקר בפולין, אף פעם לא היו לי שורשים פולניים, ובשנות התשעים המוקדמות רק כיתת המחוננים והמתחנפים ממועצת תלמידים, "אורט קריית ביאליק", זכתה לבקר באושוויץ. ההזדמנות שלי הגיעה ביולי שנה זו. במסגרת תרבותית כלשהיא, נסעתי לערוך תחקיר לסרט תיעודי וכיאה להפקה בתקציב מחט, חיפשנו את המקומות הזולים והחסכוניים ביותר לאכול בהם. אחרי שהתברברנו בסופרמרקט ואיבדנו חוש כיוון, המליצו לנו לנסות את "בר מלצ'ני" (bar mleczny), שבתרגום מילולי נקרא "בר חלב".
 
הקליק היה מיידי, ואחרי הביקור הראשון הפכו הברים החלביים לחלק כמעט יומי מהחוויה הפולנית שלי - חוויה קולינארית, שטעם ההיסטוריה חקוק בה. הברים החלביים נוסדו על ידי הרשויות הקומוניסטיות באמצע שנות השישים. כראוי לשלטון השואף לשיוויון כלכלי, הולאמו רוב המסעדות הפרטיות מיד לאחר מלחמת העולם השנייה, ונפתחו מחדש כרשת של חדרי אוכל. מטרתם הייתה סיפוק אוכל זמין וזול לכל דורש. השם נבע מהקושי והמחסור המתמשך במוצרי יסוד כמו בשר, ביצים וקפה, וניתן בזכות מגוון "מרקי החלב" (zupa mleczna) שניתן היה להשיג שם. חוש ההמצאה וההישרדות הביא ליצירת מנות חדשות, מה שהשכיח לזמן מה את המטבח הפולני המסורתי. "מרק הלא כלום" (zupa nic) למשל, הורכב מחלב, סוכר, וניל, ביצים וזהו. הכרוב והסלק, נרתמו גם הם למהפכה והפכו צורתם באין ספור וריאציות.
 

במנהרת הזמן

הדבר המדהים הוא שהברים הקומוניסטים שרדו את התקופה הפוסט - קומוניסטית בדרך מפליאה, והם עדיין מסובסדים על ידי המדינה כדי לתמוך במעוטי יכולת. ההתאוששות המהירה מעול השלטון הקודם הפכו את פולין למדינה מערבית ומטופחת, בעלת תשתית כלכלית ותיירות ענפה. בעידן שבו מרכזי קניות מפוארים צומחים כמו פטריות אחרי הגשם, כך גם סופרמרקטים אין סופיים, וגם מסעדות גורמה לא ממש חסר, נותר הבר מלצ'ני כפנינה נוסטלגית. כבר מזמן אין שם רק חלב, אך העיצוב המיושן, העגמומיות, והמלצריות המבוגרות, שמניחות את האוכל בצלחת במכת מחץ, מעלים איזו תחושה שכלום לא השתנה. היום יושבים שם בעיקר חסרי בית, פנסיונרים מרוטים, סטודנטים תפרנים ומעריצים, שרק מימד הזמן, השינוי ואפשרות הבחירה מאפשרים את קיומם.
 

מועדון מעריצים

יו"ר מועדון המעריצים, פטריציוש סליווינסקי
יו"ר מועדון המעריצים, פטריציוש סליווינסקי צילום: ק.ע
בעיר וורצלב (Wroclaw), פגשתי את פטריציוש סליווינסקי, בחור סטנדרטי שהציג את עצמו כמעריץ, מומחה ומכור לבר מלצ'ני. פטריציוש טען שהברים הטובים ביותר נמצאים כאן במרכז העיר וורצלב, ועל זה אין שום ויכוח. אם אפול על בר שאינו מומלץ, כך אמר, אוכל לקבל גם חלקי חילוף כמנה עיקרית. שנינו עמדנו בתור ב- Bar Mewa (בר השחף) "זה הבר הטוב ביותר", הוא אמר, "גם משום שהכיסונים (pierogi) שלהם מצוינים, וגם כי הצוות מצטיין בעודף נחמדות, ואם אין בוס בסביבה הם נותנים קצת אקסטרה". פטריציוש הזמין קלונסקי שלונסקי (kluski slaskie) – כופתאות תפוחי אדמה בעלות שקע אמצעי המאפשר לרוטב סמיך לשקוע באלגנטיות, ולבבות תרנגולת. אני הזמנתי כרוב מבושל, סלט כרוב אדום, סלט כרוב לבן וכרוב ממולא בכרוב.
 
 

מישהו אמר דיאט קולה?

מלצרית טיפוסית בבר מילצ'נה
מלצרית טיפוסית בבר מילצ'נה צילום: ק.ע
פטריציוש סירב בתוקף שאקנה דייאט קוקה קולה (למרות ההתמכרות הקשה שלי), ושנינו לקחנו "אורנג'דה" (oranzada), שריד כימיקלי/אורגינלי מוגז מימי הקומוניזם, שזהו בהחלט המקום האחרון בו ניתן להשיגו. "המקרר עם הקוקה קולה", אמר בצער, "מזכיר לי שהתקופה הזאת באמת נגמרה". פטריציוש סיפר שהוא מתחיל את היום בארוחת בוקר, ביצים מקושקשות (שבסגנון הפולני הן תמיד רטובות), לחמניה וקקאו. לפעמים כשהוא רוצה לעשות לו ת'יום הוא לוקח פלשקי (flaczki), מרק קיבה מסורתי – זה יקר, בערך 5 זלוטי (שבעה שקלים). אחר כך הוא חוזר לארוחת צהריים.

מה מוביל את פטריציוש פעם אחר פעם? הקשר בין האוכל הטוב והמחיר הנמוך, ההתרפקות הרומנטית אל העבר וכנראה גם הבדידות. אני באופן אישי התאהבתי בתחושת המתח. לעולם לא תשב לבד בבר מלצ'ני, תמיד יתיישב מולך איזה טיפוס עם פרצוף פוקר וינסה לא להביט בך, אתה תנסה לא להביט בו, וכך ייווצר מתח. הצירופים השונים מעוררים תהייה (או בהלה). בוורשה ישבתי עם שוטר, איש עם כפפת עור יחידה ותייר אמריקאי נבוך. בקטוביץ' ישבתי עם זונה וסטודנט, ובוורוצלב ישבתי עם פטריציוש. בשולחן על יד ישבו נזירה, פנסיונר מרוט ואיש קרח בחליפת אדידס.
 

והנה כמה המלצות:

הסיכוי שתמצאו בבר מלצ'ני תפריט באנגלית קטן מהסיכוי שיפגע בכם ברק, לכן הידבקו לאיזה פולני נחמד ודובר אנגלית ובקשו באדיבות שיזמין עבורכם. הדבר הטוב ביותר הוא ללמוד כמה מילים בסיסיות כמו: "בבקשה", "תודה" או "תפוח אדמה" – בדרך זו ועל ידי מלמולי סרק, תוכלו להזמין ארוחה שלמה, אולי לא מה שהתכוונתם, אבל נו טוב. אם במקרה קבלתם שני חצאי ביצה קשה צפים בקערה, דעו כי קיבלתם ז'ורק (zurek), מרק קמח שיפון חמצמץ ומעולה.

בין אם נפלטתם מאיזה מסע שורשים ובין אם הגעתם לפגישת עסקים, בין אם בכיתה קראו לכם ג'חנון (zachnun) ובלי חריף אתם לא אוכלים, ובין אם אתם בטוחים שאתם מכירים אוכל פולני, פנו זמן והיפטרו מראש מדעות קדומות וסטריאוטיפים, מסתבר שאוכל פולני זה לא רק עוף מכובס ועצוב, והכי חשוב, דאגו לאכול הכול, אם תשאירו בצלחת, יבוא שוטר ויאכל אתכם, וזה עוד באמת עשוי לקרות.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.